KESOPIZZA – proteinrik och enkelt recept

av Åse

En så god och hälsosam pizzabotten!
Den proteinrika bottnen görs enkelt med keso, ägg och ev lite mjöl – resultatet blir en saftig, matig och mättande pizza som hela familjen gillar. Perfekt till både vardagsmiddag och fredagsmys – och ett smart val för dig som vill dra ner på vetemjöl eller få in mer protein i måltiden. Toppa med dina favoriter och njut av en pizza som både smakar gott och gör gott!
Ni får två versioner här! En med mjöl och en utan

Mina kesoplättar ligger till grund för detta receptet.

På min pizza hade jag i ordning:
Tomatsås
Gratängost
Stekta champinjoner
oliver
lufttorkad skinka
Mozarella i skivor
Pizzakrydda
Ruccola (läggs på de sista 2 minutrarna)
Serverades med en smarrig vitlökssås

Här har jag gjort en rund botten och även lagt till lite vetemjöl.
Även då det innehåller mjöl är det betydligt minde än i en vanlig pizzadeg och balanseras upp med mycket protein.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

KESOPIZZA – proteinrik och enkelt recept


5 stjärnor 4 stjärnor 3 stjärnor 2 stjärnor 1 stjärna

5 from 11 reviews

  • Skribent: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

1 pizzabotten: ca 490 kcal,  34 g prot, 6 g fett,  64 g kolhydrater 

2 dl keso, mixad
1,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
lite salt, vitlökspulver, oregano

1 plåt (4 portioner) utan mjöl – LCHF:
198 kcal, 2 g kolhydrater per portion.

4 dl keso
2 ägg
2 msk pulveriserat psyllium typ lindroos premium
2 dl riven parmesan
lite salt, vitlökspulver, oregano


Instruktioner

Rund Pizzabotten:
Börja med att sätta ugnen på 180 grader och klä en plåt med bakplåtspapper. Mixa keso slät med stavmixer eller i blender och blanda sedan med mjöl, bakpulver och kryddor.
Arbeta ihop till en deg – är den för kladdig tillsätter du lite mer mjöl, och känns den torr kan du tillsätta någon tesked vatten. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en rund pizzabotten, cirka 30 cm i diameter, och lägg över på plåten.
Pensla gärna kanterna med lite olivolja om du vill ha en gyllene, frasig yta. Bred ut tomatsås och lägg på dina favorit­toppings. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills kanterna fått färg och botten känns genomgräddad.

Pensla gärna kanterna med lite olivolja om du vill ha en gyllene, frasig yta. Bred ut tomatsås och lägg på dina favorit­toppings. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills kanterna fått färg och botten känns genomgräddad.

Plåtpizza utan mjöl:
Mixa keso och ägg med stavmixer eller i en mixer. Det går även bra att skippa detta momentet och blanda ihop bara.
Blanda i psyllium och parmesan och arbeta ihop till en deg.
Bred ut på bakplåtspapper.
Grädda i 200 g varmluft i 20-25 min tills bottnen blivit gyllenbrun. Ta ut och låt bottnen svalna och ”sätta sig”
Ta sedan ut den och lägg på dina ingredienser och grädda sedan klart på lite högre värme i ca 15 minuter.

48 kommentarer

Jenny 8 november, 2025 - 22:01

Hej Åse! Jag tänkte testa ditt recept på pizzabotten (LCHF-style) men det verkar ofullständigt då det hos mig ser ut så här:

1 plåt (4 portioner) utan mjöl – LCHF:
198 kcal, 2 g kolhydrater per portion.

4 dl
2 ägg
1,75 msk pulveriserat psyllium typ lindroos premium
2 dl riven parmesan
lite salt, vitlökspulver, oregano

Plåtpizza utan mjöl:
Mixa keso och ägg med stavmixer eller i en mixer. Det går även bra att skippa detta momentet och blanda ihop bara. Grädda i 200 g varmluft i 20-25 min tills bottnen blivit gyllenbrun.

Jag antar att det är Keso där det bara står 4 dl? Men sen i själva beskrivningen så står bara keso och ägg med. När tillsätter man psyllium och parmesanen?

