Varför lågkolhydratkost?

17 januari, 2011

 

Jag funderade i går kväll på detta med lågkolhydratkost och de fördomar som fortfarande florerar mot denna kosten.
Min äldsta dotter har börjat äta mer lågkolhydratkost för att få bukt med hennes sockersug (som hon ju ärvt från mig) och i skolan berättar hennes klasskompisar att man måste äta ris, potatis, knäckebröd m.m.
Ehhhh näääää, det måste man inte! Inte dog urtidsmänniskan för att de inte åt ris eller vitt bröd, inte nutidens inuiter heller!
Men de har ju hört det från sina föräldrar! Min dotter äter i stället massor av grönsaker, fullfet mejeri, bra proteinkällor och hon äter en del spannmålskolhydrater som grovt bröd, quinoa m.m. Detta är inget som jag tvingat henne utan detta är helt hennes eget initiativ! Hennes magonda är som bortblåst, hon hade ont i magen efter varje måltid innan.

Att äta ”lite av allt” men begränsat anses av en del som bästa sättet att gå ner i vikt och det fungerar för många men det fungerar inte för ännu fler vågar jag påstå!
Om man har tendenser till att överäta och inte kan sluta tänka på mat/godis i tid och otid så tycker jag att man ska ge LCHF en riktig chans. Jag kan tex inte äta ”lite av allt” längre. Det fungerar under några dagar, och märk väl – då äter jag ändå bra kolhydratkällor!
Jag börjar kylskåpsäta, jag blir inte mätt, suget av skräp är stort! Jag tänker på mat i tid och otid.


Att använda fettsnål ost, grädde och creme fraiche smakar blääää numera! Det slutar alltid på samma sätt, efter ett par dagar så slänger jag mig tillbaka till ”min” kost och jag blir mätt, suget försvinner och jag blir pigg och glad!
Jag började intressera mig för lågkolhydratkost 2005 och då var det ett ”snabbfix” för mig. Ett bra sätt att snabbt gå ner i vikt och jag rasade mina sista kilon inför bröllopet! Sedan gick jag tillbaka till traditionell fettsnål kost ända fram till 2009. (Och pendlade upp o ner i vikt under tiden). Efter några månader insåg jag att det var inte bara ett snabbfix, det var ett sätt att leva för mig för jag såg så många fördelar det innebar! De omställningsbesvär jag hade i början, dvs jag orkade knappt cykla, hade bomull i huvudet etc, de försvann ju! (Det är bara omställningsbesvär!)  I dag är jag inte så full av energi på en kolhydratkost som jag är på en LCHF kost!
Once you go LCHF, you can’t go back! Det stämmer för många!
Nu säger jag inte att det är fel att äta en traditionell fettsnål kalorirestriktiv kost, för dem som det fungerar bra för! Men vad jag vill påpeka är att det är fel sätt för många av oss. Och många hade fått bukt med sin ätproblematik om de bara var villiga att ge LCHF en riktig chans.  Har man ätproblematik som beror på fysiska orsaker så rättar det ofta till sig efter ett tag.

Här sitter jag nämligen idag, efter tre dagar på kolhydratkost. Huvudet är mosigt, kroppen är tung, jag är hungrig, jag vill bara sova och jag kommer genomlida tre dagar innan min kropp mår bra igen!

 

27 kommentarer
0

27 kommentarer

maja 24 januari, 2011 - 15:48

tack för ett intressant inlägg. Min dotter har liknande problem som din (hon är snart 17) ochtanken har slagit mig att hon kanske borde prova. Men hon har haft problem med ätstörningar (inte så allvarliga men har ögonen på henne) så jag vet inte riktigt. Men hon är en rikig sockerråtta och humörsvängningar. Kanske värt å testa ändå.

Svara
Ann 20 januari, 2011 - 08:45

Tack för ett bra inlägg. Jag kan inte heller äta lite av allt längre utan håller mig så gott jag kan till LCHF. Är jag riktigt noga så försvinner sockersuget på en vecka. Kanonbra! Jag har precis hittat hit och ska idag testa att baka LCHF-brödet på förstasidan. Blir nog gott. 0O0

Svara
Åse 20 januari, 2011 - 09:33

Det är jättegott! Jag åt en äggmacka till frukost ;))

Svara
Taina 20 januari, 2011 - 08:25

Tack för ett bra inlägg, jag är ofta på på din blogg och får inspiration :mrgreen:
Kan berätta att jag som är i klimateriet och haft svåra problem med vallningar har helt tappat dem efter jag har slutat med kolhydrater och numera bara äter enligt LCHF.
Något för alla andra kanske att testa om man har dem problemen..
Tack för en superbra blogg %

Svara
Åse 20 januari, 2011 - 09:43

Åh det var intressant att höra!! Tack för infot! =)

Svara
Katarina W 19 januari, 2011 - 17:11

Jag håller med dig helt och hållet!!! Men det är riktigt kämpigt i början med socker tycker jag!! Men nu i semlans tider, vet du något bra recept på lchf-semlor? Jag är inte alls super på grädde på oopsiebröd 🙂 måste väl gå att baka på mandelmjöl?! Kram Katarina

Svara
Taina 20 januari, 2011 - 08:20

Hejsan
På den här sidan har dem Lyx-Semlor gjorda enligt LCHF..

http://LCHF Butiken/
😯 😯

Svara
Åse 20 januari, 2011 - 09:43

Åh men gud vilket bra recept!! Tack!!

Svara
Mariaros 19 januari, 2011 - 06:31

Hej.

Ja, trodde aldrig att kroppen skulle må så bra. Aldrig övermätt och däst i magen. Har ätit LCHF i 2 1/2 vecka nu
Härmomdagen så planerade jag att äta hallon o grädde på kvällen. Tog sötn medel på hallonen…. tyckte det var alldeles för sött!! Var tvungen att ta en bit salami efter för att få bort smaken.. Haha det hade jag aldrig trott om mig själv.

Har ju tänkt att införa lite kolisar när jag gått ner mer, men kanske inte kan det inser jag nu.

Kram Maria

Svara
Josefin 18 januari, 2011 - 17:03

Tack för ett jättebra inlägg, som alltid! 🙂
Det är ganska otroligt att man kan må så mycket bättre på LCHF-kost än tallriksmodellen.
Tänk om man skulle tänka till innan man äter nåt som inte är bra för en, och fråga sig själv om det är värt det, svaret skulle ju nästan alla gånger bli nej, det är inte värt det.
Man skulle istället tänka på allt gott man kan äta utan dåligt samvete! 🙂
Ha det bäst! Kram!

Svara
Bittan 18 januari, 2011 - 09:51

jag började med detta förra helgen o jag känner direkt att jag mår bättre..mitt humör är bättre 😡 ( det sa tillomed min man 0O0 ) men vet du om det finns nån sida där man kan räkna ut hur mycket kolhydrater det är i maten?? tex hur mycket innehåller 1 ägg??
o har du nått tips på mat man kan ta med sig?? jag är ute på mycke sportcuper med mina barn…tack för alla dina fantastiska recept!! du är en stor inspiration , jag går in här dagligen o skriver av recept o får massor av pep .. %

Svara
Karin 17 januari, 2011 - 19:42

Vilket bra inlägg, håller verkligen med! Många skulle säkerligen må bättre av att minska kolhydraterna istället för att fokusera på minskning av kalorierna.

Svara
1 2

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.