Fläskytterfilé i himmelsk grönpepparsås

av Åse

Här kommer en smarrig helgrätt 🙂
Helgen ligger ju runt hörnet!
Jag har glömt att ge er receptet, detta åt vi en fredag för några veckor sedan – såååå gott! Kanske chokladpannacotta till dessert? =)
Jag har lite variationer på såsen på bloggen sedan tidigare. Ibland har jag kyckling, ibland fläskfilé, ibland kotletter och nu fick det bli fläskytterfilé.
Såsen bör täcka köttet annars kan det bli torrt så använd mindre form. (Nedan för stor form)
Köttet behöver inte förstekas men det är så klart valfritt ifall man vill.


Rätten sköter sig själv i ugnen! En sådan där perfekt bjudrätt när man ändå har så mycket annat att fixa med innan gästerna kommer.


SLURP!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fläskytterfilé i himmelsk grönpepparsås


  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 6-8

Ingredienser

2 fläskytterfiléer, putsade
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 dl grädde
3 dl creme fraiche
1/2 dl soja (kinesisk eller japansk)
12 msk dijonsenap
2 msk grönpeppar
3 msk konc. kalvfond
12 msk konjak (kan uteslutas men ger god smak)
smör att steka i
salt, svartpeppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 150 g.
Finhacka lök och vitlök och fräs mjuka i smör. Mortla grönpepparn.
Vispa ner grädde och övriga ingredienser till såsen. Börja med mindre senap och öka till önskad smak / styrka.
Lägg de putsade fläskytterfiléerna i en ugnsform och häll såsen över. Se till så köttet är täckt.
Sätt in i ugnen i ca 1 timme. Sätt gärna i en stektermometer, 65 grader innertemperatur ger ett saftigt kött.
Ta upp filén på skärbräda och skär i skivor, lägg tillbaka i såsen.
Servera med valfritt tillbehör.

Hoppas det smakar 🙂 Berätta gärna om ni gjort rätten.

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

85 kommentarer

Yvonne Bäck Persson 7 augusti, 2023 - 19:55

Det blev så gott och köttet mört!!! Mums😋😋😋 Det är en ny lyxig favorit!

Svara
Åse 8 augusti, 2023 - 12:09

Vad roligt att du uppskattar detta? Tack för fin feedback!

Svara
Zaiga 4 februari, 2024 - 20:32

Alldeles för fet sås för min smak.

Svara
Åse 5 februari, 2024 - 13:22

Det är ju enkelt åtgärdat genom att använda magrare mejeri.

Svara
Gull-Britt 4 augusti, 2023 - 15:01

Svara
Loredana Nuta 19 juni, 2023 - 17:55

Super gott, jag blandade med creme fraiche med smak av chili , rekommenderar! 👍

Svara
Åse 20 juni, 2023 - 10:09

Åh smarrigt! Det får jag prova!

Svara
Sandra 4 maj, 2023 - 13:00

Supergott. Jag tog en stor tesked dijonsenap, räckte bra. Då det blev kvar till dagen efter tärnade jag kötten och tog lite av såsen, rörde ihop och serverades som pastasås. Även det rekommenderas. Mums

Svara
pernilla 28 mars, 2023 - 17:10

Jösses, det var en av de godaste såser jag ätit!
Ville klicka i 5 stjärnor, men det gick inte.

Svara
Åse 28 mars, 2023 - 17:13

Om du klickar lite till höger om sista stjärnan så går det! haha! Vet inte varför det blivit så… ska luska! Vad roligt att det smakade! KRAM

Svara
Marie 15 augusti, 2022 - 15:12

Fruktansvärt gott, min son som inte äter mycket, älskade maten! Fungerar fint som vegetarisk med, tog sambal oelek i.

Svara
Åse 15 augusti, 2022 - 17:34

Vad roligt!! tack för feedback! Alltid roligt när barnen gillar <3

Svara
Filip 2 december, 2023 - 09:38

Blir supergott!
Har gjort denna rätt flertalet gånger och bjudit på. Alla som ätit har uppskattat smaken och det saftiga köttet.

