Dag 1 PF LCHF

av Åse

Go’ morgon rarisar!
Här kommer första dagen i veckans matdagbok!
Nu är det ju så att det jag äter som är ganska liten (56-57 kg / 1.63) kanske inte är vad en kvinna på 85 kg / 1,76) blir mätt på. Så portionerna kan ju behöva ökas en aning, alternativt att man lägger i ett mellanmål i form av protein/fett. Man ska vara mätt och nöjd i sitt matfönster.
Lunch kl 12:20: Ost och skinomelett.
2 ägg
1 msk vispgrädde
1/2 dl västerbottensost
2 stora skivor rökt skinka
3 tomatskivor
kokosfett att steka i
Mellanmål 17:12
1 näve blandade osaltade nötter
Middag: 18.30
1 nötfärsbiff gjord på nötfärs, ägg, grädde, kalvfond, vitlök, lök – stekt i smör
1/2 dl sås gjord på stekta champinjoner, vispgrädde,  creme fraiche, smör, kalvfond + stekskyn från biffarna
Knappt 1 dl blomkålsmos gjord på blomkål, philadelphiaost och smör
Ättiksgurka
Tinad fryst lingon


D-vitamin, Omega 3, Magnesium, jag tar även Selen men det var slut. 


Detta var jag mätt på. Var inte speciellt hungrig på förmiddagen, utan det började kurra någon gång där vid lunch. Om jag inte hade tänkt viktminska så hade jag nog tagit lite ost på kvällen också och kanske lite större middagsportion.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

40 kommentarer

Annie 15 januari, 2013 - 21:41

Hej Åse,
Om man någon gång skulle vilja unna sig glass, är en gräddglass bättre än exempelvis Yollibox yoghurtglass? Hur tänker du kring ”snedsteg”, är det bättre att äta tex kolhydrater i små mängder då och då eller ska man hellre samla det under en dag och låta det hända mer sällan? Jag har nyss börjat med LCHF och vill veta så mkt som möjligt och förstå tänket, har inte tänkt fuska än på ett tag..
Tack på förhand!
mvh Annie

Svara
Åse 56kilo 15 januari, 2013 - 22:17

Hej! Ja gräddglass är ju bättre, försök hitta någon så tillsatsfri som möjligt, gör helst egen om du kan;)
Jag tycker att man ska hitta en vardag utan socker och se socker som lyx som man äter 1-2 ggr i månaden. Kolhydrater i form av grönsaker och mejeri kan du äta varje dag. =)

Svara
Linda Berlin 15 januari, 2013 - 21:30

Hej Åse!!
Å vad inspirerad jag blir av din blogg 🙂 Har precis beställt din receptbok så jag hoppas att komma igång,,det låter ju supersvårt att PF,, att inte få äta direkt på morgonen,,kunna klara sig ända till kl 12 shit,,men jag ska väl testa jag också 🙂
Kul med din matdagbok, då får jag lite tips på vad man ska äta!!
Ha en fortsatt bra kväll, kram

Svara
Mathildas mamma 15 januari, 2013 - 21:10

Ååååå vad roligt med denna matdagbok. Tack för att du gör detta för oss <3
Kram
Stina

Svara
Mia 15 januari, 2013 - 19:58

Hej Åse!
Tack för en jättebra blogg.
Jag har beställt din bok och väntar med spänning på att den skall komma.
När jag ser dina portioner så inser jag att jag nog äter
lite för stora portioner. Jag är 1.67 och väger 78 kg och har kört
LCHF i ca 6 månader nu utan NÅGON viktnedgång. Frustrationen är stor men
jag tror inte att jag skulle bli mätt på samma storlek på portioner som du äter
men jag skall ge det en ärlig chans. Äter dock 3 gg/dag. Kanske jag testar pf längre fram
Vill säga också att det du gör är otroligt generöst kram

Svara
Carin 15 januari, 2013 - 17:21

Åh vad kul att du börjat göra matdagbok ett litet tag. Jag började med pf igår och är jätteglad med hur lätt det har varit de här två först dagharna, även om jag hade mycket huvudvärk igår (tror dock det var kaffeinabstinenshuvudvärk eftersom jag även gav upp te under fasta perioden eftersom jag har svårt att dricka det utan grädde) och var frusen som bara den under fastaperioden. Ska bli jättekul att följa din matdagbok 🙂

