Fläskytterfilé i sockerkaksform
Det här är så otroligt enkelt men mycket gott!
Vad är fläskytterfilé?
Jo det är en utskuren och renputsad kotlettrad. Ytterfilén har ofta en filélik form, genom att den skurits på längden till en långsmalare bit. Många ggr har den även mörats för att köttet ska bli extra saftigt.
En del blir provocerade när man skriver fläskytterfilé och menar att det finns inget som heter så, men se det är fel! 😉
Det är numera ett välkänt begrepp i matbutiken, det är samma styckdetalj och samma kött som kotlettrad men på samma sätt som att en benfri och rökt kotlettrad kallas kassler så kallas en utskuren och renputsad kotlettrad för ytterfilé eller fläskhare.
Så, nu är det utrett och vi går vidare till receptet:
Fläskytterfilé i sockerkaksform i magiskt god gräslökssås.
Det är något magiskt med just örtsåser tycker jag, tex min timjansås som jag har i många recept.
Jag är otroligt svag för just örter i mat!
Det här är en galet trevlig rätt som fungerar lika bra till vardags som till fest!
Schalottenlök och vitlök fräses i smör på relativt låg värme. Just detta med att låta det svettas under tid – viktigt.
Fläskytterfilén läggs rå i en brödform aka sockerkaksform – salta och peppra.
Koka upp såsen och häll över köttet.
Jag rekommenderar starkt en termometer så att köttet inte tillagas för länge.
Köttet är klart vid 63 grader sedan stiger temperaturen några grader efteråt när den vilar i bakplåtspapper.
Då får ni ett mört och saftigt kött som inte är övertillagat.
Ta upp köttet och vira in i bakplåtspapper, låt vila i ca 10 minuter, skär sedan upp i skivor och lägg upp i en form.
Häll nu upp såsen i en kastrull, hacka gräslöken.
Hetta upp såsen, smaka av den och rör ner gräslöken.
Häll såsen över köttet.
Voila!
Saftigt mört kött i en magiskt god gräslökssås!
Servera med valfritt tillbehör!
Jag hade helst velat ha broccoli och en god grönsallad som tillbehör men se det var slut i det här hushållet 😅
Däremot rårörda lingon och krispig inlagd gurka hade vi och det är givet! MUMS!
Fler goda liknade recept:
Fläskytterfilé i himmelsk grönpepparsås
Här kommer receptet!
Skriv utFläskytterfilé i sockerkaksform med magisk gräslökssås
- Portioner: 4-6
Ingredienser
1 fläskytterfilé
salt, peppar
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk konc. kalvfond
1 msk japansk soja, gärna tamare
1 msk mörk balsamvinäger
Salt, peppar
1 knippe gräslök
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 gr.
Finhacka lök och vitlök och fräs i lite smör på låg värme tills det mjuknat.
Vispa ner vinet och låt reduceras ner helt.
Vispa ner övriga ingredienser förutom gräslöken. Smaka av med peppar och ev. lite salt.
(tänk på att köttet avger sälta sedan också så var sparsam)
Putsa köttet från ev fettkant och lägg köttet i en avlång sockerkaksform, salta och peppra. Sätt in en termometer i köttet och häll såsen över.
Sätt in i ugnen i ca 40 minuter eller tills en innertemperatur på 62-63 grader.
När tiden/temperaturen är ute, ta ut och ta upp köttet och vira in i bakplåtspapper i 15 minuter. Under tiden häll över såsen i en kastrull och koka upp, låt koka på låg till medelvärme i ca 1o minuter. Hacka gräslöken och lägg i inär såsen kokat klart. Smaka av.
Skiva köttet och låg upp i form. Häll såsen över.
Servera med valfritt tillbehör.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
2 kommentarer
[…] fram en fläskytterfilé (köper den här – god och bra!) så det får bli en variant på Fläskytterfilé i sockerkaksform! Men hörrni så här i svamptider, kommer ett recept på supergod svamptoast! Så här gör […]
Lite ”roligt” att det helt plötsligt dykt upp en massa ”först-sig-påare” som ska kommentera vedertagna ord. Det är ju inte du, jag och vi konsumenter som döpt denna styckningsdetalj till ytterfilé, utan köttindustrin. Förmodligen för att sälja mer och och få ett bredare sortiment, genom att ta tillvara på ”spillbitar”. Skinkrulle är ett annat exempel på en ”ny” detalj, likaså luffarbiff.
Kram