Experiment och Jämförelse

av Åse
37 kommentarer

Jag ska krypa till korset.

Jag har börjat pointsräkna igen! *ser alla 56kilo besökare spärra upp ögonen*
Jag som skränade för ett tag sedan att jag skulle ju aaaaaaaldrig räkna vare sig kolhydrater, points eller kalorier igen!
Nä så illa är det inte att jag har gått tillbaka till lättprodukter igen!!! Men nu när jag börjat introducera lite kolhydrater så känner jag ett behov av att hålla lite koll och jag gjorde ett experiment igår. Jag lade in allt jag åt i Matdagboken.se och så räknade jag pointsen samtidigt. Eftersom jag fortfarande äter relativt lite kolhydrater så innebär det att jag inte utnyttjar pointssystemets fria system så mkt. Dvs jag äter knappt någon frukt, ingen pasta eller potatis etc och det är det pointssystemet är uppbyggt av, dvs när man ätit sina points så ska man ju ha utrymme för några frukter (typ 200 kcal) och valfri mängd potatis/pasta. Om man inte utnyttjar det så får man i sig för lite kalorier så det kan vara bra att känna till.
Så jag kommer höfta, bara för att ha lite koll. Kommer inte räkna fett på smörgås, det jag tillsätter maten, olja etc så bör det kompensera, vill absolut inte bli fetträdd. Dessutom så är jag ju målviktig och kommer använda systemet lite med en klackspark.
Och det fungerade bra igår!! Att räkna points är ju lite lättare än att räkna kalorier, speciellt när man är ute etc och det är ju nästan samma sak – om man är medveten om att man får öka på pointsen när man inte utnyttjar det fria pointssystemet.
Nu ska jag prova detta ett tag och så får vi se hur det fungerar! Men tror nu inte att jag har börjat äta som innan (massa kolisar etc) – absolut inte, jag äter som innan, jag drar bara ner lite på fettet och så äter jag lite grovt bröd, det är egentligen enda skillnaden, jag äter fortfarande LCHF!
Jag har ju sagt det förr, jag vill inte bli stoppad i ett fack: Viktväktare, LCHF:are, GI:are etc – jag äter inte enligt en ”metod”, jag provar mig fram tills jag hittar det som fungerar i alla lägen. Och visst kan jag fortsätta med att introducera kolhydrater utan att ha koll, men jag tycker om att ha lite koll – det tror jag de flesta förstått vid detta laget 😉 Äter man inga kolhydrater så har man koll genom det, men äter man lite blandat så känner i alla fall jag att jag vill ha en måttstock.

Spännanade!

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥︎

Du kanske också gillar

37 kommentarer

Anna 26 september, 2009 - 21:38

Hej
Jag har följt din viktresa ett tag och läser ganska ofta i din blogg:-)är imponerad av hur stark du är och vilken disciplin du har…Så jag skulle ju gärna vilja läsa din blogg om din op:-)…Mvh Anna.

Svara
Gabriella 25 september, 2009 - 07:38

Tycker ditt experiment låter sunt. Nu när du är i mål så tror jag att det är bra att utöka sin meny lite. Längtar tills jag är där, för för mig så är det många månader lchf kvar, och även om jag inte saknar kolhydrater jättemycket så kan jag inte sticka under stolen att de skulle vara trevligt att äta något annat till maten än grön sallad, blomkål, broccoli eller vitkål :P.

Lycka till och hoppas du hittar en balans som fungerar för dig.

Stor helg kram

Svara
Sara 24 september, 2009 - 21:50

Ojdå, alla kan ju ändra sig… för mig har points alltid fungerat som ett litet ”mått” på hur jag får äta!
kram

Svara
Linn 24 september, 2009 - 19:36

Hej!

har läst din blogg ett tag nu och blivit inspirerad så många gånger! 🙂
även om jag fortfaradne är i ”gå ner i vikt fasen” så är det kul att läsa om att du försöker anpassa dig till livet ”efteråt”. Och så skönt att du inte vill placera dig i fack, är så trött på att det nästan är ett måste att göra det!

keep up the good work!

