MIKROFRÖKNÄCKE

av Åse

Nyttigt glutenfritt fröknäcke på 3 minuter i mikron (eller i Airfryern!)

RECEPTET HITTAR NI LÄNGST NER i receptkortet men läs inlägget för viktig info.

Hej hej! IDAG är det i allafall LILLÖRDA’! Haha!
Var heeeeelt säker på att det var onsdag igår! Helt bortkollrad i dagarna när det är sommar & semester!
Det var min granne Anna som igår när jag sa ”lillördag” utbrast: Är det onsdag idag???? DÅ SKA JAG JOBBA IMORGON!! Med ett sådant här ansikte: 😱 Då slog det mig, var ju bara tisdag! 🥳

Detta mikrofröknäcket är ni många som efterfrågat sedan jag lade ut det på instagram!
HÄR ser ni reelen.

Detta knäcket har jag ätit varje dag nu sedan återgåendet till min må-bäst kost!
Ett runt fröknäcke som är perfekt till frukost, till ost & charkbrickan, till sillunchen, jul, midsommar you name it!
Idéen till knäcket fick jag av Clean Eatings fröknäcke som vi alltid har hemma.


Fröknäcke på plåt har jag ju gjort under rmånga år, men det händer inte så ofta längre.
Jag kikade på ingredienserna och tänkte att det där kan man ju snabbt svänga ihop själv.
Eftersom jag använder mikron till tex 2 minutersbrödet så tänkte jag att det kan ju så klart även fungera för mikrofröknäcket!

Fröer innehåller nyttigt fett, antioxidaner och mineraler och just chiafrön och linfrön är rikt på lösliga fibrer som våra goda bakterier i tarmarna har som favoritmat. Som tack för ”maten” utsöndrar de ämnen som påverkar vår hälsa positivt.
Utöver det så hjälper de oss med jämn blodsockerkurva och en mättnad som håller länge!

Krossade linfrön har vi varnats för att överdriva då de innehåller vätecyanid men hela linfrön åker oftast hela igenom kroppen och bidrar mest till att bromsa magsäckstömningen och bidrar till att hålla oss mätta längre.

Ang hela linfrön hos Livsmedelsverket

När man äter hela linfrön är det bara en liten del av linfröna som går sönder när man tuggar på dem. De allra flesta sväljs hela. Därför är risken att få i sig skadliga mängder vätecyanid mindre jämfört med att äta krossade linfrön. Hela linfrön passerar alltså genom kroppen utan att så mycket vätecyanid bildas

Både barn och vuxna kan äta hela linfrön i till exempel müsli, gröt, bröd och fröknäcke. Mängden linfrö i dessa produkter är så liten att den inte har någon betydelse.

Det finns dessutom studier som visar på att linfrö kan verka förebyggande mot vissa typer av cancer till exempel bröstcancer eftersom linfrön innehåller liganer.

Fröknäcket går snabbt att svänga ihop och jag ska bjuda er på två olika recept. Ett med bara fröer och ett med kruskakli i – Med kruskakli i så blir knäcket mer som knäckebröd.

Man kan antingen väga upp fröerna eller använda mått! Bara att blanda ihop i liten skål. Tänk på att blanda ordentligt så att alla fröerna blir blöta av det heta vattnet.
Jag brukar ta 15 g sesamfrön och 15 g blandat linfrön och chiafrön. Dvs SAMMANLAGT 30 gram frön.

Jag formar sedan en boll och trycker ut på bakplåtspapper.
Bollen plattas ut med vätad hand till en jämn rund.

Fortsätt platta ut med handflatan och se till så kanterna är jämna.

Sprinkla lite vallmofrön eller chiafrön eller varför inte solrosfrön på!

Lägg in bakplåtspappret med knäckesmeten på glasplattan i mikron och kör på full effekt (900 W)  i mikron i 3 minuter.
Jag brukar sedan ta ut knäcket, dra bort det från bakplåtspappret och är undersidan lite mjuk i mitten så lägger jag knäcket upp och ner och kör i 30-60 sek till.

