Saftig fläskytterfilé i ugn med sweet chilisås

av Åse

Det här receptet på fläskytterfilé i ugn med sweet chilisås har hängt med mig i många år och är en sådan där rätt som alltid går hem.
Enkelt, saftigt och full av smak – precis som jag gillar det.
Perfekt när jag vill bjuda familjen på något lite extra men ändå ha tid att duka fint och njuta av kvällen. Den söta hettan från chilisåsen tillsammans med det möra köttet… så gott!

Artikeln innehåller reklamlänkar

God morgon på er!

Här var jag uppe strax efter 6 och ska svida om och ta mig min 4 km runda strax! Vilket fredagsväder vi har här i dag med 23 grader redan klockan 10 och strålande sol!


Sköna sommarklänningen är på – Finns HÄR 

Hörrni nu ska ni få ett såååå gott recept på Fläskytterfilé i en gudagod sås!
Yuuuuum!

Jag köper inte fläskfilé längre. Gillar inte smaken som jag tycler smakar lite för mycket ”fläsk” – kan inte förklara det annorlunda.
Nu är ju inte fläskytterfilé en filé överhuvudtaget utan en benfri kotlettrad men jag älskar verkligen den här köttdetaljen!

Äter man inte fläsk kan man lätt göra detta med kycklingfilé! Låt då kycklingen gå till 66 grader och låt vila i såsen i 10 minuter.

Vill du ha fler recept på fläskytterfilé så har jag en del:

Redo för ugnen!

Drygt 42 minuter tog det i min ugn.
Jag använder den HÄR termometern – Sååååå bra!

Köttet uppskuret och serveras sedan i såsen.

Smaklig spis!

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fläskytterfilé i ugn med sweetchillisås


5 stjärnor 4 stjärnor 3 stjärnor 2 stjärnor 1 stjärna

5 from 1 review

  • Skribent: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

800 g fläskytterfilé eller fläskfilé
Marinad: 1 dl ljus soja, 2 msk äppelcidervinäger, 1/2 dl olivolja, 1 msk torkad timjan, 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar
Smör att steka i

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
12 tsk sambal oelek (efter smak)
1 msk riven ingefära
810 färska champinjoner
1 röd paprika
1 gul paprika
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl sweet chilisås (smaka av)
ca 1 msk ljus soja
saft av 1 lime
salt och svartpeppar
(ev. lite färsk koriander eller hackad persilja till garnering)
(ev. rostade cashewnötter till servering för crunch)


Instruktioner

Sätt ugnen på 150 gr.
Putsa fläskytterfilén och lägg den i en påse med marinaden.
Låt marinera i kylskåpet ca 1 timme eller längre.
Hetta upp en stekpanna med smör och stek ytterfilén på hög värme på båda sidor. Den ska bara få färg.
Sätt en termometer i filén och lägg i en ugnsform.
Hacka lök och vitlök, skiva champinjoner och paprika. Fräs grönsakerna tills det mjuknat. Rör ner sambal oelek och ingefära och låt fräsa med en stund.
Rör ner grädde, creme fraiche, soja, sweet chili, lime. Smaka av med salt, peppar.
Häll såsen över fläskytterfilén och sätt in i ugnen. Det tar ca 40 minuter för filén att nå 60 grader. Då är den klar och väldigt mör.
Ta upp köttet, skär i skivor och lägg tillbaak i såsen och servera.

16 kommentarer

Malin 30 november, 2025 - 10:04

Ska definitivt testa detta men fläskkött på 60 grader känns lite för lågt! Det vara minst 65-68

Svara
Åse 30 november, 2025 - 10:16

När du tar ut en fläskytterfilé vid ca 60 grader i innertemperatur kommer den fortsätta eftersteka genom egenvärmen och gå upp ytterligare 3–5 grader.
Det betyder:
Uttagningstemperatur: ca 60 grader
Sluttemperatur efter vila: ca 63–65 grader

Och det är helt inom trygga ramar för helt kött av gris. Moderna rekommendationer (t.ex. Livsmedelsverket) säger att helt kött från gris kan ätas rosa så länge kärnan når minst 63 grader.

Svara
Margareta 26 oktober, 2025 - 13:48

Oh så gott

Svara
Maja 14 oktober, 2025 - 21:19

Så god. Jag bytte ut svamp mot zucchini. Funkade kanon

Svara
Martin 21 september, 2025 - 18:52

När ska svamp o paprika ner i grytan?

Svara
Åse 21 september, 2025 - 18:55

Det steks med lök och vitlök

Svara
Harriet 7 september, 2025 - 10:22

Är det för 4 Pers ?
Spännande. Tänker laga den rätten.
Vad serverar man bäst till?
Potatis, ris eller bara grönsaker? Det ska ju mätta.

Svara
Åse 7 september, 2025 - 10:25

Det är för 4 portioner, står i receptkortet.
Det beror helt på hur man äter i övrigt. Jag äter oftast grönsaker eller sallad till eftersom jag äter lågkolhydratkost och blir mätt av protein och fett.
Servera det som passar er bäst!

Svara
Camilla 25 juli, 2025 - 18:24

Jag gjorde den idag fredag 25/7
Den blev super god😋
Tack för tipset 👍😃💖

Svara
Berit 23 juli, 2025 - 16:40

Vad gör man med marinaden efter marineringen?

Svara
Åse 23 juli, 2025 - 16:49

Häller ut? Det blir ju inte mycket kvar när det marinerat klart.

Svara
Ann Sofie 20 juli, 2025 - 14:42

Bland det absolut godaste jag upplevt under hela mitt långa liv. Detta kommer jag laga många gånger.

Svara
Åse 21 juli, 2025 - 08:41

Vad kul att höra! ☀️

Svara
Carina 20 juli, 2025 - 11:14

Åhh, detta låter gott. Ska prova den nästa helg. 😋

Svara
Inger kambler 20 juli, 2025 - 09:56

Den här rätten kommer jag med säkerhet att prova eftersom jag köper ytterfile med extrapris

Svara
Linda 18 juli, 2025 - 23:45

Åh detta receptet måste jag testa framöver 😋

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 stjärnor 4 stjärnor 3 stjärnor 2 stjärnor 1 stjärna

Annons för TrendRehabBLACK WEEK - Min kod 56KILO ger just nu 30% rabatt - även på redan nedsatta priser! Vibbplatta & IR madrass är fantastiska för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab