Low carb tankar

av Åse

När jag körde low carb första gången, dvs 2005 så fanns det inte LCHF och det var heller inte speciellt vanligt med LCHF kost, GI Viktkoll med Ola Lauritzon hade precis startat upp.
Då hängde jag en del på http://www.markazits.com. Sedan dess har jag glömt bort hennes sajt.
Hittade den igen för ett tag sedan när jag letade efter en funktion att hålla koll på kolhydrater (se länken till vänster)
Nu hittade jag denna texten och jisses vad jag tycker samma!!!
Jag tycker att hon har hittat en bra jämvikt!

Anledningen till att jag sällan använder ordet LCHF när jag omtalar min ”diet” utan istället säger att jag äter low carb (eller LCHF) är för att jag kan tycka att många LCHF:are blir så otroligt fettfixerade OCH kolhydratfixerade.. Många öser smör i kaffe och allt annat de kommer åt, de drar ner kolhydraterna till nära noll, är tom rädda att äta för mycket ovanjordgrönsaker etc. Det är inte så jag äter eller vill leva efter.
Nu säger jag inte att alla gör så men läser man mycket på LCHF forum så ser man dessa tendenser. Framför allt så tycker jag att om man ska räkna varenda lilla kolhydrat, då är man inte mindre fixerad än de som räknar kalorier eller points och är rädd för att överstiga sin energi/pointsmängd.
Personligen strävar jag efter ett naturligare och mer avslappnat sätt till mat.
Då blev jag så glad när jag läste ovan text, för hennes tankar är i varje ord, samma tankar som jag har.

Personligen tycker jag att jag äter ”normalt”, jag häller inte fett över allt, utan jag tycker att jag äter som många andra, enda skillnaden mot de som inte äter lågkolhydratkost är att jag ersätter ris, pasta, potatis mot grönsaker och bröd mot turkisk yoghurt/kesella. Jag tar inte smalmejeri utan helfet och tar istället lite mindre. Proteindelen är lika mycket som en kolhydratätare. Jag tycker att det är ett mycket enkelt sätt att äta på och ett enkelt sätt att minska i vikt och hålla vikten på.

För de som vill äta lite mer kolhydrater än typiskt LCHF så brukar jag ge samma råd som henne, att koncentrera sig på att äta fullkornsprodukter på morgonen endast, till övriga måltider – uteslut kolhydraterna. Genom att äta så så kan man fortsätta att äta fullfet mejeri etc, vem vill gå tillbaka till lightmejeri och utspädd mejeri? (lättfraiche etc)
Det är själv så jag snart kommer börja göra. Då kommer jag återinföra brödet till frukost i form av mitt filmjölksbröd, med vissa modifikationer (ersätta sirapen mot osockrad lingonsylt tex).
Vill jag äta lite godis etc på lördagen så kommer jag göra det, så vill jag kunna göra. Äta lite godis en dag i veckan gör ingen tjock! Men då ska man ha en regel som är etsad och det är att det handlar om EN dag, inte två, tre, fyra etc.
Vill man inte äta godis etc, så ska man ju inte göra det – men för mig är det livskvalitet.

JUST NU! Kampanj på LYMPHA VIBE (läs mer om den HÄR)
Min kod 56KILO ger ytterligare 25% rabatt på den här grymma vibbplattan!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

44 kommentarer

ulrica 13 juli, 2009 - 13:57

Det du skriver är på pricken så jag känner. En LC-kost men inte så hysteriskt mycket fett.. det känns skumt att nästan hälla i sig fet grädde och mängder med smör på maten. Näe.. jag tror på en balanserad kost med lite av varje, men att skära ner ganska mycket på kolhydraterna där de inte behövs.

Kram och stort TACK för allt du skriver och matar oss med.. det är ren inspiration och peppning!

Ulrica

PS! Du som använt flytande suketter.. vet du om det är OK att använda vanliga suketter i kaffet/teet?

Svara
Beata 12 juli, 2009 - 18:51

Exakt, exakt, EXAKT!! Åh vad det kapslar in mina tankar och känslor om detta.