OBS!! Ovanstående tider är för min mikro, en del läsare som gjort receptet behöver ha det lägre tid innan första vändningen. Prova lägre tid (tex 2 minuter) om det är första gången ni gör det.

Nu kommer jag få frågor om man inte kan göra detta i ugnen, javisst kan man det men då hade jag ju hellre gjort en hel plåt: Recept HÄR – Eller så kör ni en större sats av detta receptet och kör i ugnen. Typ 60 minuter på 16 g varmluft.

Det fungerar även i Airfryern (200 i 5-6 minuter eller tills knäckte är torrt, längre tid för receptet med kruskakli)

VOILA! Frukostknäcke på NOLLTID!
Det är svårt att beräkna energi på mikroknäcket då de flesta fröerna åker ju igenom tarmen hela! Om jag hade räknat kalorier eller points eller kolhydrater så hade jag inte räknat knäcket utan sett det som en bonus för tarmen och vikten 😉
Men här kommer i alla fall:

Per knäckeskiva: 182 kcal, 5.7 g protein, 15.4 g fett, 6 g kolhydrater

Här är fröknäckebrödet fast med tillsats av Kruskakli!

Jag gillar personligen mikrofröknäcket med tillsats av kruskakli för konsistensen blir lite bastantare som riktigt knäckebröd.
Kruskakli är grovt vetekli, framställt av vetekornets skalskikt. Kruskakli är rik på fiber och niacin. Niacin bidrar till att minska trötthet och utmattning.
Vetekornets skaldelar innehåller inte gluten i sig (liksom havregryn), men vid framställningen kan andra delar av vetekornet hamna bland skaldelarna.
Så tål ni inte gluten eller undviker till 100% så skippar ni det och följer det första receptet!
När det gäller kolhydrater så bidrar 1 msk kruskakli med:
8 kcal, 0.4 g protein, 0.7 g kolhydrater, 0.1 g fett

Detta fröknäcket behöver extra tid i mikron då det innehåller nästan dubbelt så mycket vatten. Jag kör mitt i ca 5-6 minuter.
Tar ut det efter 3 minuter och vänder på det och kör det 2-3 minuter till.

Dagens fröknäke! Med smör och samisk rökt skinka (favoritskinkan)

Här kommer receptet till er!
Gör ni mikrofröknäcket? Tagga gärna mig på instagram!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

56kilos enkla MIKROFRÖKNÄCKE


  • Författare: Åse
  • Portioner: 1

Ingredienser

Fröknäcke recept 1:
1/2 dl. ca 30 g (sammanlagt av båda fröerna) sesamfrö och linfrön/chia
drygt 1 krm Lindroos pulversierat psyllium
2 msk hett vatten
1 nypa salt
Topping: Vallmofrön, chiafrön eller andra fröer. Även gott att sprinkla lite havssalt och rosmarin ovanpå.

Fröknäcke recept 2:
1/2 dl, ca 30 g (sammanlagt av båda fröerna) sesamfrö + linfrön/chia
1 msk kruskakli
2 krm Lindroos pulversierat psyllium
45 ml (3,5 msk) hett vatten
12 nypor salt
Topping: Vallmofrön, chiafrön eller andra fröer. Även gott att sprinkla lite havssalt och rosmarin ovanpå.


Instruktioner

Blanda fröer, psyllium och salt. Koka upp vatten och rör ihop allt ordentligt.
Lägg frösmeten på ett tillklippt bakplåtspapper, fukta händerna och platta ut med handen. Forma brödet jämnt runt med fingrarna. Mikra på full effekt i 2-3 minuter. (Med kruskakli 5-6 minuter)
Dra bort knäcket från bakplåtspappret och se så undersidan är hård och inte mjukt, ifall det är mjukt/blött lägg upponer i mikron och mikra lite till.

