Krämig pasta med örtgratinerade havskräftor

av Åse

LILLÖRDA’!

Jag har tagit fram kyckling #frystömning så det får bli middagen idag!
Jag och Daniel firade 16 år som gifta i fredags! Vi firade hemma med ”lilla familjen” (dvs vi som bor här) med god mat, Talang på TV. I lördags var sedan de stora barnen här med sina respektive. I söndags var vi nere i Malmö och hängde ute med Daniels mamma ❤️

Men jag börjar med FREDAG! Vår bröllopsdag!
Den goda fördrinken ska ni få recept på senare till ”FREDAGSDRINKEN”

Daniel hade köpt med sig havskräftor från Borgmans Fisk, de kommer från Fiskgrossisten som vi brukar handla från direkt, de har galet stora fina havskräftor! Som humrar! 🤣

Det här är en magiskt god festmåltid! Man kan servera pastan som den är (och använda den pastan man mår bra av!) och vid extra festliga tillfällen servera den med gratinerade havskräftor!

Redo för ugnen!

5 minuter senare var de klara.

Ett av våra favoritbubbel är Alexandre Bonnett!

Detta var SÅ galet gott!! Egentligen skulle vi även haft blåmusslor i pastan så det kan man ju lägga till för ännu festligare rätt =)

YUM YUM YUM!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Krämig pasta med örtgratinerade havskräftor


  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

200 gr. havskräftstjärtar
4 portioner pasta (valfri sort)
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
12 tsk sambal oelek
200 gr. romanticatomaterna, halverade
1/2 dl tomatsås (jag använder Mutti pizzasauce)
1 msk tomatpuré
1 dl grädde (eventuellt mer för krämigare pasta)
1/2 dl vitt vin
23 msk hummerfond
salt, peppar
Till servering:
2 dl riven parmesan och 1 knippe klippt bladpersilja

Gratinerade havskräftor:

48 havskräftor (beroende på storlek)
150 g smör, rumstempererat
4 vitlöksklyftor, pressade
1,5 msk dijonsenap
2 krm cayennepeppar
1/2 dl finhackad basilika
1/2 dl finhackad persilja
rivet skal av 1/2 citron
1/21 tsk örtsalt
1/2 dl riven lagrad ost tex västerbotten


Instruktioner

Sätt ugnen på 250 g

Börja med pastan:
Koka pastan eller förbered 4 portioner färskostpasta för lågkolhydratversion.
Skär havskräftstjärtarna i grova bitar. Halvera romanticatomaterna. Finhacka vitlök och schalottenlök och fräs mjuka i smör i en stor traktörpanna. Rör ner tomaterna och låt fräsa en stund med lök- och vitlöken.
Rör ner sambal oelek, tomatpuré och fräs en stund. Häll i tomatsåsen, vitt vin, grädde, hummerfond, låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Blanda ner pastan och kräftstjärtar. Dra bort från plattan.
Klyv havskräftorna på längden.
Lägg dem med skalsidan ner i en ugnssäker form. Knäck klorna.
Vispa upp smöret och blanda med vitlök, dijon, cayenne, basilika, persilja, citronskal och örtsalt.
Bred smöret över kräftorna. Strö ost över. Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 min tills smöret smält.
Lägg upp pastan på en stor form, strö bladpersilja över och parmesan. Lägg havskräftorna ovanpå pastan och servera.

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Saffransdoftande fisksoppa med Vitlöksaioli - 56kilo.se - Recept, Inspiration och Livets Goda 27 december, 2023 - 16:00

[…] Krämig pasta med örtgratinerade havskräftor […]

Svara
Anna 24 november, 2023 - 20:19

Fantastiskt gott, bra RoI. =) Stort Tack!

Svara
Lena Melefors 25 juli, 2023 - 19:34

En riktig ”Håll käften pasta” helt suverän

Svara
Åse 26 juli, 2023 - 12:24

Härligt att det smakade! =)

Svara
Camilla Scott 3 oktober, 2021 - 10:28

Tack ännu en gång för ett recept som jag måste testa, har lagat ganska många och de är så super goda.👍😍
En fråga bara, menar du en 1/2 flaska vitt vin?
Ha en fortsatt mysig söndag!🌷

Svara
Åse 4 oktober, 2021 - 10:17

Hej camilla! Roligt att du uppskattar!
Nej det är 1/2 dl =) jag har uppdaterat receptet! tack för att du uppmärksammade 🥰

Svara
Annika 17 mars, 2021 - 12:38

Åh så smarrigt!! Grattis igen 💗 minns det som ihåg 💗 pussåkram

Svara
Åse 17 mars, 2021 - 16:34

Jaaaaa! Fina minnen!🥰 ❤️❤️❤️ pussåkram

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.