Fläskytterfilé i sockerkaksform – saftigaste fläskrätten i gudagod sötstark gräddsås
Vill ni ha en smakrik och saftig fläskrätt så är det den här! Det går inte att misslyckas med det här receptet!
Jag rekommenderar dock att man har en bra, korrekt termometer. Min favorit är länkad längst ner!
Man tillagar helt enkelt kotlettraden i en avlång sockerkaksform/brödform eller annan långsmal ugnsform i sås.
Vad är fläskytterfilé?
Jo det är en utskuren och renputsad kotlettrad. Ytterfilén har ofta en filélik form, genom att den skurits på längden till en långsmalare bit. Många ggr har den även mörats för att köttet ska bli extra saftigt.
Fläskytterfilé kan man ofta köpa till kampanjpris!
Men de kan skilja sig åt, jag gillar tex den HÄR från En smak av Gotland. Den är utan tillsatser och väldigt fin!
Min form hittar ni HÄR
Putsa filén från hinnor och fett, salta och peppra och lägg i formen.
Koka upp såsen och häll över filén!
Skjuts in i ugnen på 175 gr.
För att uppnå 72 grader som ger ett saftigt, mört kött tar det ca 40 minuter men som sagt alla ugnar är olika och jag rekommenderar därför en bra termometer.
Jag ÄLSKAR vår Meater+ termometer! HÄR hittar ni den.
Den sparar även tidigare tillagningar så man kan snabbt göra om =)
Jag låter sedan köttet vila i såsen i ca 10 minuter. Köttet tas sedan upp och skärs i portionsskivor. Såsen kokar jag upp igen.
Häll såsen i formen (men inte allt så dränks inte köttet i såsen, spara i såskanna bredvid.
Strö lite hackad persilja och svarta vinbär ovanpå, Både vackert och gott!
Till detta kan man servera valfria tillbehör som kokt potatis eller grönsaker, lite extra vinbärsgelé och ärtor. SLURP!
Här kommer receptet!’
KIKA PÅ EN FILM HUR JAG GÖR HÄR
Skriv ut
Fläskytterfilé i sockerkaksform med gräddig sambalsås
Ingredienser
1 fläskytterfilé (ca 1 kg)
Salt och peppar
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk kinesisk soya
2 msk konc. kalvfond
1/2 msk sambal oelek (börja med mindre mängd)
1 msk svartvinbärsgelé
1 krm svartpeppar
2 rivna vitlöksklyftor
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 gr.
Putsa fläskytetrfilén från fett och hinnor. Salta och peppra på alla sidor. Lägg i avlång brödform. Sätt gärna en termometer i.
Koka ihop grädde, creme fraiche, soja, fond, sambal oelek, svartvinbärsgelé, svartpeppar och riven vitlök.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer sambal.
Häll såsen över och sätt in mitt i ugnen. Innertemperatur 72 grader tog min ugn 39 minuter.
Låt köttet vila i såsen under aluminiumfolie i ca 10 minuter.
Ta sedan upp köttet och skär i portionsskivor. Koka upp såsen igen.
Häll såsen i formen över köttet, men bara upp till 75% av köttet. Spara resterande sås i såskanna.
Strö lite hackad persilja och svarta vinbär ovanpå. Servera valfri tillbehör till.
Potatis, ärtor, svart vinbärsgelé, tunt skivad inlagd gurka, kokta morötter eller andra grönsaker är gott till.
12 kommentarer
Hej
Jag gjorde detta på 4 stycken kycklingfilé och det blev supé gott.
Nu min fråga
Hur kan jag öka receptet?
Jag ska göra till 15 personer
Tacksam för svar
Mvh
Karolina
Bara att multiplicera tills du kommer upp till ca 15!
Tack Åse för ditt svar🙏
Så gott detta var! Jag gjorde den i går kväll. In i ugnen och jag gick ut en promenad, perfekt med mat som nästan lagar sig själv. Blev massa god sås över som jag tänker frysa in och använda till kotletter. Denna kommer det bli igen.
Kram ❤️
★★★★★
Vad roligt, tack för fin feedback! ❤️ KRAM tillbaka!
Vi gjorde det här igår! Wooooow så gott!
Har aldrig lyckats med fläskytterfilé förut, nog överstekt den! Men den blev perfekt med din tid.
Såsen var magiskt god! Så gott med lite hetta och sötma.
Tack för ett toppenrecept! Ska även prova med kyckling, det borde väl fungera?
★★★★★
Vad härligt att höra! Vi älskar också receptet!
Yes kyckling fungerar! Ta ut den vid temperatur på 65-66 grader (den fortsätter tillagas en stund i såsen när den vilar)
Så gott det ser ut! 😋Det ska jag göra när jag blir frisk, ligger nerbäddad nu har åkt på Covid. 😒
Usch din stackare! Jag har själv varit nerbäddad i två dagar men inte med covid. KRYA!
Tack snälla du! 💞
Stort tack för tipset om termometern!
/Anna
Härligt! Den är magisk! 🤩