Fröbullar utan mejeri, gluten eller nötmjöl

av Åse

Hej vänner!
Jag sitter på Starbucks på Centralen ooch väntar på Victoria som kommer in om en timme. Vi ska vara på utbildning här över dagen, sedan sover vi över på favvohotellet Kung Carl.
Tidig morgon med andra ord, tog flyget upp redan vid 6:25 sedan lyckades jag med konststycket att hoppa av flygbussen på Fridhemsplan istället för T-centralen! haha! Var helt fördjupen i The Good Wife på min padda och såg bara att folk gick av.
Nåja, var bara att sätta sig på T-banan hit hehe, tur jag hade tid att slå ihjäl!
I går bakade jag ett riktigt gott fröbröd som jag varmt kan rekommendera!
Många lågkolhydtatbröd innehåller ju både ägg, nötmjöl och ost – även mina recept och för mig som sällan äter ens lågkolhydratbröd eller som inte är allerggisk så är det inga problem men jag vet att det efterfrågas bröd utan nötmjöl och mejeri. Och det här receptet är fantastiskt! Jag kan inte ta åt mig äran för det utan det är fantastiskt duktiga Nilla på Nilla’s Kitchen som är upphovsmakerskan till det här receptet!
Jag tycker det var ett enkelt recept att göra och mina blev luftiga och fina!
Var uppmärksam på mängden, tar du för mycket eller för lite av ngt så kan resultatet bli annat än bra.
Kokosmjölet går inte att bytas ut mot mandelmjöl eller något annat.
Det här är ett bra recept för att hålla i gång magen! Hela linfrön går i princip rakt igenom magen och därför behöver man inte oroa sig över vätecyanid i krossade linfrön.
OBS! Under alla år som jag bakat med kokosmjöl har jag enbart använt Aman Pranas kokosmjöl (adlink) – jag är tydlig i alla mina recept att jag använder just detta mjölet, det är ett kolhydratsnålt och uppsugande kokosmjöl och jag kan inte garantera resultatet om man använder andra märken än de jag uttryckligen skriver att jag använder, det gäller även finmalet psylliumfröskal = jag använder enbart Ljust pulveriserat psyllium.
Aman Prana finns hos Bodystore (länk ovan) eller hos vissa Lifebutiker – det är drygt och håller läääääänge! Jag köper kanske 1 påse om året! Högst!
Det må fungera i en del recept meen som sagt inget jag kan garantera då jag inte själv använder andra märken.

Se momenten nedan (Klicka upp för större bilder)

 

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fröbullar utan mejeri, gluten eller nötmjöl


Ingredienser

 • 3 msk chiafrön (hela frön)
 • 0,5 dl hela linfrön
 • 1 dl solroskärnor
 • 1 dl pumpakärnor/pumpafrön
 • 5 dl kallt vatten
 • 1,5 dl kokosmjöl (Aman Prana)
 • 1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
 • 1 msk bakpulver
 • 1 krm salt

Instruktioner

 1. Blanda fröer med kallt vatten och låt stå 1 timme minst.
 2. Sätt ugnen på 210 gr varmluft eller 230 gr vanlig ugn.
 3. Blanda kokosmjöl med Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium), bakpulver och salt. Rör ner lite i taget i frösmeten. Blanda väl och låt sedan stå i minst 15 minuter.
 4. Forma 8 bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i ugnen ca 30-35 minuter tills bullarna ser fina ut.
 5. Viktigt: Låt svalna helt innan de skärs upp.

 

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

45 kommentarer

Zara 21 mars, 2021 - 11:50

Måste psylium vara pulveriserad? Går det bra med svarta chiafrön istället för vita?

Svara
Åse 21 mars, 2021 - 11:51

Ja pulvriserat psyllium (fiberhusk) måste det vara.

Svara
Elin 7 mars, 2017 - 19:58

Grymt goda! Mina blev runda och helt perfekta! Använde Aman Prana kokosmjöl!

Svara
Annika 7 mars, 2017 - 19:53

Hej, Mina flöt också ut som tekakor, har bakat den två ggr nu och samma resultat men väldigt goda ändå.. Tänkte att det kanske kunde vara idé att lägga till vikten på de olika råvarorna. Annat fröbröd jag bakat har varit angivet i vikt 😃 Tack för tips och inspiration

Svara
Åse 7 mars, 2017 - 19:54

Använde du Aman Pranas kokosmjöl?

Svara
Annika 7 mars, 2017 - 20:01

NeJ, jag hade Risentas 😊 Får leta reda på den andra sorten kanske

Svara
Åse 7 mars, 2017 - 20:18

Risentas verkar inte fungera, jag kan bara garantera resultatet med de märken jag skriver ut =) Det är STOR skillnad på kokosmjöl.

Svara
Sara 13 mars, 2021 - 23:48

Jag hat de Carlas kokosmjöl. Vet du om den funkar?

