Vingryta med bacon, lök och champinjoner

av Åse

Hej på er!

Detta är en favoritgryta. Egentligen är det samma recept som jag gör en variant på Coq au Vin på men då byter jag ut fläskfilé mot kycklingfilé och oxfond mot kycklingfond. Min favorit är nog egentligen med kyckling! Så avgör ni vad som passar er i smaken! Det blir liksom lite annat med kyckling.
Kycklingen låter jag puttra i 25 minuter, fläskfilén mindre tid.

En snabblagad gryta som går att anpassa och servera till många!
Ett tips då är att förbereda alla ingredienserna först så är det bara att tilreda när det väl är dags!

Jag serverade palsternacksmos till min portion – gott!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Vingryta med fläskfilé och lök


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

1 fläskfilé, svensk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
140 g bacon
8 små steklökar
3 morötter
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
200 gr. champinjoner
smör till stekning
3 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 msk oxfond
1 msk soja
2 lagerblad
1 tsk timjan, torkad
½ tsk rosmarin, torkad
Ev. lite redning som arrowrot
Färsk timjan till garnering


Instruktioner

Ta fram köttet i god tid så det inte är kallt.
Putsa filén från hinnor och skär fläskfilén i 3-4 cm stora bitar. Skala morötterna och skär i 1 cm slantar. Skala steklökarna, strimla purjolöken.
Skär baconet i mindre bitar. Skiva champinjonerna.
Bryn fläskfilén med bacon i en stekpanna och lägg över i gryta.
Fräs steklöken och morötterna i några minuter och lägg sedan över i samma gryta som köttet. Stek purjolök, champinjoner och vitlök. Lägg över i grytan.
Häll på vin, vatten, fond, soja, lagerblad, timjan och rosmarin. Låt puttra under lock i 10 minuter (Kyckling 25 minuter). Rör ner lite redning och låt det få ett uppkok. Servera med valfritt tillbehör.

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

6 kommentarer

Heidi 22 oktober, 2020 - 12:22

Ser gott ut! Hur mkt kyckling har du till 4 portioner? 🙂
Mvh Heidi

Svara
Åse 22 oktober, 2020 - 12:24

Ca 800 g hade jag haft!

Svara
Bland Kastruller och Vinglas 25 september, 2020 - 07:32

Jisses så gott! Skrev ut receptet direkt, nu ska vi laga vingryta
Kram Kajsa

Svara
Tuck 24 september, 2020 - 21:59

För övrigt så lagas Coq au Vin med ungtupp, inte fläskfilé.

Svara
Åse 25 september, 2020 - 08:19

Haha! Det vet jag väl! 😅 därför jag skrev att detta är ungefär som jag gör ”Coq au vin med kyckling” dvs en ”fejk coq”

Svara
Helen 25 september, 2020 - 10:28

det är otroligt roligt att Tuck går in och tillrättavisar dig som skrivit typ 78 kokböcker. 🙂 🙂
Är nog lite fredagstrött men kan inte sluta skratta…

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.