Svara
Ulf 14 april, 2022 - 19:41

Mycket gott. Serverade den med rösti och lite grön sallad. Tack.

Svara
Jerry 21 februari, 2022 - 18:03

Toppengott

Svara
Petra 13 november, 2021 - 12:37

Hej, kan man förbereda och servera senare?

Svara
Åse 13 november, 2021 - 12:45

Hej!
Javisst!

Svara
Lilly 26 oktober, 2021 - 16:47

Ska såsen kokas först?

Svara
Åse 27 oktober, 2021 - 07:52

Hej!
Nej det behövs inte 🙂

Svara
Kerstin 8 augusti, 2021 - 17:28

Instämmer, toppenfin. Har lagat den flera gånger.

Svara
Åse 8 augusti, 2021 - 19:59

Härligt Kerstin! Tack för fin feedback!

Svara
Mikael 23 maj, 2021 - 15:42

Mycket gott recept som jag kommer att använda flera gånger, kan rekommendera att använda en stektermometer och en innetemperatur på 65 grader då blir det riktigt saftigt

Svara
Gertrud Hedqvist 2 maj, 2021 - 13:55

Den ser himmelskt god ut, å lättlagad tydligen. Passar mig utmärkt det

Svara
Åse 4 maj, 2021 - 13:38

Hoppas det smakar när du provar! 🌸

Svara
Nita 2 maj, 2021 - 12:22

Ska göra den idag så det ska bli spännande att se vad vi kommer att tycka om rätten.
Men jag har nog ingen senap i och ingen konjak har vi heller hemma.

Svara
Kristina Isakson 9 mars, 2024 - 08:42

Det här är så himla gott 🤩

Svara
Åse 9 mars, 2024 - 09:39

Roligt att du uppskattar! 🥰

Svara
Elisabeth 28 april, 2021 - 16:03

Fantastiskt gott!

Svara
Anna 31 mars, 2021 - 17:27

Jätte gott och lätt att göra.Jag tog ingen senap i och mera grönpeppar än de stod.Hade oxå i konjak och de förhöjer smaken.De här kommer jag att göra flera gånger.

Svara
Åse 1 april, 2021 - 09:15

Konjak är underbart i, det har jag också ofta! Härligt det smakade!

Svara
Andreas 23 mars, 2021 - 06:58

Det var gott men jag tycker att dijonen tog över trots att jag bara tog 3 msk, 2 hade varit tillräckligt. Nu försvann det mesta av grönpepparsmaken bakom senapssmaken

Svara
Åse 23 mars, 2021 - 08:32

Hej! Ja det är därför jag skriver ”Börja med mindre senap och öka till önskad smak / styrka.” Det är individuellt hur mycket dijonsmak man gillar, vi gillar mycket smak i vår familj, så du skulle ju börjat med kanske 1 msk och ökat till önskad smak/styrka.

Svara
Liv 19 mars, 2021 - 14:15

Skulle gärna göra denna i helgen när vi har gäster. Tyvärr är en i sällskapet allergisk mot vitlök. Kan jag bara utesluta den eller bör jag ersätta den med något? Är just grönpeppar-smaken jag är ute efter.

Svara
Maria eriksson 6 mars, 2021 - 15:41

Så gott och blir lika uppskattat varje gång av alla i familjen, både barn och framförallt mig!!

Svara
Åse 6 mars, 2021 - 16:56

Härligt att höra Maria! Tack för feedback! 🥰

Svara
Maria eriksson 6 mars, 2021 - 15:38

Så gott! Har gjort det flera gånger och det är väldigt uppskattat av sambo, mina barn och deras familjer!!

Svara
Ingela Elvirsson 9 februari, 2021 - 19:35

Mycket gott! Lätt och snabbt att förbereda, och sen bara 1 timme i ugn! Härligt!

Svara
Åse 10 februari, 2021 - 12:55

Härligt det smakade!

