Livet ska vara gott

av Åse

Jag anser mig ha bloggvärldens trevligaste läsare. Jag är otroligt stolt över det.
Det är mitt bränsle och genom det orkar jag skriva här dag ut och dag in och jag vet att ni är många som är glada för det.
Med tanke på bloggens storlek (med just nu ca 13.000 unika läsare varje dag) där jag dessutom rör ett ganska känsligt ämne: Mat, kost, beteende och hälsa och ändå så är procenten trista kommentarer nästan noll! Är inte det fantastiskt!?
Jag får så många fina kommentarer och mail och ibland hade jag önskat att jag kunde dela dem alla, för om de ger mig bränsle så kan de ger er bränsle! Glädje och positiv energi smittar så mycket mer än man tror!
Jag känner oftast att målet med bloggen når fram, att jag vill öppna ögon men även ta bort mycket av hetsen, fanatismen och tävlingen kring vem som lever bäst och mest hälsosamt.
Jag tycker tyvärr att det är mycket av den saken. Det ska tränas hårt, det ska ätas perfekt, det ska fastas hårdare, det ska strypas kolhydrater till noll (fast man inte behöver det! Fast man kanske t.o.m skulle må bättre och komma längre genom att lägga till och inte ta bort)
Jag vill både ha kakan och äta den. Jag vill må bra men samtidigt njuta och leva varje dag till fullo.
I söndags morse så hade jag fått ett mail som jag tyckte så mycket om och jag fick publicera så här kommer det!

Hej Åse
Har förstått att Ipad +skriva är inte på nåt sätt min melodi.
Så jag ber tusen gånger om ursäkt om du spamats av mail som är en halvmening långa.
Det är inte min avsikt men får se mig besegrad..(eller får jag träna på det fjuttiga och krångliga tangentbordet.
Min stora dator vill inte ta din blogg så jag måste lösa det innan jag går i viken*ler*
Har egentligen inget viktigt att skriva men fingrarna kliar efter det hjärnan reflekterar över i din blog.
Hm..kanske vågar mig på tangentbordet en stund nu…det har tagit en evighet med dessa bokstäver…;)
Har läst otaliga bloggar, som handlar om allt mellan himmel och jord. Läsning är livskvalitet för mig. Vetgirig, nyfiken och intresserad av det allra mesta.
Frågor och reflektioner kommer som ett brev på posten.
Hittade din blogg av en slump och  då jag sökte på lchf.
Först läste jag bara dina recept. Och blev för första gången lättad i hjärtat..(förklarar sen)
Sen tittade jag på dina bilder. Och blev glad (kommer sen också…)
Det som slår mig är att det verkar inte finnas så stort utrymme för livskvalitet hos många som anser sig gå på ’diet’. Man höjer mer än gärna ett pekfinger för att tala om att man inte följer dieten.
Men…tänker då såna som jag, som förmodligen tillhör gruppen misslyckade…*ler* att när man pratar om att lägga om sin diet, att göra det för livet och allt det där..då blir jag både deprimerad och spjärnar emot med både  händer och fötter.
Vet de inte hur lång livet är? Det är ju liksom skitlångt…och ska jag följa deras diet, ja då går jag i viken.
Och så ramlar jag över din blogg. Och känner…jepp här har jag ju en som fattat liksom..
ja att livet är långt och ska man leva med mat och hälsa gäller det väl att hitta en väg som både är hälsosam och som dessutom nåt man ser fram emot.
Jag ser din blogg som befriande, i första hand.
Jag blir lätt om hjärtat för det är mat jag vill äta utan krusiduller.
Och så blir jag glad av dina bilder. Allt som är vackert och och rätt upp och ner gör mig glad.
Och jag lär mig. Läser och lär. Trots att jag ätit lchfbaserad kost i flera år så lär jag mig och för det niger jag och tackar.
Jag började med kosten främst för att jag har inflammation i kroppen som minskar avsevärt när plockat bort infammatoriska livsmedel så mycket jag tycker jag står ut med. Dessutom försvann migränen som följd.
Och jag tänker som du. Vad är jag beredd att betala? Är jag det? Ja då är det bara att njuta och och sen betala priset*ler*
Nåt jag för länge sen lovade mig var att aldrig ha dåligt samvete över nåt jag äter. Fattas bara att  man ska skaffa sig ångest när man äter nåt man egentligen ska njuta av.
Niger än en gång för en befriande blogg där jag kan tassa in och göra precis som jag vill oavsett om jag vill se på vackra bilder eller justera i nåt recept för att anpassa precis efter det jag behöver äta till middag. Må gottgott/ Cecil Jagenheim

