Detta receptet har jag haft på bloggen i 11 år nu och många är ni som provat det under åren!
Jag har under årens lopp anpassat och ändrat det och så här gör jag numera.
Vi skulle haft tacos igår men jag gjorde gratängen istället, så mättar det lite bättre om man som jag bara har grönsaker till.
Tjejerna hade somnat tidigt, med kläderna på i sina sängar så det var bara vi och grabbarna.
– Mamma gör denna i fortsättningen istället för tacos! Såååå mycket godare! Och jag håller med, den är ju så god!
Grönsakerna kan man variera, släng i det ni gillar!
jag tycker att det är på tok för mycket socker och skräp i de flesta köpta tacokryddor men den här tycker jag är riktigt god! Garant och finns tex på Hemköp. Tänk på att kryddan inte innehåller salt så man får tillsätta 1 tsk salt per 500 g färs.
man kan även göra egen tacokrydda, recept HÄR
Servera den som den är med grönsaker eller med skal/tortillas för dem som vill ha det!
Goda tillbehör är: avokado, tomat, gurka, majs, vindruvor, banan, oliver, jalapenos vid sidan om ifall det är yngre barn som äter (jag lägger i gratängen)
Jag rekommenderar att man lägger jalapenos ovanpå oströran om man har familjemedlemmar som vill plocka bort dem, det är enklare än om de ligger i gratängen. Nu ville vi alla ha starkt så jag lade dem ovanpå tacofärsen.
I går stack jag i några nacho chips men det är ju valfritt!
Här kommer receptet!
Skriv utVärldens godaste TACOGRATÄNG
- Portioner: 6-8
Ingredienser
1 kilo nötfärs, gärna 12% (fett är smakbärare)
2 påsar tacokrydda eller egen tacokrydda
1 grön paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar tacosås / chunky salsa totalt 450 g (mild eller stark efter smak)
salt, peppar
2 msk soja (smaka av)
smör eller olja att steka i
3 dl crème fraiche
200 g färskost
4 dl riven lagrad ost
1/2–1 msk paprikapulver, gärna hälften rökt paprika
1 dl jalapenos
6–8 romanticatomater (eller liknande)
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 gr.
Stek nötfärsen och blanda ner tacokryddan och salsan. Smaka av med peppar, soja och eventuellt salt.
Finhacka lök och vitlök och skär paprikorna i tärningar. Fräs i smör eller olja. Rör samman med nötfärsen.
Lägg tacofärsen i en ugnsform.
Vispa ihop creme fraiche, färskost, ost och paprikapulver.
Fördela oströran ovanpå tacofärsen. Lägg på jalapenos och halverade romanticatomater.
Gratinera i ugn i ca 25-30 minuter, tills oströran fått fin färg.
Stick ner några nachochips eller servera som den är med tillbehör.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
47 kommentarer
Underbart god tacogratäng som jag gjort flera gånger. Slänger även i en stor burk majs och en förpackning svarta bönor. Det blir sååå gott🙌🙌🙌
Toppenrecept! Saknade tacosås och hittade ett bra recept på alexanderlagarmat där den gröna paprikan och tomatbitar ingår 😊. Ersatte jalapeños med en sked sambal oelek i köttfärsröran. Tackar!
Jag har precis upptäkt din sida. Så jag blev nyfiken på din tacogratäng.
Kommer att göra den i slutet av veckan, så du kommer att få en recension då.
Jättegott. Lagade med kycklingfärs och lite belugalinser och det blev jättegott. Nötfärsen var slut i mataffären och jag ville inte ta blandfärs som jag inte tycker om.
Hej.
Liten fundering. Ska ha köttfärsgratäng imorgon.
Tänkte göra den idag. Ska jag grädda den idag och bara värma imorgon eller fixa den och grädda den imorgon?
Den är ju godast nygjord så du kan förbereda den idag men grädda dem imrg.
Kan man göra rätten dagen innan?
Går bra
Är det färsk eller inlagd jalapenos du använder
Jag använder inlagd.
Tack för ett superbra recept – tacogratängen blev jättegod så denna kommer vi göra fler gånger 🙂
Vilken mängd av den egengjorda tacokryddan ska man ta istället för 2 påsar köpt tacokrydda ?
hej! Kul det smakade! =) Det står nog i det receptet hur mycket det räcker till, tror 500 g färs.
Denna gratäng är vansinnigt god, älskar den🤗
Enkel i göra är den också.
