Periodisk fasta och ny skinnjacka!

av Åse

Vilket vårväder det är!!!!! Helt underbart!!

Jag har haft både journalist/fotograf och syrran här nu på förmiddagen. Sis och jag åt brunch tillsammans, en härlig mozzarellaomelett!! Jag har börjat med periodisk fasta nu (16/8), superspännande!! Ni kan läsa mer om det här och här.
Jag gör det dels i utbildningssyfte och för att jag tror att det är ett bra naturligt sätt att äta och sedan för att se om det hjälper mig i formtoppning. Har ni erfarenhet av periodisk fasta? (intermittent fasting) Gärna i LCHF kombination. Jag har hört många bra erfarenheter hittills.
Att äta bara 2 gånger per dag hjälper många att gå ner i vikt som står still på LCHF (krävs att man ätit sin kropp trygg först med tre måltider per dag i några månader!!) men att det även hjälper NÄR man äter är intressant.

Skinnjackan hör våren till! Så i fredags köpte jag en ny för mitt årsbonus på H&M. Love it!! Passar mina cognacbruna stövlar bl.a.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

48 kommentarer

Johanna 1 augusti, 2017 - 12:35

Hej! Tack för världens bästa blogg och för alla härliga recept och inspiration. Jag har precis börjat med strikt LCHF efter att ha ätit ungefär 80-100 gram kolhydrater per dag ala Paleo.
Men eftersom jag är en person som gör allt samtidigt och 150% på en gång så har jag direkt hoppat på PF, men inser nu när jag läser detta inlägg att det kanske var fel? 🙁 🙁 Tar gärna emot råd. 🙂

Svara
Åse 1 augusti, 2017 - 12:48

Hej Johanna! Det kan fungerar men jag tycker att det är en sund insikt att du inser att du faktiskt är en sådan som hoppar på allt!
Just kombinationen LCHF och fasta är en mycket bra kombination, se bara till att du inte ligger för strikt i kolhydrater, jag rekommenderar 30 gram kolhydrater sammanlagt under ditt matfönster, det ger dig effekt samtidigt som dina hormoner är i schack. Nu vet jag inte hur överviktig du är eller hur känslig du är för kolhydrater men det finns ingen anledning att ligga för strikt i kolhydrater om du inte är kraftigt överviktig eller sockerberoende.

Svara
Johanna 1 augusti, 2017 - 13:15

Hej – och tack snälla för svar!

Drömmen hade varit att tappa 20 kilo men jag siktar på 15 kilo i första hand, så jo, nog finns det alltid att ta av. 😉
Jag försöker att ligga under 20 gram för jag har förstått det som att det är det bästa för kroppen men då kanske jag ska tänka om? 🙂
Jag är lite av ett matvrak som aldrig (innan LCHF då) känner mig mätt och konstant vill ha mat och tänker på mat och vad jag ska äta härnäst, därav tror jag att LCH och periodisk fasta passar mig bra. Det blir inte lika mycker fokus på mat men framför allt, man inte behöver gå runt med hysterisk hunger hela tiden som jag haft under alla min år på låg kalorie diets på 1200-1400 kalorier.
Jag har bilder på @johannawellness så där kan du se hur jag ser ut. 🙂

Svara
Åse 1 augusti, 2017 - 14:02

Hej! 20 gram glukos MÅSTE hjärnan ha och det är ju bättre att ge hjärnan det direkt än att den ska behöva skapa glukosen själv genom glukoneogenesen.
30 gram kh per dag är en bra gräns som kvinna då vi behöver ta hänsyn till andra saker än män hormonellt. Sedan är jag inte något fan av att räkna kolhydrater, äter du enligt LCHF tallriksmodellen så får du i dig vad du behöver 🙂
LCHF tallriksmodellen (3 mål om dagen men många klarar sig även fint på 2 mål) är:
1 handflata protein (2-3 ägg eller 1 kycklingfilé eller 1 burk makrill, 1 laxfilé, övrigt kött, eller 1 burk tonfisk i vatten)
1-3 msk smör eller 1-3 msk fet dressing (inkl majonnäs) eller 1 avokado eller ca 50 g ost eller ca 0,75 dl gräddsås.
1 stor hand av bladgrönsaker eller broccoli eller andra gröna grönsaker som t.ex kål.