I nästa mail skriver Cecil: ”livet ska vara gott för både kropp, hjärna och själ. För livet ska ju som sagt hålla på rätt länge.”
Och det är väl sant! Vi vill alla hitta den där balansen, det som är bäst för just oss! Livet ska vara gott och vi ska hitta en fungerande livsstil!
Är det något som jag tjatat om genom åren så har det varit ”Vi är alla olika”. Det finns bevis för att viss mat är sämre eller bättre men sedan är det mycket däremellan som är anpassningsbart.
Att dra ner på socker (även det gömda), byta ut vetemjöl och dra ner på annan mjölbaserad mat mot mer grönsaker och lite nötter (om man tål), att äta mer nyttiga fetter och variera dem (smör, olivolja, kokosfett, avokado, nötter, oliver, fet fisk) och äta mycket mindre processat, tillsatsfulla livsmedel det är egentligen det som ALLA skulle må bäst av. Sedan finns det dem som redan är sjuka, som måste dra bort ännu mer, som inte kan njuta av rotfrukter, eller en god skiva surdeg för att de är sockerberoende, diabetiker eller har andra svårigheter.
Men många av oss, så kan det faktiskt räcka med att bara minska ner på skräpet och lägga till mer bra saker. Sen kan man kalla det LCHF, Paleo, GI, Lågkolhydratkost, MAT – jag vad som 🙂
Då och då kommer det kommentarer när jag skriver om något livsmedel ”Men den innehåller ju XXX och vet du inte att det inte är bra!?” Jo, det vet jag 🙂 Ibland gör jag mindre bra val för att jag anser att jag ger min kropp 90% bra mat och då fixar min kropp 10%. DET är livskvalitet för mig.
Må gott kära läsare, ta små steg och fokusera inte bara på att ta bort – utan glöm inte att lägga till! Lägg till saker som du mår bra av, vad det nu än är.
IMG_6235
Julen har flyttat ut och rosa har flyttat in ♥
IMG_6240
Krispigt, fräscht och jag njuter.
Dagens fastebryt! Kesoplättar med vanilj, hallon/blåbär, lite kokosflingor, lite hasselnötter och en klick mandelsmör.
IMG_6248

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

24 kommentarer

Cilla 21 januari, 2014 - 21:49

Hej,
En fråga kring recepten – har du gjort några kaloriberäkningar på dem? Lite nyfiken då LCHF-mat verkar kunna bli ”kalorität” t ex med mandelmjöl i pajdeg, etc. Eller tänker man att det balanseras upp av minskat kolhydratintag? (Jag äter inte enligt LCHF och kan nog inte så mkt om det heller, därav min undran! 🙂 )

Svara
Åse 21 januari, 2014 - 22:09

Hej!
Om man har bra balans i sina mättnads och hungershormoner så blir man mätt på mindre mängd mat när man äter mindre stärkelse och bra fetter = energiunderskott = viktminskning. Detta är grundprincipen i lchf. Men är man överviktig så är det antagligen så att man inte har bra balans och då fungerar lchf handmodellen ytterst bra (står om den i mina böcker och i inläggen i kategorin ”värt att läsa”.
Kalorier är ett dåligt sätt att mäta energi men man måste ha ett energiunderskott för att förlora fettvikt men det är andra saker än kalorier som avgör det 🙂 Kalorier från stärkelse och kalorier från fett/protein behandlas olika av kroppen. Hoppas du fått lite svar på din fråga.

