60+ timmars fasta

av Åse
Artikeln innehåller reklamlänkar

Hej vänner!

Alltså denna dagen! Så många planer för dagen men inte hunnit med hälften av det jag tänkt 😆
Jag hasar omkring i detta sköna settet och mina happy flops!
Puffärm HÄR, Byxa HÄR

I eftermiddags avslutade jag min första långfasta!
Daniel var nöjd med 46 timmar igår kväll. Heja!

Jag har fått lite frågor i mina kanaler om min nuvarande vikt- och hälsoresa och även om varför jag gjorde en 60-timmarsfasta så jag tänkte göra ett litet inlägg om det!

Varför 60-timmars fasta

Först och främst, jag är ju inte ny inför fastan. Jag har använt fasta som verktyg för både vikt och hälsa sedan våren 2012.
16:8 först i några år och sedan lite längre fastor men inte mer än 1 dygn.

En långfasta (24-72 timmar) är toppen för att kickstarta fettförbränning, sänka insulinnivåerna, minska hungerhormonet ghrelin och Autofagi (cellulär självrensning).
Tänk på autofagi som en slags slags ”anti-aging-rensning” där slitna och skadade celldelar bryts ner och ersätts med nya, fräscha komponenter. Ju längre du fastar, desto mer drar kroppen igång denna självläkande process.
Dessutom får matsmältningssystemet vila lite när det varit många goda dagar under semestern.

Människor har i alla tider klarat sig utan mat under längre perioder – då använde våra förfäder kroppsfettet som bränsle när de jagade och samlade mat.
När du fastar påverkar det hur kroppen använder energi – alltså din ämnesomsättning. Fasta hjälper kroppen att växla från att bränna socker (och lagra fett) till att istället börja förbränna det fett som redan finns lagrat.
Och det är precis därför vi har fett på kroppen från början – som ett energilager att använda när maten inte finns tillgänglig.

Anledningen till min fasta var för att snabbt komma igång efter semestern. Jag vill äta rätt strikt lågkolhydratkost / keto nu i ca 1 månad för att skynda på min viktminskning.
Med fasta kommer man snabbare in i ketos – ett naturligt tillstånd där kroppen, istället för att använda socker (glukos) som bränsle, börjar bränna fett och omvandla det till ketoner – som används som energi, särskilt av hjärnan. Det sker när kolhydratintaget är mycket lågt, till exempel vid fasta eller en ketogen kost.

-4.3 kilon gick jag ner dessa 60 timmar och även om säkert ca 2 kilon är vätska och tarminnehåll så känner jag mig mycket lättare i kropp & knopp.
Helt enkelt en bra kickstart!

Det har gått hur bra som helst! (Druckit naturellt vatten oh svart te)
Min kropp är ju metaboliskt flexibel och har inga problem att växla energikälla.

Vi vill kunna vara metabola flexibla! Vi vill inte vara ”hangry” och bli yra och svaga när vi inte får mat. En sådan människa hade inte klarat sig förr 😉
Att vara metaboliskt flexibel innebär att kroppen lätt kan växla mellan att använda kolhydrater och fett som bränsle, beroende på vad som finns tillgängligt och vad kroppen behöver.
En metabolt flexibel person kan till exempel använda kolhydrater effektivt efter en måltid eller vid fysisk aktivitet.
Växla över till att bränna fett under fasta eller lågintensiv aktivitet utan att bli trött eller hungrig.
Att vara metaboliskt flexibel kan bidra till bättre energinivåer, viktreglering och minskad risk för insulinresistens.

Jag bröt fastan med en skål med surkål – Efter en fasta, när matsmältningssystemet har vilat, kan detta ge en mjuk och skonsam återstart.
Dessutom är det ju sååååå gott!

Sedan följde en Lowcarb ostfralla (low carb) med räkost, ägg och en liten klick klädesholmens goda kaviar!

Så klart Kreatin & Omega 3!
Jag tar de här: Kreatinkapslar som inte binder vätska

Kreatin

Kreatin är ett enkelt, säkert och effektivt tillskott för kvinnor, särskilt i klimakteriet, eftersom det stöder muskelmassa, hjärnhälsa, benstyrka och energi.
Man tror kanske att kreativ bara är för män som bygger massiva muskler i gymmet men kreatin har neuroprotektiva egenskaper och kan stödja hjärnfunktionen, vilket kan vara extra viktigt eftersom kognitiva förändringar kan ske under klimakteriet.
Kreatin kan även  ha antiinflammatoriska effekter och kan förbättra glukosmetabolismen, vilket kan vara fördelaktigt för kvinnor i klimakteriet som upplever förändringar i ämnesomsättningen.

