Ingredienser
2 vitlöksklyftor
400 g fryst bladspenat
2 msk smör
salt och svartpeppar
800 g laxfilé
400 g riven ost
Färskostplattor:
6 ägg
150 g naturell färskost (typ philadelphia)
¾ dl Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1 krm salt
Krämig tomatsås:
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
400 g plommontomater (konserv)
1 msk tomatpuré
1 msk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
½ tsk torkad timjan
2–3 krm salt
1–2 krm svartpeppar
1 dl ricottaost
Vit sås:
6 dl crème fraiche
½ dl grädde
salt och svartpeppar
Instruktioner
Börja med lasagneplattorna: Sätt ugnen på 150 °C. Vispa äggen poröst, tillsätt färskost, Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium) och salt och vispa ihop.
Bred ut smeten tunt på en plåt med smort bakplåtspapper.
Lägg ett smort bak- plåtspapper över och kavla ut till papperskanterna.
Försök att få smeten så jämn som möjligt. Låt båda papperen vara kvar under gräddningen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Lyft av det övre papperet och skär sedan ut lasagneplattor.
Blanda ingredienserna till den vita såsen och ställ åt sidan.
Fortsätt med tomatsåsen.
Finhacka lök och vitlök och fräs dem mjuka i olivolja i en stekpanna.
Lägg lök, tomater, tomatpuré och kryddor i en kastrull och låt småputtra några minuter.
Tillsätt ricottaosten och kör såsen slät med stavmixern i botten av kastrullen. Smaka av med ev. mer salt och peppar.
Sätt ugnen på 225 °C.
Hacka vitlöken och fräs den med spenaten i smör i en stekpanna. Salta och peppra lite.
Skär laxfilén i mindre bitar. Salta och peppra efter smak.
Bred ut tomatsås i en ugnsform, lägg ett lager plattor ovanpå och klicka på lite spenat. Därefter laxskivor, ett lager vit sås och riven ost. Fortsätt varva alltihop i 3–4 omgångar. Avsluta med vit sås och riven ost.
Gratinera i ugnen i ca 30 minuter.