Svara
Anna 15 januari, 2013 - 17:20

Hej!
Köpte din bok och kan bara säga att jag älskar den :). Åhh det bästa äntligen tycker mannen om lchf mat 🙂
En fråga kör pf nu i 2 veckor och äter 2 måltider och mår underbart men två frågor:
Kan man ha kokosolja i tet under fastan?(har kört utan något i men skulle va gott me kokos olja:)
Får man dricka alla sorters te?
Tycker du man ska öka portionerna lite då man tränar 3-4 ggr vecka eller rekomenderar du samma mängd
Med vänlig hälsning,
Anna

Svara
Anna 15 januari, 2013 - 14:24

Hej! Jag undrar varför du inte äter frukost? Är det fastetiden du är ute efter och dricker du ingenting fram till lunch? Jag har 3-4 seeega kilon kvar. Efter att ha surfat din blogg inser jag att jag kanske äter för mkt grädde, fet yoghurt, finn crisp och för stora portioner helt enkelt…
Tack för inspirationsinjektionen!! Varma hälsningar

Svara
Åse 56kilo 15 januari, 2013 - 15:11

Hej om du kikar i kategorin periodisk fasta så kan du läsa om varför det passar mig =)

Svara
Eva 15 januari, 2013 - 13:13

Hej !
Vad dricker du fram till första måltiden och efter den sista under PF ?
Vatten/kaffe/the ? eller ngt annat.
/Eva

Svara
Åse 56kilo 15 januari, 2013 - 15:17

Vatten och kaffe! =)

Svara
Annika 15 januari, 2013 - 13:07

Hej! Du är så generös!! Tack! Undrar vad du dricker innan målet vid 12? Eller är det inget intag alls?
Ska bli spännande att prova.
Toksnöiga hälsningar från mig

Svara
Åse 56kilo 15 januari, 2013 - 15:18

Hej! Se svar här =)

Svara
Jenny SadG 15 januari, 2013 - 12:52

Hej Åse! Tack för din matdagbok. Har precis börjat min första dag med PF men har ändrat tiden något för att få det att passa in i min vardag lite bättre. Jag har mitt matfönster öppet 10-18 istället för 12-20. Men jag såg att du bara har ett 6 timmars-fönster? Är det medvetet eller slump? Sedan undrar jag om man skall träna under fastan eller när man äter? Tack för en jättebra blogg.
Kram Jenny SadG ( som har precis samma mått som du!)

Svara
Åse 56kilo 15 januari, 2013 - 15:19

Hej! Nej jag äter oftast mellan 12-20, ibland tidigare, ibland senare – jag räknar inte minuterna/timmarna utan det ger sig automatiskt.

Svara
shelby 15 januari, 2013 - 12:50

Hej Åse! Tack för ett givande inlägg! 🙂 Jag undrar vilket tillverkare som gör de Magnesium och Selentabletter du tar? Har hört att det är stor skillnad på effekten, iallafall när det gäller Magnesiumtabletterna

Svara
Mikaela 15 januari, 2013 - 12:44

Hej Åse! Jag har köpt din bok och den är underbar. 🙂 Den har verkligen fått mig att komma igång med LCHF igen. Nu har jag testat periodisk fasta ett tag. (detta är andra veckan).
Men eftersom jag är hemma på dagarna, så sover jag längre på morgonen, men äter ändå inget efter 20. Tycker du ändå det är ok att äta första målet klockan 12 fast jag kliver upp vid 9? Middag äter jag vid 18:30 cirka. Om jag är hungrig runt 20 så tar jag frökex med ost på.
Frågan är egentligen, tror du fastan ger resultat fast jag äter tre timmar efter det att jag har gått upp? Jag har ju ändå fastat från 20 på kvällen. Eller tycker du jag ska senarelägga första målet?
Tack på förhand.

Svara
Åse 56kilo 15 januari, 2013 - 12:46

Hej! Javisst är det OK! =)
Du behöver inte senarelägga frukosten! Roligt att du gillar boken och kommit igång bra! =))

Svara
Theresia 15 januari, 2013 - 11:57

Hej! Härligt att se hur en matdag ser ut för dej under pf! Har själv kört en vecka å hoppas på goda resultat :). Undrar bara en sak: Hur många gram kolhydrater innehåller dina dagar under pf tex dom recepten du skrivit ovan??? Tusen tack för en kanon blogg! Theresia

Svara
Åse 56kilo 15 januari, 2013 - 12:14

Vet inte! Räknar inte kolhydrater! =) Men jag brukar generellt ligga mellan 15-25 per dag, mer om jag äter rotfrukter.

