Mitt i veckan

av Åse

Hur har ni det så här mitt i december? Tycker ni det är svårt med alla pepparkakor, lussekatter, julbord, mörka kvällar som är upplagda för mys?
För en van LCHF:are så vågar jag påstå att det inte är svårt, vi är avsockrade och står antingen helt emot, eller som jag – jag kan äta en och annan pepparkaka etc utan att det föder ett sug efter mer, min kropp tåler det då all övrig mat håller blodsockret stabilt.
Men många som precis lagt om kosten kan det säkert vara svårt? Det är mycket vana i vårt matbeteende.

I går var det lussefirande på förskolan och det var ju totalomöjligt att få bra kort, när vi fick fotografera, dvs när barnen sjungit klart då blev de helt förblindade av alla blixtrar, så min Alice stod mest och blundade 😉
Vi tog med oss syster med familj hem och åt underbart goda, möra kotletter (tips från Victoria) med gräddsås, osockrad lingonsylt och inlagd gurka.


Mina töser! Junis sista luciafrande som förskolebarn, nästa år är det förskoleklass!


God frukost i morse, smoothie på kesella, grädde, kokosfett, bär och infrön och fröknäcke med ägg och majonnäs

Nu blir det jobb, måste få upp min företagssida!
I kväll är vi hembjudna till våra grannar: syster och svåger! Ha en härlig decemberdag ni alla!!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

29 kommentarer

Emma-Lee 16 december, 2011 - 16:52

Det där såg gott ut 😀

Svara
Anna 16 december, 2011 - 13:36

Detta blir min första jul med LCHF och än så länge går det ganska bra. Inte helt bra, men ganska bra.
Oftast står jag emot själva ätandet, jag har inget sockersug längre, men det är framförallt de negativa tankarna som kommer fram.
”Nu är det adventsmys, ät ni lussekatter, jag tar mig en…ostbit…som jag gör så ofta annars också” Känner mig tråkig. Jag saknar den förväntan som finns när man ska tex fika eller göra julgodis. Det har ju blivit så att när man ska mysa och umgås så ska man äta något gott, och något gott för mig är tyvärr något som innehåller mycket kolhydrater.
Jag vet att jag kommer att äta någon lussekatt och kanske en del choklad i jul och jag hoppas att det kommer stanna där.

Tack för positiv och inspirerande blogg!
Kram

Svara
Linda 15 december, 2011 - 19:48

Hej Åse!
Gjorde ischoklad häromdagen. Hade 200 gram choklad och cocosas cocosolja 100 gram. Men dom smälter i rumstemperatur!! Har du någon aning om varför? Hade jag för mycket cocosolja i tror du?

Svara
Åsa 15 december, 2011 - 08:52

Åh hej Åse .
Har inte varit inne på ett tag ,har varit fullt upp med inskolning av tvillingarna , börja jobba igen och kris på jobbet så har jobbat jättemycket …
Men nu äntligen så ska jag ta tag i det igen .. och jag vill inte vara en på och av jag vill bara vara på .. eftersom jag mår aldrig så bra som när jag sköter mig.
Problemet är att jag tycker att det är så svårt att få till det med maten .
Snälla Åse skulle du inte kunna göra tips på tex smidiga matlådor eller vad du gör när du äter ute .

Läste det som du skrev att du bara äter innehållet i tex om du blir bjuden på paj .. supertips !!!

Kram Åsa
p.s har saknat mina dagliga besök hos dig ..

Svara
Åse 15 december, 2011 - 10:35

Hej vännen!
Först och främst, jag startar upp min verksamhet 1 januari så då kan du om du vill anlita mig som kostrådgivare även på distans!
Men det är ett bra förslag att göra en liten lathund för olika situationer!! STOR KRAM!!

Svara
Sthlms tjej 14 december, 2011 - 20:34

Några gånger har det känts jobbigt att avstå adventsfikor. Men känner ändå att jag mår såpass bra med lchf så att det är värt det 🙂
Sen kan man ju alltid baka lchf vänligt om man vill. Jag gjorde gi glöggen som blev jättegod 🙂

Svara
Malin 14 december, 2011 - 17:42

Jag har inga problem att avstå rena sockerbomber. Som idag på jobbet hade vi glass i frysen och jag var Sååå sugen på nåt gott, men vet att kroppen flippar totalt av sockertätt.

Däremot överäter jag lätt ”bra” mat. Får vissa dagar med ett hysteriskt sug. (ost, korvar, kesella, nötter och mörk choklad tex) Har bakat en del LowCarb-gottigheter men även där kan det lätt bli för mycket av det goda. 😉

Svara
Åse 15 december, 2011 - 10:57

Absolut! Jag är också typen som lätt överäter god mat!! Även utan kolhydrater! Har man en gång varit överviktig så har man ofta ett glupskt matbeteende!

