6,5K
Men vet ni det går ju hur lätt som helst att göra själv! Perfekt till en buffé eller till ostbrickan!
Min mamma gjorde alltid vitlöksfärskost när jag var barn – älskar smaken!
För 2 st stora burkar:
1 liter ekologisk filmjölk
3 dl ekologisk gräddfil eller creme fraiche
+ valfri smaksättning (havssalt, örtsalt, svartpeppar, vitlök, persilja hade jag)
Sjud filmjölk + grädddfilen till ca 50-60 grader. Använd gärna en termometer. Rör ordenligt.
Häll sedan filmjölkssmeten i en bakhandduk som du satt i en sil som du satt i en stor kastrull 😉
Sedan glömmer du oströran i kylskåpet några timmar (minst 4-5) och gärna över natten!
Sedan är det bara till att blanda ihop med din favoritsmaksättning!
Dela färskosten i två byttor om du vill ha olika smaker.
Här är en av mina två burkar!
Såååååå gott!!!
Gott till Bovetlimpan och en kopp Roobios ♥
Jag älskar färskost och använder det ofta i både matlagning och som pålägg. Den godaste jag vet förutom Philadelphia naturell är den ekologiska färskosten Castello med smak av vitlök och lite persilja.
Men vet ni det går ju hur lätt som helst att göra själv! Perfekt till en buffé eller till ostbrickan!
Min mamma gjorde alltid vitlöksfärskost när jag var barn – älskar smaken!
För 2 st stora burkar:
1 liter ekologisk filmjölk
3 dl ekologisk gräddfil eller creme fraiche
+ valfri smaksättning (havssalt, örtsalt, svartpeppar, vitlök, persilja hade jag)
Sjud filmjölk + grädddfilen till ca 50-60 grader. Använd gärna en termometer. Rör ordenligt.
Häll sedan filmjölkssmeten i en bakhandduk som du satt i en sil som du satt i en stor kastrull 😉
Sedan glömmer du oströran i kylskåpet några timmar (minst 4-5) och gärna över natten!
Sedan är det bara till att blanda ihop med din favoritsmaksättning!
Dela färskosten i två byttor om du vill ha olika smaker.
Här är en av mina två burkar!
Såååååå gott!!!
Gott till Bovetlimpan och en kopp Roobios ♥
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
10 kommentarer
Jag provade detta receptet och vågade mig på utan termometer då jag inte äger någon… det blev myyyycket bra. Lät det sjuda upp och sedan hällde jag det i bakduken. T o m en vanligtvis kräsen pojkvän blev eld och lågor.
Tack för ett enkelt men bra recept Åse 🙂
Vad roligt att höra!! Åh länge sedan jag gjorde nu!!
Så gott det ser ut! Tror du man kan göra färskosten på laktosfri filmjölk? Mvh Gittan
Var det så enkelt? Hjälp, vi har blivit lurade av ostmakarna!
Jag tror att jag försöker mig på en laddning redan idag. Det set gott ut.
Hej Åse!
Tack för en underbar blogg!
Jag undrar vart du köpt din termometer som är på bilden, den svart/orangea?
Hej! på Ica Maxi!
Smart! Detta ska provas på direkten 🙂
https://sockerberoende.for.me
[…] minutfiléer (Kronfågel färsk kyckling) tinades och bankades ut något. På med rökt skinka och färskosten jag gjorde i förrgår. Köper du färdig så rekommenderar jag ekologisk Castello med […]
Hur lång är hållbarheten för färskosten?
Några dagar om du använder färska kryddor annars någon vecka.