Svara
Ebba 29 mars, 2012 - 21:42

Jätteintressant Åse, Idag börjar jag med!
Jag hoppas att du uppdaterar hur det går för dej, du har väl kört nästan 2 veckor nu då?!
Kör du varje dag eller bara de dagar du tränar?
Är det tänkt som en ”Kur” eller äter man såhär jämt? Till man nått sin målvikt?
Funderar även på om man lättare går upp igen när man går tillbaka till 3 mål/dag.
Ska man tex se till att käka samma mängd mat som vanligt fast begränsat till matfönstret, eller hur ska jag tänka… så att jag inte äter för lite menar jag och kroppen går in i svält iallafall…
Förstår du vad jag fiskar efter?

Tacksam för svar

Svara
Åse 30 mars, 2012 - 06:43

Absolut! Jag har kört sedan i måndags men det har redan hänt saker på kroppen, fantastiskt! Jag kommer äta så här tills jag fått ner min fettprocent. Men nu i helgen när jag är i Sthlm så äter jag vanlig LCHF dvs även frukost. Det är ju det fantastiska med denna fastan att det är så enkelt att alternera. Sedan planerar jag att köra periodisk fasta ca 2 ggr i veckan.

Svara
Ebba 30 mars, 2012 - 08:06

Tack för ditt svar.
Grymt att du redan märker av en förändring.
Har du mätt din fett% eller går du på känsla?

Lycka till och uppdatera oss på resultatet

Svara
Åse 30 mars, 2012 - 08:39

Fettprocenten har jag mätt på gymmet och nu går jag bara på våg och känsla.

Svara
Karin 28 mars, 2012 - 13:11

Hej 🙂 Jag läste i ett svar att du åt ostrullar mellan lunchen och kvällsmaten. Är det ok att äta lite mellanmål så som lite ost och skinka eller är det helt enkelt TVÅ måltider som gäller mellan 12-20? Kram Karin

Svara
Åse 28 mars, 2012 - 13:18

Nej du får äta dig mätt på lcf under matfönstret! (8 h) så ät dig mätt och fyll på om du blir hungrig.

Svara
Karin 28 mars, 2012 - 13:59

…å är det ok att dricka kaffe, lightläsk med 0 kollhydrater under fastan?

Svara
Åse 28 mars, 2012 - 14:04

Yes fast lightläsk kan ju göra dig hungrig så bäst är vatten

Svara
Rebecca Rehn 28 mars, 2012 - 10:21

Jättesnygg jacka!

Svara
Jenny 28 mars, 2012 - 09:32

Hejsan Åse! Älskar din blogg , dina bilder och berättelser. Är en trogen läsare.
Det här med fastan, alltså , du ser ju väldigt smal ut på senaste bilden. Behöver du detta ? Du ser ju ut att vara i god form redan. Kram Jenny

Svara
Åse 28 mars, 2012 - 09:38

Hej! Detta är för träningens skull + att förlora fettprocent som är för hög för mig, man kan vara smal men ha för mkt fett 🙂 Det är utöver det en bra erfarenhet som jag kan ha nytta av 🙂

Svara
Jenny 28 mars, 2012 - 15:30

okej , lycka till!!

Svara
Katta 28 mars, 2012 - 08:47

En fråga… kan man lägga kokosfett i kaffe/te under fastan?

Svara
Åse 28 mars, 2012 - 08:54

Nej du ska inte få i dig någon energi.

Svara
Anchi 28 mars, 2012 - 08:18

Hej Åse. Det låter intressant och jag är sugen på att testa. Har ätit LCHF i 1 1/2 år nu och har väl ingen övervikt men dom där 5 kilon vill jag ha bort. Tränar 2-3 ggr i veckan men vågen står stilla :/ Hade önskat att få bort min putmage och tighta till kroppen en aning…Nu är mitt dilemma att jag ÄR en frukost människa och har gott om tid på morgonen innan jobbet (börjar 10) men däremot bara 1 timmes lunchrast. Då har jag börjat med att bara ta en smoothie eller bara en mandelskorpa (hembakad) med ost och bregott. Klarar mig utmärkt till kvällen (jobbar till 18) tränar kvällstid och äter alltid lagad mat vid 20 tiden. Nu är min fråga: Kan jag fortsätta så här och få ut samma resultat eller är det du gör ännu effektivare. Ha en go dag och TACK för en superfin blogg

Svara
Åse 28 mars, 2012 - 08:55

Då länge du fastar 16 timmar så spelar det ingen roll om det är morgon eller kväll

Svara
Hannah 27 mars, 2012 - 22:34

Har en liten fråga om detta med periodisk fasta. har även tänkt testa detta, men jag undrar om det är ok att ha mjölk i teet under de tider då man fastar eller om man bara skall/kan dricka vatten?