Åse 15 mars, 2021 - 10:38

Vet inte har aldrig provat men det går säkert!

Laila 7 mars, 2017 - 14:53

Bakade dessa i helgen och de blev jättegoda! Kanske måste jag grädda mina lite längre nästa gång, lite degiga inuti. Tror min ugn visar lite fel temperatur. Köpte Aman Prana och jag måste bara säga – vilken skillnad i smak och doft mot Risentas som jag har köpt tidigare. Såå mycket godare!! Kommer aldrig köpa något annat, även om det är mycket dyrare så använder man ju inga mängder så det är drygt.
Tack för alla goda recept du lägger upp åt oss! Sonen och jag älskar att prova nya rätter från dina böcker (har alla 🙂 ) och din blogg.

Svara
Åse 7 mars, 2017 - 14:56

Vad härligt att höra! Ja det finns en anledning till att jag enbart använder och rekommenderar Aman Prana =) Som du skriver, det är dyrare men man använder ju inga mängder!
Prova att grädda lite längre nästa gång. Personligen brukar jag låta bröd stå inne på eftervärme många ggr för att gardera mig =)
Ha en fin dag Laila!

Svara
Marie 4 mars, 2017 - 16:56

Hej Åse
Tack för en underbar blogg, lagar dina recept ofta
Mina bullar blev med platta, följde receptet till punkt och pricka så det är kanske risenta kokosmjöl som är boven😬
Med vänlig hälsning, Marie

Svara
Marita Johansson Hultin 1 mars, 2017 - 23:04

Hej,såg din blogg för första gången.
Blev jätteglad för dina tips och jag känner igen mig att min enda väg är lågkolhydrat kost så jag får en keton förbränning. Har svårt att få igång förbränningen. Såg dina Boostershot och citrondrycken låter bra. Skall försöka få tag i dina böcker. Tack för din fina blogg sida!
Marita

Svara
Åsa B 1 mars, 2017 - 22:09

Tusen tack för ett kanonbra recept på supergoda frallor! Det här blir det många fler gånger!

Svara
Marie 28 februari, 2017 - 20:49

Hej! Tack för toppenrecept, faktiskt den enda jag följt länge 🙂 Jag har många favoriter, proteinplättarna, smoothieglassarna i somras var många hade behövt lite fler fisk och veggo-recept om man får önska. Mina bullar gick att forma men i ugnen flöt de ner totalt och blev en stor platta. Använde risentas kokosmjöl, linfrön och mörka psylliumfrön. Kom på att jag glömde salt samt att röra ihop det torra innan, men kan det spela så pass stor roll?

Svara
Åse 1 mars, 2017 - 08:02

Hej! Min erfarenhet är att fröbröd/fröknäcken etc – där är det viktigt att ha exakta mått, göra exakt som det står i receptet för minsta lilla kan förändra resultatet.
Risentas kokosmjöl verkar inte fungera! Jag rekommenderar Aman Prana!
Kul att du uppskattar bloggen! =)

Svara
Margaretha Haraldsson 1 mars, 2017 - 18:36

Hej! Ska det verkligen vara 1 msk bakpulver?
Margaretha

Svara
Åse 1 mars, 2017 - 18:36

Yes!

Svara
Rebecca 28 februari, 2017 - 15:49

Hej
Bakade dessa idag, smaken var det inget fel på men volymen däremot var det värre med.
Gjorde exakt som det står i receptet men de blev alldeles platta , trots bakpulver. ” Degen” var rätt så blöt men det förmodar jag
att den skall vara med tanke på all vatten.
Vad gjorde jag för fel??

Svara
Åse 28 februari, 2017 - 15:59

Det är jättesvårt för mig att svara på vad du gjorde för fel tyvärr.
Degen blir inte blöt utan den ger högst formbara bullar. Lät du smeten svälla 1 timme först och sedan minst 15 minuter?
Vilka märken på fröer, kokosmjöl etc?

Svara
Rebecca 28 februari, 2017 - 16:04

Den fick svälla i nästan tre timmar , gick ut med hunden och sedan 20 min. Märken på frön, Rizenta och Go freen, kokosmjöl även den Rizenta .
Kan märket på ingredienserna göra någon skillnad?

Svara
Charlotte 28 februari, 2017 - 20:32

Samma sak hände mig. Platta. Jag gjorde dubbelsats på en gång. Kan det ha med det att göra

Svara
Åse 28 februari, 2017 - 20:34

Kan vara!? Som sagt viktigt att fröerna blandas ordenligt med det kalla vattnet, att det får svälla med vattnet i 1 timme och att man INTE byter ut chiafrön, hela linfrön och fiberhusk mot något!

Rebecca 1 mars, 2017 - 11:50

Chiafrön. Följer dina recept exakt som det står.