Svara
Hanna 15 januari, 2013 - 11:17

Hej åse!
jag har följt din blogg i 2 månader nu så tänkte det är dags att komentera! väldigt roligt att du gör matdagbok och jag fick precis lite bekräftelse på att jag gör rätt med pfen 🙂 tackför en jätte inspererande blog med bra blandning! /hanna

Svara
Åse 56kilo 15 januari, 2013 - 12:14

Vad roligt!! =)

Svara
Irene 15 januari, 2013 - 10:34

Oj så fantastiskt med en matsedel den ska jag följa….har oxå köpt en actifry och gjort kålrotspommes. Men vad gör du mer???
Kan jag inte få lite tips på det är du jättegullig…
Tack för en underbar blogg
Irene

Svara
Åse 56kilo 15 januari, 2013 - 10:55

Jag gör pommes till barnen i den, värmer köttbullar, du fick väl till en inspirationsbok som visar allt man kan göra =)

Svara
Irene 15 januari, 2013 - 17:05

Det var bara en liten pamflett med några olika rätter….
Irene

Svara
ammelie 15 januari, 2013 - 10:29

Hej Åse! Jag är 171 och väger 77 kg, vill gå ner ca 10 kg och har provat LCHF i ett par veckor nu, dock inte helt strikt, måste erkänna att det slinker ner både bullar och godis på helgen. Men på vardagarna är jag duktig och tränar 3-5 ggr per vecka. Dock så har jag gått upp nästan 2 kg sen jag påbörjade LCHF-FRUSTRATION OCH GRÅT PÅ VÅGEN!! Är det så att jag inte får ”fuska” nåt om LCHF ska funka på mig?? uppgivna kramar till dig.

Svara
Åse 56kilo 15 januari, 2013 - 10:54

Nej det kan du inte. Du gör det dessutom svårare för kolhydraterna kommer öka ditt sug och din hunger och du kommer äta mer. Och framför allt kommer kolhydraterna du äter i samband med fettet se till att du fettlagrar.
Unna dig 2 rutor mörk choklad eller en god smoothie på kvällen, inte godis och bullar!

Svara
varvara 15 januari, 2013 - 10:23

Hej där!
Det var ett tag sen jag kommenterade här. Vill berätta att jag gjorde skinkpajen i helgen, det blev jättegod, så det receptet kommer jag att använda fler gånger. Jag har även provat på tortillasen, blev också fina, tack för recept!
Vilken härlig framgång du har med boken!
Ha en fortsatt fin dag!
Kram

Svara
T 15 januari, 2013 - 10:14

Jag måste fråga en sak, som nog är det enda med LCHF-kost jag verkligen inte får grepp på. Vissa säger, om man inte viktminskar på LCHF, att man äter för lite fett. ”Man måste få i sig rejält med fett för att öka förbränningen”, typ. ”Kroppen måste förstå att den får fett och inte är på svält för att släppa ifrån sig fett!” Och så vidare. Som sagt – många förespråkar att öka mängden fett för resultat. Då är ofta förklaringarna mer hormonella till att du inte kommer lägga på dig, typ – ”utan kolhydrater får du inte lika högt insulinpåslag och kan i princip inte lagra in det fett som du äter.” Du nämner ju också att t.ex. kokosolja i kaffet gör att man ökar förbränningen?
Sen har vi andra sidan av myntet, som säger ”Vill du viktminska med LCHF måste du dra ner på portionsstorlekarna”… Och då hör man kommentarer som ”Många tror att man kan äta hur mkt LCHF som helst och ändå gå ner, och så är det naturligtvis inte. Det handlar fortfarande om att inte äta mer energi än vad man gör av med”. Jag får inte riktigt ihop dessa två olika synsätt och eftersom jag vill viktminska så vet jag inte riktigt vilket ben jag ska stå på. Ska jag köra kokosolja/grädde i kaffet – eller dricka svart. Ska jag käka majonnäs på ägget, eller bara salt? Och så vidare.
En fråga till: Jag äter efter PF och visst är det så att PF behöver man väl inte vara superstrikt på? Man ”förstör” väl inget om man äter frukost 2 dagar och sen kör 5 dagar PF t.ex, Eller om det är 14 eller 16 h man har som uppehåll?
Hoppas du tar dig tid att svara! Vänliga hälsningar/T

