Nystart i januari?

av Åse

Så här veckan innan all julmat 😉 så tänkte jag snacka lite viktminskning!
Av erfarenhet så vet jag att bloggen kommer bli välbesökt i januari och februari. Ni är många därute som då antingen vill ta tag i några få kilon som smugit sig på under julen men ni är även många som inte gett upp och en gång för alla vill göra en hälsosatsning och lägga om kosten för att hitta ert bästa jag! Lågkolhydratkosten är svaret för många som jojobantat och överätit sig till övervikt precis som det var för mig (22 år av jojobantning). Det är aldrig för sent att ändra på dåliga vanor!
Kanske äter ni LCHF men inte får viktminskning att fungera?
Det kan verka vara en djungel och media kallar LCHF för succédieten samtidigt som bilagorna är fyllda med LCHF bak, det är knappast det som är LCHF för viktminskning! Så vill ni försöka hitta rätt i djungeln så passa på att hänga här då =) ♥
Jag tänkte därför ägna januari månad till att här på bloggen fokusera på hur man gör en kostomläggning och hur man får kosten att fungerar för viktminskning. Jag kommer som kostrådgivare att tipsa och fokusera på LCHF för viktminskning och som ni vet så utkommer även min bok då.
Jag kommer att svara på era frågor så passa på att nyttja mig gratis under denna tiden 😉 Jag kommer inte att kunna sitta och svara en och samma på alla frågor man kan ha men jag kommer belysa mångas frågor i inlägg och så mkt jag kan i svar i kommentarer.
Fundera på vad ni vill veta, vad ni vill ha i inläggen, om ni är nyfikna på något – vad ni har för önskningar kring saker runt detta och kommentera gärna i detta inlägget så jag har det samlat.
Personliga frågor kring er kost etc får vänta tills vi kör igång. ♥
Njut med måtta i jul så blir inte bakslaget så hårt efter nyår!
Toppentack! Jättemånga bra förslag på saker att ta upp! Fortsätt skriva här vad ni vill att jag belyser och som vi tillsammans kan diskutera! 

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

72 kommentarer

mim84 8 januari, 2013 - 10:38

Hej Åse!
Tack för en bra blogg. Har följt den sen 6 månader tillbaka. Och den har hjälpt mig att få vågen att visa -10 än så länge. Nu har det stått still ett tag och jag funderar på det här med periodisk fasta. Jag har läst dina tidigare inlägg om detta och den del andra artiklar men jag har inte lyckats hitta svar på de frågor jag har så jag hoppas att du kan hjälpa mig.
Många dagar tränar jag mellan 12-13. Ska jag vänta med att äta till efter träningen då? Och hur påverkar det min träning? Orkar man träna (och får man ut något av träningen) om man inte ätit?
Du skriver att man kan dricka kaffe och vatten under fastan men ska undvika mejeriprodukter, kan man dricka sojaprodukter?(att ha i kaffet)
Jag vet att du lever LCHF (även jag) men vet du om denna periodiska fasta skulle ha samma effekt även om man åt en kost baserad på kolhydrater?
Tacksam för svar =)
God Fortsättning!

Svara
Åse 56kilo 8 januari, 2013 - 11:07

Du kan äta innan träning om du inte får ihop det men generellt är rådet att matfönstret startar efter träning. BCAA (essentiella aminosyror) kan du inta innan träning om du te.x. styrketränar. Du kommer ha energi att träna om du äter tillräckligt i matfönstret dagen innan.
Du ska inte dricka någonting som innehåller energi. Sojaprodukter innehåller nog kalorier? Men därmed inte sagt att en skvätt mjölk skadar men fasta är egentligen fasta dvs att man dricker enrgilöst.
Ja periodisk fasta kan man använda med vilken kost som helst, PF är inte knutet till LCHF men att äta högkolhydrat förespråkar egentligen ingen när det kommer till hälsa och vikt. Dessutom är spannmål och socker inte något som främjar hälsa.

Svara
Marie 6 januari, 2013 - 20:03

Hej Åse och tack för en bra och informativ/kreativ blogg! Jag läser varje dag =)
Jag fick diabetes för ca 1,5 år sen och har också blivit glutenintolerant. Är jobbigt och meckigt men denna kost passar utmärkt för mig. Är så glad att jag hittat till denna blogg. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och tips =)
Jag har några frågor till dig som jag hoppas du kan svara på. Du skrev att från att man vaknat är kortisolet som högst ca 45 minuter efter och att man kan uppleva man blir hungrig ganska fort igen om man äter frukost inom den tiden. Detta håller jag med om, men vad händer om man väntar med att äta ca en timme efter att man klivit upp? Har kortisolet sjunkit då eller hur lång tid tar det? Jag arbetar kontorstid och tror det skulle vara svårt att gå utan mat till kl 12.. jag brukar vara ganska hungrig när jag kliver upp och ”alla” kostrådgivare etc brukar ju förorda frukost?
Jag kan uppleva att jag blir mindre hungrig på helgerna, men då kliver jag ju också upp senare och är segare med att ordna frukost..
Min andra fråga gäller vilken skinka som är bästa valet? De vanliga skivade i förpackning innehåller ju en del druvsocker och tillsatser. Jag brukar köpa jul/helgskinka när det finns, men den är ju inte helt ”ren” den heller. Den skinka man kan köpa skivad över disk i charken, hur är det med den? Känns som att det är lite samma sak och skinkstek är ju inte så kul att stå och skära upp… Samma gäller ju för kalkon/kycklingpålägg.
En sista fråga är hur mycket ost du brukar använda i matlagningen och hur ofta? Älskar ost men ibland kan det kännas som att jag tar lite för mycket… =)
Många frågvisa hälsningar!