Svara
Åse 9 november, 2025 - 12:57

Hej! Hm nu hänger jag inte med?
Vart läser du det du skriver?

I receptkortet står:
1 plåt (4 portioner) utan mjöl – LCHF:
198 kcal, 2 g kolhydrater per portion.

4 dl keso
2 ägg
2 msk pulveriserat psyllium typ lindroos premium
2 dl riven parmesan
lite salt, vitlökspulver, oregano

Plåtpizza utan mjöl:
Mixa keso och ägg med stavmixer eller i en mixer. Det går även bra att skippa detta momentet och blanda ihop bara.
Blanda i psyllium och parmesan och arbeta ihop till en deg.
Bred ut på bakplåtspapper.
Grädda i 200 g varmluft i 20-25 min tills bottnen blivit gyllenbrun. Ta ut och låt bottnen svalna och ”sätta sig”
Ta sedan ut den och lägg på dina ingredienser och grädda sedan klart på lite högre värme i ca 15 minuter.

Svara
Jenny 9 november, 2025 - 15:27

Jag svarade på mejlet jag fick ang ditt svar och bifogade en bild på hur det ser ut. Tack för att du skrev hela receptet i kommentaren 😊

Svara
Åse 9 november, 2025 - 15:29

Hej! Svarat dig! 🙂

Svara
Johanna 25 oktober, 2025 - 18:17

Så sjukt god pizza, gjorde den utan mjöl då jag är gbp opererad och ska undvika mjöl. Blev mycket pizza om jag hade varit själv. Krydda kesosmeten med lite ally möjligt och då jag älskar banan på pizza så blev de även curry på pizzan

Svara
Helene 1 augusti, 2025 - 19:32

Riktigt gott! En fråga: botten blev väldigt mjuk (den utan mjöl), har jag haft den inne i ugnen gör kort tid eller det är då den blir? Oavsett mycket gott och enkel att göra. Tack 🤩

Svara
Åse 2 augusti, 2025 - 16:16

Du kan prova att ha den i lite längre tid. Du kan även se till så ugnen är lite varmare och ha en plåt inne under tiden ugnen värms upp så pizzan skjutsas in på bakplåtspappret till het plåt.

Svara
Bibbsan 12 mars, 2025 - 20:07

Toppen bra botten, jag gör pizzabullar av den
Tack snälla för receptet🙏

Svara
Anna W 14 augusti, 2013 - 19:35

Hej Åse,
jag tänkte bjuda på denna pizza till helgen. Men undrar om botten blir mer som omelett? Det gör inget att det inte blir krispigt och brödigt, jag gillar enkelheten i detta recept. Gillar dock inte omelettbottnar.
Tack för inspirationen!
/Anna

Svara
Micke 15 juni, 2013 - 17:54

Prova att göra denna pizza idag, riktigt bra!
Tack för ett gott recept.

Svara
Henrik 18 september, 2012 - 19:18

Blir hungrig bara jag ser de där pizzorna 🙂 Funderar dock på att kanske använda receptet på pizzabottnen till helt vanligt bröd/tunnt bröd 🙂 Ner och handla nu typ 😀

Svara
Annika 16 september, 2012 - 19:48

Den här åt vi till kvällsmat, onödigt gott! 🙂

Svara
Åse 17 september, 2012 - 08:48

Haha kul det smakade!!

Svara
jendah 16 september, 2012 - 17:48

Denna pizza blev våran söndagsmiddag, mums sååå god! Passade perfekt att göra efter en solig, härlig höstdag med gårdsstädning : )

Svara
AnnnaJo 14 september, 2012 - 22:04

Nu har jag också gjort din pizza och den blev fantastiskt god!

Svara
Junitjej 14 september, 2012 - 19:13

Det ser gott ut!

Svara
Mallan 14 september, 2012 - 17:37

Åsa……här står jag mitt i tillagandet……ska pizzadegen först in i ugnen och sedan fyller man den och skickar in den en stund till…eller?

Svara
Mallan 14 september, 2012 - 17:38

Åse……såklart

Svara
Åse 14 september, 2012 - 17:45

Yes! uppdaterade receptet! =)

Svara
Mallan 14 september, 2012 - 20:30

Tack för snabb respons. Jag hann läsa svaret i tid. Det blev super gott!

