Indisk kycklinggryta Jaipur

av Åse

Alltså detta var sagolikt gott! Fantastiska smaker och kycklingen var så mör och god! Jag valde kycklinglår eftersom det blir saftigare än kycklingfilé. Jag är ganska kräsen när det gäller kött, så jag rensar bort mycket fett och hinnor på kycklingen dock.
Jag provade Herbarias fantastiska ekologiska kryddor och i denna rätten var det ”Indisk curry – Jaipurs färger”
Herbarias kryddor finns i en del affärer men även i olika webshoppar. Här kan ni läsa mer om återförsäljare och de olika kryddorna.
IMG_6976
IMG_6997
 
Kikärtor är ett livsmedel som ingår i indisk mat. Innehåller en del kolhydrater och mycket protein. Kikärtor är en av de främsta vegetabiliska proteinkällorna i flera länder runt medelhavet och i mellan östern. Stärkelsen i bönor och linser bryts ner långsamt och har liten påverkan på blodsockret, på en frisk kropp. Hos en diabetiker kan det få ett annat svar på blosockret. Det går givetvis bra att utesluta kikärtorna!
8 portioner
1,2-1,5 kilo kycklinglårfiléer (beror på hur mycket ni rensar bort)
2 stora rödlökar
4 vitlöksklyftor
2 st röd paprika
2 tetra ekologiska kikärtor (380 g)
2,5 msk indisk curry (prova dig fram till rätt styrka! Börja med 4-5 tsk)
1 kycklingbuljongtärning
800 ml Santa maria Extra Creamy kokosmjölk eller annan kokosmjölk
3 msk tomatpuré
3 msk mango chutney (går bra med köpt också men den är lite sötare än mitt recept)
1/2 kruka färsk koriander
salt och peppar, deodoriserad kokosfett att steka i (dvs utan lukt och smak)
Saften och skalet av 1 citron
Rensa kycklingen och skär i mindre bitar. Stek några minuter  i oljan och i 4-5 tsk indisk curry + 1 tsk salt.
Lägg över i gryta.
Skala lökarna och klyfta rödlöken + grovhacka vitlöksklyftora. Skär paprikan i större bitar.
Fräs lök, vitlök och paprika i oljan som blev över efter kycklingen.
Skölj kikärtorna i kallt vatten. Lägg över grönsakerna, kikärtorna, buljong, kokosmjölk, tomatpuré och mango chutney i grytan med kycklingen. Låt puttra i ca 5 minuter, krydda sedan med mer curry efter smak.
Låt puttra i 5 minuter till och smaka sedan av med salt och peppar och eventuellt tamarisoja och mer curry. Lägg ner en näve färsk hackad koriander och skalet och saften av 1 citron.
IMG_7029
Ett passande vin till detta är ett Alsace Gewürztraminer eller Alsace Pinot Gris. Sådana här rätter kommer bäst fram med ett lite sötare vin (för de som tåler det)
IMG_7033-2
 
IMG_7035
Jag serverade Fitnessgurus Fitness Noodles till. De är kalorifria nudlar som även är kolhydratfria och dessa smakar väldigt bra! En del har en unken doft när man öppnar paketet. Fitnessnudlarna är gjorda av konjaku-roten och har en neutral doft och smak som absorberar smak väldigt bra!
Perfekt substitut för pasta och vanliga ägg / risnudlar.
IMG_7043

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

10 kommentarer

Cathrine 29 mars, 2016 - 12:34

Det här var jättegott! Glömde först att ha i citronen på slutet, men vilken skillnad det blev när jag sedan hade i den. Supergott!

Svara
Pia 7 februari, 2014 - 20:58

Det här var sååååå gott Åse! Alla åt med god aptit, även barnen. Hade dock inte den färdigblandade curryn Jaipurs färger så jag blandade egen (hade alla kryddor som ingick hemma men chansade på måtten – blev super). Ska dock testa med den färdigblandade också när jag får tag på den.

Svara
Lars Andersson 7 februari, 2014 - 13:11

Ser så himla gott ut så nu vet jag vad det blir till mat i kväll. Detta måste jag prova. Jag älskar Indisk mat och nu har du gett mig ett par ny recept. Tack för att du delar.

Svara
Nemit 6 februari, 2014 - 00:47

Set mycket gott ut, men vad kan man tänka sig som alternativ till chutneyn om man inte vill ha socker i maten?

Svara
Åse 6 februari, 2014 - 06:41

Bara utesluta!

Svara
emmaj 5 februari, 2014 - 23:51

det vart strul för mig då jag kommenterade ditt nyaste inlägget så vet inte om hela kom fram till dig så försöker på nytt 🙂
Hej jag har en fråga som jag är riktigt osäker på. Hittade nyligen yoghurten ” yoggi med smak av passion,persika och vanilj. Det står att den innehåller 35 kalorier och 4.5 kolhydrater per hundra gram. Är denna produkt godkänd ur lchf syn? Tänkte på att den innehåller säkerligen olika tillsatser kanske vilket kanske gör att viktnedgången stoppas?

Svara
Åse 6 februari, 2014 - 06:41

Hej! Innehåller den socker? Hur mkt fett?

Svara
Sara 5 februari, 2014 - 14:48

Mums! Blir indisk gryta här med idag, med lite anda kryddor bara 🙂

Svara
Varvara 5 februari, 2014 - 13:05

Mums med kyckling! Jag gjorde pulled chicken i söndags, lite för mkt kryddor för mig, annars väldigt gott! Hoppas du mår bättre!
Kram

Svara
Jenjo 5 februari, 2014 - 12:26

Ser verkligen gott ut! 🙂 Burkarna är dessutom snygga, vilket är ett extra plus! 😉

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!