Svara
Åse 56kilo 7 januari, 2013 - 15:13

Hej! kortisolet har sin peak kring 8 sedan sjunker det sakta men säkert fram till kvällen. Periodisk fasta handlar om att man förlänger nattfastan med några timmar och vanligast är att man har en fasta på 16 timmar, dvs man slutar äta 20 och äter igen kring 12.
Du kommer klara dig utan frukost utan problem, hunger upplevs oftast bara de första timmarna.
Tyvärr skinka är sällan helt hundra 🙁 Jag har valt att göra undantag där – man kan liksom inte leva 100% perfekt.
Ost anvnder jag kanske 1 gång om dagen eller till ostbricka på helgen. Ca 1 näve riven till omeletten.

Svara
Marie 7 januari, 2013 - 19:25

Tack för svaret! Jag får kanske testa PF ändå om jag står ut med att vara tokhungrig till en början =)
Ok, då vet jag ang skinkan att du inte heller hittat någon bättre. Det handlar ju om att till största delen äta sunt och då finns det lite utrymme till annat!
Ha en fin kväll!

Svara
mariaros69 6 januari, 2013 - 16:33

Hej Åse!
God fortsättning! Har ju följt din blogg i måååånga år. Har nu igen börjat med LCHF.. och när jag läste ditt inlägg om din historia, så kände jag att nu måste jag lära mig äta rätt, och vet ju och tror verkligen att det funkar. Och TACK för alla dina tips och recept.
Sen skulle jag berätta att min bror gått ner över 30 kg, min svägerska över 20. Och dom flesta recept och tips kommer ifrån DIG!!! Du är en klippa.<3
Sköt om dig.
Kram Maria

Svara
mariaros69 6 januari, 2013 - 16:34

PS! Väntar på Din bok från Adlibris vilken dag som helst. Såååå spännande!!!!DS.

Svara
Åse 56kilo 7 januari, 2013 - 15:14

Hej maria! Kul att höra ifrån dig!! jamen KÖR! :)) och vad roligt att höra om din bror och svägerska!! =)) Kram!

Svara
tm69 4 januari, 2013 - 10:28

Hej!
Din bok väntar på mig hemma 🙂 ska bara avsluta semester och har ju slarvat en del med kost.
Ser din bok som verktyg för en nystart+ att få läsa din blogg.
Jag är inte heller sockerberoende utan för mig är det som för dig.
Därför vill jag tacka för din kunskap och att du delar med dig.
Jag undrar lite över den där frityren du Berätta om tidigare !
Är det ett bra köp om man då och då vill äta friterade kålrötter.
Har hört blandade omdömen ,att den osar ,tar lång tid på sig och att den inte lagar tillräckligt mycket för en familj på 5 st.
Men du verkar nöjd ,är du det fortfarande .
Annars vill jag bara lyckönska dig till fortsatt. Framgång.

Svara
Åse 56kilo 4 januari, 2013 - 11:47

Jag är nöjd! =)) Men jag har den stora dvs den för 1,5 kilo! Min osar absolut inte och tar lika lång tid på sig som tex en ugn =)

Svara
Åsa 3 januari, 2013 - 19:34

God fortsättning på nya året! Och tack för denna trevliga ’julklapp/nyårspresent’ som jag hittade idag… 😉
Som du säkert vet, är jag ju ’kärringen mot strömmen’, den där som har problem att behålla de få kilona, eller hektona rättare sagt… Jag har försökt att äta rätt och riktigt det senaste året (el ca 10-11 mån). Äter fortfarande potatis, fullkornsris och fullkornspasta, dock endast i små mängder. En och annan brödbit slinker också ner, fast då är det fullkorn och knäckebröd. Äter mina 2 frukostar, lunch och middag. Ibland ett mellanmål i form av en slät kopp svart kaffe. Blir jag sugen på något att snaska på på kvällen blir det en näve nötter eller en burk kesella (vanilj- el hallonsmak). Och dra på trissor – jag har lyckats dra på mig ungefär 1,2 kg!!! 🙂 Allt tack vare dina tips och din inspiration! Jag har fortfarande ett antal kilon som jag vill lägga till, men det kommer nog. För nu är jag peppad och ännu mer inspirerad, så jag ska banne mig ta tag i träningen också, så då kanske det blir ett eller annat hekto till.
Ska nog nappa på din individuellt anpassade brev-/mailkurs, för att få ännu en knuff i rätt riktning.
Tack för att du delar med dig av all kunskap du besitter och dina inspirerande recept (och allt annat du delar med dig av)!
Kram och ha det gott!
ÅsaS (som är 10 cm för lång i förhållande till vikten… 😉 )

Svara
Åse 56kilo 3 januari, 2013 - 22:48

Hej raring! Bra jobbat!! Dra gärna ner ännu mer på främst pasta och spannmål, rotfrukter, frukt, ris, potatis etc är OK men för hälsa så skippa mjölmat så mkt du kan.
Men du är välkommen att anlita mig så fixar vi det där 😉 😉 KRAM!!

