Parmesangratinerad Hasselbackare på sötpotatis

av Åse

Gooooood förmiddag!
8 timmar och 23 minuters sömn i natt, det är inte illa! Har snittat på typ 5 sen vi åkte till Spanien 💩
Jag älskar min nya Fitbit! Jag är fortfarande lite semesterslapp det ska jag inte sticka under stolen med, det blir i snitt 10-11.000 steg om dagen – får jobba lite hårdare senare i höst! Jag njuter av lite slappare approach just nu.
Kosten har jag dock styrt upp nu – det mår jag som bäst av. Periodisk fasta i kombination av liberal lågkolhydratkost där är mitt verktyg för att må som bäst!
Vi har inte kunnat stoltsera med vackra sommardagar i Skåne detta året heller tyvärr. Vi har knappt suttit ute någonting! Nu har vi ju inte varit hemma hela sommaren så visst vi kanske missat några tillfällen.
Men i går var en skön sommarkväll och då blir det ju givetvis grillat!
Jag hittade små sötpotatisar på Ica Maxi, ibland är det så hiskeligt stora de där sötpotatisarna!
Jag får ju ofta frågor både här i bloggen och på instagram om sötpotatis är LCHF och JA sötpotatis funkar hur bra som helst om man som jag äter en liberal lågkolhydratkost och sedan beror det ju på HUR man äter.
Jag som praktiserar perdiodisk fasta (sedan 2012) äter inga kolhydrater dagtid, det innebär att jag har ju en ganska rejäl ”pott” till middagen på kvällen. Jag vill kunna äta bra kolhydrater och då passar detta upplägget mig. Min kropp är duktig på att använda både fett och kolhydrater (glukos)  som energikälla på grund av det upplägget.
Sötpotatis (som inte är en potatis utan en ört) en bra källa till kolhydrater, full av näringsämnen och antioxidanter som C och E vitamin, betakaroten och mineraler som koppar, kalium, folat och järn och sist men inte minst bra fibrer.
I går gjorde jag hasselbackspotatis på sötpotatisen och istället för ströbröd så panerade jag med min favoritpanering: Parmesan med kryddor! Denna paneringen är så användbar och kan användas till mycket!
Jag river parmesanen och sedan mixar jag den till ännu mindre ”mjöl” i min Kitchen Aid.

Jag kryddar sedan med italiensk salladskrydda, salt, svartpeppar, paprika och vitlökspulver!
Paneringen kan man sedan förvara i burk 🙂


Sötpotatisen skivas, penslas med smör och 


Jag serverade hamburgare till och en supergod Coleslaw som ni ska få recept på i annat inlägg! MUMS!En vacker sommarkväll helt enkelt med god mat!

Skriv ut

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Parmesangratinerad Hasselbackare på sötpotatis


Ingredienser

 • 2 mindre sötpotatisar
 • 3/4 dl smält smör
 • Parmesanpanering:
 • 150 g riven parmesan (ca 3 dl)
 • 1 msk vitlökspuver
 • 1 msk paprikapulver
 • 1/2 msk itlaiensk salladskrydda
 • 1 tsk salt
 • 1/2 tsk svartpeppar

Instruktioner

 1. Blanda parmesanpaneringen.
 2. Sätt ugnen på 200 gr.
 3. Skär tunna snitt i sötpotatisarna, jag lägger potatisarna mot en skärbräda så man inte skär igenom. Man kan även använda en träsked och lägga potatisen i den under tiden man skär.
 4. Smält smöret och pensla eller häll över potatisarna. Strö sedan paneringen över, se till att det även hamnar mellan skivorna.
 5. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter tills sötpotatisarna fått fin färg!

 

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

20 kommentarer

Liz 23 juli, 2017 - 10:19

En fråga ang osten på burgarna. Varför använder du inte vanlig ost…….det ser ut som du har hamburgerost på bilderna. Innehållsförteckningen på denna ost är inte så kul och inte kolhydraterinnehållet heller. Känns som en lätt sak att göra avkall på genom att välja en stark hårdost istället. Blev varnad för denna och färdigskriven ost när jag började med LCHF.

Svara
Åse 23 juli, 2017 - 10:27

Jag har ”hamburgerost” på några ja som du ser, jag har vuxna barn hemma som har egna önskemål. Personligen använder jag som du ser på andra bilden, vanlig hårdost: röd cheddar i skivor.
Däremot så håller jag inte med om att hambergerost är så himla farligt. Visst lite smältsalter, färgämnen och ett kolhydratinnehåll om 0,9 g per skiva (med andra ord försumbart!) men det finns i mitt tycke värre saker att stoppa i munnen och som jag ofta nämner här på bloggen: jag lever enligt 80/20 regeln – eller egentligen mer 90/10 – och jag är övertygad om att de 10-20% med mindre bra val knappast är något som skapar ohälsa i mitt liv.