Svara
Åse 56kilo 15 januari, 2013 - 10:24

Hej! Energiregeln gäller för ALLA, dvs även för de på LCHF – du kan inte ta in mer energi än du gör av med – då kommer du inte gå ner i vikt. Det som är bra med LCHF är att du åtminstone kommer ha svårare att gå UPP i vikt även om du äter mer. Vi ska äta tillräckligt med fett eftersom det dels är hälososamt men även för att om vi tar bort kolhydraternas energi så måste vi tillföra energi.
Att tillsätta 3 msk kokosolja till dagen är perfekt och och då räcker det med att vi ersätter lightprodukter med fettet från fullfett. Det är ett missförstånd att maten behöver bada i fett. Vissa behöver öka på fettet för att må bra men det får man laborera med.
Äter du som vanligt med tar bort pasta, ris och potatis och istället för en sås gjord på lättgrädde och mjöl använder vispgrädde så blir det perfekt! Glöm absolut inte mörkgröna grönsaker, de ger oss bra med vitaminer och mineraler som vi behöver för ämnesomsättningen. Lägg till Omega 3 också och gärna Selen, bra för ämnesomsättningen!
Nej det blir bra! Kroppen mår bra av variation så jag förespråkar att man alternerar och äter frukost 2-3 dagar!

Svara
T 15 januari, 2013 - 10:33

Tusen tack för ditt svar! Jag kör bara på fullfettprodukter men öser inte på extrafett bara för att, så jag fortsätter väl hänga i så kommer det bli bra. Huvudsaken är ju i alla fall att man mår bra och inte är överviktig.

Svara
Åse 56kilo 15 januari, 2013 - 10:28

Jag glömde säga, att för många så blir det en negativ energibalans (vilket vi eftersträvar vid viktminskning) genom att ta bort kolhydraterna från ris, pasta, potatis och socker. Eftersom fettet och proteinet ser till att vi äter mindre då vi blir fortare mätta och längre mätta. Men MÅNGA har inte fungerande mättnad/hungersystem och kommer då äta för mycket energi även på LCHF – detta gör att de inte går ner i vikt. Vissa äter också för lite kolhydrater som kan göra att våra kroppar inte fungerar optimalt. Vi är inte skapta till att ”nolla” min kropp är sådan: Ju striktare jag äter, ju smre går jag ner! jag behöver tillräckligt med grönsaker för att inte ligga i för stark ketos, så du förstår att jag inte förespråkar en strikt LCHF för alla.

Svara
Christina Andersson 15 januari, 2013 - 10:12

Hej,
Din blogg är mycket inspirerande och jag har beställt din bok för att börja med LCHF, efter 40 år med evig jojo-bantande. Det är ett par saker jag undrar över. Du nämner mandelmjöl, kokosmjöl och fiberhusk ska detta gå att hitta i välsorterade livsmedelsaffärer eller är det hälsokost?
Vad jag förstår så är kokosfett och kokosolja viktigt i LCHF kosten och det har nämnts cocosa kan jag hitta detta i vanliga affärer eller endast på nätet? Är kokosolja uppvärmt kokosfett eller är det två olika produkter? Hur mycket kokosfett tycker du är lagom att få i sig per dag?
Jag ser så mycket fram emot det här och din bok, känner mig enormt inspirerad och kan inte annat än att tro att LCHF är ett vettigt sätt att leva för mig. Tack för ditt engagemang och inspirationen du ger!

Svara
Åse 56kilo 15 januari, 2013 - 10:30

Hej! Först och främst: Kokosolja förespråkar jag att ALLA lägger till sin kost men mandelmjöl och kokosnötmjöl gör livet roligare =) mandelmjöl finns i vanliga butiker, men Risentas fungerar inte utan Sellton. Annars finns dessa på LCHFbutiken.se
Om du steker allt i kokosolja (den deodoriserade, utan smak) och gärna tar 1-2 msk ytterligare (på sked, i kaffet etc) så är dte lagom.
Varmt lycka till!!

Svara
gandhi 15 januari, 2013 - 12:07

Vad är det för fel på Risentas mandelmjöl? Jag har bakat med det flera gånger och trott att jag lyckats ??

Svara
Åse 56kilo 15 januari, 2013 - 12:13

Det blir torrare än vad det ska vara.

Svara
lotte 15 januari, 2013 - 09:23

Vill bara önska dig en bra dag♥

Svara
Åse 56kilo 15 januari, 2013 - 09:53

Tack snälla Lotte! Du också!

Svara
Anna-Lena 15 januari, 2013 - 08:51

Hej!
Såg på din blogg den 10:e januari en bild där
du står med din mobil. Jag undrar var du köpt
ditt halsband?(älvan som håller i en pärla), har själv ett par örhängen med
med denna älva fast i mindre variant. Skulle jättegärna vilja kunna få tag på denna älva
i större variant så jag får ett halsband som matchar örhängena.
Tack för en bra bok och en bra blogg har kört LCHF ett tag nu och det funkar
jättebra.

Svara
Åse 56kilo 15 januari, 2013 - 09:03

Hej! Den är från Pilgrim! =)
Lycka till, hoppas du hittar den!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.