Svara
Här är min historia och mina tips! | 56kilo 3 januari, 2013 - 17:47

[…] Har börjat svara på lite frågor i kommentarsfältet här, så kan vara en bra idé att ni prenumererar på svaren där, ni som ställt frågor. 31 […]

Svara
Maria 30 december, 2012 - 22:34

Låter perfekt!
Jag skulle vilja att du guidar mig i vilka ”ersättningar” som är bra istället för socker

Svara
Carina 30 december, 2012 - 12:14

Hej Jag har en knepig situation som jag verkligen behöver ett råd i
Maken och jag provade med lchf båda minskade ca 10 cm runt magen och tyckte att vi mådde bra
Då fick maken beskedet att han hade skyhögt kolestrolvärde fick medecin osv
nu är jag alldeles villrådig Båda har gått upp till övervikt igen
Jag får genast ont i kroppen
till saken hör att vi har en 18 årig dotter som behöver upp i vikt Vad gör jag
Älskar din blogg och dina recept

Svara
Åse 56kilo 2 januari, 2013 - 11:47

Hej Carina!!
Jag rekommenderar er absolut att fortsätta med LCHF! Och när dte kommer till kolesterol så är det hälsosamt! Fast kvoten ska vara bra! Jag rekommenderar dig att läsa detta och så rekommenderar jag absolut boken Fett och kolesterol är hälsosamt.
Din 18 åring kommer antagligen att viktreglera på LCHF! Ge hennes LCHF som grund sedan kan hon addera till kolhydrater som rotfrukter, lite frukt, nötter, bär, ris etc. Gluten i spannmål ska vi alla undvika i större mängder.

Svara
Mamma 30 december, 2012 - 11:53

Hej fina Åse! Detta hör kanske inte hit men det är ett problem i min familj. Jag började äta lågkolhydratkost för flera år sedan och vill äta det för att jag mår bra av det, för mig har vikten aldrig varit nr 1 trots att jag har säkert 20 kg som ”borde” bort i andras ögon. Min mage funkar som en klocka, humöret är toppen, jag har bättre hy, mindre kliande hud och jag är pigg då jag äter LCHF.
Nu har min tonårsdotter fått en ätstörning som hon går i behandling för. På kliniken är kolhydratrekommendationerna starka, hon måste äta 5 ggr/dag och minst 2 bröd vid varje måltid + 2 dl pasta el potatis vid huvudmåltiderna. På brödet rekommenderas endast 1 tsk fett/bröd. Eftersom dottern har svårt att äta så känner jag att huvudsaken är att hon äter något trots att jag tycker det är skit, än inget alls. Dessutom blir jag osäker på hur jag ska agera, det känns som att jag borde äta det hon rekommenderas för att stöda henne.
Jag har försökt prata med kliniken men de är mycket bestämda i sin vårdplan… o jag vill ju hon ska få hjälp.
Jag tror att det finns väldigt många människor som lider av nån ätstörning av nåt slag o jag tror att många skulle må bättre av att hålla nere kolhydratsmängden eftersom jag känner det som att det är just kolhydraterna som triggar igång viljan att äta mer som sen skapar ångest. Hur jag än vrider o vänder på detta så känns det som att jag sitter fast o jag skulle tacksamt ta emot råd om det finns nån med erfarenhet av detta.

Svara
Åse 56kilo 2 januari, 2013 - 12:29

Hej! Vilken jobbig situation! Jag är inte expert på ätstörningar även om jag har egen erfarenhet av det. Men jag vet att ätstörningsenheter ger i mitt tycke tokiga råd.
Kolhydrater är ju dessutom många ggr roten till mångas problem med mat som du säger (det var det till mina ätstörningar). Jag har inte tillräcklig erfarenhet för att råda dig, det beror lite på vilken ätstörning det är – anorexi eller bulimi. Jag önskar dig all lycka till och hoppas att andra här med erfarenhet kan svara dig!

Svara
Ost är godis! | 56kilo 30 december, 2012 - 10:00

[…] kan ändra fokus. Mitt matbeteende numera är en hel världsdel mot hur jag åt förr men vi ska diskutera detta mer i januari ju!! =) Ska bli så […]

Svara
Helena 29 december, 2012 - 09:50

Precis vad som behövs! En nystart.
Har ätit LCHF mer eller mindre strikt sedan 2010 och det har gått riktigt bra. Har 10 kg kvar som INTE släpper. Har gått ner mellan 25-27 kg.
Dina ord om kvinnors lchf-ätande var huvudet på spiken. Oj vad jag kände igen mig i mysätandet. Jag ser fram emot nystarten och köper din bok omedelbart.