Svara
Malin 15 december, 2011 - 21:44

Haha, ja, eller som idag, proppmätt men kan inte sluta. Hade lussefika med vänner här, hann inte käka middag så det blev biscotti, ostar, korv och ischoklad som middag, kanske inte så bra matval direkt.

Fördelen med lågkolhydratskost är väl dock att det är lätt att komma på ”rätt” spår igen. Blir mycket ägg till helgen helt enkelt 😉

Svara
malin 14 december, 2011 - 15:33

glömde ju. så söta tjejer, sonen är ju 13 så där är man inte med längre.

Svara
malin 14 december, 2011 - 15:32

skrev ju innan att jag haft en dipp men är ju rätt igen, det är inte så svårt att hålla sig på banan egentligen eftersom jag mår så himla mycket bättre. så nu är det bara skönt att vara på banan igen.
Julafton tänker jag äta lite som jag vill på kvällen , det samma gäller nyårsafton men annars ska jag verkligen försöka att inte göra några avsteg
har köpt den sockerfria glöggen som du bloggade om o den ska testas till helgen
hade du mandel till?

Svara
Åse 15 december, 2011 - 11:02

Låter bra!! 80% rätt 80% av tiden 😉
Yes mandel till!!

Svara
Cassandra 14 december, 2011 - 14:32

tycker det är ganska jobbigt med maten denna tiden, har konstant ångest för att äta fel, men ändå vill man njuta och äta gott.

Svara
Åse 15 december, 2011 - 11:02

en dag i taget och se till att vara mätt så du inte får något sug pga hunger.

Svara
Erika - LCHF till vardag och fest 14 december, 2011 - 14:27

Jag har inte svårt att undvika sötsaker, för jag är oftast inte sugen på just det. Däremot har jag ätit någon lussebulle (ej LCHF) nu under december men jag triggas inte att äta mer av det och det är ytterst sällan jag gör undantag från min kost. Till julhelgen kommer jag att göra fler undantag (potatis, jansson, lite must och någon kaka) men eftersom jag vet varför jag äter LCHF så känns det inte som att det ska blil något problem att starta om igen efter julen. Jag äter för att må bra… nu och i framtiden. 🙂
Ha en trevlig dag!

Svara
Jill 14 december, 2011 - 13:12

Vilka fina töser du har!

Jag önskar jag också kunde hålla mig till LCHF-kost, för jag tror det är bra om man bara sköter sig. Dock har jag alldeles för dålig karaktär och ger upp för lätt. Jag har provat LCHF två gånger och båda gångerna gav jag upp efter ca en månad. Nu är jag sugen på att göra ett nytt försök efter jul/nyår, men frågan är om det ens är någon idé? Känns inte så nyttigt att hålla på fram och tillbaka hela tiden.

Hur klarar man egentligen att stå emot sötsuget och kolhydraterna längre än en månad??

Svara
Åse 14 december, 2011 - 13:27

Klart det är lönt!! Men du måste nog analysera varför du tröttnar, vad som ligger till grund att du slutar?
Äter du tillräckligt strikt? Tillräckligt med fett för att hålla dig mätt? Finns det ovanor som gör att du faller?

Svara
Marianne 14 december, 2011 - 13:00

Hej!
Som ny på den här sidan förundras jag av alla duktiga människor. Jag har en ständig kamp mot sockersuget och även om jag igentligen inte är sugen kommer jag på mig själv med att vilja ha något gott ändå, bara för att det är just GOTT.
Förvirras mellan LCHF och GI som jag trodde var relativt lika men nu varken vet ut eller in efter jag har lästa Fredrik Paluns bok (efter jag läste boken LCHF för kvinnor)
Förvirrad och sökande efter det rätta som gör mig fri från längtan efter socker.

Svara
Åse 14 december, 2011 - 13:25

GI gör blodsockret lite jämnare men fortfarande guppigt, och är man en sockerråtta så fixar man oftast inte de gupparna. Blodsockret hålls dessutom inte lika lågt som vid LCHF. Vid LCHF så är ”vågorna få” och blodsockret hålls på en bra nivå och sockersuget är ofta ett minne blott =)
Äter man socker regelbundet så kommer hjärnan i håg att det är gott och vill gärna ha det, ju mer sällan man äter socker ju mindre vill hjärnan ha det =)

Svara
gunsan 14 december, 2011 - 17:15

läser ofta om att folk kommer att fuska på julbordet med janssons frestelse ,vilket man kan förstå för det e ju bara såååå gott! MEN det går ju alldeles utmärkt att göra på blomkål, jag hittade receptet första gången på en norsk lchf sida, där kallades den ”janssons fetter” = janssons kusin. den blir minst lika god som den ”riktiga”. tänkte att du kanske kan tipsa om detta på din blogg, du har ju en väldans stor läsekrets o därmed stor genomslagskraft.
jag tycker att det e synd om man ”halkar av banan” pga jansson när det nu finns en jättegod ersättning.
ps. den norska bloggen heter lchf-bloggen massor med goda recept.