Svara
Helena 14 september, 2012 - 10:08

GJorde pizzan igår och maken sa att det var den godaste pizzan han ätit på länge. SJälv tyckte jag det också. Gav min föräldrar ett smakprov och de tyckte jättemycket om den och ska göra den själva i helgen.

Svara
Åse 14 september, 2012 - 11:25

Vad kul att höra! Uppskattar era recensioner jättemycket! =)

Svara
Jen 14 september, 2012 - 09:51

Toppen, tack för receptet! Ha en jättefin helg Åse!
Kramar

Svara
Mari 14 september, 2012 - 08:37

Gud vad det ser gott ut! Skall prövas ikväll. Ett stort plus för dina keso plättar. Äts varje dag:

Svara
Sofi 13 september, 2012 - 21:36

Halloj.
Såg receptet igår o vidarebefordra det till min mamma, vi bara älskar dina kesoplättar o äter dom kalla/varma, med div tillbehör.
Så hon slog till o gjorde denna pizza igår redan och den var tydligen MUMS!!
Så nu måååste jag ju pröva den snart!
Kram

Svara
Åse 14 september, 2012 - 08:33

Vad roligt!!! Hälsa mamma!!

Svara
Jessika 13 september, 2012 - 13:23

Hej Åse,
Jag testar ofta dina recept och har en hel receptbank i min iPhone nu ifrån din blogg, perfekt när man är och handlar! Letar jag recept kollar jag ALLTID din blogg först!
Igår testade jag denna pizza men har nog missat något…ska botten in i ugnen i 15 min ensam och sen in igen med toppingen tills osten smält?
Jag slängde in allt samtidigt med resultatet att en hel del av toppingen rann av och ner på sidorna i ugnen, så när jag öppnade ugnen vällde det ut rök och satte igång brandlarmet (som uppenbarligen fungerar jättebra :)). Pizzan blev också alldeles degig. I övrigt var den väldigt god och vill testa igen men med min otur bränner jag väl hela, därav min fråga till dig!
Skånehälsningar Jessika

Svara
mariagunilla 13 september, 2012 - 13:11

Det där måste prövas!
Å vad spännande det ska bli med egen kokbok! Den kommer snabbt komma hit! För hur det än är så kommer jag tillbaka till (dig) eller i allafall LCHF! 🙂
Det bästa önskar jag dig vännen! Kram!

Svara
Matilda 13 september, 2012 - 11:36

Hej! Jag ska nu börja med lchf för att gå ner mina 6 kg för mycket, det verkar svårt när man inte har med övervikt. Jag vill äta strikt lchf men undrar vad man ska äta när allt innehåller lite kolhydrater och hålla sig till 10 g per dag? Väldigt tacksam för svar. Med vänlig hälsning, Matilda

Svara
Josefin Åberg 13 september, 2012 - 07:59

Hej!
Provade pizzan i gårkväll och gillade den jätte mycket. Du ger oss så många bra och goda recept 🙂 Provat många från dig!
kram

Svara
Alexandra 12 september, 2012 - 22:04

Halloj!
Nu måste jag bara kolla. Innehåller en sådan bit 198 KALORIER?!?!
Det låter för bra för att vara sant ;)…

Svara
Johanna 13 september, 2012 - 05:21

Antar att hon menar 198 kcal per person för pizzabottnen sen tillkommer det man har på.

Svara
Åse 13 september, 2012 - 10:06

Precis! =)

Svara
Åse 13 september, 2012 - 10:07

Receptet gäller ju degen/bottnen inte det man väljer att lägga på 😉

Svara
Ingegerd 12 september, 2012 - 21:30

Det ser jättegott ut, den ska jag definitivt prova.

Svara
Suzanne 12 september, 2012 - 19:26

Detta måste jag testa, har inte hittat något bra recept på pizzabotten. När jag bor bott i stugan i sommar är det diska i balja som gäller så i stället för att mixa smeten till kesoplättar har jag vispat ihop det bara och det har blivit kanonbra. Varm kram

Svara
LOUISE/KFMNPAH 12 september, 2012 - 18:41

Otroligt gott 🙂

Svara
Jenny 12 september, 2012 - 17:42

ååååå den ser helt gudomlig ut! du är väldigt kreativ måste jag säga. Detta måste provas. Kram kram

Svara
Lucy Ewelyn ♥ 12 september, 2012 - 15:34

Dreggel dreggel!