Svara
MA 20 december, 2012 - 00:19

Detta är kärlek till bloggläsarfolket <3
Tack snälla! Klickade hem boken ikväll och det ska bli toppen med lite extra tips från Coachen =)
Måste säga att bloggen verkligen har blivit bra trots att jag faktiskt var liiite trött ett tag då jag tyckte att du och Vickan skrev om samma saker. Tyckte att det blev trist då jag uppfattade din blogg som kunskapsbaserad och seriös men att den sen blev mer och mer glammig a la Vickan. Nu känns det som om du har hittat tillbaks till dig själv och det du är bäst på. Helt ok at läsa om din heminredning och klädinköp men när det mesta handlade om att du och Vickan handlade samma saker, började skriva om PW samtidigt och tipsade om samma vin blev det för mycket. Hoppas att du inte tar illa upp, vill bara ge dig min feedback som läsare och jag verkligen älskar din blogg. Du är helt enkelt bäst…
God Jul och Gott Nytt År
Kram
Stina

Svara
Åse 56kilo 20 december, 2012 - 08:12

Nej det är ingen fara! Men förklaringen är ju att vi har dels en hel del samma samarbetspartners men även samma intressen/smak OCH att vi dagligen har massor av kontakt, då blir det ju så =) God Jul och Gott nytt år på dig också! KRAM!

Svara
Jenny 19 december, 2012 - 23:33

Hej!
Jag tycker att jag själv kan tappa isperationen och är lite alergisk emot med att planera men ändå så mäsrker jag att jag mår bra utav det. Jag skulle vilja ha lite tips på en vecko/månadsmeny och lite hur jag ska planera på ett bra sätt när jag handlar hem allt till detta. Sedan vet jag själv att man måste ha motion i planeringen för att må bra men den känns inte lika svår som det är med maten. Jag skulle vilja ha samma glädje i matlagningen som du har och det tror jag att jag får med tips och ideèr. Älskar din blogg och du är super duktig ska du vet =).
God jul och gott nytt år

Svara
Milla 19 december, 2012 - 22:44

Vad spännande och snällt av dig. Jag har en del graviditetskilon kvar efter 3 barn och har provat lchf kost de senaste 2 månader, dock inte helt strikt. Har gått ner 5 kg totalt, de senaste 2 veckorna har jag stått still. Tänker dock köra strikt efter nyår.så det ska bli spännande att läsa här. Jag skulle vilja veta det här med hur mycket man bör äta. Då jag äter frukost, lunch, middag blir man lätt hungrig. Vilket man kan ignorera men är det bra? Eller ör det bättre att äta mellanmål och ligga på en jämn nivå? Vilket ör bättre om man vill gå ner i vikt? Vet inte om jag förklarar detta på ett bra sätt. God jul! 🙂

Svara
Lovajo 19 december, 2012 - 22:09

Hej!
Har lite funderingar på portionsstorleken när man äter LCHF och är 40+kvinna. Kroppen fungerar ju inte riktigt som för 10 år sedan. Tipsen får gärna vara väldigt konkreta, upplever själv att portionerna tenderar bli större och större.
Har aldrig läst din blogg förut men det här låter absolut läsvärt!

Svara
Tina 19 december, 2012 - 12:53

Jättebra idé med nystart för oss alla! Jag vet att jag äter för mycket nötter, choklad och ost när jag ”slappnar” av och tror att jag kan det här 🙂 Kanske är det så för de flesta? Vore bra om du förtydligar vad man helst inte ska äta alls om man vill gå ner i vikt, även om det är tillåtet inom LCHF. Själv skulle jag kunna leva på Kesoplättar, men vet inte om de är att jämställa med ägg? Ägg till frukost går bara inte, jag mår illa bara av lukten… Min nya favoritprodukt är fryst, färdigstekt och tärnad kyckling som finns på Willys i alla fall. Finns även som skivad mm. Lite dyrare blir det väl, men så bra att blanda med majonnäs/tomat/avocado/salt&peppar=min favoritlunch. Kram, Tina

Svara
Anna 19 december, 2012 - 10:05

För flera år sen åt jag fettsnålt och tränade extremt mycket. Sedan blev jag gravid och började byta bort alla lightprodukter mot riktig mat. Åt fortfarande t.ex. bröd, men med bra pålägg, smör, leverpastej, grönsaker. Osockrad yoghurt men kanske med en skivad apelsin, nötter osv. Pasta, ris, potatis till middagar o luncher strök jag helt. Unnade mig fika och så vidare ibland. Jag var förvånad att jag inte gick upp i vikt då jag bara åt fullfettprodukter. Fick barn, gick ner mina graviditetskilon. Höll vikten i två år, utan att vara superstrikt men ändå med lchf som grund. Har berättat för alla hur bra lchf är… Sen kom denna hösten. Jag går upp i vikt, kilo efter kilo trots att jag nästan är helt lchf-strikt. Tyvärr tappar jag hoppet allt mer. Tycker det känns orättvist och ”elakt” att jag sköter min kost så himla bra och går ändå upp i vikt. Förstår inte vad mer jag kan göra… Varför blir det så här?

Svara
mahe72 19 december, 2012 - 09:11

Du är världens bästa Åse 🙂 vilken otrolig julklapp du ger oss alla. Som du vet så läser jag din blogg varje dag och följer dig överallt 😀
Det här året som varit så har du gett mig så mycket, ny syn på mat, inredning, kläder mm!! Det har väl gått mer pengar för mig hahaha… Men JAG mår så vansinnigt mycket bättre och har fått ökat självförtroende. Det tackar jag dig för att ha en stor del i
Jag har fortsatt min resa neråt i vikt iaf och på 3 v -5 kg så jag känner mig väldigt nöjd med det. Eftersom jag börjar lite försiktigt denna ”mat” månad och med glögg o pepparkakor ibland så ska man inte klaga.
Jag ska skicka dig före och efter bilder sen när jag gått ner ni mina övriga gravidkilon på ca 8 kg. Gick ju upp 26-27 kg och har nu på 2 mån sammanlagt gått ner ca 20 kg :))
När jag fick Noel för 2,5 år sen tog det över 1 år innan jag vägde som nu så det är en klar förbättring.
Ser fram emot januari 🙂
Du är en så varm och snäll människa.
Kram/ Malin

Svara
Johanna 19 december, 2012 - 08:57

Jag skulle vilja läsa och veta om hur man ska göra om man redan äter LCHF sen många månader tillbaka men viktminskningen inte infunnit sig. (Anledningen till att jag fortsatt är för att kroppen mår så himla bra!)
God jul!

