Varför lågkolhydratkost?

av Åse

 

Jag funderade i går kväll på detta med lågkolhydratkost och de fördomar som fortfarande florerar mot denna kosten.
Min äldsta dotter har börjat äta mer lågkolhydratkost för att få bukt med hennes sockersug (som hon ju ärvt från mig) och i skolan berättar hennes klasskompisar att man måste äta ris, potatis, knäckebröd m.m.
Ehhhh näääää, det måste man inte! Inte dog urtidsmänniskan för att de inte åt ris eller vitt bröd, inte nutidens inuiter heller!
Men de har ju hört det från sina föräldrar! Min dotter äter i stället massor av grönsaker, fullfet mejeri, bra proteinkällor och hon äter en del spannmålskolhydrater som grovt bröd, quinoa m.m. Detta är inget som jag tvingat henne utan detta är helt hennes eget initiativ! Hennes magonda är som bortblåst, hon hade ont i magen efter varje måltid innan.

Att äta ”lite av allt” men begränsat anses av en del som bästa sättet att gå ner i vikt och det fungerar för många men det fungerar inte för ännu fler vågar jag påstå!
Om man har tendenser till att överäta och inte kan sluta tänka på mat/godis i tid och otid så tycker jag att man ska ge LCHF en riktig chans. Jag kan tex inte äta ”lite av allt” längre. Det fungerar under några dagar, och märk väl – då äter jag ändå bra kolhydratkällor!
Jag börjar kylskåpsäta, jag blir inte mätt, suget av skräp är stort! Jag tänker på mat i tid och otid.
Att använda fettsnål ost, grädde och creme fraiche smakar blääää numera! Det slutar alltid på samma sätt, efter ett par dagar så slänger jag mig tillbaka till ”min” kost och jag blir mätt, suget försvinner och jag blir pigg och glad!
Jag började intressera mig för lågkolhydratkost 2005 och då var det ett ”snabbfix” för mig. Ett bra sätt att snabbt gå ner i vikt och jag rasade mina sista kilon inför bröllopet! Sedan gick jag tillbaka till traditionell fettsnål kost ända fram till 2009. (Och pendlade upp o ner i vikt under tiden). Efter några månader insåg jag att det var inte bara ett snabbfix, det var ett sätt att leva för mig för jag såg så många fördelar det innebar! De omställningsbesvär jag hade i början, dvs jag orkade knappt cykla, hade bomull i huvudet etc, de försvann ju! (Det är bara omställningsbesvär!)  I dag är jag inte så full av energi på en kolhydratkost som jag är på en LCHF kost!
Once you go LCHF, you can’t go back! Det stämmer för många!
Nu säger jag inte att det är fel att äta en traditionell fettsnål kalorirestriktiv kost, för dem som det fungerar bra för! Men vad jag vill påpeka är att det är fel sätt för många av oss. Och många hade fått bukt med sin ätproblematik om de bara var villiga att ge LCHF en riktig chans.  Har man ätproblematik som beror på fysiska orsaker så rättar det ofta till sig efter ett tag.

Här sitter jag nämligen idag, efter tre dagar på kolhydratkost. Huvudet är mosigt, kroppen är tung, jag är hungrig, jag vill bara sova och jag kommer genomlida tre dagar innan min kropp mår bra igen!

 

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

27 kommentarer

maja 24 januari, 2011 - 15:48

tack för ett intressant inlägg. Min dotter har liknande problem som din (hon är snart 17) ochtanken har slagit mig att hon kanske borde prova. Men hon har haft problem med ätstörningar (inte så allvarliga men har ögonen på henne) så jag vet inte riktigt. Men hon är en rikig sockerråtta och humörsvängningar. Kanske värt å testa ändå.

Svara
Ann 20 januari, 2011 - 08:45

Tack för ett bra inlägg. Jag kan inte heller äta lite av allt längre utan håller mig så gott jag kan till LCHF. Är jag riktigt noga så försvinner sockersuget på en vecka. Kanonbra! Jag har precis hittat hit och ska idag testa att baka LCHF-brödet på förstasidan. Blir nog gott. 0O0

Svara
Åse 20 januari, 2011 - 09:33

Det är jättegott! Jag åt en äggmacka till frukost ;))

Svara
Taina 20 januari, 2011 - 08:25

Tack för ett bra inlägg, jag är ofta på på din blogg och får inspiration :mrgreen:
Kan berätta att jag som är i klimateriet och haft svåra problem med vallningar har helt tappat dem efter jag har slutat med kolhydrater och numera bara äter enligt LCHF.
Något för alla andra kanske att testa om man har dem problemen..
Tack för en superbra blogg %

Svara
Åse 20 januari, 2011 - 09:43

Åh det var intressant att höra!! Tack för infot! =)

Svara
Katarina W 19 januari, 2011 - 17:11

Jag håller med dig helt och hållet!!! Men det är riktigt kämpigt i början med socker tycker jag!! Men nu i semlans tider, vet du något bra recept på lchf-semlor? Jag är inte alls super på grädde på oopsiebröd 🙂 måste väl gå att baka på mandelmjöl?! Kram Katarina

Svara
Taina 20 januari, 2011 - 08:20

Hejsan
På den här sidan har dem Lyx-Semlor gjorda enligt LCHF..

http://LCHF Butiken/
😯 😯

Svara
Åse 20 januari, 2011 - 09:43

Åh men gud vilket bra recept!! Tack!!

Svara
Mariaros 19 januari, 2011 - 06:31

Hej.

Ja, trodde aldrig att kroppen skulle må så bra. Aldrig övermätt och däst i magen. Har ätit LCHF i 2 1/2 vecka nu
Härmomdagen så planerade jag att äta hallon o grädde på kvällen. Tog sötn medel på hallonen…. tyckte det var alldeles för sött!! Var tvungen att ta en bit salami efter för att få bort smaken.. Haha det hade jag aldrig trott om mig själv.

