Köttfärskalops / Snabbkalops

17 januari, 2019

Ibland får man ju så himla bra tips från er! TACK Maria!
Hon tipsade om att använda färs istället för grytbitar / högrev och jag gjorde min kalops på ungefär samma sätt som jag annars gör fast med pannbiffaristället – blev sååååå gott!
Barnen slevade i sig som bara den. Noel och Nicholas kom direkt från gymmet så det blev inte mycket kvar! Haha!

Jag valde morötter, lite potatis och sötpotatis – välj vad ni vill ha, andra rotfrukter fungerar ju också.

Detta är ju en sådan rätt man kan förbereda innan och ha i kylen. Skala och skiva rotfrukter, göra biffarna innan.

Mustig och smakrik gryta! Älsk på det!

Jag serverade salttgurka och min goda vitlökssås till och en sallad med fetaost. Slurp!

Här kommer receptet!
Kram på er!

Skriv ut

Köttfärskalops / Snabbkalops

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6 1x

Scale

Ingredienser

1 kilo nötfärs
2 ägg
2 msk kalvfond eller salt och peppar
2 gula lökar
2 morötter
4 potatisar / sötpotatis
35 dl stark buljong *
2 msk tamarisoja
2 msk tomatpuré
20 kryddpepparkorn, mortlade
5 vitpepparkorn, mortlade
4 lagerblad
lite ljus valfri redning (denna använder jag)
salt och peppar, smör att steka i


Instruktioner

Blanda nötfärs med ägg och fond. Forma mindre biffar. Stek dem snabbt i smör, de ska bara få fin yta.
Skiva lök. Skiva rotfrukterna i tunna skivor.
Fräs lök mjuk i smör, salta och peppra. Lägg över i gryta. Råstek rotfrukterna, salta och peppra. Lägg över i grytan och blanda med löken. Lägg över biffarna.
Koka upp vatten med buljongtärningarna och tomatpurén. Häll över rotfrukter och biffar. Det ska bara täcka potatis och biffar precis. Lägg på locket och låt allt småputtra i 10 minuter. Smaka av med tamarisoja och ev lite svart vinbärsgelé.


Notering

2-3 buljongtärningar till 5 dl vatten.

5 kommentarer

Maria 17 januari, 2019 - 19:56

Farmors/mormors recepten går aldrig ur 😉 Tack!!! O kanske andra gillar det med, vem vet ^^ Kram kram !!!

Svara
Maria 17 januari, 2019 - 15:20

Opps glömde o fylla i ”kryssrutorna” men hoppas att jag ser om du kommenterat!!!

Svara
Åse 17 januari, 2019 - 17:53

Du får mail då raring =)

Svara
Maria 17 januari, 2019 - 15:08

Nämen vad ser jag, du har tagit mitt recept till …… ja vilken variant gumman, strålande!!!!! 😀 Det där måste jag BARA testa, jisses alltså det låter ju urgooooooottttttt, o varför har jag inte tänkt i dom banorna efter ALLA dessa år på DET receptet. Ja ibland går man i samma gamla skor (lr är det strumpor) som ordspråket säger hahaha. Jätteglad o fått dela med mej av ett gammalt familjerecept o att det uppskattas än i dag 🙂 Ha de o sköt om dej

Svara
Åse 17 januari, 2019 - 17:54

Haha det är det underbara med recept, de lever ju! Kram kram!

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.