Svara
Ulrika 18 december, 2012 - 23:50

Åh vad jag behöver tips. Känner igen mig i flera som har skrivit, småbarn, stress osv. Ätit lchf i ett år och gått ner 6 kilo, har 10 gravidkilon kvar. Jag har ätit relativt strikt med, mycket ägg och majonäs. Tyvärr mår inte magen bra av detta:(
Det är så tråkigt att lchf inte funkat eftersom man får försaka en del och livet blir krångligt, tex när man är bortbjuden eller är på språng. Tips på bra mat ”på språng” önskar jag.

Svara
Stina 18 december, 2012 - 23:12

Hej! Jag blev superpeppad när jag läste detta! Jag hänger på! 13 kilo ska bort…. För mig som inte har provat LCHF skulle några snabba ”regler” så att man kommer igång snabbt vara toppen. Ser fram emot detta i januari 😉 God jul! //Stina

Svara
erikab 18 december, 2012 - 21:21

Hi hi, ser fram emot januari:-). Nu blir det knäck, pepparkakor o glögg o en massa annat gott men i januari byter vi. Vet ju att jag egentligen mår mycket bättre med LCHF men har i höst haft ett sockerbakslag. Gillar januari för att det alltid är en härlig nystartskänsla. O då kommer äntligen din bok!
Jag vill gärna ha tips på snabb ”nödmat” – alltså när man öppnar kylen och behöver äta något inom två minuter – vad ska jag ta? Och när jag inte orkar fixa mat – vad ska jag ta? Är så enkelt att komma in i mack och yoghurtträsket när det måste gå snabbt.
Ha en riktigt skön jul!

Svara
Lisa 18 december, 2012 - 20:49

Ska bli kul att följa dig även nästa år! Älskar ju din blogg 😉 Kram Lisa

Svara
Sandra 18 december, 2012 - 16:38

Hej Åse! Vilken jättebra tillfällighet för oss alla att ställa frågor till dig gällande LCHF och viktnedgång. Jag har lyckats gå ner 13kilo genom träning hemma och ändrad kost och vill gärna se att vågen visar fyra kilo mindre tills jag är nöjd (det är vikten jag hade när jag gjorde allt för att minska i vikt under ett år).
Jag har funderingar att testa andra sorters mjöl istället för vetemjöl, etc och ersättning för socker för det tror jag är största boven för mig personligen. Hur ska jag göra? Vilka sorter ska jag satsa på och måste jag verkligen köpa flera olika sorter för olika användningsområden?
Finns det något bra bröd att köpa i butik eller är alla s.k. LCHF bröd bara bluff? Jag läste att CarbZone inte alls är LCHF vilket förvånade mig då jag läste ingredienserna och såg inget större fel med dom?
Tacksam för svar på mina egna frågor och andras. Ser fram emot att läsa dina tips och framtida recept och dylikt. Du är en av mina favoritbloggar att läsa. 🙂 God jul och gott nytt år!

Svara
Anette 18 december, 2012 - 14:59

Ååå vad gulligt att du vill hjälpa oss läsare!! Testar periodisk fasta nu, äter två ggr/dag. Jag skulle vilja se bilder på hur mycket du äter/portion. När jag ätit lunch, dvs första målet, är jag hungrig efter ca en och en halv timme. Ska jag äta mer mat, eller mer fett..? /Anette

Svara
Carin 18 december, 2012 - 14:16

Hej Åse! Å vad snäll du är som tänker göra detta. Det kommer verkligen att behövas i detta huset i alla fall. Mitt problem som småbarnsmamma som jobbar hemifrån, med en man som jobbar långa, långa timmar, är när jag måste vårda sjuka barn och dyligt. Vad gör man när ens planer förstörs, och det enda man tycks ha tid till att äta är en snabb macka. Jag gör redan veckomeny, fryser extra portioner och försöker göra så många långkok (som mer eller mindre sköter sig själv) som möjligt, men allt tycks ändå alltid spåra ut när saker och ting går fel… vilket de ju ofta gör när man är förälder.

Svara
Carin 18 december, 2012 - 14:04

Å vad snäll du är som tänker göra detta Åse! Helt underbart! Jag behöver verkligen ta tag i vikten i januari. Mitt problem som småbarnsförälder, med man som jobbar långa timmar, tycks vara planering. Om alla är friska och så så går allt som smort (utom en gång i månaden, då sötsugen sparkar mig i häcken rejält…och sätter sig där också) och jag försöker göra extra portioner samt långkok för att underlätta dem dagarna då allt går fel. För då brakar allt ihop och då är det svårt att hitta tillbaka. Har du andra tips hur ska man planera för oförutsedda händelser så man inte spårar ut helt?