Det har varit sjukt intressant att läsa din blogg den här omgången. det var inspirerande förut med, under förra resan med VV men den här gången har definitivt toppat allt innan. Bra jobbat!!

Jag har precis läst en bok av Ola Lauritzon och känner att jag har ännu mer kött på benen ang GI och low carb. Jag tänker mig en low carb high protein-diet. Självklart blir det mer fett än jag ätit hittills (som klassiskt fett-fobiker) men LCHF känns som att gå lite för långt, för mig alltså.

Under kommande vecka ska jag jobba och då ska jag flörta lite med detta och äta så low carb jag bara kan. Sen följer ett par veckor semester till och då ska jag testa olika frukostar och middagsalternativ utan kolisar för att liksom ”utbilda” mig själv mer och lära mig så mycket som möjligt. Efter semestern kommer jag nog testa ett par veckor av fas 1, enligt Ola L, dvs ganska nära LCHF-metoden för att sedan gå över till en mer normal fas 2. Ska bli väldigt intressant att se hur kroppen, själen och familjen reagerar :-).

Svara
Ingela 12 juli, 2009 - 09:08

Som alltid kloka tankar från dig, du har ett sansat och distanserat förhållningssätt till både LC och viktnedgång, vilket inte bara gör att du går ner i vikt nu men också att du kommer kunna hålla din målvikt när du är framme.

Jag har precis som många andra använt mycket lättprodukter, och att gå tillbaka till fetare varianter är en process, men maten smakar onekligen godare och man blir mättare och får ett mindre sockersug.

Jag vill minnas att du skrev ett inlägg när du helt slutade räkna points och bara räknar kolhydrater, men kunde inte hitta det nu, minns du ungefär när det var? För någonstans måste det ju till sist handla om hur mycket kalorier man får i sig, och jag antar att du inte får i sig fler kalorier per dag nu än tidigare, bara att de kommer från andra källor? När man är inkörd på pointsräknande är det svårt att helt släppa det…så jag var intresserad av att läsa dina tankar kring detta igen.

En fråga till, ditt antal kolhydrater per dag, hur är det beräknat? Baseras det på kön/vikt/längd?

Svara
Pusen 11 juli, 2009 - 23:04

Tack för du delar med dig. Jag känner att jag lär mig mer och mer nu inför den nu snart kommande viktresan för min del. Syns du har sunda tankar om mat. Tror nog också att jag blir en LC ätare vad et lider. Är mycket känslig för socker men känner att fett e bra för mig. Tusen tack än en gång Åse!

Svara
Louice 11 juli, 2009 - 14:32

Trots att jag inte är så ”lagd åt det hållet”, dvs LC-hållet så känns det gött läsa det du skrivit. Nästan så att en tant som jag, ”tant tvärsöver”, skulle kunna ta till mej din livsstil fast med lite egna modifieringar… 😉
Roligt att det finns ett antal LC-människor som har en balanserad o sund syn på det hela. Jo, jag hittat några fler faktiskt…:) Fanatism är aldrig bra, vare sej vi pratar VV, LC el nått annat.

Hur som…Lycka till med din livsstil! Jag fortsätter dock äta min potatis men skippar miniminilätt-varianterna av grädde o sånt…fast milda mat 4 % följer med hem ibland…hihi!
Kram!

Svara
Linda 11 juli, 2009 - 10:21

hej Åse!
Jag tycker att du har en kanonbra blogg!!
Som jag kan lära mig mkt utav då jag håller på med GI.
Jag ser på ätandet som du, jag unnar mig ibland, för att dagen efter gå tillbaka till vanligt igen.
Jag vill kunna unna mig, usch vilket tristy liv annars!

Dina vaniljbullar bakade jag igår, de blev väldigt uppskattade, smaklade nästan som toscabullar:P jo jag smakade en.:)

Hoppas du fortsätter blogga även efter målvikt för du har såå mkt bra information & jag gillar ditt sätt att skriva på.

Kram

Svara
Åse 11 juli, 2009 - 10:31

Hej Linda! Tack!

