Min DNA Historia!

av Åse

Denna dagen alltså!

Som i ett töcken! 🤣
Jag somnade ganska sent för att vara mig (2.00) igår.
Vi var i Malmö och jag och mina tre döttrar var och såg på Skönheten & Odjuret på Malmö Opera – åhhhhh så BRA!
Min gulliga svärmor gav töserna det i julklapp och jag hakade på – så mysigt ju att få umgås med mina flickor.
De har snart alla vuxit om mig 🤣😍
Svärmis hade bokat bord till oss i pausen och där väntade varsitt glas bubbel till mig och Micheloppan och varsin fika till tjejerna 😍❣️

Nåja vi var hemma runt 11 tiden och sedan låg jag och läste i en timme och missade sömntåget helt..
Dock sov jag som en stock (tyngdtäcket! skojar inte det är magiskt!) till 8.30 då jag frös och stängde fönstret. Somnade sedan om till 10.30!

Vaknade och kollade mailen och såg att jag fått svaret på mitt DNA kit jag skickat in till Ancestry!
Smsade mamma att det kommit och sedan ringde hon upp och vi gick igenom tillsammans.

Så här har vi min DNA historia!!
59% från Sverige, 36% från England, Wales och Nordvästra Europa.

På min pappas sida har det hoppats mellan Sverige och Danmark i alla tider.
Farfar var dansk, farmor var svenska.
Farmors mamma var danska, hennes pappa var svensk.
Så har det sedan varit i massor med led.

Valonblod har det pratats om i alla tider men det har det nog i många familjer, det var ju lite fiiiiint att ha valonblod i sig. Men DNA bekräftar att Belgien definitivt finns i mitt DNA och om det var valoner eller min anfader Påwel Hornhauer (i Danmark sedan Hornhaver) som var mässingsmidesmästare på 1600 talet och flyttade till Skultuna må vara osagt.

Sedan var det kört. Jag satt och släktforskade och plöjde anfader efter anfader.
Detta fick mig att hoppa till!


Min farfarsfar Felix Emanuel Rasmussen (Köpenhamn)
Han dog när han var 32 år i tuberkulos. Aldrig sett hans bild förr.
Detta är en KOPIA av min storebror när han var ung!
Skickade till brorsan och han utbrast ”Jag har en dubbelgångare!!”
DNA är coolt!
Många släktingar i USA då vi har släktingar som utvandrat till USA som så många andra svenskar har.
Jag har fått DNA matchning på en hel där borta som jag ska kolla vidare på. Även några i Danmark som finns på Ancestry som jag ska ta kontakt med.

Kommer ni ihåg min mormorsfar Sven som åkte till New York och aldrig hördes av men som vi sedan fick upp ett spår att att han tagit värvning i USAs armé i första världskriget? Fortfarande en dead end.. mamma sa innan:
Jag ger inte upp! Jag ska hitta min morfar!
To be continued.

Så dagen försvann i ett nafs haha!
Jag har många släktforskare i släkten så det går ju snabbt när man väl sätter igång och tar hjälp av deras ”fynd” 😅

Ikväll gick ju sedan Titanic på TV och med min hjärna som just nu är fast i det förgångna så blev det ju droppen som fick bägaren att rinna över! Jag grät och snörvlade över både den fiktiva historien, det verkliga ödet Titanic och över alla de i mitt släktträd som inte finns längre (både de jag minns och de jag aldrig känt)
Fasar över natten, vilka drömmar kommer jag ha? 😅

En fin dag – alltid nyttigt att få zooma ut från sig själv som min kära storasyster sa idag.

