Hej på er!
Detta är en favoritgryta. Egentligen är det samma recept som jag gör en variant på Coq au Vin på men då byter jag ut fläskfilé mot kycklingfilé och oxfond mot kycklingfond. Min favorit är nog egentligen med kyckling! Så avgör ni vad som passar er i smaken! Det blir liksom lite annat med kyckling.
Kycklingen låter jag puttra i 25 minuter, fläskfilén mindre tid.
En snabblagad gryta som går att anpassa och servera till många!
Ett tips då är att förbereda alla ingredienserna först så är det bara att tilreda när det väl är dags!
Jag serverade palsternacksmos till min portion – gott!
Skriv utVingryta med fläskfilé och lök
- Portioner: 4
Ingredienser
1 fläskfilé, svensk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
140 g bacon
8 små steklökar
3 morötter
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
200 gr. champinjoner
smör till stekning
3 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 msk oxfond
1 msk soja
2 lagerblad
1 tsk timjan, torkad
½ tsk rosmarin, torkad
Ev. lite redning som arrowrot
Färsk timjan till garnering
Instruktioner
Ta fram köttet i god tid så det inte är kallt.
Putsa filén från hinnor och skär fläskfilén i 3-4 cm stora bitar. Skala morötterna och skär i 1 cm slantar. Skala steklökarna, strimla purjolöken.
Skär baconet i mindre bitar. Skiva champinjonerna.
Bryn fläskfilén med bacon i en stekpanna och lägg över i gryta.
Fräs steklöken och morötterna i några minuter och lägg sedan över i samma gryta som köttet. Stek purjolök, champinjoner och vitlök. Lägg över i grytan.
Häll på vin, vatten, fond, soja, lagerblad, timjan och rosmarin. Låt puttra under lock i 10 minuter (Kyckling 25 minuter). Rör ner lite redning och låt det få ett uppkok. Servera med valfritt tillbehör.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
6 kommentarer
Ser gott ut! Hur mkt kyckling har du till 4 portioner? 🙂
Mvh Heidi
Ca 800 g hade jag haft!
Jisses så gott! Skrev ut receptet direkt, nu ska vi laga vingryta
Kram Kajsa
För övrigt så lagas Coq au Vin med ungtupp, inte fläskfilé.
Haha! Det vet jag väl! 😅 därför jag skrev att detta är ungefär som jag gör ”Coq au vin med kyckling” dvs en ”fejk coq”
det är otroligt roligt att Tuck går in och tillrättavisar dig som skrivit typ 78 kokböcker. 🙂 🙂
Är nog lite fredagstrött men kan inte sluta skratta…