Svara
Nilla 2 mars, 2017 - 22:18

Hejsan Åse och ni andra! Va kul att ni bakar mitt recept som jag också älskar! Bästa lågkolhydratsbrödet! Jag har ett par följare som också upplevt att de flyter ut i ugnen och jag har varit lika perplex… Om man följt receptet med psylliumfrön+fiberhusk+kokosmjöl så får man en väldigt fiberrik och ganska kompakt deg. Jag vet inte heller vad som går fel för vissa. MEN jag kom på en gissning; kan det vara så att man läser fel i receptet och att man läser kokosmjölK istället för kokosmjöL??? Eftersom att ni beskriver er deg som blöt… för det ska den nämligen inte alls vara. En annan gissning är att kokosmjöl kan vara av olika kvalitet. Jag har upplevt att det finns varianter som är som malda kokosflingor och andra som är karamellbrunt och absorberar mycket mer vätska. Det är den mer fiberrika varianten jag använt när jag utvecklat receptet.

Svara
Åse 3 mars, 2017 - 12:37

Hej Nilla!
Ja boven kan nog vara kokosmjölet! Jag använder själv alltid Aman Prana – vet du om Risentas är likvärdigt?

Svara
Birgitb 5 mars, 2017 - 13:14

Kan felet vara att man inte har 1 matsked bakpulver? kanske man läser fel och tar 1 tesked? Kanske därför de blir platta?

Åse 5 mars, 2017 - 13:17

Jättesvårt att svara på, jag antar ju så klart att man läser och följer receptet noga. Jag är dessutom noga att skriva ut vilket kokosmjöl jag använder då jag vet att just kokosmjöl kan skilja sig rejält åt.

Britta 28 februari, 2017 - 10:55

Bakade dessa igår direkt efter jag såg receptet. Dom blev jättegoda och väldigt mättande! En klar favvo 🙂

Svara
Åse 28 februari, 2017 - 11:02

Vad kul att höra! Jag gillade dem jättemycket!

Svara
Rebecca 27 februari, 2017 - 23:43

Hej
Tack för en superbra blogg, har precis hittat och redan provat några recept. Mandelgröten är en stor favorit.
Kan man frysa fröbullarna, eller blir de torra?

Svara
Åse 28 februari, 2017 - 07:24

Kul att höra! De går bra att frysa!

Svara
Anna Persson 27 februari, 2017 - 23:08

Så goda!!! Och saftiga!!👍🏼

Svara
frida 27 februari, 2017 - 20:39

Har aldrig lamnat en kommentar i mitt liv men kanner att jag maste tacka for en underbar blogg. Du ar grym, alskar din blogg ♡

Svara
Åse 27 februari, 2017 - 20:46

Tack snälla! ❤

Svara
lena 27 februari, 2017 - 19:32

Supergoda bullar Tack snälla för receptet

Svara
Kristin Vedin 27 februari, 2017 - 14:16

Kan man ta något annat än pumpafrön ? Går inte att få tag på där jag är.

Svara
Åse 27 februari, 2017 - 14:21

Fröerna kan du byta ut mot liknande frön. Du kan tex ta bara solfeosfrön.

Svara
Gourmettjejensblogg 27 februari, 2017 - 13:43

Åh vad gott. Måste jag testa.
Ha en fin dag i Stockholm ♡

Svara
Jenjo 27 februari, 2017 - 11:02

Ha ha ha! Vad snopet. Jag gjorde samma när jag skulle av bussen efter träning förra veckan. Klev av en hållplats för tidigt och fattade knappt var jag var. 😉
Hoppas utbildningen är bra!
Kramar 🙂

Svara
Pia 27 februari, 2017 - 10:55

Hej hej!
Har de kokossmak?

Svara
Åse 27 februari, 2017 - 11:00

Jag avskyr kokossmaken så nej! Jag blev positivt överraskad! Mend et skiljer sig åt mellan de olika kokosmjölerna! jag använder enbart Aman Prana som har lite kokossmak.

Svara
Irene 27 februari, 2017 - 09:53

Hej Åse.
Nu har mannen i mitt liv (i 52 år) fått receptet i sin hand, jag ser fram emot resultatet.
Han är grym på att baka. Får vi morfars bröd idag undrar barnbarnen❤️
All lycka till Er båda i Stockholm.

Svara
Sanna 27 februari, 2017 - 09:17

Hej! Vilken tur att du hade tid på morgonen. Det är sånt som händer, heh 😊En fråga om receptet. Hur mycket hela lingfrö ska det vara? Låter gott, jag har lite svårt med ägg bröd. Ha en underbar måndag med Viktoria, ni är toppen tjejer. Kram Sanna

Svara
Åse 27 februari, 2017 - 09:18

Haha ja så är det ju =)
Mängden linfrön står i receptet =) Tror det föll bort innan för att jag skrivit 1/2 istället för 0,5.
Tack detsamma! KRAM

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.