Rivstart med PF

av Åse

Jag har skrivit en hel del inlägg om periodisk fasta, de finns samlade här.
Men vi summerar:
Jag äter enligt periodisk fasta 16/8, det innebär att jag har ett ätfönster på 8 timmar och fastar 16 timmar. Jag börjar således äta tidigast 12:00 och äter sista målet senast 20.00. Jag förlänger med andra ord nattfastan med några timmar. Under fastan dricker jag kaffe, vatten men inget annat. Man ska helst inte ha mjölk, grädde eller kokosfett i sitt kaffe/te utan så energilöst som möjligt.
Jag har PF 16/8 som livsstil och det innebär att jag i princip 7 dagar i veckan äter så och har gjort så sedan mars 2012.
Till lunch äter jag en normal frukost (oftast kesoplättar med ost och skinka) eller en vanlig LCHF lunch (kött, fågel, fisk, ägg + grönsaker och en sås/dressing eller enbart avocado eller annat fett livsmedel. Detta står jag mig oftast på fram till middagen så det blir generellt två mål per dag.
Jag är inte hungrig innan 12, lite kurr i magen precis innan frukost blir det. Våra matvanor och således hunger mellan måenl är oftast vanemässiga. Det innebär att jag förr alltid var hungrig både före frukost kl 8 men även sedan efter 2-3 timmar, för att jag var van vid att äta så.
Första dagarna/veckan med PF var givetvis av denna anledning inte helt kul! Jag var ganska hungrig och sugen men det försvann snart.
Genom att äta så här så aptitreglerar jag mycket bättre. Jag tänker inte så mycket på vad jag ska äta till nästa mål. Vi människor vill ofta ha mer av det vi får mycket av och det innebär att ju oftare och mer vi äter, desto mer och oftare kräver vi det (gäller mat, sex, motion etc)
När jag nu under en period ätit oftare och mer mat än vad jag mår bra av så kickstartar jag med PF (som jag alltid äter enligt) men jag äter en striktare LCHF än jag annars gör. Det innebär att jag utesluter mejeri (förutom ost) och äter inga bär etc. Utan enbart grönsaker ovan jord och kött, fågel, fisk, ägg, skaldjur, smör, majonnäs, sås, dressing. Äter mig ohungrig och belåten.
PF har fått mig att må bättre men även ta de sista envisa kilona som helt enkelt berodde på för mkt mat! Så jag har landat på 56 kilo (ja nu nosar jag nog på 58 efter Grekland men de försvinner ju fort) och för mig är detta en perfekt kost livsstil!
PS, här finns en lååååång artikel på engelska som summerar bra varför frukost gör mig hungrig (och många med mig) och orsakar att jag oftast äter mer än jag behöver. Använd google translate om du har svårt med engelskan!
Sen är jag så fräck att jag citerar Anna Hallén rakt av, för jag får ofta från om vem som kan äta periodisk fasta:
Jag tror det är en bra lösning på en kropp som har rutiner och som kan äta. Ett smart sett att hitta ett energiunderskott. Jag tror samtidigt att det är en fälla för underätarna och metodätarna som nu hittat en ny sak att prova på en kropp med dålig förbränning och en överlevnadsinställning.

JUST NU! Kampanj på LYMPHA VIBE (läs mer om den HÄR)
Min kod 56KILO ger ytterligare 25% rabatt på den här grymma vibbplattan!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

30 kommentarer

Elisabeth Sjöberg 19 oktober, 2012 - 14:32

Hej Åse! Har en (kanske dum??) fråga ang PF. Jag funderade på hur jag själv äter och kom fram till att min 3 mål ( lchf såklart!) ligger mellan kl 8.00 och 17.00. Det blir ju alltså 9 tim äta och 15 tim fasta. Räknas det också som PF eller är hela grejen att man ska förlänga nattfastan?

Svara
Tanya 17 oktober, 2012 - 20:02

Hej ! Hur många mål bör man äta under en fastedag? Kan man ändra på tiderna, dvs att man äter tidigare och slutar äta tidigare?
/ Tanya

Svara
Pia 24 augusti, 2012 - 09:47

Hej Åse
Jag har kört PF denna veckan och det ger bra resultat tycker jag. Jag har bara några trivselkilo att bli av med.
Jag undrar bara över en sak. Jag är en morgonträningsmänniska, sticker upp 04.45 och tränar en timme. Ibland springer jag en 6-7 km och ibland kör jag en timme på silverhingsten, dvs min crosstrainer =0). Jag har bara läst att det är viktigt att äta efter träning för att kroppen inte ska förbränna musklerna. Känns lite tidigt att käka första målet 06.00 och sista kl 14. I veckan har jag väntat till 11-12 men jag ville kolla med dig nu så att det inte blir tokigt. Imorse tog jag faktiskt en proteinshake direkt efter joggingrundan för att jag var osäker. Så vad säger du om det här?

