Hej hej på er!
Jag ska strax avsluta här på kontoret och få i mig frunch och sedan bege mig ut i sooooooolen! Galet ljuvligt!
Jag tänkte ta tag i lite vårstädning här ute, vår träsoffa behöver rengöras efter vintersäsongen och sedan har jag fortfarande kvar nya trädäcket som ska vårstädas med Tercol – har skjutit på det tillräckligt hehe
Vill ni ha ett gott recept? Då ska ni få det!
Självklart går det bra med vanliga lasagneplattor men för er som äter glutenfri lågkolhydratkost så kommer mitt recept på lasagneplattor också. Bilderna nedan är med mina färskostplattor.
Laxlasagne med spenat och krämig tomatsås
- Portioner: 8
Ingredienser
2 vitlöksklyftor
400 g fryst bladspenat
2 msk smör
salt och svartpeppar
800 g laxfilé
400 g riven ost
Färskostplattor:
6 ägg
150 g naturell färskost (typ philadelphia)
¾ dl Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1 krm salt
Krämig tomatsås:
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
400 g plommontomater (konserv)
1 msk tomatpuré
1 msk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
½ tsk torkad timjan
2–3 krm salt
1–2 krm svartpeppar
1 dl ricottaost
Vit sås:
6 dl crème fraiche
½ dl grädde
salt och svartpeppar
Instruktioner
Börja med lasagneplattorna: Sätt ugnen på 150 °C. Vispa äggen poröst, tillsätt färskost, Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium) och salt och vispa ihop.
Bred ut smeten tunt på en plåt med smort bakplåtspapper.
Lägg ett smort bak- plåtspapper över och kavla ut till papperskanterna.
Försök att få smeten så jämn som möjligt. Låt båda papperen vara kvar under gräddningen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Lyft av det övre papperet och skär sedan ut lasagneplattor.
Blanda ingredienserna till den vita såsen och ställ åt sidan.
Fortsätt med tomatsåsen.
Finhacka lök och vitlök och fräs dem mjuka i olivolja i en stekpanna.
Lägg lök, tomater, tomatpuré och kryddor i en kastrull och låt småputtra några minuter.
Tillsätt ricottaosten och kör såsen slät med stavmixern i botten av kastrullen. Smaka av med ev. mer salt och peppar.
Sätt ugnen på 225 °C.
Hacka vitlöken och fräs den med spenaten i smör i en stekpanna. Salta och peppra lite.
Skär laxfilén i mindre bitar. Salta och peppra efter smak.
Bred ut tomatsås i en ugnsform, lägg ett lager plattor ovanpå och klicka på lite spenat. Därefter laxskivor, ett lager vit sås och riven ost. Fortsätt varva alltihop i 3–4 omgångar. Avsluta med vit sås och riven ost.
Gratinera i ugnen i ca 30 minuter.
annonslänkar
KOMMENTERA GÄRNA! Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
1 kommentar
Älskar att grilla fetaost i foliepaket med örter, det här måste jag testa! Tack för tips!!!