❤️

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Maria 13 januari, 2020 - 12:43

Ohhhhh så härligt för dej 😀 Grattis!!! Jaadu det är lätt o snöa in sig i släktforskning hahahaha. Har själv hållt på nga år och man ska ”bara” kolla EN sak ….. som OM!!!! Där försvann nga timmar, så numera är det äggaklockan på EN timme, som gäller, INNAN man börjar, annars får man inget gjort hahaha. Har man väl börjat och hittar, så är det som en ”drog” faktiskt, man vill veta mer och mer och mer på alla håll och kanter. /Lycka till i ditt arbete och ha de bäst Kram Maria

Svara
Åse 13 januari, 2020 - 12:57

Haha ja det är helt galet, igår steg jag inte upp ur sängen förrän på kvällen, hade glömt äta dessutom och suttit i sängen med morginrock och grävt heeeeeeela dagen 🤣 Tur det var söndag.

Kram å hej!

Svara
Caroline 13 januari, 2020 - 11:47

Ok that’s it. Jag ska återuppta allt mitt jobb jag har lagt ner innan på släktforskning. Nu är det väl mest för min dotters skull jag gör det men oxå för mig själv och lite andra anledningar. Är ju så nyfiken. Lite tråkigt att min mamma inte längre kan berätta. Hon hade de mest fantastiska historier och berättade med sån inlevelse. Tyvärr kom Alzheimers in i bilden. Bra att ha allt på pränt då ifall man själv drabbas. Släktforskning är så spännande. Och dna måste jag oxå kolla upp. Gjorde det ju på min hund jag tog hem från Bosnien så…. 😀

Svara
Åse 13 januari, 2020 - 13:15

Vad roligt att du också kör igång igen!

Ledsamt att din mamma försvann i Alzheimers. Jag skulle vilja fråga min mormor så mycket men hon finns inte heller kvar och kan berätta.
Kul att du har DNA på din hund! Wow!

Svara
Caroline 13 januari, 2020 - 11:17

Spännande med släktforskning. Min mormor var svensk, min mormors mor var dansk. Min mormors far var svensk. Hans farbror gifte sig med min mormors mormor som blivit änka ( de träffades i Aarhus på Jylland där de jobbade med järnvägsbygget). Jag bor i Danmark men har mycket kontakt med mina nyhittade pysslinger i Småland. Sen har jag tyska anor genom min farmors släkt som invandrade på 17- och 1800 talet. Spännande fyrstesläkt .DNA test har jag inte gjort . Kanske det blir et önske när jag har ”rund” födelsedag om några år.
Tack för mycket inspiration i vardagen och kram ifrån Danmark.

Svara
Åse 13 januari, 2020 - 13:37

Visst är ens historia fascinerande! Att alla dessa människor har skapat just OSS?
Roligt att du har bra kontakt med dina släktingar i Småland!

Lycka till med ev DNA test sedan, det är spännande att veta sitt ursprung. KRAM

Svara
Helena 13 januari, 2020 - 09:01

Visst är släktforskning spännande. När jag gjorde det som specialarbete i gymnasiet upptäckte jag att jag hade en släkting som reste med Titanic! Jag, min syster och alla i familjen gick på Titanicutställningen som turnerade runt i Sverige 2018 och där, på en skylt finns alla omkomnas namn. Vi stod en stund vid vårt namn och var tårögda.

Svara
Åse 13 januari, 2020 - 13:38

Men åh – förstår det var känslosamt 🌷

Svara
Charlotta 13 januari, 2020 - 08:17

Jag var också på Malmö Opera i lördags med min mamma och svärmor, det var en så fin uppsättning! Vi går en gång om året, det har blivit en mysig tradition.
Släktforskning är så spännande, när barnen blir större och jag får liiite tid över så är jag sugen på att börja undersöka lite. Jag blev faktiskt inte intresserad förrän jag själv fick barn, men då försvann liksom all egentid. 😀

Svara
Åse 13 januari, 2020 - 13:43

Vad roligt att ni också gillade den! Och så mysigt med tradition! Skulle jag också vilja göra =) Mer kultur åt folket!
Haha ja egentid växer inte på träd när man har småbarn =) Hoppas du kan avsätta lite tid senare!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.