Svara
Åse 24 augusti, 2012 - 10:48

Du kan ta tex en proteinshake eller aminosyror efter träning trots att du PF:ar! Helt ok!

Svara
Pia 24 augusti, 2012 - 11:05

Då blev det rätt i morse =0)
Nu vet jag.
Tack för ditt svar och superblogg.
Trevlig helg!

Svara
monika gustavsson 23 augusti, 2012 - 08:34

Hur gick PF på resan med Fontana? Där var det ju mycket gott från ottan till natten?!
vh
Monika

Svara
Åse 23 augusti, 2012 - 09:26

Det gick inte alls! 🙂

Svara
Ann 22 augusti, 2012 - 08:58

Hej!
Jag skulle verkligen vilja prova PF men är rädd för att börja. Har haft problem på morgonen(även fast jag äter lchf) att jag blivit väldig väldigt hungrig när jag varit vaken 30-60 min och inte fått i mig någon mat. Så ”dålig” att jag blivit tvungen att ligga ner och ta det lugnt och äta något litet för att magen inte ska bli helt i uppror (antar att det bildas massa magsyra som gör att jag får ont/kräksjuk). Har du några funderingar över vad jag bör göra? Nu händer det att jag äter senare än kl 20, är det där jag borde börja att dra ner på tiden kanske?
Tack för en bra och inspirerande blogg!

Svara
Åse 22 augusti, 2012 - 09:05

Oj det låter ju inte så kul! Men det kan ju vara så att du, om vill äta PF ska ta in tiden som du säger från eftermiddagen i stället. Prova att sakta men säkert dra tillbaka 2-3 timmar och addera till en timme på förmiddagen, går inte det så har du helt enkelt en kropp som mår bäst på mer frekventa mål – PF är inte för alla.

Svara
Ann 22 augusti, 2012 - 09:11

Tack för svar! Ja, jag får väl helt enkelt prova och se hur kroppen reagerar. Vet att jag kan stå mig betydligt länge mellan måltiderna utan att bli jättehungrig så det kanske mest handlar om en vana för kroppen att få mat direkt när man vaknar.

Svara
Maria 20 augusti, 2012 - 16:50

Hmmm jag känner mig djupt skeptisk till detta med periodisk fasta. En vanlig bov till varför vi blir överviktiga är ju att skippa frukost. En fungerande förbränning i kroppen stöttas av att inte ställa in sig på svält, utan blir trygg av att den får mat regelbundet. Anledningen till att man blir av med de svåra kilona borde väl vara att man inte får i sig så mycket då det endast är 2 måltider istället för 3 som gäller?

Svara
Anna Lindholm 20 augusti, 2012 - 17:04

Om du läser denna länken som Åse länkar till (http://www.leangains.com/2010/10/top-ten-fasting-myths-debunked.html) så tar han hål på myten att man måste äta frukost och att man går in i svält. Studier visar att svält ställer kroppen in sig först utan mat på 60 h, eller även 72-96 h. Anledningen att vi tror att frukost är viktigt är för att studierna som sett på två grupper där den ena äter frukost och inte den andra är då har grupp två gått upp i vikt men inte för att de skippade frukosten utan för att de småäter och dåliga matvanor överhuvudtaget. Kolla in länken, Väldigt spännande artikel!

Svara
Maria 20 augusti, 2012 - 19:55

Väldigt intressant! Tack för svaret:)

Svara
Åse 21 augusti, 2012 - 08:40 Svara
Bia 20 augusti, 2012 - 13:40

Hej! Tack för all inspiration! Jag har varit inne på den lite mer extrema varianten av pf; fast 5 vilket innebär 19 h fasta 5 h äta men då jag tränar tung styrka tror jag det är lite väl, har du några åsikter om detta? Annars undrar jag hur du löser helgen, ofta äter man ju middag senare och dricker lite vin, slutar du strikt med allt kl eller kan man skjuta på fönstret och tex äta frukosten vid 15 för att förlänga kvällen? Hur gör du? Och en sista, jag har börjat blöda näsblod för första gången i mitt liv mår i i övrigt bra under fastan, kan det bero på fastan tror du? Jag tar extra aminiosyra innan träning om jag tränar fastande. Tack för bra sida!

Svara
Åse 21 augusti, 2012 - 08:36

Hur man lägger upp sin fasta är så olika och det beror lite på om man tränar, hur man tränar etc. Det vanligaste bland tränande är ju 16/8 och att man avslutar fastan med ett träningspass. Jag är aldrig jättestrikt med tiderna, det ordnar sig själv. På helgerna som du säger så blir fastan oftast mindre än 16 timmar men det gör mig inget, jag äter frukost runt 12-13 alltid även om fastan varit kortare/längre. Näsblodet kan vara c-vitaminbrist, äter du ordentligt de mål du äter? Mycket grönsaker typ broccoli, kål etc?