Svara
Marie Andersson 6 februari, 2021 - 18:19

Blev jättegott, tyvärr hade jag ingen grönpeppar hemma.
Så kommer prova igen med grönpeppar. Men blev himla gott ändå.

Svara
Mör kyckling i himmelsk grönpepparsås - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 11 januari, 2021 - 13:11

[…] åt vi som söndagsmiddag och det kan knappast bli godare än detta =) Jag hade DETTA receptet som inspiration men ändrade lite i såsen och hade kycklinglårfiléer. De blev så […]

Svara
Anna 9 januari, 2021 - 20:38

Lite för mycket senapssmak tycker vi på denna och om man äter den med barn så ska man nog krossa alla grönpeppar korn.

Svara
Sippan 12 december, 2020 - 15:17

Så gott! Hade även i en msk konjak.

Svara
Maria Eriksson 29 augusti, 2020 - 18:15

Så gott och hela familjen tyckte det var super gott!! Ska jag göra igen!

Svara
Åse 30 augusti, 2020 - 10:46

Vad härligt att det uppskattades! 💖

Svara
Tua 2 maj, 2020 - 11:26

Viken soja använder du?

Svara
Tua 2 maj, 2020 - 09:27

Ska laga detta i dag men undrar vad det är i receptet som gör såsen ”röd”?

Svara
Åse 2 maj, 2020 - 09:29

Den är lite brunröd och det beror på sojan, kalvfonden och senapen i kombo.

Svara
Carolina sandström 27 december, 2020 - 23:47

Skriv gärna vilken soja du använder i receptet, tack!😊

Svara
Catti 18 mars, 2020 - 16:22

Tänkte bjuda på detta till helgen med fläskfilé men blir osäker på tillagningstiden…fläskytterfilé är ju kotlett så antagligen är fläskfilé magrare och kanske blir torrt om det ska stå i ugnen en timme? Eller är det samma tillagningstid för fläskiflé (och även kycklingfilé då den väl har samma fetthalt som fläskfilé) som ytterfilé?
Låter f ö jättegott!

Svara
Åse 18 mars, 2020 - 16:48

Fläskfilé är något fetare än kycklingfilé och fläskytterfilé men det är marginellt.
Så du kan köra på samma!

Svara
Catti 18 mars, 2020 - 17:28

Tack Åse!

Svara
Åse 18 mars, 2020 - 23:22

🤗❤️

Svara
Martin 5 april, 2020 - 20:59

Jag har fläskytterfilen i ugnen i 1 h, som enligt recept, men det blev lite torrt. Nästa gång blir det lite kortare. Annars var det riktigt gott!

Svara
Åse 6 april, 2020 - 10:58

Hej Martin! Täckte såsen köttet?, det ska det göra =)

Svara
Britta 15 december, 2019 - 15:36

Bjöd hem min mamma på detta nu idag och det smakade verkligen toppen bra!!

Svara
Åse 15 december, 2019 - 18:13

Vad härligt att höra Britta! Tack för feedback!

Svara
Barbro Ericson 14 december, 2019 - 19:44

Jättegott! Men gjorde om den lite…tog samma ingredienser men tog inte i så mycket grönpeppar…lade till en buljongtärning och tillagade i min järngryta. Blev 5 poäng!

Svara
Åse 14 december, 2019 - 19:45

Härligt det smakade Barbro!

Svara
Ellinor 24 november, 2019 - 08:59

Hej! Tänkte göra din fläskytterfile i grönpepparsås till lördag, då vi har gäster. Vad drack ni för vin till?
Mvh Ellinor Olsson

Svara
Åse 25 november, 2019 - 06:10

Hej!

Oj det kommer jag inte ihåg så här 1,5 år senare tyvärr =)
Berätta gärna på bolaget vad ni ska äta så hjälper de er med ett passande tips! Smaklig spis!

Svara
Anita 15 januari, 2022 - 18:24

Har gjort den här rätten flera gånger. En favorit, väldigt god i matlådan också.