Svara
Emma 20 juli, 2017 - 23:43

Jag är jättenyfiken på hur din matdag ser ut! Vad äter du, vilka tider och framför allt hur lyckas du ”nolla” kolhydraterna fram till middagen? Kan du inte skriva ett inlägg eller två om detta! Jag äter också liberal lpgkolhydratkost, dock ej periodisk fasta.
Jag måste prova hallelbacks-sötpotatis, lät fantastiskt gott!

Svara
Åse 20 juli, 2017 - 23:48

Hej! Jag kan absolut skriva ett inlägg men att nolla kh är ju inga problem med periodisk fasta 🙂 Fastar man så intas ju inga kh eller annan energi 🙂

Svara
Camilla 20 juli, 2017 - 22:44

Hej Åse!
Undrar om du kan berätta mer om ditt striktare kostupplägg? Hur det påverkar dig och hur det är posetivt med kolhydraterna. Vilka kolhydrater väljer du?
Är fastan bra vid viktminskning eller mer för hälsan?
Kram

Svara
Åse 20 juli, 2017 - 22:58

Hej! Det är inget strikt kostupplägg utan bara att jag återgått helt till lågkolhydratkost. Under semestern så har det blivit både lite öl, bröd, pommes, drinkar etc 🙂

Svara
Camillapa 21 juli, 2017 - 12:00

Aha, jag förstår. 🙂 Jag är vad jag antar en bodyhacker. Jag provar hit och jag provar dit…sedan går jag många gånger tillbaka med ny kunskap och nyansering! 😀 Jag sitter nu och läser lite av dina äldre artiklar, mycket av dem var att jag hittade dig för så många år sedan.
Jag undrar om du fortfarande kör carb nite och hur du i så fall upplever det?
Det är så mycket motsättningar därute om kost och jag uppskattar när det finns människor som har provat och har egen erfarenhet, som sedan delar med sig!
Jag saknar lite detta hos dig, som jag tyckte var så bra…så du får gärna lägga in lite mer sådant igen! 😉
Därför frågar jag hur du tänker med fasta och vad du provat? Varför du valde den du gjort och hur det påverkar dig! Din rekomendation om man ska använda den för häksan, mycket viktnedgång eller de sista envisa!
Carb nite, mycket fett, extra fett eller endast livsmedel med naturligt fett?
Katogen kost…för ett tag eller alltid osv!
Kram:)

Svara
Åse 21 juli, 2017 - 12:19

Hej! Nej jag kör inte CarbNite – däremot så ökar jag upp kolhydraterna emellanåt när jag känner för det men inget schemalagt.
PF innebär dessutom att jag både kan dra nytta av ketosen under dagen (som ju sker pga det långa fastefönstret) och sedan kan jag dra nytta av kolhydrater kvällstid (som både påverkar sömn positivt, muskeluppbyggnad och att jag känner mig nöjd och belåten av att kunna njuta av rotfrukter, frukt, sötpotatis, potatis etc.
Du hittar min historia med PF här: http://56kilo.se/kategori/periodisk-fasta/
Främst den här artikeln är kanske intressant: http://56kilo.se/periodisk-fasta-hur-och-varfor/
Kram!

Svara
Camillapa​ 21 juli, 2017 - 12:58

Tack och intressant!
Får jag fråga, provade du någonsin carb nite I en period? Tyckte du inte om det? Det låter ju bra och logiskt… som allt annat visserligen! 😀
När jag körde längre P.f än till kl 12, så hände det att jag många gånger inte åt mer än en gång. Jag var helt enkelt inte hungrig!
Eftersom jag har börjat få högre hårfästet ( Hua mig :’/) så är jag rädd att inte få tillräckligt med vitaminer och annat essentligt!!!
Läste om, ska läsa mer om Warrior diet. Vad jag förstår så äter man då lite frukt, nötter, bär grönsaker under dagen, sedan ett skrovmål på kvällen.
Lite som att om jag var stenåldersmänniska, så letar jag efter mitt byte, under tiden stoppar jag i munnen det jag hittar för att få energi och stilla hungern?!
Träning innan man äter, för att likna att man har jagat, innan man lagar mat och äter!?
Efter man har fångar bytet så sitter man vid lägerelden ( matbordet) och äter sitt byte…kanske man har kvar lite till frukost nästa dag? 😉
Hur låter den filosofin? ;)…kanske!?

Åse 21 juli, 2017 - 13:02

Jo jag provade men det passade inte mig i längden 🙂
Jag kör inte Warrior Diet, jag väljer bara att ha ett fastefönster enligt ca 20/4. Jag äter ingenting under mitt fastefönster och sedan äter jag liberal lågkolhydratkost under matfönstret, den mat du ser att jag lagar här på bloggen.