Svara
cecilia 18 december, 2012 - 14:03

Hej Åse
Tycker din blogg är toppen!! Läste först Katrins bok och började med LCHF,kändes nästan som man blev lite lurad eftersom det verkade så lätt att bli av med alla kilon. Jag har gått ner ca 7 kg sedan mars men skulle gärna gå ner 5kg till men dom sitter fast. Tror ibland att jag äter för lite fett men jag vet inte. Har aldrig kollat hur mycket kolhydrater jag verkligen äter / dag men det är inget som är ”synligt”. Kanske får jag i mig för mycket ändå. Problemet nu är att jag när jag kommer hem från jobbet reflexmässigt vill ha något att tugga på, tex frökex med ost, mörk choklad med nötter i (hemmagjorda), snickers eller jordnötsmör. Tror att kanske äter jag för lite fett till lunch, oftast ägg och majonäs eller äggröra med smör, eftersom jag blir sugen innan middagen. Håller på med periodisk fasta så det blir oftast 2 mål mat men lite snacks därimellan. Förstår nog själv att det är där det hela hänger på men jag vill ha hjälp att kunna begränsa mig. Jag vill kunna unna mig gott men hur mycket?? Tror jag kommer anmäla mig till din kurs men prova detta under januari. Du är toppen!!

Svara
Anna 18 december, 2012 - 13:58

Hej Åse! För första gången på måååånga år har jag inte panik känslor inför bantning efter nyår.
Jag gjorde min viktresa januari-april förra året och gick ner 18 kilo! Har hållit mig hela tiden och tycker att jag äter så himla gott. Mycket grönsaker, kött, kyckling och goda såser – det finns ju inget jag saknar egentligen (skulle vara frallor då). Och speciellt svårt är det inte heller, men nu ska jag i ärlighetens namn säga att jag slarvat i deecember, en och annan portion janssons,saffransbulle och chokladbit har jag unnat mig, men det har inte blivit frosseri som det kan vara annars i juletider.Så efter nyår blir det bara stenhårt kolhydratsnålt för mig, tillsammans med mycket träning.
Dina recept och bilder och kloka inlägg har inspirerat mig så jättemycket detta året, och det ska du ha en bamsekram för!Fortsätt så!

Svara
kila7 18 december, 2012 - 12:13

….jo en sak till, vin e ju så gott(till maten).. När man vill minska i vikt, hur ofta kan man ta ett litet glas..?:)

Svara
Mariann Fädt 18 december, 2012 - 11:54

Hej. Äntligen kunde jag logga in… 😉
Vilket fantastiskt erbjudande du bjuder på. Som nämnts tidigare skulle jag vilja ha tips på ’enklare vardag’ och hur man får bukt med de sista 3-5kg som inte vill släppa (har gått ned 10kg med lchf och ätit hyfsat strikt de senaste 2 åren). Ha en riktigt God Jul!

Svara
Helen 18 december, 2012 - 11:21

Skickades iväg lite fortare än tänkt.
Tips på smidiga matlådor, middagar som inte tar allt för lång tid att tillaga. Vill helt enkelt ha tips på en smidigare vardag.
Med vänlig hälsning,
Helen

Svara
Helen 18 december, 2012 - 11:17

Hej Åse!
Detta är precis vad jag kommer behöva i januari, massor av pepp. Min/vår livsituation kommer förändras en del till våren. Från att varit mammaledig med massa tid till att tänka på mat och träning till 100% praktik plus studie uppgifter. Vill få tips om hur man får en stabil vardag med jobb, två barn, LCHF och fått tid till löpning. Tips på smidiga matlådor,

Svara
kila7 18 december, 2012 - 09:30

Hej. Tips och råd om hur man ”börjar om”.. när man gjort snedsteg. När huvudet styr, med idiottankar. Huvudet vill äta socker, fast kroppen inte ens är sugen :). Hur man gör för att börja om istället för att ”sluta” när man har gjort det där onödiga snedsteget, utan att känna sig värdelös, och tröstäta än mer.., det skulle jag vilja ha lite tips om hur man får bort de där huvudspöket. Super mysig och upplyftande blogg. Fina bilder och du sprider ljus.

Svara
Jeanette Sneitz 18 december, 2012 - 07:24

Vilken bra idé, kan nog hjälpa många att få fart igen:)
För egen del så äter vi LCHF mat, men vet inte om det ibland blir för mycket kolhydrater ändå? Min man har rasat i vikt medan mina kilo sitter stadigt och det har bara hänt lite grann på 1 år och 4 mån.Jag vill ha frukosttips, vill gärna äta yoghurt och det är kanske inte det optimala. Har ätit så mycket ägg att jag tröttnat…Sen så vill jag ha tips om hur man blir av med detta hemska sötsug, som då och då kommer tillbaka.
God Jul och Gott nytt år, underbara Åse och tack för det du ger oss alla<3

Svara
Mia 17 december, 2012 - 22:21

Hej Åse!
Jag har, precis som du, gått ner i vikt med viktväktarna, som fungerade jättebra för mig då jag insåg att jag behövde få koll på mina portionsstorlekar. Nu har jag iofs gått upp lite och är intresserad av att testa LCHF då jag slutat räkna ProPoints samt att jag ändå inte äter jättemycket kolydrater (endast potatis och ris, samt socker).
Jag undrar hur man ska hantera en kostomläggning för att undvika att gå upp i vikt med LCHF, vilket hände en av mina väninnor. Sedan undrar jag om LCHF egentligen är ett alternativ om man ska hålla koll på sina kolestorolvärden då jag fick reda på i veckan att mina värden tydligen är höga.
Tack för att du tar dig tid och skriver om kostomläggning!