Svara
10 populära recept på 56kilo i september - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 23 september, 2019 - 14:00

[…] Fläskytterfilé i himmelsk grönpepparsås […]

Svara
Gudrun Ederfors 18 augusti, 2019 - 17:51

Jättegott, en ny favvo

Svara
Anna 5 maj, 2018 - 12:42

Lagade detta igår och det var verkligen en fullpoängare! Jättegott! Detta blir min nästa bjudrätt! Tack Åse för ett ännu ett superrecept!

Kram

Anna

Svara
Åse 5 maj, 2018 - 13:50

Så roligt att höra! Skön lördag!! <3

Svara
Anne-Cathrine 1 april, 2018 - 23:03

Tack! Jättegott! Det blir min nästa bjudrätt. 🙂 Vilket vin drack ni till?

Svara
Merit Axen 23 mars, 2018 - 11:38

Hej Vill bara kolla en sak. Tänkte göra ovanstående maträtt med fläskfilé. Blir inte köttet torrt när man steker det så länge.
Vad tycker du? Fläskfilé är ju ganska magert kött….

Svara
Åse 23 mars, 2018 - 11:40

Nej det blir det inte =) Vill du vara än mer försiktig kan du sänka till 150 gr men lite längre kanske då, kolla gärna med termometer!

Svara
madde 21 mars, 2018 - 15:32

Vi åt detta i söndags och den 17-åriga dotterns kommentar var:
Detta är det godare jag ätit på länge!
Kul när familjen uppskattar när man testar nya rätter……

Svara
Åse 21 mars, 2018 - 16:06

Vad roligt att höra! Alltid roligt när barnen uppskattar! tack för feedback =)

Svara
Richard 18 mars, 2018 - 21:39

Den ska inte stekas lite snabbt för att få färg?

Svara
Åse 18 mars, 2018 - 21:40

Nopps behövs inte 🙂

Svara
Linnéa Moberg 18 mars, 2018 - 18:45

Gjorde detta recept när mina föräldrar kom på söndagsmiddag idag. Både päronen, maken och barnen slickade tallrikarna😋😋

Svara
Sofie 17 mars, 2018 - 11:19

Låter gott. Vilken soya använder du? Hälsningar Sofie

Svara
Nilla 16 mars, 2018 - 21:25

Fantastiskt gott😊 Vi hade kålrorspytt till och det blev en ny favorit! Ser redan fram emot lunchlådan på jobb imorgon!
Ha en härlig helg🌸

Svara
Åse 17 mars, 2018 - 06:31

Kul att det smakade! Kålrotspytt, vilken bra idé! Skön helg!

Svara
Eliza 13 augusti, 2023 - 16:01

Mums,vad gott.Köpte Knorr grönpepparsås,2 påsar,5 dl grädde,sen i med resten,utom senapen.Så såsen blev uppkokt.Nästa gång cr fr med chili,som någon tipsade om.Maken lovordade hela måltiden,och måste hålla med honom! Tack för super goda recept 😋😋

Svara
Åse 16 mars, 2018 - 09:17

För att det är gott =)

Svara
madde 16 mars, 2018 - 08:39

Tack för tipset!
Då vet jag vad jag ska göra för mat imorgon……

Svara
Anna 15 mars, 2018 - 19:09

Japp! Kommer att laga i helgen!

Svara
Ulrika 15 mars, 2018 - 18:59

Hej använder du grönpeppar i lag eller den torra?

Svara
Åse 15 mars, 2018 - 19:03

Torr! Men lag går bra!

Svara
Cecilia 15 mars, 2018 - 16:32

Tack för att du löst helgens matbekymmer åt mig😃👍! Är det minimozzarella i salladen🤔? Cecilia

Svara
Carola 15 mars, 2018 - 16:16

Jösses vad gott det såg ut. Har skrivit ut receptet.
Hur går det med eran salsa kurs?
Ha en fin helg. Kram

Svara
Sandra 15 mars, 2018 - 15:58

Upplagt på tallriken ser det helt himmelskt ut! Jag blir hungrig bara av att se det 🙂
/Sandra http://kojatillslott.se

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!