Svara
Åse 27 mars, 2012 - 22:46

Vad jag förstått så ska en liten skvätt inte göra ngt

Svara
johanna 27 mars, 2012 - 22:26

hej undrar om man kan göra denna om man kört lchf länge, men ibland fuskat på heglen?
har gått ner 10 kg o nu har ja stått still länge=( och vill gå ner 5 kg till, och hur många dagar kör man isf?
mvh johanna

Svara
Maud Fahlén 27 mars, 2012 - 14:46

Låter spännande med fastan, måste absolut prova det då jag är lite dålig på att äta för många gånger på dagen,,,,

Supersnygg skinnjacka, finns den på online butiken, eller??? Hittade inte den!

Kramar från ett mulet västerbotten…

Svara
Åse 27 mars, 2012 - 15:00

Den finns i butikerna!=)

Kramar från soligt skåne!!!!

Svara
Emmelie 27 mars, 2012 - 12:02

Lite nyfiken på varför man måste ha gått på en LCHF ett längre tag innan man börjar med detta? Varför kan man inte bara börja om man vill liksom?

Svara
Åse 27 mars, 2012 - 12:23

Om du har en kropp som du bantat med, kanske jojobantat en hel del och som stundtals fått väldigt lite energi så kan man inte sätta kroppen på för lite energi, det lär bara skapa en ännu otryggare kropp och risken är att det blir pannkaka.
Har man en trygg kropp som vet att den får bra energi (protein, fett, mineraler och vitaminer) så kan man börja med periodisk fasta! Men många börjar LCHF med stor övervikt och en historia med jojobantning.

Svara
Elin 27 mars, 2012 - 10:10

Hej Åse. Jag har sedan 2 jan ätit enligt LCHF och mår otroligt bra av det. Har sedan flera år haft en otroligt känslig och orolig mage men nu är den hur lugn som helst och värker ALDRIG. Bara det är för mig ren lycka. Jag har dock många kilon att bli av med och jag har inte ”kommit igång” med viktminskningen ordentligt. Kan periodisk fasta vara något att testa för att få igång kroppen eller ska man bara äta så för att bli riktigt deffad? Jag gillar inte att äta frukost för jag känner mig alltid mkt hungrigare vid lunch då så jag tror att detta skulle kunna passa mig men är nu livrädd för att min kropp ska tro att den svälter och vägra släppa fett.

Kan jag prova 16/8 fastan?

Kram

Svara
Åse 27 mars, 2012 - 11:31

Nej periodisk fasta tar man till när man har en trygg kropp som ätit tex LCHF, 3 måltider per dag i minst 6 månader och man tex har 5 envisa kilon kvar

Svara
Malin 26 mars, 2012 - 23:25

Så spännande detta verkar! Har faktiskt blivit så att jag provat detta litegranna utan att jag visste om att det var en ”metod”! 🙂 Men det har mest handlat om att hoppa över lunchen. Att bara äta 2 mål har äntligen gett mig liten skjuts neråt på vågen. Men detta måsta jag verkligen prova, då jag inte kan äta frukost tidigt innan jobbet och sen lätt kan ”glömma bort” den en hektiskt jobbdag…. Har du provat ett styrkepass/träningspass på förmiddagen (på fastande mage) för att sen äta bra lunch? Hur gick det med orken då i såna fall, kände du nån skillnad jämfört med att ha hunnit äta frukost innan träning?
MVH/Malin

Svara
Angelica 26 mars, 2012 - 23:21

Köpte du jackan i affär eller beställde du den? =)

Svara
Anita 26 mars, 2012 - 17:30

Har vid flera tillfällen ätit precis de du skriver om utan att veta att det har et namn…. För mig gav det bra resultat när jag stod still i min viktnedgång, ger liksom en extra kick neråt! Om jag absolut måste ha tagit nått imellan tog jag en kaffe med kokosfett i.

Svara
Caroline 26 mars, 2012 - 16:26

Hej Åse,
Min fråga handlar inte om just periodisk fasta, men jag käkar lchf nu och det går bra.
Men jag vill kunna lägga in lite bra kolhydrater när jag nått mitt mål ibland…kan man långsamt trappa upp kolisarna igen eller går man upp direkt i vikt igen då? Experimenterar helst inte så jättemkt om man skulle gå upp massa haha 🙂

Svara
Åse 26 mars, 2012 - 19:49

Du kan addera till lite rotfrukter, lite råris etc och det ska inte vara några problem, ökar du i vikt så drar du ner igen.

