Grönkålsgratäng med ädelost

av Åse

Goooood förmiddag!
Redan ONSDAG! Första lillörda’n på det här året!
Jag är sugen på skaldjur i kväll så vi får väl se vad det blir för något.

I går blev det betoning på grönt! Jag gjorde en såååå god grönkålsgratäng!
Grönkål är ju såååååå gott och efter mitt stora hälsotest hos Werlabs så fick jag det svart på vitt, jag äter mycket mörkgröna grönsaker som kål för mitt Folatvärdet var något förhöjt (B9) vilket inte innebär några problem! Det viktigaste är att inte ha brist som så många av oss i Sverige har.
Att äta mycket folsyra är bra för att förhindra hjärt & kärlsjukdomar och om du har serotoninbrist (oro, ångest, depression) så är det ännu viktigare att äta mycket folsyra! Dessutom ser det till att du har en frisk tarm vilket är viktigt för både vikt och hälsa.

Jag hade en skvätt Vina Sol från Torres kvar i kylen sedan nyår så det hällde jag i. Man kan utesluta om man inte har eller tex ta lite vitvinsvinäger istället.

012a8332


Grönkål, vitlök, rödlök, grönsaksbuljong och lite vin fick puttra ihop.

012a8333
Inte den vackraste gratängen fotograferad sent under köksspottarna haha men tro mig den var väldigt god.

012a8334

Gott till julbordet eller / och som tillbehör.
Hoppas ni gillar. 💚

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Grönkålsgratäng med ädelost


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

400 g grönkål
1 röd lök
1 vitlök solo eller 2 vitlöksklyftor
buljong eller salt efter smak.
1/2 dl vitt vin
smör att steka i
140 g ädelost
3 ägg
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
75 g lagrad ost
1 paket klippt, knaperstekt bacon
1 dl grovhackade valnötter


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr.
Finhacka rödlök och vitlök. Fräs mjuka i smör i stekpanna. Ta bort stjälken om du använder hel grönkål, om grönkål i påse används är det bara att lägga ner i pannan. Blanda ihop allt och rör sedan ner vinet och buljong/salt. Lägg åt sidan.
Lägg grönkålsfräset i ugnsform. Rör ner smulad ädelost.
Gör äggstanningen: Vispa ihop ägg med creme fraiche och grädde och riven ost. Salta och peppra något. Häll över grönkålen.
Sätt in i ugnen i ca 30 minuter. När det är ca 10 minuter kvar, strössla knaperstekt bacon och grovhackade valnötter över och sätt sedan in i ugnen igen de sista 10 minuterna.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 8
 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

6 kommentarer

Louice 11 februari, 2017 - 09:31

Då. Ska jag prova det idag

Svara
Maritha Hakfelt 5 januari, 2017 - 09:37

Såg jättegott ut. Nu har jag fått Eran nya bok. Så mycket bra recept och läsning.
Önskar dig ett underbart 2017.
Kramar

Svara
Åse 5 januari, 2017 - 17:33

Åh hoppas du kommer gilla den Maritha! God fortsättning!

Svara
Camilla 4 januari, 2017 - 23:00

Gratängen låter god! Har allt hemma så denna får jag testa imorgon.

Svara
kristina 4 januari, 2017 - 21:24

Hej!
Nu vet jag vad jag ska göra med all grönkål, som blir över efter jul. jag fick kasta en påse färsk då den hann bli gammal och ful efter jul och jag visste inte vad jag skulle laga. detta såg magiskt gott ut. har skriviit ut och lagt i mappen för att testlaga, tack snälla för det!
Fin kväll till dig från kristina

Svara
Malin henriksson 4 januari, 2017 - 15:04

Hej Åse 🙂
Då jag har dina tidigare böcker, så är det väl så att även denna ska komma till sin plats här hemma 🙂
Ska bli spännande o kul med lite mer fiskrätter.
Här har vi haft snöstorm men lugnat ner sig nu på em som tur är. Imorgon ska tydligen kylan komma, usch! Ha en fin kväll o trettondagshelg. Kram / Malin

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.