Den blev jättegod kommer att göras flera gånger hos oss. Vi hade grönsaker i skålar bredvid så man kunde ta vad man önskade. Gott med banan till.
SÅ himla god! Har gjort denna massor av gånger.
Vad roligt att höra! Tack för fin feedback! 💐
[…] är många som älskar receptet på Världens godaste TACOGRATÄNG men igår bev det en liten enklare variant som blev riktigt […]
Spännande Vilka grönsaker har du serverat till?
Detta låter mums. Måste prova🙂
Tror du det går bra att förbereda?
Absout! Bara grädda när det är dags att äta den!
Verkligen inte god. Det fanns inget tuggmotstånd överhuvudtaget.
Var ska tuggmotståndet ligga i menar du? Bara så jag förstår hur du tänker? Det är ju köttfärs så hänger nog inte med i detta med med ”motstånd”?
Köttfärs som köttfärs tänker jag? Du kanske köpt finmalen köttfärs?
Caroline: Vill du ha tuggmotstånd kan du tugga på en morot eller nåt. Tacogratäng är ju inte en rätt med tuggmotstånd.
Fantastiskt gott!!!!
Hej! Var hittar man riven cheddarost? Har letat i flera matbutiker, men just cheddar hittar jag inte. Har jag kanske missat nån butik? 🙈
Hej! Ica maxi har en färdigriven (blandad med mozzarella), Mathem hade tidigare (den jag hade till receptet) citygross har också.
Älskar tacogratängen och har gjort den många gånger!
Tack för fin feedback! 🥰
[…] tacogratäng kommer från 56kilo.se, du hittar hela receptet här. Nedan hittar du mitt recept på guacamole som jag själv tycker är ett måste när det vankas […]
Riktigt gott, vi kommer aldrig mer göra på annat sätt!
Har provat tidigare och fått klart godkänt. Nu ska vi prova detta receptet också. 🙂
En kanske lite dum fråga, men vad är det för soja du använder dig av?
Hej jasmine!
Det beror helt på maträtten! Om jag bara vill ha lite sälta och framför allt färg så har jag kinesisk soja men om jag vill ha mer smak så använder jag ljus japansk soja som Tamari
Mums!
Mums!
Älskar denna gratängen med undrar hur du tror det skulle VM-bli om man gjorde den med vegofärs? Tror du det skulle funka ? 🙂
Jag tror det går alldeles utmärkt med vegofärs. Kan inte se någon anledning till att det inte skulle bli gott med dessa ingredienser.
Denna rätten var super god! Den gick även hem för dom övriga där hemma, lär bli en ny favorit! Jag körde med philadelphiaost med smak av vitlök samt riven taco ost! Blev suveränt! Nu blir det att pröva sina nötfärs biffar men konjak sås, samt din krämiga lasagne med ajvar, och din tikka masala verkar inte heller helt fel 😍
Från att äta samma rätt varje dag kommer jag nu gå till att pröva alla dina rätter!!
Gillar även att dina rätter verkar rätt hälsosamma och inte innehåller en massa onödigt socker!!
Nu prövar denna rätt, din fajitasgratäng, samt din grönpepparsås och alla får utan tvekan 5/5 av mig!
Och är helt hundra på att alla övriga recept jag kommer pröva från dig kommer ligga på samma nivå!!
😍
Hej!
Grymt gott recept.
Har du provat med kycklingfärs någon gång?
Hej! Nej det har jag inte, är generellt inte så glad i kycklingfärs trots att jag gillar kyckling =) Men det blir säkert superbra om man gillar kycklingfärs haha
Haha, ha provat med hönsfärs …… Så……å……å……gott!!! Ska följa övriga recept från dig. Tack för gott recept!
Ohhhh vad spännande med hönsfärs!! Tack för feedback!!
Ser gott ut man får prova
Ja, verkligen Världens godaste.Bjöd på denna igår, då jag fyllde jämnt, och alla ville ha receptet.🤗 Jag gjorde en med Veggofärs, för de som inte ville ha kött. Den blev också väldigt uppskattad. Ja, så nu sitter jag här och skriver ut 5 kopior på min skrivare, som jag fick igår.😂
Tack så hjärtligt för detta, och alla dina andra, smarriga recept.😋
Åh men vad ROLIGT att höra!! Tack snälla! 💖
Hej.
Tack för receptet. Hur stor mängd egen tacokrydda skall det vara?
Hälsningar
Disa.
Hej det står i tacokrydda receptetkortet hur mycket det räcker till 🙂