Hej vänner!
Detta brödet är mina barns favorit och de säger alltid ”pepparkaksbrödet”
vet inte riktigt hur pepparkakssmaken kommer in men de associerar väl det med jul och att det är brunt! haha!
Jag har receptet här i bloggen under namnet ”Sirapslimpa” men det är ju faktiskt även Kavring!
(Vill ni ha ett lågkolhydrat vörtbröd? Då hittar ni det HÄR)
Det funkar även som vörtbröd! Prova att lägga ner 2 påsar vörtmix (Santa Marias)
och byt ut 3 dl filmjölk mot en flaska (33 cl) porter! Lite extra rågsikt behövs!
I går på 1:a advent åt vi det som en julsmörgås med extra allt!
Ägg, skärgårdssill, köttbullar på rödbetssallad, leverpastej med syltlök och chornicons och rödbeta och så klart julskinka med majs och senap! Sååååå gott!! Fast i dag är det tillbaka till lågkolhydratkost igen =)
Skriv utLättbakad kavring (även som vörtbröd)
- Portioner: 4 bröd
Ingredienser
1 liter filmjölk
1 kg rågsikt
2 dl mörk sirap
4 tsk bikabonat
2 tsk bakpulver
1–2 tsk salt
ev. 2 msk brödkrydor
(För vörtbröd: 2 påsar vörtmix (Santa Marias), 2 dl blötlagda russin
och byt ut 3 dl filmjölk mot en flaska (33 cl) porter)
Instruktioner
Häll upp filen i en bunke. Blanda i sirapen. Rör tills det blandat sig.
Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta een stund i matberedaren.
Häll smeten i en smord mindre långpanna (23 x 31 cm)
Sätt in långpannan i kall ugn och sätt gärna en termometer i brödet. Sätt ugnen på 150 gr. När innertemperaturen är på 97 grader är brödet klart, det tar ca 1,5 timme.
Ta ut brödet och låt svalna.
Dela brödet i 4 mindre bröd. Förvara i frysen och ta fram vid behov.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
9 kommentarer
Hejsan.
Funderar på att göra vörtbröd men det står två påsar vörtmix……75 g x 2.
Blir det inte väldigt mkt?
Det blir ju två bröd så det stämmer
Hej, nu äntligen är det dags för mig att prova detta bröd. Dock blir jag fundersam på formen, 23 x 31 cm rekommenderas och jag mätte min stora långpanna (för typ tigerkaka i modell) men den är 13 x 30, så alltså är jag på jakt efter en helt annan form. Bakar du i typ en ugnsform med de rekommenderade måtten eller vad använder du? Jag har hundra formar så det är nog inga problem att skaka fram ngn 🙂 men vill bara dubbelkolla att brödet är tänkt att bli brett o lägre än om jag tar en långpanna med högre kant? Långpanna förresten, det är ju plåtar men jag menar sådana där rektangulär form som alltid har funnits. Thanks o krya på dig
Du kan lägga degen i två avlånga brödformar! Går minst lika bra! =)
hej
Varför fungerar det med sirap i detta receptet ? Känns mycket kolhydrater `?
//MVH Gudrun
Det är ju inget lågkolhydratrecept? Jag har inte bara recept som är låga här på bloggen, men som du säger – det märker man ju på ingredienslista om det är ett ÖCHF / Lågkolhydratrecept eller inte 😉
Hei !
Jeg har ikke prövad at gjöra bröd hjemme ennå , men etter ditt resept blei jeg veldig inspirert.
Jeg er ei svenske som har levd i Norge i en mansålder nå og alltid til JULEN savnet vörtbröd.
Takk for Inspirasjonen.
Hej Mikael, härligt! Hoppas du får ett gott vörtbröd till jul nu =)
Så gott brödet ser ut. Måste provas. Tack för en mycket bra blogg.