Svara
Åse 15 december, 2011 - 11:01

Fast fuska är ju inte rätt ord tycker jag 😉 Man väljer vilken mat man äter och beroende på vilken ”lagomnivå” vi ligger på 🙂 Om man klarar av att äta lite Jansson så tycker jag man kan göra det OM det är värt det och magen klarar det, även suget efteråt. Problemet är om vi egentligen inte klarar att äta det och då inte är beredd på konsekvenserna och då är det ju som du säger så synd!
Janssons på blomkål har jag läst om några gånger, verkar jättegott!! Tack för tipset!

Svara
gunsan 15 december, 2011 - 11:31

nej det e väl egentligen fel att säga fuska, men det e ju så många uttrycker det , man ska bara smaka lite , å sen e man av banan totalt.
känner med alla som kommer att ”åka dit” i jul!
jag e själv grymt kolhydratskänslig och har slirat omkull ett antal gånger.
detta trots att jag lyckats tappa dryga 50 kilo, ändå tror man att man ska klara ett litet ”fusk” å så vaknar man upp ur kh-dimman 2 månader senare men 15 kilos påslag 🙁
ville bara tipsa om just jansson som för många e det som e svårast att motstå.
jag e så tacksam att jag hittat lchf, o därmed en lösning på mitt mångåriga helvete med jätteövervikt.
tycker att du har en superfin blogg , läser varje dag o gottar mej åt alla fina recept.
en riktigt god ( och kolhydratsfattig) jul önskar jag dig !! gunsan

Åse 15 december, 2011 - 11:40

Usch ja det är ju så många som hamnar där tyvärr :/ Vi tycker lika, ät inget du inte klarar av!

STORT grattis till dina minuskilon och din livsstilsförändring!! UNDERBART!!! GOD jul Gunsan!!

Anna 14 december, 2011 - 11:51

Jag har inte gjort ett enda avsteg på 6 månader (pga sockerberoende). Det fungerar helt okej att inte äta trots att ”alla” andra gör det. Ibland kan jag sakna det lite, men jag deppar inte ihop längre. Det var/är en del av mitt tillfrisknande från sockerberoendet, att inse att jag kan och kommer att leva ett liv utan att blanda in socker för att uppnå vissa känslostämningar. Jag kopplade alltid ihop känslor och mat förut..
Men jag blev jätteglad när jag hittade ditt adventsbak och alla fina recept du lagt här som går att baka och äta av, små mängder klarar jag av och det känns riktigt trevligt att någongång tex Lucia eller Julafton kunna fika och känna sig som en helt vanlig människa 😉

Svara
Åse 14 december, 2011 - 11:52

Vad härligt Anna att du kommit dit du är idag!! Heja dig!!!

Svara
Tove 14 december, 2011 - 11:31

Hej Åse!

Jag tycker inte heller det är svårt att låta bli sötsakerna! Pepparkakor och lussebullar har jag aldrig varit något stort fan av, gillar generellt kladdiga kakor mer än torra =P Liiite jobbigt är det med chokladen som står framme på kontoret, men jag vet ju att följderna av det bara blir att jag blir hungrig fortare och att blodsockret åker upp och ner. Jag vill ha kvar min jämna energinivå och långa mättnad! Ikväll är det julbord på jobbet och då ska jag minsann få välja ut det godaste goda från gottebordet, men i övrigt hålla mig på mattan!

Kram!

Svara
Åse 14 december, 2011 - 11:53

Smaklig spis ikväll vännen!!! KRAM

Svara
Anna-Lena 14 december, 2011 - 10:46

Hej söta Åse, vilka goda ”pepparkakor” ; )

Här rullar livet på i hundra, i måndags kväll vinkat jag av storkillen som skulle åka till andra sidan jordklotet i längst ett år. Jobbigt vill jag lova. Det blidde många tårtar och ont i mammas hjärta. Kan inte fatta att det kanske dröjer ett helt år innan jag får krama han igen, fy f..

Idag är det lussefika på fritis så jag slutar tidigare, gott då jag varit hemma både måndag och tisdag med en j…. huvudvärk.

Ha en go dag, kram kram

Svara
Åse 14 december, 2011 - 11:54

Men usch :// Det måste varit vemodigt!!!! Förstår att du fick huvudvärk!!!!
Ha det härigt i dag! KRAM!!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.