Svara
Anna 20 augusti, 2012 - 12:39

Jag måste testa detta, det kan bli spännande och se om jag kan gå ner 2-3 kg till bara på det! Ytterligare en fråga; du känner inte att du äter mer under de timmarna du äter? Alltså jag menar att du tar ett mellanmål eller en liten måltid extra typ kl 3 ”bara för att du får”?
Då känns det ju som om jag lurar mig själv.
Äter nu sedan några månader frukost lunch och middag och ligger stabilt i vikt på det utan att späka mig. Skulle vilja gå ne två-tre kilo till, för att se om jag klarar det!

Svara
Åse 20 augusti, 2012 - 17:12

Nej det är det intressanta. Hade jag ätit samma energimängd fast delat på fler mål så hade jag och många med mig ätit mer.

Svara
Helena 20 augusti, 2012 - 11:16

Hej Åse,
Jag kör också med PF och har till sist, äntligen, gått ner dom där envisa kilorna. Trodde faktiskt inte att det var möjligt. Jag är nu på en vikt som både kropp och knopp är nöjda med. Jag mår toppen och har inte varit så pigg och glad på länge!
Tack vare dig som jag påbörjade PF 🙂 Tack så mycket!
I förra inlägget nämnde du att du ska ta tag i träningen igen.
Jag är nyfiken på hur du ser på PF+LCHF+träning. Fortsätta med ätfönster 12-20? När lägga in träning? ( Eller är jag inne och nosar på brevkursens innehåll nu 🙂 ) Annars vore ett inlägg med detta också intressant att läsa om, alt i din kommande bok 🙂

Svara
Åse 21 augusti, 2012 - 08:40

Vad härligt!! Grattis!! PF+LCHF är perfekt!! 16/8 passar perfekt och att avsluta med ett hårt träningspass, du kan köra lite andra varianter också. Men hur fastar du 12-20? Det är ju bara 24 timmar på ett dygn? Eller hur menar du? Har du läst leangains.com? han har mkt bra info!!
Brevkursen tar inte upp periodisk fasta =)

Svara
Johanna 21 augusti, 2012 - 10:48

Ätfönster mellan 12-20 skriver hon ju 😉

Svara
Åse 21 augusti, 2012 - 10:58

Haha, ja det såg jag ju nu, fick inte ihop det *S*

Svara
Elin 20 augusti, 2012 - 09:12

Hej! Kul att läsa om din PF. Ska köra en omgång snart igen. Det bästa jag tyckte om PF förra gången var att jag hade så mycket tid med annat till exempel att göra frukost i lugn i ro till barnen 🙂

Svara
Malin 20 augusti, 2012 - 08:02

Hej!
Jag följer din blogg och tycker den är väldigt bra och varierande. Min fråga är: När man fastar…får man verkligen i sig alla vitaminer och mineraler och allt sånt som man behöver? Orkar man med småbarn och vardagen med heltidsjobb och allt annat? Jag har fortfarande 8-10 gravid kilon att bli av med, men vill inte bli glåmig och sjuk pga för dålig kost. (har lätt att få migrän om jag äter ”dåligt”)
Tack på förhand/ Malin

Svara
Madeleine 20 augusti, 2012 - 07:31

Kul och höra att det va bra på kreta. Har tyvärr blivit lite för god mat för ig på kreta med så idag börjar jag med min pf också.
Såg dig tyvärr ej så blev inget hej, hade varit kul men men.
Tänkte kolla detta med inget fett i kaffet, det har jag haft ni när jag har kört pf och det är alltså inte bra?
Har även en annan fråga kan man börja dina kurser när som eller är det särskilda tider dom börjar?
Tack för detta underbara inlägg.
Kram Madeleine

Svara
Anna Lindholm 19 augusti, 2012 - 22:29

Varför är det tillåtet med te och kaffe under fastan? När jag frågade min sambo sa han att man bara borde dricka rent vatten och tänka på att dricka mer än vanligt (dricker oftast bara till måltiderna annars) så undrar om det är lite olika hur strikt man är eller om det finns en tanke bakom?

Svara
Åse 19 augusti, 2012 - 22:33

Msn fastar ju bara 3-4 timmar längre än man annars gör naturligt iom nattfastan så det finns inget som säger att man inte kan dricka 1-2 koppar kaffe. Givetvis dricker man så mkt vatten man behöver.

Svara
Mallan 19 augusti, 2012 - 22:07

Tack för ett bra svar! Kram

Svara
PernillaA 19 augusti, 2012 - 21:50

Väldigt intressant och fungerar säkert ypperligt. Undrar om jag överlevt en fm på jobbet bara 😉 hade nog attackerat fruktkorgen i personal rummet i halvlek 🙂

Svara
Marlene 19 augusti, 2012 - 21:45

Jag måste nog också testa detta, känner att jag hamnat på nån slags platå som jag inte lyckas komma vidare från… 🙁 Hur länge kan man köra periodisk fasta? Vilka tider äter du ungefär och kan du beskriva mer exakt vad? Blir det som när man går på pulverdiet att man måste dricka mer vatten under dagen?

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.