Gör din egen ekologiska färskost

21 oktober, 2014

Jag älskar färskost och använder det ofta i både matlagning och som pålägg. Den godaste jag vet förutom Philadelphia naturell är den ekologiska färskosten Castello med smak av vitlök och lite persilja.

castelloorganiccreamcheesegarlic

Men vet ni det går ju hur lätt som helst att göra själv! Perfekt till en buffé eller till ostbrickan!
Min mamma gjorde alltid vitlöksfärskost när jag var barn – älskar smaken!
För 2 st stora burkar:
1 liter ekologisk filmjölk
3 dl ekologisk gräddfil eller creme fraiche

+ valfri smaksättning (havssalt, örtsalt, svartpeppar, vitlök, persilja hade jag)
012A1724

Sjud filmjölk + grädddfilen till ca 50-60 grader. Använd gärna en termometer. Rör ordenligt.
012A1725

Häll sedan filmjölkssmeten i en bakhandduk som du satt i en sil som du satt i en stor kastrull 😉
012A1729

Sedan glömmer du oströran i kylskåpet några timmar (minst 4-5) och gärna över natten!
012A1743

Sedan är det bara till att blanda ihop med din favoritsmaksättning!
Dela färskosten i två byttor om du vill ha olika smaker.
012A1746

Här är en av mina två burkar!
Såååååå gott!!!

012A1748

Gott till Bovetlimpan och en kopp Roobios ♥
012A1753

 

FÖLJ GÄRNA

Följ gärna 56kilo på FB för dagliga recepttips HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Ni kan även prenumerera på nya inlägg HÄR

 

TIPSET V. 38

25% på dyraste varan + 10% på resterande KLICKA HÄR
30% på höstfavoriter KLICKA HÄR
30% på jackor & kappor KLICKA HÄR
50% på tallrikar KLICKA HÄR

10 kommentarer

Amanda 21 augusti, 2017 - 14:28

Jag provade detta receptet och vågade mig på utan termometer då jag inte äger någon… det blev myyyycket bra. Lät det sjuda upp och sedan hällde jag det i bakduken. T o m en vanligtvis kräsen pojkvän blev eld och lågor.
Tack för ett enkelt men bra recept Åse 🙂

Svara
Åse 22 augusti, 2017 - 13:54

Vad roligt att höra!! Åh länge sedan jag gjorde nu!!

Svara
Gittan 31 oktober, 2014 - 20:23

Så gott det ser ut! Tror du man kan göra färskosten på laktosfri filmjölk? Mvh Gittan

Svara
Lennart 26 oktober, 2014 - 15:57

Var det så enkelt? Hjälp, vi har blivit lurade av ostmakarna!
Jag tror att jag försöker mig på en laddning redan idag. Det set gott ut.

Svara
Emma 25 oktober, 2014 - 00:12

Hej Åse!
Tack för en underbar blogg!
Jag undrar vart du köpt din termometer som är på bilden, den svart/orangea?

Svara
Åse 25 oktober, 2014 - 11:04

Hej! på Ica Maxi!

Svara
Sockerberoende 24 oktober, 2014 - 09:54

Smart! Detta ska provas på direkten 🙂
http://sockerberoende.for.me

Svara
Man tager vad man haver - 56kilo - inspiration, hälsa och ett gott liv! 22 oktober, 2014 - 09:32

[…] minutfiléer (Kronfågel färsk kyckling) tinades och bankades ut något. På med rökt skinka och färskosten jag gjorde i förrgår. Köper du färdig så rekommenderar jag ekologisk Castello med […]

Svara
Lucia 21 oktober, 2014 - 11:12

Hur lång är hållbarheten för färskosten?

Svara
Åse 21 oktober, 2014 - 11:17

Några dagar om du använder färska kryddor annars någon vecka.

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.