Svara
Camilla Paleologou 24 september, 2009 - 16:46

HAHA kommentaren att alla spärrar upp ögonen var bra för det var precis vad jag gjorde!!! =)

Svara
Cia 24 september, 2009 - 09:46

Jag tycker du gör helt rätt. Man måste ju fixa och trixa tills man hittar sätt som passar en själv. Jag blandar LC, GI och viktklubben. Det går riktigt bra. Dom dagarna jag tränar hårt lägger jag till lite kolhydrater och resterande rätt så strikt. Så länge man mår bra tycker jag man ska köra på!
Kram!

Svara
Ida A 24 september, 2009 - 09:04

Spännande!
Det är klart att man måste ha lite koll när man börjar äta kollisar igen.
Jag kan heller inte stoppas i ett fack för jag äter lite blandat men försöker göra bra val oavsett vart jag är just nu. Efter vår renovering kommer jag dock att köra stenhårt på en blanding av LC/GI dvs. inga ”vita/sötade” kollisar utan välja fullkorn och grönsaker under jord :)dom gånger jag äter kollisar samt lägga till träning 3 ggr/vecka. Har ju ett antal kilon kvar till jul om jag ska få min efterlängtade belöning, så jag måste köra stenhårt ett tag.
Det var länge sedan jag TACKADE dig för din blogg och som sagt DU är en stor inspirationskälla för mig (oss).
Ha en underbar dag. Kram Ida A

Svara
Anita 24 september, 2009 - 06:47

Kul att höra om pointsen, jag är en pointsräknare oxå. Äter oxå din frukost till mellanmål med 1% kesella, men anänder kaffegrädde istället. Tycker det smakar jättebra. Min jobbarkompis har oxå börjat äta den till mellanmål, tycker on den oxå. Den sprider sig som ringar på vattnet. 🙂

Svara
Ofelia 23 september, 2009 - 22:05

Jag äter trad. GI fram till lunch LC efter. Tycker det funkar bra

Svara
tina 23 september, 2009 - 20:52

Tycker det låter smart. Fast jag är ju en kombination av VV, GI och ISO så det kanske inte är så konstigt att jag tycker det. =)

VV-formeln är ju en lite mer heltäckande variant av att räkna kalorier, fast betydligt enklare, och har du det i ryggmärgen är det ju ett lätt sätt att få koll på mängderna. Så här tänker jag, och har gjort i över ett år nu:

Jag använder VV för att ha koll på kalorimängden, portionernas storlek.
Jag använder tallriksmodellen (den kan man ju modifiera som man vill, minska på kolisar t ex) för att kolla av proportionerna mellan kolhydrat, fibrer, fett och protein.
Jag använder GI-tänk för att göra smarta val, väljer t ex långsamma kolhydrater istället för snabba och tänker också efter NÄR jag kan äta dem. Efter träning är det t ex inte fel att äta kolhydrater (som jag ser det) för de förbrukas snabbt och påverkar inte blodsockret lika mycket.

Jag tror absolut som du på att inte bli slav under en metod utan använda sitt sunda förnuft (som du har visat att du har gott om).

Bara att säga grattis och lycka till. =) Hurra för dej!

Svara
Åse 23 september, 2009 - 20:55

Låter som mitt tänk! Ta godbitarna och omvandla det till en egen metod 🙂

Grattis själv! 🙂

Svara
Aika 23 september, 2009 - 19:43

Det låter ju väldigt smartigt! Tror oxå det är lite svårt att introducera kolisar utan att ha riktig koll. Min kropp är nog i chock efter kolhydratchock i 2 veckor men back in ketos idag, var ”lättare” än jag trodde att avgifta sej denna gång efter allt svullande =) Men jag vågar inte vara för kaxig än, hehe Pöss pöss och tack för att du finns mitt hjärta!