 

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

26 kommentarer

Newburg Fisk- och Skaldjurssoppa - 56kilo.se - Recept, Inspiration och Livets Goda 12 april, 2024 - 13:27

[…] intagen, Mikrofröknäcke med majo, ägg och mästarmakrill i tomatsås – jag tenderar ju till att fastna i samma […]

Svara
Fröknäcke i Airfryer - 56kilo.se - Recept, Inspiration och Livets Goda 2 april, 2024 - 13:11

[…] för egen del och dagen började med den här proteinrika frukosten. Mitt MIKROFRÖKNÄCKE går lika bra att göra i […]

Svara
GUBBRÖRA - 56kilo.se - Recept, Inspiration och Livets Goda 27 mars, 2024 - 09:02

[…] ni gubbröra? Det är jus å himla gott på ett fröknäcke (recept HÄR, HÄR och HÄR) eller som tillbehör till påsktallriken. I […]

Svara
Tonfiskröra - 56kilo.se - Recept, Inspiration och Livets Goda 18 januari, 2024 - 17:09

[…] Supergott till MIKROFRÖKNÄCKE! […]

Svara
Britta 2 januari, 2024 - 21:43

Mitt blev bränt i mitten. 😥

Svara
Åse 2 januari, 2024 - 21:44

I mikron?
Snurrar plattan i mitten?

Svara
Britta 2 januari, 2024 - 23:23

Ja. Och den har bara maxeffekt 700 så jag trodde det skulle ta extra tid. Väldigt märklig. Men kanterna var goda. 😉

Svara
Åse 3 januari, 2024 - 08:07

Låter märkligt att det blir så, kanske beror på hur effektiv mikron är eller hur stor den är (Jag har en stor inbyggd)

Svara
Sasse 2 mars, 2024 - 10:03

Även mitt brändes i mitten, har tre olika micror att tillgå. Jag kör 2,5 minuter, tar ut och vänder kakan uppochner och kör därefter 1,5 minuter till, så brukar det gå bättre. I min lilla micro blir det väldigt fuktigt, så i pausen får jag torka ur ugnen innan det är dags att grädda de sista 1,5 minuterna.

Svara
Åse 2 mars, 2024 - 10:20

OK, det är bara att inse att alla mikros beter sig olika =) Har du alltså provat receptet i tre olika mikros?
I min mikro så funkar de tider jag skrivit, kan kanske bero på storlek på mikron? Min är stor och inbyggd.
Tack för din feedback!

Svara
Sasse 2 mars, 2024 - 16:53

Ja, jag bor på tre ställen, med lika många micror. Och frökex måste man ja ha varje dag! Och helst nygräddade. Ditt frökexrecept är det bästa jag provat, just för att slippa värma ugnen. Mitt tips är att göra en sats x 10 och blanda alla de torra ingredienserna i en burk. Då kan man ta en halv deciliter av frömix, hälla i en liten skål, röra ner 2 msk kokande vatten (som man enkelt värmer i sin kettel). Blanda väl med en slickepott och låta stå några minuter, därefter häller man ut smeten på ett smörpapper (som man delat i 4 delar), lägg på ett andra kvarts smörpapper. Lägg en skärbräda ovanpå och tryck ut till ett lagom tjockt kex. Ta bort det övre smörpapperet. Lägg kexet, med sitt smörpapper under, på microugnslocket (som ju är perforerat) på glasskivan i micron, så att det kommer upp lite. Detta gör att risken för att kakan blir bränd minskar och att den torkar som den ska. Som jag skrev tidigare kör jag 2,5+1,5 minuter, tar ut kakan efter 2,5 minuter, lägger på det andra smörpapperet och vänder uppochner på alltihop, tar bort det smörpapperet som nu ligger överst och fortsätter grädda 1,5 minuter. Klart utan att bli bränt! Och smörpapperen kan återanvändas.

