Innehåller reklam genom annonslänk till Cervera
Hej hej!
Sååååå skönt med styrketräning idag, men ska till naprapaten på gymmet i morgon så jag får koll på varför det kluckar som en höna när jag sträcker ut det. 🤔
Lite nytt i köket!
Älskar Le Creuset! De är ju både snygga och bra.
En Buffetgryta i gjutjärn med glaslock är verkligen grymt bra att ha. HÄR finns den.
Nytt salt- och pepparkvarnset för mina förra gick sönder! hehe, så går det när man lagar mkt mat! 😜 HÄR finns dessa snyggingarna.
Har ni bakat grytbröd någon gång? Det är nästan lite som magi! Det passar perfekt i en oval Le Creuset gryta!
Det blir ett SÅ gott bröd med knaprig skorpa och det är dessutom väldigt vackert att servera tex till soppa!
Jag älskar bröd men väljer mina tillfällen och väljer mitt bröd! Jag älskar hembakat och är ju uppvuxen på hembakat bröd i alla lägen! De få ggr jag åt annat bröd var hos kompisar 😉

Titta så fint det är!Man kan ju använda vilket mjöl man vill – prova tex italienskt Tipo 00 mjöl! Eller ersätt vetemjölet helt med andra mjölsorter.

Här kommer mitt recept på ett smarrigt grytbröd!
Skriv ut
GRYTBRÖD
Ingredienser
25 g jäst
2 msk honung
3 tsk salt (20 g)
6 dl vatten, fingervarmt
10 dl vetemjöl special
5 dl rågsikt
50 g smör *
Instruktioner
Smula ned jästen i en bunke, tillsätt honung och salt.
Häll i vatten och rör om tills jäst och honung är löst.
Tillsätt mjölet lite i taget under omrörning. Sedan smöret, ta en kniv och ”skala” ner smöret i mindre bitar.
Blanda degen riktigt länge, minst i 10 min.
Pudra mjöl över degen i bunken och lägg en kökshandduk över. Låt jäsa i 1 timme eller tills degen fördubblats.
Sätt sedan på ugnen på 250 grader och ställ in grytan tills ugnen har nått 250 grader, låt grytan vara inne i ca 15 minuter så grytan är riktigt het.
Ta ut grytan från ugnen och lägg i ett skrynklat bakplåtspapper (då formar det sig lättare) , stjälp i degen, pudra över mjöl och sätt på locket.
Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter.
Ta bort locket från grytan och sänk samtidigt värmen till 175 g. Låt brödet stå inne i 20 minuter till.
Ta ut grytan ur ugnen och stjälp upp brödet på galler. Låt brödet svalna innan det skärs upp.
Notering
*fast fett binder mer luft i degen och därmed blir jäskraften större. Dessutom blir degen mjukare och mer elastisk och det gör att luftblåsorna i degen kan bli större både under jäsning och gräddning.
Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.
12 kommentarer
Hej Åse
Jag har en (tre) frågor angående detta
Vilket vin passar bra till
Kycklinggratäng med tomat basilika och dijon ?
Italiensk mozzarellakyckling
samt The fläskfilegryta ?
Har lagat dessa sååå goda mums
Ha en trevlig helg
Vart ska man lägga ett skrynklat bakplåtspapper? 🙂
Hej!
Hur många liter ska grytan vara?
Mvh Bengt-Arne
★★★★★
Min är på 4.1 liter
Den är så snygg den där buffégrytan, spanar på den till min dotter. Jag själv har en scanpan lika stor o är så bra. Ska prova baka brödet i helgen.
Ett tips? Spar kvittot på salt & pepparkvarnen för jag har fått byta mina 2 ggr. De rasar salt o peppar ut på bänken där de står i vardagen. Varje gång jag använder så ”läcker” dem. Ngt fel på kvarnen har svaret blivit. Hoppas nu mina senaste håller. Lycka till.
Nu hänger jag inte riktigt med i svängarna, ska brödet stå inne i ugnen i 20 min på 175° med ugnsluckan öppen?
Nej du ska bara ta bort locket, har förtydligat nu 🙂
Hej, är ugnsgraderna för en vanlig ugn eller varmluftsugn. Gjorde brödet i helgen och det så fantastiskt läckert ut men tyvärr inte riktigt tillagat. Ha en fin kväll
Hej! Jag skriver alltid ut om det är varmluft!
Åh, så gott det ser ut med Grytbröd (bröd-junkie som jag är). Älskar nybakat bröd med knaprig skorpa. Synd bara att jag är så värdelös på att få luftiga bröd. Men jag ska ge det en chans. I mammas blåa Kockums-gryta som har hängt med under hela min uppväxt. Allt som lagades i den blev såå gott, så jag hoppas att det är på grytan det hänger och att jag får ett luftigt bröd som smakar så gott som det ser ut.
Kram 💕
DEt hoppas vi! Nu är det ju råg i detta så detta blir lite mer som ciabatta om du förstår? Det är magiskt gott!
Ciabatta är faktiskt ett av de godare småbröden, med sin knapriga skorpa och segmjuka, fluffiga innanmäte.