Hej på er!
Önskar jag kunde säga att jag är pigg som en mört idag men trots att jag sovit 8.5 timmar i natt och nonstop så var jag piggare igår haha!
Men men så är det, höstbasiluskerna är enträgna!
Jag jobbar med andra ord från soffan idag, laptopen i knäet och en stor fet trött katt bredvid.
I går efter gymmet och utvecklingssamtal så ställde jag mig och påbörjade maten med en gång. Jag bakade ett gäng bröd och sedan blev det en härligt värmande och mustig Chili Con Carne!
Jag har inga problem med att äta bönor emellanåt, äter man strikt lågkolhydratkost så kan det vara en idé att antingen undvika eller äta några få. Bönor är kolhydratrika (dock låg påverkan på blodsocker) men innehåller även massor av bra saker som protein, fibrer och massor av B-vitamin liksom järn, kalium, fosfor, magnesium och zink.
Baljväxter innehåller dessvärre mycket lektiner (antinutrienter) som vi människor ska vara försiktiga med. Finns ju mycket i spannmål, nötter, fröer och i processad mat.
Som sagt, jag ser inte svart och vitt på det vi stoppar i munnen utan försöker se helheten, jag äter helt enkelt mer och oftare av det som är bättre och mindre och mer sällan av det som är mindre bra – fungerar ypperligt för mig.
PS: Blötläggning, groddning och fermentering av säd, bönor, fröer, nötter minimerar lektiner.
Lina Wallentinson har en intressant bok i ämnet!
Vill man skippa bönorna så gör man det!
MUMS! En riktig godsak så här i hösttider!
Skriv ut
Chili Con Carne
Ingredienser
- 1 kg nötfärs
- 4 gula lökar
- 2 vitlök solo eller 4 vitlöksklyftor
- 4 paprikor i olika färger
- 1/2 dl konc.kalvfond
- 1/2 dl chilisås
- 800 g krossade tomater
- 3 msk chipotlepaste
- 2 tsk koriander
- 2 tsk spiskummin
- 2 msk kakao
- 1 tsk chiliflakes
- 4 msk tomatpuré
- 3 burkar bönor (gärna blandade vita, kidney och svarta)
- salt och svartpeppar
- smör att steka i
- Tillbehör: Gräddfil, bladpersilja och en god sallad
Instruktioner
- Finhacka lök, vitlök och paprikor. Fräs dem mjuka i smör. Lägg över i tjockbottnad stor gryta.
- Fräs nötfärsen i omgångar och lägg sedan över i grytan. Rör ner resterande ingredienser som kryddor, tomatkross, fond, chilisås, allt utom bönorna.
- Låt småputtra i minst 30 minuter. Skölj av bönorna med vatten i durkslag och rör ner några minuter innan servering. Toppa grytan med lite klippt bladpersilja innan servering.
Näringsinnehåll
- Portioner: 8
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
17 kommentarer
Följde receptet exakt. Det blev så jäääkla gott!
Godaste chiliconcarnen ever!
Härligt! Tack för fin feedback <3
[…] dag kommer min Micheloppa på middag ikväll och jag tror bestämt det får bli Chili Con Carne! Men först ska jag slänga ihop ett recept på kalljästa frallor som jag hoppas blir bra så jag […]
Detta ska jag testa, men jag måste fråga. Chilisåsen och kalvfonden, innehåller inte det ganska mycket socker? Jag äter en väldigt strikt lchf, eller jag försöker hålla mig till det lite striktare. Men med tanke på den mängd man har i jämförelse med den mängd man lagar så kanske det inte har så stor betydelse gällande sockret i de ingredienserna? 😀 Inspirerande recept för övrigt!! 🙂
Hej!
Felix osötad chilisås är grym, 2,6 g kolhydrter per 1/2 dl.
1/2 dl kalvfond innhehåller 3 kolhydrater (inget tillsatt socker, delat på 8 personer så blir det försumligt (0,7 g kolhydrater)
[…] gjorde min Chili Con Carne, perfekt till många! Den hade dessutom fått puttra på spisen i 2-3 timmar så den var riktigt […]
Ser väldigt gott ut! Går denna bra att göra. Crockpot? Någon förtjänst? 8 tim på låg?
Lätt den mest fantastiska chili con carnen jag någonsin ätit! Tack Åse för goda recept! 😀
Vad roligt att det smakade! Kram!
Hej Åse! Måste bara få säga att vi ätit din Chili con Carne idag. Både min man och jag höll på att äta ihjäl oss. Så oerhört gott! Ja du – dina recept går inte av för hackor. Älskar dom och lagar dom i stort sett varje måltid.
Kram från mej
Åh vad härligt att höra!! Glad jag blir! tack!
Tack Åse! Middagen blev jättegod! Ännu ett kanonrecept från din blogg!
Hej, den här köpte jag ihop igår för att göra ikväll – men kan du ge ett ”ansikte” åt chipotlepaste , jag hittade i alla fall ingen på min Ica….
Tusen tack för en superinspirerande blogg!!
Det finns bland tacostillbehör i välsorterade butiker. En burk som liknar salsa eller tacosås
Lät väldigt gott. Vad bakade du för bröd till? Eller du kanske inte hade dem till chili con carnen? Tack för all inspiration!
//Linda
Tack för din härligt inspirerande blogg. *Nu vet jag vad vi ska ha för middag ikväll 🙂
Njut av din vecka och hoppas du kommer igång med din träning
Kram Jos 🙂