Ja jisses, man måste kunna ha en balanserad syn på detta med mat. Sen vad som är balanserat är ju lite upp till var och en, vissa tåler ju inte socker och det kan få förödande konsekvenser men för majoriteten så klarar man av att ”unna” sig lite då och då 🙂
Jag kommer fortsätta blogga, promise! 🙂

Svara
Annica 11 juli, 2009 - 09:26

Mycket klokt inlägg!

Och tack för påminnelsen av markasitz sida. Hittade sidan för något år sen, men då var jag vääääldigt långt ifrån det tankesättet angående kosten som jag har idag. Tyckte redan då att det var en intressant sida men var inte beredd att vara utan pasta, potatis, bröd, o.s.v. Idag tar man till sig sidan på ett helt annat vis.

Kram

Svara
Åse 11 juli, 2009 - 09:38

Så sant så, och du Annica! Jag måste tacka för tipset om Lidls korvar! Köpte både grillkorvarna, chorizon och peperonikorvarna – sååååååååååå goda och så högt köttinnehåll!!

TACK!

Svara
Annica 11 juli, 2009 - 09:46

Så kul att jag kan ge dig något tips ibland, har ju fått så ooootroligt många tips av dig 🙂

Och förresten, ha en riktigt supertrevlig kväll!!! 😀

Svara
Åse 11 juli, 2009 - 09:57

Tack!!! Det kommer nog bilder senare, ska nämligen ha på mig mina måååååååååååålviktsbyxor!! weeeeeeeeeeeee 🙂

Svara
Aika 10 juli, 2009 - 23:16

Min underbara kloka kusin! Jag är så otroligt stolt över dej!

Svara
Åse 11 juli, 2009 - 09:24

<3 <3 <3 <3 <3

Svara
Gabriella 10 juli, 2009 - 22:57

Håller så mycket med i detta resonemang. Tycker verkligen att låg kolhydrat kost för mig är guda sänt mår så otroligt bra, går ner i vikt, och känner ändå inte att jag direkt missunnar mig själv något. Och har också lite svårt att trycka i mig fett enbart ”för att” utan jag som du äter viss del fett, i form av sås eller dressing, för att bli mätt men att äta kokosfett med sked är inte min grej.

Trevlig helg!

Svara
Åse 11 juli, 2009 - 09:26

Nej inte min grej heller som du förstått 😉 Säger inte att det är fel för dem som det fungerar för men jag vill känna att jag äter på ett sätt som är lätt att modifiera. Dvs idag ska jag ju ut och komme rinta en del kolhydrater så idag kommer jag dra ner på fettet, till frukost blir det 1% kesella med nötmusli och bär istället för den sedvanliga 10% och det blir lite lättare lunch, jag vill ha en bra matstomme så att säga som jag kan använda och modifiera beroende på situation.

Svara
Smulan 10 juli, 2009 - 20:25

Du skriver ” är rädda för för mycket överjordsgrönsaker etc” – men jag förstår att du menade underjordsgrönsaker….? Överjordsgrönsaker är enbart av godo.

För övrigt håller jag ned dig till fullo.
Hälsningar Smulan

Svara
Åse 10 juli, 2009 - 21:05

Nej jag menade ovan jord. Under jord är det ingen LCHF:are som befattar sig med 😉
Men även ovan jord grönsaker begränsas kraftigt av många LCHF:are och tom utesluts för att komma så nära nollgränsen som möjligt.

Svara
Pernilla 10 juli, 2009 - 19:41

Du är verkligen klok. Du sammanfattar det så otroligt bra. Fortsätt att hålla oss uppdaterade med recept och dina goda tankar. Stämmer bra på mig själv ang du när man inte kollisar längre och verkligen öser med fett och annat för att kompensera kolhydraterna.

Svara
Marie 10 juli, 2009 - 17:48

Ett bra inlägg med en sund inställning och jag skriver gärna under på den, för jag gör på samma sätt som dig och mår kanon!!! 😀

Svara
Åse 10 juli, 2009 - 21:16

et blir jag glad av att höra!! KRAM på dig!!