Svara
Annika 17 december, 2012 - 21:59

Hej!
Har hört om din blogg tidigare men inte besökt den mer än någon gång men sedan nya flytten till Femme har det blivit betydligt fler besök. Av vad jag sett så här långt tilltalas jag av dina inlägg ☺ Under hösten har jag kört lite sporadiskt med LCHF men tänkt mig en full satsning från 1/1. År 2013 ska vara året då jag på allvar slutar med jojobantning, nu är det dags att jag blir av med de sista trista kilona.
Jag kommer verkligen följa dig för att få tips och inspiration.
Önskar dig en god jul!
//Annika

Svara
Angelica 17 december, 2012 - 21:40

Fullkomligt älskar bröd! Där fallerar jag. Lätt att ta till när man vill ha nåt snabbt. Speciellt till frukost. Så nåt snabblagat och frukostförslag. Är inte så förtjust i lchf bröden :/

Svara
kunkin 17 december, 2012 - 21:37

Hej Åse!
Så himla uppskattat att du tänker göra detta i januari.
Följer din blogg dagligen & även recepten;)
Kan säga att jag har plöjt igenom en del & alla är verkligen super.
LCHF & barn?? Tycker att de går bra med maträtter men känner att jag vill dra ner på smörgåsarna för deras del.
Kan du ge bra tips kanske på bröd som är mer ok att äta.
Lovar att återkomma i januari;)
Tack för att du vill dela med dig

Svara
Åse 56kilo 3 januari, 2013 - 22:55

Jag tycker surdegsknäcke är bäst i såfall! Viktigast är att få bort vetemjölet!

Svara
Charlotte 17 december, 2012 - 21:24

Jag var inne på din sida tidigare idag men nu undrar jag om jag har drömt att jag gjorde det. Jag ”drömde” att du lagt en länk till en sida hur man kan hålla kolla på viktnedgång etc. Nu hittar jag inte länken på din bloggsida. Var det en dröm eller har du tagit bort länken?
Har följt din blogg sen i våras och är nu en av min favoriter. Tack för att du inspirerar och sprider kunskap. Tycker ditt sätt att se på kost känns så sund jämfört med vissa andra som jag uppfattar som lätt fanatiska.
Ser fram emot och är mycket spänd på att läsa det du ska skriva i januari. Önskar man kunna trycka ”fast forward” 🙂

Svara
Åse 56kilo 17 december, 2012 - 21:38

Haha, nääää du måste ha drömt eller varit inne på en annan blogg? =)
Roligt att trivs här!! Kram!

Svara
Anna 17 december, 2012 - 19:49

Precis så tänker jag, du läste verkligen mina tankar. Har följt din blogg i snart ett år och håller mig för det mesta till LCHF. Gick bra första månaderna och jag gick ner ca fem kg, men sen var det stopp. Sedan har jag i omgångar tappat bort mig och ”fuskat” och så är det svårt att komma tillbaka. Men jag har iaf hållt de tappade kilona men har ca tio kvar tror jag tills jag är nöjd. Så nu har jag tänkt att efter helgerna får jag ta en omstart.
Så att kombinera boken med lite extra support här blir toppen hoppas jag. Jag ser gärna tips på hur man håller i och skulle vilja ha några snabba rätter man alltid kan ta till när fantasi eller tid tryter och kylskåpet inte är så välfyllt. Även tips för oss som verkar ha svårt att få kroppen att släppa kilon även när man håller sig till LCHF som jag gjort i långa perioder.

Svara
Maria 17 december, 2012 - 19:36

Vilken superidé! Började med lchf för en månad sen och mår toppen, har dessutom gått ner fem kilo och det skadar inte…har dock tio kg kvar till målvikt. Nu vid jul kommer det bli en hel del lchf-bak eftersom man vill ju gärna kunna äta lite julgodis men i januari hade jag planerat att börja med hårdhandskarna igen så jag når mitt mål innan solsemestern i mars 🙂
Så jag hade gärna velat ha lite tips på ”första veckorna” mat så man rasar lite extra i vikt samt frukostförslag. Kanske även information om periodisk fasta om det är något du har erfarenhet av.
Till slut tack för en toppenblogg och längtar efter din bok!! 🙂

Svara
Ulrika 17 december, 2012 - 19:31

Åhhh, vilket jättebra initiativ! Jag kommer hänga här varje dag, behöver all hjälp att ta tag i viktminskningen igen, eller rättare sagt komma igång igen. Jag vet hur jag ska äta, men den mentala biten…

Svara
T 17 december, 2012 - 18:45

Hur hanterar man det psykiska suget? Dvs om man inte är fysiskt sugen på t.ex. godis men hjärnan vill inte samarbeta … Tacksam för tips!