Svara
Dagarna 26 mars, 2012 - 14:51

Så snygg skinnjacka!

Svara
Åse 26 mars, 2012 - 19:50

Tack!

Svara
Åsa 26 mars, 2012 - 14:48

Jag kör 16/8 just nu faktiskt sen nästan två veckor tillbaka, tycker det är toppen, magen är om möjligt ännu lugnare nu å för mig är det smidigare att äta så här. Speciellt när man tänker på hur mycket det kan bli man ska släpa med sig till jobbet ibland när det är långa pass.=)) Nu är det tepåsar och EN måltid med till jobbet när jag kör långdag!=) Å vatten, vatten, vatten! Du kommer garanterat gilla det, min mage/hjärna surade på mig de första dagarna, men det gick över, nu är jag redan van vid mina ättider å inte så ofta hungrig, äter två mål per dag, å de är också mindre än de mål jag åt förut – ska väl tillägga att jag äter LCHF, även före fastan gjorde jag det. Jag promenerar bara under fastefönstret å sparar hård träning till ätperioden också. Lycka till!=)

Svara
Åse 26 mars, 2012 - 15:06

Kul!!! Jag har ofta klarat mig på två måltider men då är det lunchen jag hoppat så detta ska ju vara effektivare när man får en 16 timmars fasta (högre fettförbränning).
Jag är övertygad om att jag kommer bli hooked! =)

Svara
Rebecca 26 mars, 2012 - 14:47

Åh vad intressant!! Det vill jag också testa 🙂 Men vad äter du – så som du brukar eller ser du till att komma upp i en vis mängd kalorier? (Det finns en del trådar om detta på nätet och i en del av dessa är det ett oerhört fokus på mängden kalorier). Kör du varje dag eller bara ibland?

Jag ser fram emot att höra om resultaten 🙂 Lycka till!

Svara
Åse 26 mars, 2012 - 15:09

Nej jag har precis börjat! Men jag kommer köra varenda dag. Och jag räknar inga kalorier, lär man ju inte behöva med två måltider per dag. Viktigast är att äta sig nöjd och belåten på en bra sammansatt LCHF måltid. I dag blev det omelette på ägg och creme fraiche + skinka, mozzarella, paprika och bladspenat. Den intogs kl 12. Nu ska jag ta några ostrullar sedan middag vid 19 tiden.

Svara
Åsa 26 mars, 2012 - 14:13

Vilken måltid hoppar du över, frukosten?

Svara
Åse 26 mars, 2012 - 14:15

Ja följer 8 timmars matfönster och 16 timmars fasta så det blir mat mellan 8-20, jag är ju aldrig hungrig på morgonen så det gör inget att hoppa frullen.

Svara
Tove 26 mars, 2012 - 14:07

Jag har inte provat men har också läst mycket om det och tänkte prova om någon vecka. Har varit lite slarvig med maten på sistone så jag vill inte skapa ytterligare förvirring för kroppen utan ge den lite lugn och ro först =)

Svara
Åse 26 mars, 2012 - 14:15

Låter bra =))

Svara
CamillaP 26 mars, 2012 - 13:53

Hmmm intressant läsning om fastan! Nu måste jag googla runt lite och läsa! See du får mig hooked på saker! ;)) Blivit helt träningsinställd för tillfället, har väl inte hänt på 20 år att jag känt så här, känns superhärligt!
UUbersnygg jacka på uubersnygg tjej!!! Kramiz

Svara
CamillaP 26 mars, 2012 - 13:54

glömde tillägga att det kanske kunde hjälpa mig som stått still på LCHF gaaaanska länge, dock märker jag lite skillnad nu när jag börjat träna att det börjar ge sig lite. Men mitt problem är ju jag blir såå jäkla hungrig på f.m. meen kan ju vara en övergång tills man kommer in i det?! Frukost är ju inte min grej ändå så!! 😉

Svara
Åse 26 mars, 2012 - 14:04

Du får ju en kraftigare ketos vilket ökar mättnaden så det ska ge med sig! Dessutom äter man ju kanske lite större måltider som ger långvarig mättnad.

Svara
Åse 26 mars, 2012 - 14:03

Haha 😉 Ja det kanske är ngt för dig också?

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.