Har ju tänkt att införa lite kolisar när jag gått ner mer, men kanske inte kan det inser jag nu.

Kram Maria

Svara
Josefin 18 januari, 2011 - 17:03

Tack för ett jättebra inlägg, som alltid! 🙂
Det är ganska otroligt att man kan må så mycket bättre på LCHF-kost än tallriksmodellen.
Tänk om man skulle tänka till innan man äter nåt som inte är bra för en, och fråga sig själv om det är värt det, svaret skulle ju nästan alla gånger bli nej, det är inte värt det.
Man skulle istället tänka på allt gott man kan äta utan dåligt samvete! 🙂
Ha det bäst! Kram!

Svara
Bittan 18 januari, 2011 - 09:51

jag började med detta förra helgen o jag känner direkt att jag mår bättre..mitt humör är bättre 😡 ( det sa tillomed min man 0O0 ) men vet du om det finns nån sida där man kan räkna ut hur mycket kolhydrater det är i maten?? tex hur mycket innehåller 1 ägg??
o har du nått tips på mat man kan ta med sig?? jag är ute på mycke sportcuper med mina barn…tack för alla dina fantastiska recept!! du är en stor inspiration , jag går in här dagligen o skriver av recept o får massor av pep .. %

Svara
Karin 17 januari, 2011 - 19:42

Vilket bra inlägg, håller verkligen med! Många skulle säkerligen må bättre av att minska kolhydraterna istället för att fokusera på minskning av kalorierna.

Svara
Ullis 17 januari, 2011 - 19:10

Tack för bra och lättläst info. 🙂

Svara
Pernilla 17 januari, 2011 - 18:31

Måste ge dig varmt beröm för ditt lätta sätt att dela med dig av nyttig och bra kunskap. Du borde åka ut och föreläsa för alla våra ungdomar på högstadieskolorna. De hade nog fått sig en tankeställare kring mat och kost efter att ha hört dig berätta.Såg detta som ett stort problem hos många ungdomar under min praktik inom skolhälsovården. Så go for it girl ut och föreläs % % % kram kram

Svara
Åse 20 januari, 2011 - 10:09

Tack vännen! Vad rar du är!!! KRAM

Svara
Linda 17 januari, 2011 - 17:34

Tack så mycket för ditt lätta sätt att förklara hur allt ligger till med LCHF kost…nu i början möter jag faktiskt folk som inte tror att man kan leva så här..dom tror att detta är något hokuspokus..Men jag ska visa dom…
Ps: Tack för ditt gulliga inlägg i min blogg, återkommer i kväll med hur det gått i veckan 😥

Svara
Anna-Karin 17 januari, 2011 - 12:42

Åhh det är ju precis så det är!! Jag kan inte äta kolhydratkost utan att svälla som en ballong, känner mig tung och blir trött. Nää tacka vet jag LCHF då ¨mår jag och min kropp bra! Ha det gott.

Svara
mallan 17 januari, 2011 - 12:11

Bra inlägg!
Ja, tänk om alla hade all fakta hela tiden innan de uttalade sig…

Hoppas inte din dotter lider eller tar illa vid sig.

Kram!

Svara
Ettan 17 januari, 2011 - 11:31

Jag har i 2 veckors tid ätit mindre av både pasta,ris och potatis.Dock inte uteslutit det helt.Äter knappt något bröd.
I fredags och i lördags när barnen satt och åt både godis och snacks så var jag inte alls sugen.
Jag mår som en prinsessa.

Svara
Malle 17 januari, 2011 - 10:20

Precis så känner jag! När jag försöker mig på att äta lite av allt så ballar jag ur och är konstant sugen/hungrig. Men så fort jag utesluter kolhydrater förutom de i grönsaker o mejeriprodukter så tänker jag inte ens på mat!
Underbart!

Svara
Åse 17 januari, 2011 - 11:28

Härligt!!

Svara
Lotta ♥ ohlovely.se 17 januari, 2011 - 09:24

Mycket tänkvärt inlägg. Hm… jag börjar undra. Kan det vara därför jag får så ont i magen när jag är hos mamma & pappa och äter? Jag försöker inte ta så mycket potatis men de har ju alltid brunsås och potatis. Du vet, gammal husmanskost. 😉

När jag varit där så reagerar min mage direkt! Jag kör inte LCHF så strikt utan försöker dra ned på allt vad potatis, ris osv. heter. Jag har däremot fortsatt äta lite bröd. Det funkar. Jag måste säga att mitt sötsug blivit mindre, om det bara är en tillfällighet vet jag inte…

Men jag vet att jag mår mycket bättre och äter mindre portioner. 8)

Kram kram!

Svara
Åse 17 januari, 2011 - 09:27

Kul att höra gumman!
Ja varför du får ont i magen kan ju bero på att de använder snabba kolhydrater i kombination med mkt fett (tex brunsås gjord på grädde).
Keep me posted! KRAMAR

Svara
Gabriella 17 januari, 2011 - 09:23

Ska ge detta en chans!
Nu är jag på G.
Kram!

Svara
Åse 17 januari, 2011 - 09:32

Yay!! KRAM

Svara
CamillaP 17 januari, 2011 - 08:56

Kunde inte sagt det bättre själv! Synd bara att fördomarna är så inristade i folk, men jag tror ändå folk börjar få upp ögonen lite mer.
Kram

Svara
Åse 17 januari, 2011 - 09:02

Oh ja! Det är ett oerhört stort intresse för lågkolhydratkost nu! Det vittnar ju alla tidningsartiklar om!!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.