Mellis! Gurkstavar med tzatziki – såååå gott och perfekt när man är sugen på ngt.

Nuvarande Vikt- och hälsoresa


Jag var viktstabil från 2009 till 2021 – med hjälp av lågkolhydratkost och fasta (sedan 2012).
Absolut, ibland vägde jag lite mindre, ibland lite mer. Som så många andra när man äter lite annorlunda under semestrar, helgdagar, resor.
Efter sommaren 2021 började jag viktöka (12 kg på dessa fyra år).
På samma kost & livsstil som innan. Hej förklimakteriet!
Hösten 2022 var jag definitivt inne i klimakteriet med allt vad det innebar.
Jag har inte haft det besvärligt i klimakteriet. Jag mådde bra förutom nattvallningar och svettningar och så klart en trist viktuppgång.
Under dessa fyra år har jag ju även nått menopaus och postmenopaus och arbetat mycket med inflammation, stress & sömn.
Jag slutade även med att fasta längre tider för det kan stressa kroppen när den är i obalans.
Kvinnor i klimakteriet har ofta redan känsligare hormonsystem.  Lagom är bäst – lyssna på kroppen och kombinera fasta med näringsrik mat och tillräckligt protein!
I slutet på 2024 kände jag mig redo att göra de förändringar och ta till de verktyg som jag kan och som jag vet fungerar men jag tänkte att det får ta sin tid.

Nu
-8,4 kg sedan december 2024 och nu kommer det fortsatt vara mer struktur på både fasta och vad jag äter i mitt matfönster fram tills jag når målvikt.
Under tiden kommer det så klart finnas tillfällen då det är svårare att ha struktur på fastan men jag kommer hålla mig till lågkolhydratkost så gott det går.
Styrketräning 3 ggr i veckan, yoga och minst 10.000 steg om dagen. Vibrationsträning och IR madrass.
Är pepp på att komma tillbaka!

Varför viktökning i klimakteriet?

Det är verkligen inte alla som viktökar i klimakteriet men väldigt många gör.
Varför?

Det börjar ju oftast i Perimenopaus (åren före menopaus):

  • Hormonell berg-och-dalbana: östrogen och progesteron svajar.
  • Stresskänslighet ökar, kortisol påverkar fettinlagring (särskilt på magen).
  • Viktminskning är ofta svårast här – kroppen håller gärna fast vid vikt.

Menopaus (när mensen upphört i 12 månader)

  • Hormonbalansen förändras, men blir mer stabil igen (även om nivåerna är lägre).
    Bättre förutsättningar att lyckas med viktminskning – särskilt om man hanterar insulinresistens, inflammation, stress och sömn.

Postmenopaus (när mensen uteblivit minst 12 månader)
Mindre hormonell kaos, men ämnesomsättningen är ofta långsammare.
Kroppen svarar ofta bättre på struktur: proteinrik kost, fasta, styrketräning.
Viktminskning blir mer som för yngre – men kräver mer precision.
Där är jag nu!

Nåja, det var en liten uppdatering!
Kommer säkert fler inlägg under resans gång – har ni frågor så är dte bara att ställa dem!

👋🏻

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

4 kommentarer

Åsa 4 augusti, 2025 - 21:43

Tack för svar 🙏🏼😊

Svara
Åsa 4 augusti, 2025 - 21:12

Man hör ju så mycket om att kött, särskilt rött kött och charkprodukter, är dåligt för hälsan och något man bör minimera. Hur tänker du kring det (med tanke på att du förespråkar LCHF-kost)?

Svara
Åse 4 augusti, 2025 - 21:16

Först och främst så förespråkar jag inte LCHF-kost. Jag har inte ätit LCHF på flera år.
Inte för att jag tycker att det är dåligt – tvärtom – men jag har helt enkelt landat i att jag mår bäst av en proteinrik kost med en rimlig mängd naturliga fetter, snarare än att fokusera på att minimera kolhydrater till varje pris och äta 70% fett.
När det gäller rött kött och charkprodukter så tänker jag nyanserat. Processat kött, särskilt det med mycket tillsatser, socker och nitriter, äter jag själv sällan. (Charkprodukter tex)
Däremot ser jag inget problem med att äta rött kött av god kvalitet som en del av en balanserad och näringstät kost. Kött är en viktig källa till bland annat järn, zink, B12 och fullvärdigt protein – något särskilt kvinnor i fertil ålder, äldre och fysiskt aktiva kan ha nytta av.
Som med det mesta handlar det om vad man äter i övrigt, och hur ofta – inte om att svartmåla enskilda livsmedel. Jag tror på matglädje, variation och att lyssna på sin kropp.

Svara
Titti 4 augusti, 2025 - 20:24

Tack för god information, på väg dit snart 🫣

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.