Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Krämig pasta med örtgratinerade havskräftor


  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

200 g havskräftstjärtar
4 portioner pasta (valfri sort)
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
12 tsk sambal oelek
200 g romanticatomaterna, halverade
1/2 dl tomatsås (jag använder Mutti pizzasauce)
1 msk tomatpuré
1 dl grädde (eventuellt mer för krämigare pasta)
1/2 vitt vin
23 msk hummerfond
salt, peppar
Till servering:
2 dl riven parmesan och 1 knippe klippt bladpersilja

Gratinerade havskräftor:

48 havskräftor (beroende på storlek)
150 g smör, rumstempererat
4 vitlöksklyftor, pressade
1,5 msk dijonsenap
2 krm cayennepeppar
1/2 dl finhackad basilika
1/2 dl finhackad persilja
rivet skal av 1/2 citron
1/21 tsk örtsalt
1/2 dl riven lagrad ost tex västerbotten


Instruktioner

Sätt ugnen på 250 g

Börja med pastan:
Koka pastan eller förbered 4 portioner färskostpasta för lågkolhydratversion.
Skär havskräftstjärtarna i grova bitar. Halvera romanticatomaterna. Finhacka vitlök och schalottenlök och fräs mjuka i smör i en stor traktörpanna. Rör ner tomaterna och låt fräsa en stund med lök- och vitlöken.
Rör ner sambal oelek, tomatpuré och fräs en stund. Häll i tomatsåsen, vitt vin, grädde, hummerfond, låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Blanda ner pastan och kräftstjärtar. Dra bort från plattan.
Klyv havskräftorna på längden.
Lägg dem med skalsidan ner i en ugnssäker form. Knäck klorna.
Vispa upp smöret och blanda med vitlök, dijon, cayenne, basilika, persilja, citronskal och örtsalt.
Bred smöret över kräftorna. Strö ost över. Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 min tills smöret smält.
Lägg upp pastan på en stor form, strö bladpersilja över och parmesan. Lägg havskräftorna ovanpå pastan och servera.