Svara
Malin Henriksson 12 september, 2012 - 12:54

Ser ju så vansinnigt gott ut 🙂 ha en jättebra dag Åse och glöm inte att varva ner ibland 😉
Själv måste jag bara vila och ta det lugnt ända fram till förlossningen om ca 7 v!!!! Gjorde ultraljud igår och har lite för mycket fostervatten så jag ska tillbaka på tisdag till Sundsvall och göra ett till. Imorgon blir det lite Provtagningar hos barnmorskan. Detta kan vara anledningen till min halsbränna, illamående och att jag har så förbaskat ont överallt. Även min fibromyalgi spelar in här. Mycket nu. Sover kanske 2-3 timmar per dygn och varvar mellan soffan och fåtöljen, sängen är för mjuk!!!
Ska ju inte belasta dig med mina problem men jag kände att jag ville skriva av mig till någon och det blev till dig. Du har ju trots allt 5 barn och har varit med om mycket du med.
Men men, det är bara att hålla humöret på topp. Tur jag har en sambo som låter mig gråta en skvätt då jag behöver, känns bra ibland 🙂
Du min vän är så himla bra och jag ser alltid fram emot att läsa dina inlägg och se dina bilder på instagram 🙂 det kan verka konstigt, men det är mitt sätt att se framåt och vänta på bebisen 🙂 du gör att jag orkar 🙂 vore du nära mig nu skulle jag bara vilja ge dig en stor kram. <3
KRAM/ Malin 🙂

Svara
Åse 12 september, 2012 - 15:55

Gulliga du! Oj oj vad tungt det är nu för dig :(( Hoppas så att tiden till bäbis går fort nu så att du kan få må bra och vara pigg igen!!! Massa positiv energi kommer här!!!! <3 Stor kram tillbaka!!

Svara
Anna 12 september, 2012 - 11:36

Hej, din gästbok fungerar inte så jag ställer en allämn fråga här istället! Jag undrar bara hur lång du är?? Gillar din blogg jättemycket!

Svara
Åse 12 september, 2012 - 11:58

Hej! Det står nog på ”Om mig” =) Jag är 1.63! Kul att du gillar min blogg!

Svara
Mia 12 september, 2012 - 10:58

Mums!!! Vilken rolig twist! Jag fullkomligt älskar ju kesoplättarna så detta ska absolut provas!! Äter dom kalla och varma, som smörgås med pålägg, det är ju bara påhittigheten som styr 😉 jag gjorde också pizza igår, sambon som inte äter lchf och är väldigt glad i pizza, ÄLSKAR pizzorna jag gör och frågar ofta om vi inte kan göra lchf pizza, bra betyg!Så vem behöver mjöl? 🙂 vitkålssallad till och vitlökssås till blev det här också, sååå gott! Som vanligt kikar jag in här och älskar din blogg och all fin inspiration! Önskar dig stort lycka till med boken, kommer köpas direkt när den kommer ut! Här är det också mycket just nu, heltidsstudier, jobb och praktik, men jag känner att jag orkar och har så bra energi när jag äter riktig mat och inte bara massa lättprodukter och konstigheter! Love it! Mår så bra! Tack för du delar med dig Åse, ha en fin onsdag! Kram Mia

Svara
Åse 12 september, 2012 - 11:37

Hej! Vilken härlig positiv kommentar! tack för den! Härligt att du mår så bra!! =))) Stor kram!

Svara
Nadja 12 september, 2012 - 10:52

Men MUMS!! Älskar all inspiration som du ger via din blogg <3 Stor Kram

Svara
Sara 12 september, 2012 - 10:18

Du ar sa pahittig och super 🙂

Svara
amanda 12 september, 2012 - 10:06

den såg verkligen goood ut ! tack ännu en gång för alla goa recept!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 stjärnor 4 stjärnor 3 stjärnor 2 stjärnor 1 stjärna

Annons för TrendRehabMin kod 56KILO ger 20% rabatt - även på redan nedsatta priser! Vibbplatta & IR madrass är fantastiska för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab