Grymt god Chili Con Carne!

25 oktober, 2016

Hej på er!
Önskar jag kunde säga att jag är pigg som en mört idag men trots att jag sovit 8.5 timmar i natt och nonstop så var jag piggare igår haha!
Men men så är det, höstbasiluskerna är enträgna!
Jag jobbar med andra ord från soffan idag, laptopen i knäet och en stor fet trött katt bredvid.
I går efter gymmet och utvecklingssamtal så ställde jag mig och påbörjade maten med en gång. Jag bakade ett gäng bröd och sedan blev det en härligt värmande och mustig Chili Con Carne!
Jag har inga problem med att äta bönor emellanåt, äter man strikt lågkolhydratkost så kan det vara en idé att antingen undvika eller äta några få. Bönor är kolhydratrika (dock låg påverkan på blodsocker) men innehåller även massor av bra saker som protein, fibrer och massor av B-vitamin liksom järn, kalium, fosfor, magnesium och zink.
Baljväxter innehåller dessvärre mycket lektiner (antinutrienter) som vi människor ska vara försiktiga med. Finns ju mycket i spannmål, nötter, fröer och i processad mat.
Som sagt, jag ser inte svart och vitt på det vi stoppar i munnen utan försöker se helheten, jag äter helt enkelt mer och oftare av det som är bättre och mindre och mer sällan av det som är mindre bra – fungerar ypperligt för mig.


PS: Blötläggning, groddning och fermentering av säd, bönor, fröer, nötter minimerar lektiner.
Lina Wallentinson har en intressant bok i ämnet!
012a4976

Vill man skippa bönorna så gör man det!
012a4970

012a4971

012a4972

012a4975

MUMS! En riktig godsak så här i hösttider!
Skriv ut

Chili Con Carne

  • Författare: åse falkman fredrikon

Ingredienser

  • 1 kg nötfärs
  • 4 gula lökar
  • 2 vitlök solo eller 4 vitlöksklyftor
  • 4 paprikor i olika färger
  • 1/2 dl konc.kalvfond
  • 1/2 dl chilisås
  • 800 g krossade tomater
  • 3 msk chipotlepaste
  • 2 tsk koriander
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk chiliflakes
  • 4 msk tomatpuré
  • 3 burkar bönor (gärna blandade vita, kidney och svarta)
  • salt och svartpeppar
  • smör att steka i
  • Tillbehör: Gräddfil, bladpersilja och en god sallad

Instruktioner

  1. Finhacka lök, vitlök och paprikor. Fräs dem mjuka i smör. Lägg över i tjockbottnad stor gryta.
  2. Fräs nötfärsen i omgångar och lägg sedan över i grytan. Rör ner resterande ingredienser som kryddor, tomatkross, fond, chilisås, allt utom bönorna.
  3. Låt småputtra i minst 30 minuter. Skölj av bönorna med vatten i durkslag och rör ner några minuter innan servering. Toppa grytan med lite klippt bladpersilja innan servering.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 8

11 kommentarer
0

Du kanske också gillar

11 kommentarer

Kalashelgen och en mustig Chiligryta - 56kilo.se - Inspiration, Livsstil & LCHF Recept 26 september, 2018 - 08:32

[…] gjorde min Chili Con Carne, perfekt till många! Den hade dessutom fått puttra på spisen i 2-3 timmar så den var riktigt […]

Svara
Åsa Hedebratt 19 oktober, 2017 - 05:43

Ser väldigt gott ut! Går denna bra att göra. Crockpot? Någon förtjänst? 8 tim på låg?

Svara
Anna 2 oktober, 2017 - 15:07

Lätt den mest fantastiska chili con carnen jag någonsin ätit! Tack Åse för goda recept! 😀

Svara
Åse 2 oktober, 2017 - 16:33

Vad roligt att det smakade! Kram!

Svara
Ewa 2 november, 2016 - 20:04

Hej Åse! Måste bara få säga att vi ätit din Chili con Carne idag. Både min man och jag höll på att äta ihjäl oss. Så oerhört gott! Ja du – dina recept går inte av för hackor. Älskar dom och lagar dom i stort sett varje måltid.
Kram från mej

Svara
Åse 3 november, 2016 - 08:26

Åh vad härligt att höra!! Glad jag blir! tack!

Svara
Monika 30 oktober, 2016 - 18:47

Tack Åse! Middagen blev jättegod! Ännu ett kanonrecept från din blogg!

Svara
Gertrude 27 oktober, 2016 - 12:28

Hej, den här köpte jag ihop igår för att göra ikväll – men kan du ge ett ”ansikte” åt chipotlepaste , jag hittade i alla fall ingen på min Ica….
Tusen tack för en superinspirerande blogg!!

Svara
HB 6 februari, 2017 - 17:44

Det finns bland tacostillbehör i välsorterade butiker. En burk som liknar salsa eller tacosås

Svara
Linda Larsson 25 oktober, 2016 - 12:35

Lät väldigt gott. Vad bakade du för bröd till? Eller du kanske inte hade dem till chili con carnen? Tack för all inspiration!
//Linda

Svara
Josefine 25 oktober, 2016 - 12:16

Tack för din härligt inspirerande blogg. *Nu vet jag vad vi ska ha för middag ikväll 🙂
Njut av din vecka och hoppas du kommer igång med din träning
Kram Jos 🙂

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.