Jag har gjort Janssons frestelse på både rättika ooch kålrabbi och det fungerar lika bra fast jag tycker nog att kålrabbi blir bäst ändå!
Denna blev grymt god! I särklass den godaste Jansson jag smakat eller gjort.
Uppdaterat: Gott att ta hälften kålrot och hälften kålrabbi
Jag lägger ut ytterligare två av mina andra favoritjulrecept sedan! =)
Skriv utJanssons frestelse LCHF
- Portioner: 8
Ingredienser
1 kilo kålrabbi
2 gula lökar
2 st Grebbestads ansjovis a 125 gram
2 dl creme fraiche
1 dl naturell färskost som philadelphia
1 dl vispgrädde
1 dl skållade finhackade mandlar
tunna skivor smör
salt, peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 gr.
Skala kålrabbin och halvera den, skär i tjocka stavar och koka i lättsaltat vatten i ca 7 minuter. Ta upp sedan och låt ånga av ordentligt.
Skala och skiva löken och stek mjuk i smör. Löken ska inte få färg.
Varva sedan kålrabbi, lök och ansjovis i en smord gratängform. Kålrabbi i botten och överst. Dra några varv med pepparkvarnen emellan. Något varv med saltkaret beroende på hur salt du vill ha gratängen.
Häll spadet från 1 konservburk i vispskål och vispa ihop med grädde, crème fraîche och färskost så det blir slätt. Häll över gratängen.
Finhacka mandlarna (jag kör dem i min mixer) fördela över och hyvla till sist lite smör över.
Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 1 timme, lägg över aluminiumfolie om gratängen får för mycket färg.
Notering
* Kålrabbi är tillsammans med kålrot och rättika ett toppensubstitut för potatis!
Kålrot och kålrabbi har ca 4.2-4.6 kolhydrater per 100 gram, rättika har 2,7 gram (jämfört med potatisens 15,5)
PS! Prova gärna Vitkålsjansson också!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
26 kommentarer
Fantastisk! Gjorde på kålrabbi enbart och körde den i matberedare i tjocka strimlor. Vispade grädde, färskost,creme fraiche och ansjovisspad fluffigt och det blev så himla bra. Min blev klar på 48 min, hade av folien de sista 10 minuterna för att få lite färg och yta. Tack för en fantastisk receptbank med massor med fina och goda recept. God Jul!
Vad ljuvligt! Tack för feedback! Nu blev jag galet sugen på Kålrabbi-Jansson! Får nog bli en senare idag! 😍
Tack för ytterligare ett fantastiskt recept!
Jag körde kålrabbin i tjocka strimlor i matberedaren och hoppade över att förkoka. I och för sig gjorde jag bara en halv sats. Det blev jättebra. Jag strödde över mandelmjöl och hyvlade ganska mycket smör över. Den blev väldigt krämig och god.
Kul att höra Eva! =) God Jul!
Hej! Jag gjorde denna idag, väldigt god smak, MEN jag tror tyvärr att jag kokade den för lite innan. Efter 1.5 timme i ugnen är kålrabbin fortfarande något hård nämligen 🙂 men smaken är riktigt bra! Hade tyvärr inga mandlar men det fungerade ändå!
enligt Livsmedelsverkets tabell så har kålrot 6,4 och kålrabbi 4.4, en viss skillnad tycker jag 😉
Fast på en hel gratäng blir det högst 1-2 kh extra per portion 😉 Försumbart i det stora hela, sååå nogräknad är inte kroppen 🙂 Jansson äter man ju inte varje dag heller.
Helt fantastisk god.
Jag gjorde den med kålrot istället för
kålrabbi det blev väldigt gott och uppskattat.
Denna är i ugnen nu och doftar fantastiskt i mitt hem 🙂
Fantastiskt god!! Saknade inte potatisen (gjorde m kålrabbi). Jag var lite lat nu när jag gjorde provomgången innan jul och hoppade över mandel och smör. Blev ändå så god. Kanske kan man öka på cf-grädd-philadelphia-blandningen om man vill hoppa över mandeltäcket! Min favvo på julbordet är räddad! Tack!
Jag har provat m rättika o tyckte sådär….kålrabbitest nästa projekt!
Har du någon idé om nåt annat än mandel? Har en vännina som är allergisk mot mandel och nötter..
Vad är anledningen till att alla recept på lchf jansson innehåller cream cheese? Annars brukar det vara bara grädde i den traditionella.
Jag vet inte varför eller om alla andra gör så men jag tycker att det binder vätskan bättre och reder med tanke på att man inte har potatis i (där stärkelsen binder och reder)
Lät supergott, ska testa ikväll:) tack för att du tog med lite julinspirerad mat, tacksam!
kram
Kul du gillar! tack själv för inspirationen! Blev ju julmatssugen efter din kommentar 🙂
Hej!
Nu har jag testat detta recept och tycker själva smaken är jättegod, mycket godare än rättika som trots förkokning ändå smakar lite rädisa och blir vattnig men jag tycker den här på kålrabbi blev lite för smörig/oljig. Jag vill att den ska bli mer gräddig. Vad göra? Tror du man kan ta mindre creme fraiche och mer grädde nästa gång? Iofs hade jag hyvlat ganska mycket smör ovanpå. Ytan var nästan täckt, kanske ska ta lite mindre smör också?
Oj va gott det ser ut!
Har du gjort ”potatisgratäng” på kålrabbi någon gång?
Har svårt att hitta rättika o tänkte att kålrabbi kanske är lättare?
Ja det blir lika bra som att göra en Jansson! Du kan följa mitt recept på rättikagratäng men byta ut mot kålrabbi.
Ser verkligen god ut! Jag har ju räknat dessa förbaskade kalorier ett tag nu för att tappa lite kilo….har ju blivit lite fix ide… Men börjar ju nu fundera på detta med lchf , tycker att frukosten är lite sådär… vad ska jag äta?. Just nu så knaprar jag bara knäckebröd. Jag äter inte kött men gärna fisk och skaldjur . Tror att jag har svårt att komma ifrån vetemjöl. El? HJÄLP ?
Hej Åse.
Vet du om man kan frysa din janson?
Det ska inte vara några problem!
Jisses så gott det såg ut! Har inte ätit julmat än men nu blev jag ju sugen….
Kram Lotte
Ser jättefin ut!
Ååå, det låter gott 🙂 Hur är kålrabbi i smakjämförelse med rättika? Rättikan blir ju gärna lite mjuk….
Kålrabbi och Kålrot är mer lika tycker jag, ättikan lite vattnigare. Men det som gör att dessa rotfrukter blir lite ”mjukare”, vattnigare är ju för att de innehåller så lite stärkelse! Så man måste vara beredd på att potatis ALLTID kommer ha en annan konsistens.