Svara
Dessi 10 juli, 2009 - 15:57

Bra inlägg från både dig och henne! 🙂 Jag hade inte ens börjat med LCHF då hon skrev det inlägget, men tre månader senare var jag igång 🙂

Svara
Indira 10 juli, 2009 - 15:22

Hej Åse, Hoppas ni har bättre väder hos er än uppe hos oss i Uppsala. Här regnar det och regnar, tar aldrig slut känns det som. Men perfekt väder för att sitta här och läsa. Blir så otroligt inspererad av att läsa här. Känns så rätt det du skriver. Enkelt och självklart. Nu menar jag en enkelmetod där man slipper räkna och krångla till livet, självklart vet jag att det inte är lätt att gå ner i vikt. Håller på och laddar i startgroparna för att börja med min viktminskning och jag tror att det här är rätt sätt att äta för mig också. Grattis till din viktminskning, du är verkligen jätteduktig och ser jättefräsch ut. Så skönt det måste kännas att må så bra som du verkar göra. Har själv varit överviktig och provat det mesta under flera år men känner mig nu motiverad att ta tag i detta en gång för alla. Ha en trevlig helg….

Svara
Åse 10 juli, 2009 - 21:17

Tack Indira!! All lycka till önsjkar jag dig, hoppas det kommer fungerar jättebra för dig! =))
Ha en skön helg du också

Svara
Tina 10 juli, 2009 - 15:05

Måste bara lägga till att detta inte är menat som någon kritik mot GIviktkoll. Det var mest en del medlemmars attityd där (och någon av ”experterna”) som gjorde mig betänksam. Programmet som sådant är det inget större fel på vad jag förstår. Lärjungar blir ofta betydligt mer extrema än dem de följer. Antagligen för att de kopplar bort sin egen hjärna och bara följer efter….

Svara
Åse 10 juli, 2009 - 21:18

Jag förstår absolut vad du menar 🙂
All fanatism är aldrig bra.

Svara
Tina 10 juli, 2009 - 15:02

Gud vad skönt att läsa det du skriver! Jag blir så glad! Äntligen någon som kör LCHF utan att bli rabiat. (Det finns säkert många som är lika sansade som du, precis som det säkert också finns många extremt pointsfixerade viktväktare. Så fort man blir ”viktreligiös” i sin övertygelse och slutar tänka själv, är det fara å färde, vilket program eller vilken metod man än väljer.) Exakt det du beskriver som avigsidor var det som skrämde bort mig från GIviktklubb t ex, att jag upplevde att en del av dem som följde Rivstart (vilket ju är en GI-variant som närmar sig LCHF litegrann även om den inte är lika extrem) verkade så tokfixerade vid kolhydrater, som om kolhydrater vore det enda som kunde göra en tjock. Jag blir mer och mer övertygad om att det du hittat nu ligger djupare än bara att följa en metod. Du har hittat en balans i ditt sätt att tänka och förhålla dig till detta med mat och vikt! Jag tror faktiskt att jag kan säga att jag också hittat det, fast jag gått en lite annorlunda väg. Det känns otroligt skönt! Lycka till! Verkligen!

Svara
Åse 10 juli, 2009 - 21:19

Vad skönt att höra att du hittat ”din väg” också! Heja dej!!

Svara
Ida A 10 juli, 2009 - 14:55

Hej Åse! jag blir så inspirerad av dig varje gång jag går in och idag behövde jag ditt inlägg!
Vägde mig idag och hade inte gått ner ett gram (suck 10 kg kvar), Vet ej vad jag gör för fel, läser vad du och andra äter. Tycker att jag gör så men förmodligen får jag i mig för mycket ändå. VAD ska jag göra?????????
Må så gott //Ida A

Svara
Åse 10 juli, 2009 - 14:58

Ida, det kan ta ett tag innan kroppen accepterar dne nya kosten och börjar gå ner!
Men jag rekommenderar dig att du under 1 veckas tid skriver in allt du äter i minmat.net och så ser du hur du ligger till energimässigt, fettmässigt och kolhydratmässigt!

