En klassisk, mustig och smakrik kalops som bara blir godare ju längre den får puttra. Serveras med kokt potatis (eller blomkål) & inlagda rödbetor och varför inte en skiva GRYTBRÖD.
En hederlig klassisk Kalops symboliserar verkligen min barndoms husmanskost! Vi åt ofta stek eller långkok på söndagarna.
Tänk hur vissa maträtter verkligen sitter i ryggmärgen på en?
Vi åt ju mycket husman i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Bruna bönor med fläsk, ärtsoppa med pannkakor, pannbiff med löksås, kålpudding, kassler med pepparrotssås, ja ni vet ju!
Har ni några favoriter från er barndom?
Letar ni fler köttgrytor så hittar ni några här:
Mustig Höstgryta med Högrev, Bacon och Rotfrukter
Mustig vinbräserad köttgryta
Mustig Höstgryta med rotfrukter
Mustig snabb lövbiffsgryta
Vad är en skånsk kalops?
Jo det är en kalops med morötter! För många är detta det klassiska sättet att laga och äta kalops.
Kalops i sig är en svensk gryträtt med rötter från 1700-talet. i Skåne, har man traditionellt använt morötter för att ge rätten en sötare och fylligare smak.
Genom att mixa hälften av morötterna med såsen så reder man dessutom såsen och behöver inte använda vetemjöl eller miazena, smart va?
Rätten går utmärkt att göra i tex Crockpot – 8 timmar på LÅG.
Min favoritgryta hittar ni HÄR
Här kommer mitt recept på klassisk kalops.
Har du testat receptet? Berätta i kommentarsfältet vad du tyckte!

Klassisk Kalops (skånsk kalops)
- Portioner: 6
Ingredienser
1 kg högrev eller bog, i grytbitar
smör att steka i
salt och peppar
2 gula lökar
2 morötter
2 msk koncentrerad kalvfond
5 dl vatten
1 ½ dl rött vin
2 msk japansk soja typ kikkoman
2 msk tomatpuré
2 msk mörk balsamvinäger
10 kryddpepparkorn, mortlad
4 vitpepparkorn, mortlad
2 lagerblad
Till servering:
kokt potatis
inlagda rödbetor
Instruktioner
Skär köttet i jämnstora tärningar, 3 x 3 cm. Krydda med salt och peppar. Bryn köttbitarna hårt i en stekpanna med smör i omgångar. Lägg över i tjockbottnad gryta.
Klyfta skalad lök och slanta skalade morötter. Fräs dem mjuka i smör i stekpanna.
Lägg över grönsakerna i grytan och tillsätt övriga ingredienser.
Låt småputtra i 2,5 timmar tills köttet är mört.
Ta upp kött, lagerblad och hälften av morotsbitarna. Mixa resten med mixerstav till en slät sås. Lägg tillbaka kött och morotsbitar i såsen och hetta upp före servering. Vill man kan man skippa detta momentet men då behöver såsen redas med tex maizena.
JUST NU!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på ALLT, tex hemmaträning & IR produkter. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

11 kommentarer
Ska all lök vara kvar när man mixar såsen?
Javisst!
Det blev jättegott!
Härligt att höra!
Ser jättegott ut. Undrar bara om du steker köttet så de får stekyta eller?
Hej! Ja det gör jag, den infon hade uteblivit så det har jag skrivit in =)
Tack =)
Uppvuxen på svensk husmanskost, och är det något jag kan längta efter och återkomma till så är det just husmanskosten. Vissa rätter har jag tagit med mig från min uppväxt, medan andra är sådana jag mer än gärna äter, men inte lagar (av den anledningen att det inte smakar lika gott som den mamma lagade)
En sådan rätt är kåldolmar (vilket iofs jag är ensam om att äta här) och den andra är paltbröd med fläsk och vitsås (det tunna paltbrödet från Mjälloms, inte de tjocka kakorna). Nåt annat som det var väääldigt längesen jag åt, är kroppkakor, men de köper jag färdiga isåfall.
Men jösses, nu blev jag ju hungrig. Får bli torsk med äggsås senare i veckan, bara för att.. 😅
Oj spännande! Paltbröd och kroppkakor är inget vi i Skåne är så familjära med och jag har nog bara ätit kroppkaka typ 1-2 ggr, knappt jag minns hur det smakar haha!
Men visst är det så att det smakar bättre när mamma gör/gjorde det? =) KRAM 🥰
Åå så himla gott! En riktigt favorit!
VIIIIIIST är det gott!!