Svara
Lily 14 januari, 2014 - 09:43

Det där var precis vad jag behövde läsa just precis nu! Började med lchf i april 2013, vikten gick neråt sakta, sakta och jag fick verkligen ha tålamod. Mådde bättre i kroppen än jag gjort senaste 20 åren så jag beslöt mig att faktiskt vara nöjd med att bli av med IBS och migrän och låta vikten vara ifred. I augusti rasade min värld ihop när min dotter började årskurs sex och totalkraschar mentalt och var en hårsmån från att bli en hemmasittare (då hon har tre npf-diagnoser så är skolan ingen lätt vardag för henne som för det flesta andra barn). Det ena ledde till det andra och jag föll tillbaka i sockerdrakens famn med buller och bång och har slagits med den under hela hösten. Har ätit alldeles för mycket ”skit” och således gått upp nästan allt jag gick ner. Men jag tänkte ”nytt år, nya tag”, nu jäklar ska det kämpas!
Men det är ju det, jag VILL ju inte _kämpa_. Jag vill ju må BRA, inifrån och ut. Jag vill inte känna mig berövad av livets goda. Min tanke från början var att jag numer skulle äta fakir-lchf, bara kryddsmör och protein, för att nu jäklars ska jag bli snygg och fit till sommarn. Inga mejerier alls skulle jag ”få” äta/dricka, eller kolhydrater, inte ens grönsaker ovan jord. Nu när jag kunnat backa ett steg efter att jag läst detta inlägg så inser jag ju att det inte är realistiskt att leva så. Det är ju som att straffa mig själv dagligen att inte ”få” dricka kaffe för jag kan inte dricka det utan laktosfri mjölk. Det är som bäddat med misslyckande med sjukt ätbeteende som följd. Som du skriver så ska jag iaf fortsätta undvika sockret, men jag ska ta tillbaka min älskade vitkål,broccoli, spenat och andra grönsaker som jag vet att jag tål att äta utan att triggas igång.
Så tack, både till dig Åse och Cecil för kloka ord, jag är otroligt tacksam att ni kloka människor finns och delar med er!! Nu är jag på rätt bana mentalt igen. Ha det gott =)

Svara
Åse 14 januari, 2014 - 12:26

Men du, så GLAD jag blir!! Små steg! Njut och unna dig god mat som du mår bra av. Det går oftast inte snabbare för att man hetsar och lägger in alla växlar men man kan optimera resultat ändå genom att välja bort vissa saker och lägga till annat 🙂 må gott och hoppas lilltjejan mår bättre. Stor kram!

Svara
Cecil 14 januari, 2014 - 09:24

God morgon
Jag har alltid levt efter måttot att det inte spelar någon roll hur lösningen ser ut så länge den fungerar.

Svara
Tinna 13 januari, 2014 - 22:13

Du har de läsare och får den feedbacken du förtjänar! Avslappnad och utan pekpinnar och ALLTID en så trevlig ton full av respekt. Kram och tack för en makalöst bra blogg! Älskar också dina böcker!

Svara
Åse 15 januari, 2014 - 11:34

Tack snälla!!! Kram!

Svara
Malin 13 januari, 2014 - 20:57

fick inte med allt på slutet, blev så ivrig. Som gravid lever jag enormt strikt nu, inga blodsockervärden över 8, allt ska tas ned. Och den kampen, nu gör jag ju det för någon mer än mig själv, men det är ett heltidsjobb och ärligt så avskyr jag varje dag, varje natt jag ska ställa klockan och ta nattvärde kl 03. Det är det som krävs för ett perfekt blodsocker och min livslust skulle försvinna på stört om livet skulle hamna om dessa värden. Precis som med ett viktproblem gissar jag, det ska finnas utrymme för liv.

