Skånsk kalops i Crockpot

av Åse

Jag är en sucker för husmanskost!
Beror nog på att jag är uppvuxen på riktigt bra, hemmalagad husmanskost. Inget halvfabrikat och mamma lagade all mat från grunden, saftade, syltade, bakade allt bröd, sydde alla våra kläder etc.
Något som symboliserar min barndoms husmanskost är verkligen kalops! Vi åt ofta stek eller långkok etc på söndagarna.
Skånsk kalops är generellt lite mustigare och man stoppar gärna i lite extra grejer =) 
Så här, mina vänner – har ni min version på skånsk kalops!
Givetvis kan man göra den här utan crockpot men då måste vätskan ökas upp! Typ 5 dl vatten + rödvin.
Som redning använder jag som vanligt redningsmix men om man inte har emot stärklse så red med lite maizena i vatten.



Jag serverade med hela rödbetor, skivad inlagd gurka och kokt blomkål.

Skriv ut

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Skånsk kalops i Crockpot


  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 6

Ingredienser

  • Drygt 1 kg grytbitar av nötkött
  • 4 gula lökar
  • 5 morötter
  • 1 köttbuljongtärning eller 2 msk konc. kalvfond
  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl rött vin
  • 3 msk tamarisoja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk mörk balsamvinäger
  • Gärna 1-2 msk av någon sötma som honung, svart vinbärsgelé
  • 20 kryddpepparkorn, mortlade
  • 5 vitpepparkorn, mortlade
  • 4 lagerblad
  • lite ljus valfri redning
  • salt och vitpeppar, smör att steka i

Instruktioner

  1. Ta fram köttet en stund innan.
  2. Putsa det.
  3. Fräs det i smör på hög värme, salta och peppra.
  4. Klyfta skalad lök, slanta skalade morötter.
  5. Lägg i crockpot med köttet ovanpå och häll på vätska, vin och kryddor
  6. Låt gå på låg i 8-10 timmar. Rör emellanåt och smaka av.
  7. Red såsen ca 10 minuter av tiden.

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

10 kommentarer

Jeanette 29 mars, 2021 - 14:24

Minskade tiden andra gången för mitt kött koka totalt sönder men smaken så god 👌❤️🙏

Svara
Lina 7 februari, 2020 - 11:41

Vad är det för slags redningsmix du använder?

Svara
Lina 7 februari, 2020 - 11:45

Tack!

Svara
Ingemar Modig 25 juli, 2017 - 12:41

Vad är en crackpot?

Svara
Kikki 22 april, 2017 - 18:39

Underbart måste testas! Väldigt gott med kalops, det var längesen…

Svara
Malin henriksson 21 april, 2017 - 19:53

Hej hej!
Jag är oxå uppväxt på riktig husmanskost. Sååå gott. Söndagssteken fanns även med länge. Det är väl våran generation 😊😊 jag tycker det är jättegott o mysigt att ha söndagsstek med god sås, gelé o kokta grönsaker. Fast det var alltid potatis då jag var liten. Tur det finns andra alternativ 👍🏻😊 kalops är något jag verkligen gillar, synd jag är ensam i familjen som gillar det och då gör jag den inte 🙁 men nu ska jag det ändå o då får de andra äta eller vara utan 😄 Ikväll gjorde jag en fläskfilé med sån god sås så jag kan maila dig receptet om du vill? Till hade jag kokt blomkål o de övriga i familjen åt ris. Mums var det. Ha en fin fredagkväll o helg. Förresten så blev du jättefin i håret 😘 Kram / Malin

Svara
Anette 21 april, 2017 - 18:15

Är det kokta eller inlagda hela rödbetor?

Svara
Anna Lanner 21 april, 2017 - 14:57

Tack Åse för ditt recept på kalops! Jag älskar oxå husmanskost så det här ska jag laga inom kort!
Ha en fin helg!🌞 Stör kram🤗❤

Svara
Therése 21 april, 2017 - 14:32

Åh! Jag älskar kalops! Nästan det godaste som finns faktiskt… Så tack för receptet, det ska jag göra snart!
Trevlig helg 🙂

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!