En annan sak: Jag försöker spara såväl ström som tid och undviker därför att starta ugnen så mycket jag kan. Det innebär att jag vill kunna baka så mycket som möjligt i micron. Muggbröd är suveränt och går snabbt, jag brukar också grädda kakor i micron. Om man gör en kakdeg på mandelmjöl, rullar ihop den till en korv i plastfolie så kan man skära upp 6-8 kakor åt gången och grädda dem i micron på en tallrik i en minut, så har man alltid nybakade kakor till kaffet. En klick cheesecakefyllning på, så blir det som en liten bakelse. Ljuvligt! Så jag skulle välkomna recept på olika bröd som kan gräddas i micron. Tack för din sajt!

Debbie 30 november, 2023 - 17:29

Blivit besatt av detta recept. Gör det utan kruskakli och bara älskar det! Flera ggr i veckan gör jag det. Sen ost och ägg på. Smarrens och jag står mig många timmar på det 🙂

Svara
Violeta 15 november, 2023 - 19:58

Men oj vad gott detta var!! Mycket godare än köpeknäcket från Clean Eating. Klockrent recept, gick fort att sno ihop å blev toppen i airfryer.

Svara
Maria 16 januari, 2024 - 07:09

Hur gjorde du i AF? 🙂

Svara
Maria J Cruz 23 oktober, 2022 - 19:41

1000 tack för detta super crunchy, kanon goda och enkla recept. Jag har en färdigblandad burk med fröerna på jobbet och tillsätter bara vattnet och njuter av nybakad lunch! Detta är en life saver 🥰

Svara
Åse 24 oktober, 2022 - 11:44

Så smidigt, eller hur!? Härligt att du uppskattar! 🥰

Svara
Tillbaka till Rutiner och NYTT hemma. - 56kilo.se - Recept, Inspiration och Livets Goda 19 augusti, 2022 - 12:12

[…] Mikrofröknäcke till frukost igår, delade det i två delar – älskar det! Med två ägg och lite […]

Svara
Rebecka 14 augusti, 2022 - 11:58

Ha! Nu har jag även testat fröknäcket med kruskakli (ser att min autocorrect hjälpt mig lite i tidigare kommentar 🫣) Fröknäcket med kruska är ju HELT suveränt! Och håller ihop så bra! Vi har varit ute med båten ett par dagar, strax innan avfärd snodde jag ihop två omgångar av knäcket (delade smeten i två rektanglar, som passade burken) och hade perfekta mackor att lasta såväl ägg som avokado som ost på! Tack, Åse! Vilken game changer med snabbfixade fröknäcke!!!

Svara
Åse 15 augusti, 2022 - 09:17

Så himla fin feedback! Vad glad jag blir! Visst är det ett toppen-lifehack!? Har själv ett knäcke i mikron nu =)
KRAM!

Svara
Rebecka 10 augusti, 2022 - 12:53

Vilken toppengrej! Det funkar ju perfekt, blir supergott och så lagom mycket (hälsar en som skulle kunna snacksa i dig en hel plåt)
Så smidigt och snabbt! Tusen tack!
(Jag har bara testat det med bara frö, dvs inte krislag-varianten, än)

Svara
Linda 4 augusti, 2022 - 21:43

Har kastat ut micro. Men tänker air fryern borde funka och inte ta så lång tid

Svara
Åse 5 augusti, 2022 - 11:20

Yes, jag kör på 200 i ca 5-6 minuter eller tills knäcket är helt torrt.

Svara
Anna 4 augusti, 2022 - 12:05

Tack recept🧡Var köper du Lindroos psyllium?Ha en fin helg!! Snart fredag 🥂🧡

Svara
Åse 4 augusti, 2022 - 12:06

Hej! På ca Maxi eller via länken i inlägget! =)
Trevlig helg!

Svara
ÅsaS 3 augusti, 2022 - 21:22

Tack för påminnelsen om fröknäcke! Det är på tiden att jag gör en sats snart (enligt ditt originalrecept), för det är ju så gott!
Och linfrön har jag konstaterat att min mage mår bra av! Brukar blanda ner det i min granola och även strö över yoghurten. Så jag väljer att se dess fördelar framför nackdelar, och använder fröna med måtta och sunt förnuft. Balans, helt enkelt, som mycket annat i kosten.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.