Svara
Malin 13 januari, 2014 - 20:54

Skulle bara vilja säga som diabetiker att man faktiskt kan ta en skiva surdegsbröd, är lite trött på den här nolltoleransen som ska tillskrivas diabetiker. Triggas man av kolhydrater så att man vill äta mer om man börjar finns det poäng att dra ner till minimalt. Men jag tycker att som du skriver är livsglädjen viktig och att eftersträva perfekthet i blodsockervärden kan förstöra din livslust. Om du nu inte är en person som mäter din lycka i att ligga bra. De flesta diabetiker är inte dock inte sådana utan precis som dig och mig. Jag kan uppleva att det nästan svängt till att det ska vara något syndigt att vara diabetiker typ 2 och behöva ta medicin. Men det finns ju faktiskt fördelar med medicin också, man ska eftersträva ett stabilt och bra blodsocker men det finns ingen anledning att man ska må dåligt om man mår bra men behöver tabletter.
Jag är dock själv typ 1 diabetiker och måste i hela mitt liv oavbrutet vara beroende av att tillföra insulin för min överlevnad. Det som ibland glöms bort i lchf-hetsen är att det finns ett liv också. Jag upplever att den är en tävling i att framställa sjukvården i så dålig dager som möjligt (som livsmedelsverket). Jag har gått på sahlgrenska sen jag fick diabetes och jag har aldrig sett nån av de hemska broschyrer de brukar visa upp på forum. Den mat jag blivit rekommenderad är visserligen tallriksmodellen men det är ju GI med långsamma kolhydrater och minimalt med socker. De mellanmål som jag fått rekommenderade är väldigt lika liberal lchf, kokt ägg med majonnäs, advokado med röra, lite keso med bär osv, inte en enda fruktyoghurt i sikte. Dock tror jag det finns individer inom vården och mindre sjukhus där man inte är så uppdaterad eller så är dietisten gammal och trött och på väg att gå i pension. Jag är nu gravid och det verkar som att barnmorskor är precis som diabetesvården (säkert en del lärare med) en del är med och uppdaterade medan en del säger att man inte ska träna eller att det är farligt med sushi fast lmv sagt ok…
En sista sak om diabetesvården som knyter an med det första, det är att vi har en vård i Sverige som utgår från individen. Man fokuserar på att man ska få leva sitt liv och ta de risker man vill. Inte primärt på att ha perfekta blodsocker. Detta verkar vara ett vanligt missförstånd att läkaren ska se till att dina blodsocker är bra punkt. Men vi har en vård där vi anpassar vården efter individen, jag är t ex en aktiv person som seglade väldigt mycket i 20-års åldern, korsat atlanten 2 ggr osv. Då pratade vi om det, att jag skulle ligga lite högra i blodsocker under tiden för att undvika farliga situationer. Jag vet riskerna men valde att ta den för det är livskvalitet, den vård som förespråkas på lchf-forum utgår inte från individen utan från blodsockervärden. Jag skulle inte kunna göra eller uppleva hälften av det jag gjort (dykning t ex) utan att halka ur ett perfekt blodsocker. Skulle vi förespråka en totalitär vård skulle många av dessa dörrar stängas igen för diabetiker. Jag tycker detta är viktigt, säg att det kommer in en person som vill äta pizza varje dag, då måste man sätta in personen i riskerna men sen måste man hjälpa den att få så bra blodsocker som möjligt utifrån att hen faktiskt vill leva sitt liv så och den har rätt att leva så länge som möjligt. Så funkar den svenska vården och det gör den till en av de bästa länderna att ha diabetes i och mycket är tillåtet i sverige som är förbjudet i andra länder. Just nu lever jag rätt
Jag är ledsen för denna uppsats som kanske blev lite lång och osammanhängande, men jag måste säga att din inställning till lchf och mat är så skön att jag vågade släppa ut lite av detta utan att få skit. Jag är så trött på inställningen till diabetes och diabetesvård som frodas på forum och ville ge en nyanserad bild.

Svara
Anna 13 januari, 2014 - 21:35

Så bra skrivet, Malin! Håller med om det du säger om skuldbeläggande av diabetes 2, som kommit att ses som något självförvållat (dålig karaktär som lett till felaktiga matvanor).

Svara
JennyÅ 13 januari, 2014 - 17:41

Du skrev en gång om att du inte längre är fixerad vid mat och det fastnade jag för… Och kom fram till att jag tyvärr var just det: lite fixerad vid mat. Det har fått mig att börja ändra min inställning. Mindre ”får inte” och mer av att se till att jag får i mig det jag behöver och mår bra av. Hoppas det ger resultat i längden. Både i kilo och i ork! Men just nu ger till iallafall en bra magkänsla.
Tack för inspo!