Svara
Ida A 10 juli, 2009 - 19:01

Tack, det ska jag göra.
För allt fungerar så himla bra annars, mår bra och är aldrig sugen på något sött. Känns som om denna kost passar mig eftersom man inte känner att man bantar MEN jag vill ju gå ner lite också och då förmodar jag att gör något fel. Provar denna sait du skrev. //Ida A

Svara
Zaderack 10 juli, 2009 - 14:45

Hej!

Jag har smygit runt här på din sida sedan din förra viktnedgång, jag har liksom aldrig skrivit några kommentarer eller så utan mest smygtittat, hm.

Jag tycker som så många andra att du är helt fantastisk och inspererande.

Har kört vv och lyckats ta mej ner från 98,3 till 83,2 men nu får jag inte det att funka längre, jag har ingen inspiration för vv längre. Igår bestämde jag mej för att testa din nisch!!!!

Jag har många kilo kvar, är 1,60 lång så det är ju en bit kvar!!!

Jag vet inte, men kan man fråga dej om det är nåt jag undrar, är så kass på att söka på nätet men har förstått att det är bra så jag tränar på det!!!

Lycka till med dina sista kilo!!!

Jennie

Svara
Åse 10 juli, 2009 - 14:59

Lycka till nu!

Ja har du några frågor du inte hittar svar på så kan du fråga här =)

Svara
Zaderack 10 juli, 2009 - 15:05

Ja, nu testar jag och ser om det passar mej!!!

Jag återkommer säkert med frågor och kommer att utnyttja dina i mina ögon (eller på dina foto ska ja väl sej) smarriga recept till fullo!!

Jennie

Svara
Ellinor 10 juli, 2009 - 13:11

Du har sååå rätt 🙂 Jag har inte stött på dom som häller smör i kaffe och öser på med fett bara för att men visserligen känner/läser jag inte så många som kör lchf 😉

Jag har en kropp som snabbt reagerar på kost/motion/känslor m.m. och idag gjorde jag ett snedsteg …. *skäms* tre små hemgjorda kokosbollar från kalaset igår bara råååkade slinka ner, så dumt och jag kände av sockret bara efter någon halvtimme stressad, rastlös, otålig, kort stubin … MEN! Det kommer stannar där det vet jag! Och det är en skön känsla… känner inte alls att äsch nu kan jag ju lika gärna vräka på med kollisar inte alls! Känner bara ännu mer att jag borde även hålla mig borta från mörk choklad ett tag, tror det kan vara boven i dramat som triggade sötbehovet Gjorde ju din super goda GI Mintkladdkaka igår till kalaset och hade en fontän med mörk smält choklad samt hemgjord chokladglass HHhhmmmmm blev nog lite mycket och det märks idag. Jag har blivit påmind om hur man mår i kroppen med socker och så vill jag inte må igen.

Min 10-åriga dotter har ju märkt en skillnad på mitt sinnestillståd senaste tiden (hon vet inte om att jag lagt om kosten) och idag när jag mådde så där efter kokosbollarna sa hon; Mamma, varför är du stressad? He he tydligt eller!?!

Kramilikram Åse

Svara
Åse 10 juli, 2009 - 13:29

Men du, precis som du säger – det stannar vid det, eller hur!? 🙂
Javisst kan en del sötsaker, även om de är low carb trigga igång! Jag äter väldigt lite desserter, glass, mörk choklad etc – någon gång i veckan bara kanske för jag vet hur förrädiskt det kan vara.

Heja dej!!

Svara
Ellinor 10 juli, 2009 - 13:37

Ja, det är det som är så bra. När man begränsat kalorier har man ju tänkte äsch då var den här dagen körd ändå nu vill jag bara stabilisera kroppen så fort som möjligt 🙂 Jag ska oxå hålla nere på glass och mörk choklad! För man känner ju faktiskt inte att man behöver det heller för man blir ju mätt och belåten och är det hela dagen så det är bara gamla spöken som spökar ….