Svara
Åse 23 september, 2009 - 19:59

Det är bra! Du blir snabbt av med svullkilot(na) med LC!

pussÅkläm

Svara
Pernilla A 23 september, 2009 - 18:35

Haaaaaa precis vad jag gjorde………..”SPÄRRADE UPP ÖGONEN PÅ HÖG NIVÅ” Blev ju nästan tvärdrag för ögonggloben ;). Mrs experiment vad hade vi gjort utan din påfundhet. Varit ngt kilo tyngre kanske. För visst du inspirerar oss alla med dina knep och förslag på bra grejor för att hålla vikten nere. Måste göra ett erkännande. Igår var det så mkt på jobbet att jag fick två knäckemackor med räkost till lunch. Knappast optimalt eller hur. Detta resulterade i att jag åt en hel lyxgrillare och ett stort lass med SMÖRADE spagetti och ketchup. På kvällen blev det varm choklad och dubbla smörgåsrån med smör emellan, säkert tio st. OJ OJ OJ…..det var längesedan men SUCK så gott det var. Så aldrig mer att jag jag ska spola lunchen och ta två snabba knäcke för då kommer jag att rulla innan jul.
Ha en fortsatt go kväll kram kram

Svara
Åse 23 september, 2009 - 19:58

hahahahah jevvlar i min låda, nu snackar vi KRÄNGA! :))))

Svara
Jajja 23 september, 2009 - 18:25

Halloj.

Tror att detta kommer att gå perfekt, man måste bara hitta en väg som passar sig själv. Men jag är glad att du delar med dej;)

Kram Jajja.

Svara
Ellinor 23 september, 2009 - 18:15

Tror det kommer gå helt super för dig!!

Spännande och se hur det går! Ja när man väl har fått upp ögonen för alla tillsatser som finns i en del light så går man ju verkligen inte tillbaka. Jag räknar ju points men äter väldigt lite konstiga tillsatser i maten.

Kramilikram

Svara
Hanna 23 september, 2009 - 16:09

Hej! Måste tipsa om en LCHFblogg som är relativt ny. LCHF life och träning.

Hoppas att du har en bra dag!

Svara
Lilian Mörling 23 september, 2009 - 11:56

Hej Åse!
Låter mycket bra ,har gått över points förra veckan, bara för att ha koll hur mycket jag åt och på måbra.se hittade jag ännu bättre sätt att räkna points.
Nu ska jag packa vi ska till Grekland..
Lycka till!Kram

Svara
Åse 23 september, 2009 - 14:05

Åhhhh ha det så hääääääärligt!!

Svara
laila 23 september, 2009 - 11:34

lycka till med experimenten…man hittar nog sin måttstock till slut! Att kombinera kan väl aldrig vara fel 🙂

Svara
Linruz 23 september, 2009 - 11:17

Åhh vad spännande. Låter som det kund vara en grej för mig.
Känner att jag måste ha något system för att hålla koll på vad jag stoppar i mig.
Ska bli kul att se vad du tycker.
Kram Lina

Svara
Sara, Tyran & MiniMyran 23 september, 2009 - 11:12

Det är väl så man måste göra – testa sig fram till vad som funkar bäst just för en själv. Och att ha en måttstock att gå efter på ett ungefär är aldrig fel, speciellt inte om man är lite kontrollfreak 😉

Lycka till snyggo!

Puss

Svara
Dessi 23 september, 2009 - 11:11

🙂 Jag tror jag ligger runt 20E% kolhydrater. Det låter nog rätt mycket, men det känns inte mycket för mig alls. Äter bara en kolhydratskälla per dag och det är 2 st GI-rutor från Axa med mycket Bregott och ost på till frukost.

Svara
Teres 23 september, 2009 - 11:09

Håll oss underättade hur det går med ditt expriment 🙂 hur många points vill du ligga runt on du räknar ?

