Saftig stekt lövbiff med parmesan- och timjanrostad potatis

av Åse

God morgon!

Sitter och jobbar från soffan och har på en ny serie: High Potential på Disney – rekommenderar! En annan serie jag kan rekommendera är nya Brilliant Mind på Tv4 play! Man skulle ju kunna tro att jag inte gör ngt annat än att titta på serier men jag har dem på som sällskap vd datorn 🤣 Förr hade jag alltid nyhetsmorgon etc men det gör ju en bara deprimerad numer..
Jag ska strax svida om och dra till gymmet men först så kommer ett recepttips!

Lövbiff är en favorit här hemma, så enkelt och snabblagat och många gånger steker vi det bara hastigt i panna som i detta receptet. Det blir saftigt och kan serveras till många oika tillbehör och olika såser.

I fredags serverade jag en enkel pepparsås till och krossad parmesan- och timjanrostad potatis, det är SÅ gott och tipset fick jag från Linas Matkasse när vi hade matkasse därifrån i början på januari.
Detta blev SÅ gott!

Lövbiffen går ju snabbt att steka så börja med potatisen och såsen.

Jag hade även rostade morötter och airfryer broccoli.
Vill man intee ha potatis går det jättebra med blomkålsbuketter typ som HÄR

Doftar sååååå gott!

Voila! 20-åringen tg nog om tre gånger tror jag! Haha! Plus att han åt det som lunch dagen efter 😉

Har du testat receptet? Berätta i kommentarsfältet vad du tyckte!

 

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Saftig stekt lövbiff med parmesan- och timjanrostad potatis


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

  • 600 g lövbiff (4 stora skivor)
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 2 msk olivolja eller rapsolja
  • 1 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor, lätt krossade
  • 2 kvistar färsk timjan eller rosmarin (valfritt)

Pepparsås: 

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 tsk hela svartpepparkorn, krossade
  • 2 tsk hela grönpepparkorn, krossade
    2 tsk tomatpuré
  • 1 dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk koncentrerad kyckling- eller kalvfond (Bong touch of taste)
  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk dijonsenap
  • Salt efter smak

Parmesan- och timjanrostad potatis

  • 800 g Potatis (eller blomkålsbuketter
  • salt
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 citron
  • 1 dl riven parmesan
  • ca 2 tsk torkad timjan
  • 12 msk olivolja

Instruktioner

Ta fram lövbiffen i god tid så den är rumstempererad innan tillagning. Detta hjälper köttet att bli jämnt stekt.
Börja med potatisen, sätt ugnen på 250 gr.
Koka potatis mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna något. (Man kan även rosta dem i ugnen på ca 225 gr som jag gjorde på bilden tills de är klara)
Skölj citron i ljummet vatten och finriv skalet. Lägg över potatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper och krossa dem lätt med handen eller baksida av en stekspade. Pressa över lite citronsaft och ringla över olivolja. Blanda riven parmesan, rivet citronskal, timjan, pressad vitlök och lite salt i en skål. Fördela blandningen över potatisen. Tillaga högt upp i ugnen ca 15 min, tills potatisen fått fin färg.
Under tiden gör såsen: 
Fräs lök och peppa: Hetta upp en kastrull med lite smör eller olja. Fräs schalottenlöken tills den är mjuk och glansig. Tillsätt de krossade pepparkornen och låt dem fräsa med i någon minut. Häll i rödvinet och låt det koka ner till ungefär hälften. Rör ner fonden och låt koka upp. Det är även gott att smaksätta med en skvätt konjak eller whiskey.
Tillsätt grädden och crème fraichen. Låt såsen småputtra på låg värme tills den tjocknar något. Rör ner dijonsenap och smaka av med salt. Justera smaken med mer fond eller peppar om det behövs. Sila såsen.
Stek köttet:
Torka av köttet med hushållspapper. Krydda med salt och nymalen svartpeppar på båda sidor. Använd en stor stekpanna, helst av gjutjärn eller rostfritt stål. Hetta upp oljan på hög värme.
Lägg i lövbiffen i hela skivor och låt den ligga still i pannan i 30–40 sekunder för att få en fin stekyta.
Vänd snabbt på köttet och stek andra sidan på samma tid. Tillsätt smör, vitlök och eventuellt färska örter i pannan mot slutet. Ös lövbiffen med det smälta smöret för att tillföra smak och saftighet.
Lägg lövbiffen på ett fat, lägg över ett bakplåtspapper och sedan en tallrik över.Låt vila i 2–3 minuter innan servering.

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

Annons för TrendRehab

STARTA 2025 STARKT!

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på ALLT, tex hemmaträning & IR produkter. Utöver ev nedsatt pris!

Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

TrendRehab

4 kommentarer

Cecilia 30 januari, 2025 - 09:34

Ja, Aftonbladet har dessvärre blivit en skvallerblaska…

Svara
Cecilia 29 januari, 2025 - 14:32

Men mums! 😋 Tack för tips!
Men ja, håller med! Bara tråkigheter på nyheterna. Jag avinstallerade Aftonbladets app från telefonen (där blev det ofta att jag slentrianmässigt gick in flera ggr om dagen), installerade istället SVT nyheternas app och där jag går in bara en gång per dag för att hålla koll på vad som händer. Räcker fint för mig! Då är serier mycket bättre för ens välbefinnand. 🤗

Svara
Åse 29 januari, 2025 - 17:11

Ja förstår verkligen! Aftonbladet bojkottar jag helt nu, de kör bara clickbaits och skrämmer livet av en. SVT är mkt bättre!

Svara
Jeanette J 28 januari, 2025 - 18:40

Dessa potatis/blomkål ska jag absolut testa. Har t.o.m färsk timjan som övervintrar i växthuset.
Kram Jeanette

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.