Camillapa 21 juli, 2017 - 13:46

Varför passade det dig inte, om det är ok att jag frågar?
Så du har bara ett är fönster på fyra timmar? Får du i dig alla näringsämnen som behöver? Eller har du något knep? Kör du någon cykling? 🙂
Sedan läste jag detta på din PF::
”Leptin följer ett 24-timmars mönster där det är som högst på kvällen. För att inte störa leptinet och de hormoner som leptinet påverkar så försök att inte äta något efter middagen och låta systemet vila från mat i minst 11-12 timmar. På så sätt så kommer du antagligen sova bättre också som påverkar vikten positivt.”
”Ät inte mellan målen, låt det gå 5-6 timmar mellan målen. Med andra ord, ät 3 mål mat om dagen. Kroppen förser nämligen dig med mellanmål naturligt, detta är när levern rensar triglycerider från blodet. Stoppar vi något i munnen då så stör vi leptinet.”
Det blir lite svårt med 4 till 6 timmars fönstret! 😀 Hur ska man tänka där?

Åse 21 juli, 2017 - 13:59

Jag kör på inga sätt exakta tider, jag äter när jag börjar bli hungrig och slutar när jag är mätt och det kan vara allt från 4-6 timmars matfönster.
Ja jag får i mig vad jag behöver 🙂 PF handlar om att komprimera tiden man äter och ofta så äter man större portioner under matfönstret än vad man annars skulle gjort. Om man som du upplever att du äter för lite när du väl äter så är ju inte periodisk fasta lämpligt för dig.
Nej nu förstår jag inte hur du menar? Varför skulle det bli svårt med 4-6 timmars matfönster menar du?
Man får plats med 3 mål under ett matfönster på 4-6 timmar, det beror på val av livsmedel och hur mycket man äter.
Texten med mellanmål syftar just på ett ”normalt matfönster” som många har på 14 timmar, många äter så många ggr som 6-7 ggr per dag vilket inte är gynnsamt för leptinnivån: Ju mer och oftare man äter ju hungrigare blir man. Genom PF och att äta mer komprimerat så får kroppen och systemet en möjlighet att anpassa sig efter 24 timmars mönstret som vi är designade till.
Personligen så bryter jag ofta fastan med något ägg eller en proteinshake eller några rullar ost & skinka, sedan middag 2 timmar senare och sedan något litet. På helgen och vid semestrar eller bortavustelser så blir det mer mat, fler kh och oftare intag = naturlig ökning av energin oh kolhydraterna dvs cykling.
Jag äter generellt fram till 21, lägger mig ca 23-01 och äter inget sedan fram till 15-16. Dvs ”försök att inte äta något efter middagen och låta systemet vila från mat i minst 11-12 timmar”

Camillapa 21 juli, 2017 - 14:26

Jag tänkte mer på att när jag fastar mer som 16/8 så brukar jag äta ca klockan 12, 16 ( middag med familjen) och kl 20, sista målet. Då blir det svårt med 5-6 timmar i mellan…är ätfönstret 4timmar, tänker jag att det blir två mål?!
Jag trivs personligen med pf tillsammans med Lchf/ naturlig mat, så det är inte det som är något problem! 😉 Mer funderingar att man får i sig tillräckligt på en, om än stor, måltid! 😉
Tack för att du berättar hur DU gör och hur DU tänker!
Kram

Åse 21 juli, 2017 - 14:32

Tipset om 5-6 timmar emelan målen är just för de som äter under ett långt matfönster där det ofta äts i tid och otid =) Inte för vi som äter PF, vi äter ju redan med långt mellan målen. Tiden i det korta matfönstret har inget med mellanmål att göra =)
Man får helt enkelt anpassa matfönstret efter tycke och smak och om man är någon som äter stora portioner eller mindre. Har man problem med större portioner så passar nog ett längre matfönster in. Jag är glupskt lagd så då passar ett 4 timmars matfönster bäst :))

Camillapa 21 juli, 2017 - 15:51

Tack, då hänger jag med! 🙂 Låter förnuftigt. 😉
Kram
PS kul att kunna bolla tankar lite, tack för att du tog dig tid! 😀

Åse 21 juli, 2017 - 15:52

Så klart!! Kram kram!

ÅsaS 20 juli, 2017 - 21:57

Åh så gott! Här har jag skärpt till mig och tagit tag i det här med maten. Mindre kolhydrater och socker och mer grönt på tallriken. Känner i kroppen att jag mår så mycket bättre såhär.
Och sömnen, den skulle behöva ökas på. Men det får vänta till semestern, som börjar på måndag. *längtar*
Kram, och ha en fin kväll!
/ÅsaS

Svara
Nina 20 juli, 2017 - 21:14

Ååååååå, vilke gooo panering!!

Svara
Anja 20 juli, 2017 - 15:10

Måste testas!!! Smart med parmesan som panering! Ser dram emot receptet på coleslow! Nu har vi flytt Skåne o dragit till Öland, här är det sol!!!

Svara
Åse 20 juli, 2017 - 15:11

Lyyyyyyyyyyyx!!!! Njut av den! 🙌🏻🙌🏻🙌🏻

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.