Kram Teres

Svara
Åse 23 september, 2009 - 11:28

Det där lär nog vara olika, som sagt jag vill inte bli slav under pointsen och jag kommer avgöra från dag till dag beroende på om jag tex ätit frukt etc. Men runt 30 pts för att hålla vikten kan jag tänka mig och runt 25 om jag vill ta ngt kg till. Då ligger jag ca 5 över än ”normalt”

Svara
Emma H 23 september, 2009 - 11:02

Låter klokt tycker jag!

Kram

Svara
Dessi 23 september, 2009 - 10:59

Jag är i samma sits som du! 🙂 Har för ett tag sedan introducerat aningen mer kolhydrater. Har hittat en bra balans tror jag. Risken med kolhydrater för mig är att jag känner mig uppblåst och får halsbränna, men med den mängd (och typ?) jag får i mig nu känns det bra.

Svara
Åse 23 september, 2009 - 11:01

Men gud Dessi, vad roligt!! Hur mkt kolhydrater får du i dig nu???
Jag tycker att ENDA problemet nu är att jag faktiskt är hungrigare än innan!! Och jag äter ändå bara kanske 20 kolhydrater mer per dag. Något sockersug känner jag inte men jag märker tyvärr skillnad i hungern.

Svara
jenny 23 september, 2009 - 10:48

Ja men det är väl vettigt att du hittar ett sätt att hålla koll på intaget nu när du börjar äta lite mer kolisar! Pointsvärdet på olika livsmedel kan du ju vid det är laget…:)

Svara
Anna-Lena 23 september, 2009 - 10:43

Hej hopp!
Låter spännande, att exprimentera lite. Jag har försökt bli medlem på matdagboken, men det funkar inte, är det bara jag som haft det problemet?

För min del rullar det på med LC, funkar kanon bra, mår sååå himla bra i magen mm, men det känns som att det inte händer så mycket på vågen för tillfället men på måttbandet har jag gått ner 1,5 cm sen i fredag, helt sjukt. Känner mig redan ”smal”, fast jag har mellan 4-7 kilo kvar (tror jag : ) Det tar verkligen på underhuds fettet för det är sån skillnad på magen mm, detta har man aldrig upplevt med VV, när man ändå har några kilo kvar………

Kramis A-L

Svara
Åse 23 september, 2009 - 10:44

Visst är det coolt med LC!!?? Man märker verkligen en skillnad på kroppen och hur det tar!!

Svara
jenny 23 september, 2009 - 10:50

Ang matdagboken så fick jag regga mig 2 gånger innan jag fick ett verifikationsmejl… så testa igen!

Svara
Anna-Lena 23 september, 2009 - 11:13

Det har jag gjort med det funkar ändå inte! Har mailat till dom och frågat vad som inte stämmer, får se vad dom svarar.

Känner att jag vill lägga in lite så att jag ser så att jag äter rätt, att jag får i mig lagom varken för mycket eller för lite. Men som du Åse skrivit innan så vill jag komma ifrån det där räknandet som man hade med VV utan att man skall kunna äta med sunt förnuft.

Ha det gott!
/A-L

Svara
mathilda 23 september, 2009 - 10:42

Huvudsaken är ju att du hittar ett sätt som är bra för dig. Om det sedan innebär LCHF, GI, VV eller en kombination tycker jag har noll betydelse. Ingen kropp är den andra lik och för varje kropp finns det också ett sätt att äta/reagera/vara på. Och om du finner ditt sätt för din kropp, då är det verkligen bara att säga GRATTIS!!! :))

Pöss! & Heja!

Svara
katharina 23 september, 2009 - 10:31

ja du är en riktig experimenterare=)
huvudsaken du mår bra!

Svara
Åse 23 september, 2009 - 10:33

Jag är ju så hiskeligt nyfiken och vill alltid hitta det optimala för just mig 😉

Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!