Nya böcker

6 september, 2011

Lite nya böcker att plöja i genom!

Fett och kolesterol är hälsosamt! – Om gamla och nya kolesterolmyter /Uffe Ravnskov
Runt dessa frågor och många fler informerar och diskuterar Uffe Ravnskov i boken ”Fett och kolesterol är hälsosamt”. Han slår hål på myterna om kolesterolet. Han pekar på att bevisen är ihåliga och hur riskfyllt det är att sänka sitt kolesterol.
Kostens betydelse för hjärtsjukdomar är en fråga som engagerar och provocerar. Hälsokontroller och kostråd är fokuserade på ”kolesterolet” och det mättade fettet. Att äta smör, mjölk, ägg och kött anses farligt trots att talrika studier har visat att människor som haft hjärtattack inte har ätit mer av dessa födoämnen än andra.

Ideologin, Pengarna, Kostråden / Per Wikholm och Lars-Erik Litsfeldt
Dagens kostråd tog form på 70-talet. Den politiska tidsandan var färgad av energikrisen och svältkatastrofer i Afrika och Asien. Den svenska livsmedelsindustrin var snabb att anpassa sig till den nya tidsandan och förorda en fettsnål kost där bröd och potatis utgjorde basmaten. Livsmedelsindustrins representanter har hela tiden suttit med runt borden när kostråden utarbetats, när officiella kampanjer sjösatts och när forskningsanslag delats ut.

Det är denna tidsanda och ideologi som är bakgrunden till rådet att äta 6-8 brödskivor per dag. Ett råd som fortfarande används av Livsmedelsverket då man anser att vi bör få i oss den största delen av energin i form av bröd. Det är inte för intet som detta statliga verk valt att ta en stiliserad brödkaka som sin logotyp.

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


3 kommentarer

Klara 6 september, 2011 - 10:09

Hej Åse!
En fråga om bröd. Är glutenfritt bröd som finns i livsmedelsbutiken ett alternativ i LCHF-kost?

Svara
Åse 6 september, 2011 - 10:18

Hej! Nej gluten är en sak, men glutenfritt använder ofta majs som är rent socker och bröd öh bakat på vanligt mjöl innehållker för mkt kolhydrater och har för stor påverkan på blodsockret.

Svara
Soulsister 6 september, 2011 - 09:33

Spännande, kunskap är alltid givande, särskilt om den får en att tänka till och ifrågasätta tidigare syn-och tankesätt.

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.