Svara
Tess 17 december, 2012 - 18:35

Tips på mat som går fort att göra vore bra. Och kanske hur man blir av med sötsuget, när man inte får det automatiskt som vissa får när de börjar med lchf.

Svara
Patricia 17 december, 2012 - 18:16

Vilket jättebra initiativ Åse. Ser fram emot att följa kostomläggningen. Själv jobbar jag redan med min vikt på annat sätt men kommer så småningom att gå över på LCHF.
Tack för inspirerande blogg.

Svara
evachristina 17 december, 2012 - 18:14

Åh, vad kul! Då kan du kanske svara på min fråga som jag skrev i 3:e advent inlägget. Ganska lång så jag vore tacksam om du vill göra det?
Ha en härlig vecka!

Svara
Åse 56kilo 3 januari, 2013 - 22:54

Hej, jag hittar ingen kommentar skriven med denna mailadressen?

Svara
Jennie Ovesson 17 december, 2012 - 17:24

Har sagt det innan å säger det igen! TACK för alla goda recept, all insiration <3 Både jag å sambon lever efter LCHF (mestadels) å har båda haft bra viktmiskning å vi mår super! Det är lätt när man följer denna suveräna blogg och dig!

Svara
Ida 17 december, 2012 - 17:20

Hej!
Jag skulle vilja veta lite hur man kan fortsätta
med lchf när man nått sin målvikt.
Har gått ner mina kilon (nästan 2 kvar).
Jag undrar om jag kan inkludera lite kolhydrater
i min kost eller är det inte så bra?
jag mår väldigt bra när jag äter lchf kost. Vill fortsätta
men hur planar jag ut.
Tack för alla tips och recept!

Svara
ninnig 17 december, 2012 - 17:11

Jättetacksam för alla bra recept du fixar! Har gjort en hel del av dem och blir sällan besviken. Nya bloggen är verkligen fin. Har bara ett problem: kan inte skriva ut recepten. Har du nå´t bra tips? Kram och tack.

Svara
Åse 56kilo 3 januari, 2013 - 22:53

Nu ska det gå! =)

Svara
Pernilla G 17 december, 2012 - 16:12

Har precis samma problem som Sara. Det går bra så länge planeringen klaffar! Ska bli roligt att följa din blogg framöver och göra en nystart!

Svara
Roland 17 december, 2012 - 15:55

Hej. Jag lyckades gå ner sex kilo, på rimlig tid, med LCHF. Sedan har det tagit stopp, trots att jag fortsätter äta på samma sätt som när jag gick ner och rör mig ungefär lika mycket. Känner mig inte alls tjock, men hade gärna gått ner ett par kilo till. äter mycket fisk och grönsaker. Har du något tips?

Svara
Åse 56kilo 3 januari, 2013 - 22:53

Ja du måste strypa energiintaget ytterligare, börja alternera, ena dagen äter du mer, andra mindre.

Svara
Sara på Vardag.nu 17 december, 2012 - 15:14

Sålänge jag planerar noga så går det bra med LCHF, jag mår bra, känner mig pigg och äter rätt! Så fort det blir stressigt och planeringen brister så blir det lätt att falla tillbaka till det gamla… Önskar tips på hur man inte faller tillbaka och kanske snabba tips på rätter man kan göra på det som ofta finns hemma. Kanske en komplett matsedel för ett par veckor kunde vara bra så man kan använda dem när man inte hinner planera själv?

Svara
Laila 17 december, 2012 - 15:07

Hej. Vad snäll du är!!! Mitt problem, som jag tror jag delar med flera är följande: För ca 2 år sedan gick jag ner 20 kilo och hade hoppats gå ner 5 till, men nej istället så har det smugits på några hg i taget vid helger och liknande. De har nu blivit 4-5 kilo och jag vill bli av med dem. Jag köpte ju en del kläder när det var 20 minus och de sitter inte bra längre. Kanske kan du hjälpa. Jag äter självklart fortfarande LCHF

Svara
Åse 56kilo 3 januari, 2013 - 22:51

Det är så svårt så här när man man inte ser en fullständig matdagbok eller så men generellt blir man lite bekväm i sin nya vikt och unnar sig lite där och lite där 😉 Jag tror helt enelt att du mste jämföra din mathållning idag med hr den var för 2 år sedan.

Svara
Martina Ojala 17 december, 2012 - 14:55

Det var ju huvudet på spiken…..
Ja, jag tänker ju som vanligt ta tag i mitt liv efter nyår.
Jag har ju levt med LCHF under några månader och jag har mått fantastiskt bra. Problemet är väl för mig att försöka fortsätta med detta och få det till min livsstil. Det tycker jag är det svåraste. Jag har så lätt att halka tillbaka i gamla, dåliga vanor. Där kanske du har några tips.
Tack för en fantastisk blogg!
God Jul och Gott Nytt År!!

Svara
Mia 19 december, 2012 - 21:01

Hej Åse!
Jag har följt din blogg i ett halvår nu och tycker den är jättebra
Fantastiskt generöst av dig att erbjuda rådgivning så här.
Mitt problem är som flera nämnt är att jag äter LCHF nu efter åratal av jojobantning men INGENTING händer
jag blir såå bedrövad, jag har ätit relativt strikt men jag går inte ner någonting. Är trots detta ändå övertygad
att LCHF är rätt kost. Du har givit mig nytt hopp, ser framemot januari. God Jul!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.