Kramilikram

Svara
Lena 10 juli, 2009 - 12:38

Allt låter så otroligt bra och jag önskar att jag skulle kunna vara så duktig! Jag kan också det här med GI, low carb, etc. men mitt problem är att när jag står där och ”den elaka delen” av hjärnan får övertag så klarar jag inte trycket från mig själv. Snabbt hamnar jag i ”allt-eller-inget” och sen sitter jag där besviken över att jag inte fixade det den här gången heller.

Men åter är jag på banan och ieftermiddag börjar min sexveckor långa semster…. det skall firas… med lowcarb och ett glas rött… det här skall bli en bra sommar där jag skall må TOPPEN!

Tack för EN UNDERBAR BLOGG ÅSE – DU INSPIRERAR!!!!!!!!!

Svara
~ Maria ~ 10 juli, 2009 - 12:32

Tack Stumpan för dina rader, nu fick jag nog svar på alla mina funderingar samtidigt!

Puss!

Svara
Susanne 10 juli, 2009 - 12:25

Jaha….nu har jag läst och AMEN! Jag kan ta till mig ALLT som hon skrivit.
Man ska ju heller inte överdriva med fettet!
Jag har själv känt av det under denna veckan. Jag hade lagat quorn-file, blomkål, parmesan och jag orkade inte äta en full portion. Men…det kan oxå vara mindre bra förstås…..vad ska jag lägga till för att det ska bli bra viktmässigt?

Svara
Åse 10 juli, 2009 - 12:45

Hur menar du vännen? Vad du ska lägga till?

Svara
Susanne 10 juli, 2009 - 12:15

Vet du Åse…du har en väldigt SUND syn på mat/ätbeteende!
Jag håller helt med dig. Eftersom jag haft viktproblem de senaste åren…(innan vägde jag som minst 52 kg – men min ”normala” vikt är runt 60)TÄNKER jag hela tiden på mitt problem. Och vet du – DINA tankar och din modell har verkligen peppat mig de senaste veckorna.
Jag hoppas att du inte avslutar ditt bloggande trots att du inom kort är i mål.
Nu äter jag frukost precis som du!
Lunch o middag n ä s t a n som du =)
Jag äter inget bröd, pasta, potatis eller ris öht.
OM jag äter godis så är det 10 sega GRÖNA råttor eller 1 surt band.
Mitt ”problem” är vinet *rodnar* Jag har slutat med övrig alkohol och satsar! på vitt vin som inte triggar ett ätbehov hos mig. =)
Nu ska jag kika in på den sidan som visar till!
Gulledej Åse!
Kram

Svara
Åse 10 juli, 2009 - 12:20

Tack för dina gulliga rader!! Vad glas jag blir att jag kunnat inspirera! Duktiga du som äter så bra som du gör!
Visst är vinet en bov;) Jag äääälskar ju vin och dricker gärna ett glas varje dag till naten *S* Men jag får också lägga band på mig, jag märker också precis som du att vitt vin triggar mindre! På mallorca drack jag nästan inget rött utan bara torrt vitt eller torrt rosé!

Lycka nu till och jag LOVAR *cross my heart* att aldrig sluta uppdatera här, jag skriver lika mycket för egen del och tro mig, jag har mkt kvar att lära och ventilera fast jag kommer i mål, så jag fortsätter! Kommer INTE göra samma misstag som övriga resor, att jag slutar ha en metod, metoden fortsätter fast för vikthållande 🙂

Svara
Sanne 10 juli, 2009 - 11:56

Så sant så….håller med fullständigt, jag har aldrig mått så bra som jag gör nu, sen jag började med Low Carb, äter godis vid festligare tillfällen ”om jag nu känner för det”och ingen skada skedd…jag vet juh hur man ska äta och är supernöjd med att jag har kommit till ro och inte så ”fixerad” vid mat och vågen längre.Ha det bäst Åse och super tack för din fina sida som inspirerar så många.Jag rekommenderar måga att läsa din sida och de flesta ändrar livsstil och får höra hur mycket bättre de mår.”Livet leker” Trevlig sommar kram Sanna

Svara
Åse 10 juli, 2009 - 11:59

Tack för dina rader Sanna!
Så skönt att höra att du lever på ett liknande sätt!!

Stor kram till dig!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.