Svara
Marie 13 januari, 2014 - 14:31

Du skriver så bra! Ofta när man märker att man bara måste gå tillbaka till ”den där” bloggen…
Så är det ju för att nånting i sättet eller åsikterna eller hur man uppfattat skrivaren gör att man blir nyfiken! Nyfiken på vad som kommer skrivas i nästa inlägg. Så är det med dig du känns så ärlig och du skriver precis som du tycker utan att bli styrd av omgivningen.
Och jag håller med dig till fullo! Man kan inte bara se kosten som ett ”jag får inte äta…”
Utan man måste se det i sin helhet att äta det man tycker om och som man tycker är bra för kroppen för att få leva livet, för det är ju det vi vill ”leva livet” Och man vill ju kunna unna sig nånting ibland utan dåligt samvete och det gör jag!!
Fortsätt inspirera oss Åse!! 😉

Svara
Lena 13 januari, 2014 - 14:28

Hej! Har laddat ner din app och läst din blogg ett tag. Nu undrar jag vad fiberhusk är för något? Hittar det inte i någon av de stora mataffärerna. Så lite tips på var jag kan hitta det och vad det är för något. Tack på förhand och tack för bra blogg och app. Kram

Svara
Åse 13 januari, 2014 - 14:31

Hej! Fiberhusk (psylliumfröskal) SKA finnas i alla större livsmedelsbutiker, konstigt om det inte gör det??
Du kan läsa om det på 56kilo.se/livsmedel
Lycka till

Svara
Lena 13 januari, 2014 - 17:57

Tack för ditt svar! Får leta en gång till eller fråga någon i affären.

Svara
Matilda 13 januari, 2014 - 18:49

Kolla i hyllan för glutenfritt!

Svara
Gittan 13 januari, 2014 - 14:10

Vilka visa ord!!

Svara
Anette Dahlqwist 13 januari, 2014 - 14:04

Hej!
Jag skrivit det förut och det är ingen slump att du har bra följare – du är så himla gullig själv. Det är inte bara en glädje för dig utan det är också en glädje för oss följare att tonen och andan här inne är så go!
Kram på dig!

Svara
Lotta 13 januari, 2014 - 13:27

Hej,
blir också glad av att läsa detta.
Det var även för mig så att bitarna föll på plats när jag hittade din blogg.
Kunde inta fortsätta äta som jag gjorde men vilka förändringar var jag då berädd att göra?
Efter ett tag så var det så självklart, för hur gott är egentligen ris,pasta, potatis?
Det är ju i såsen, köttet och tillbehören som smaken sitter 🙂
Ett år har gått, 30 kilo är borta och jag mår bra.
Får också höra ibland ” får du äta det där?” och svarar då alltid” jag får äta allt”
för vad jag äter är ju mitt val och jag vet vad det innebär.
Mitt val är tex att dricka en latte, 1 dl mellanmjölk, per dag och ja det får jag
och det klarar jag utan problem men vetemjöl är det jag klara sämst. Min ” trigger”
som får mig att äta mer än jag tänkt.
Har aldrig skrivit förr men kände att det var dags.
Tack snälla Åse för mitt nya liv ❤
Lotta

Svara
Maria Helander 13 januari, 2014 - 13:04

Fina Åse!
I ärlighetens namn är det mycket sällan jag tar mig en stund att läsa bloggar. Men din blogg går jag gärna in på då och då, på grund av din värme, ditt genuina och okonstlade sätt och för att du är så bra! På något sätt får du en alltid att känna sig välkommen.
Fortsätt ditt skrivande – du inspirerar och stärker 13 000 personer varje dag! Det är stort.
Bamsekram

Svara
Åse 15 januari, 2014 - 11:36

Bamsekram tillbaka!!!

Svara
Louise Hansson 13 januari, 2014 - 12:46

Blir glad ända in i hjärteroten när jag läser detta:) Har ätit LCHF i många år och gott ner 27 kilo. Mår jättebra och äter det jag vill äta och mår bra av.
Men än idag kan jag få kommentarer som, äter inte du LCHF. Jasså, har du slutat med LCHF, så fort jag tar något annat med kolhydrater i.
Lev gott och ät det du mår bra av!
Kram Louise

Svara
Monica 13 januari, 2014 - 12:23

Åh så kloks ord, både från dig bästaste Åse och Cecil! Livet är ju inte svart eller vitt! Kram

Svara
Åse 13 januari, 2014 - 12:23

Kram på dig!! <3

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.