Fröknäcke / Knäckebröd LCHF- Glutenfritt

av Åse

Det är nu 2,5 år sedan jag först lade upp Fröknäcke receptet och jag tror många av er har provat det vid detta laget, men det är värt att lyftas fram!
Jag gör det numera lite annorlunda! Perfekt i en glutenfri kosthållning och passar LCHF, Paleo etc.
OBS! Du kan använda vilka fröer du vill ha! Linfröna är dock viktiga för att smeten ska hålla ihop.
Så här gör jag:

IMG_7162

012A5155
012A5160

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

1 plåt Fröknäcke / Knäckebröd LCHF- Glutenfritt


Ingredienser

  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl sesamfrön
  • 1/2 dl pumpafrön (kan bytas mot solroskärnor)
  • 1/2 dl hela linfrön
  • 4 msk chiafrön
  • 2 msk pofiber eller mandelmjöl alt kruskakli
  • 1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
  • 2,5 dl hett vatten
  • 1 msk rapsolja eller kokosolja utan smak
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk mortlad anis, kummin och fänkål (blanda 50/50)
  • Vallmofrön + flingsalt till topping

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 160 g (varmluft)
  2. Lägg bakpapper på en plåt.
  3. Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Häll därefter vattnet och oljan i fröblandningen, rör om ordentligt.
  4. Låt stå en liten stund tills vattnet blandats in och frösmeten håller ihop.
  5. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper (OBS! Inte smör(gås)papper!), sprid ut till en kaka med slickepott. Se till så det inte blir några lufthål. Se bara till så knäckebrödet inte blir på tok för tunt, då bryts det lätt sedan.
  6. Sprinkla vallmofrön och lite flingsalt över. Sätt in i mitten av ugnen.
  7. Efter ca 30 min, ta ut plåten och skär smeten i rutor med pizzaskärare. Det går givetvis bra att bara bryta fröknäcket i bitar sedan. Sätt in igen i ca 30-40 minuter.
  8. När knäcket är hårt men inte bränt så är det klart. Förvara i burk.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 20

 

Gamla receptet:
1 dl Solroskärnor
1 dl Sesamfrön
1/2 dl hela Linfrön
2 msk Pofiber
1 msk Ljust pulveriserat psyllium (psylliumfröskal)
1/2 dl deodoriserat kokosfett
2 1/2 dl kokande Vatten
1 tsk Havssalt
Lägg bakpapper på en plåt.
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Smält kokosfett i en kastrull, tillsätt vatten och koka upp.
Häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt.
Häll omedelbart upp på en plåt med bakplåtspapper, sprid ut till en tunn kaka med slickepott.
Grädda på 150° i ca 45-60 minuter. Ta ut och skär ut skivor med tex en pizzaskärare.
Sänk temperaturen till 80 grader och låt stå och torka i ett par timmar. Knäcket ska vara hårt, inte segt.

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

60 kommentarer

Margreth 6 september, 2017 - 18:26

Otroligt gott och lättbakat knäckebröd. Ett tips är att använda non-stick ugnsduk istället för bakplåtspapper, återanvänds, behöver ej smörjas. Använder det alltid i ugnen – lätt att rengöra.:)

Anna 11 juli, 2017 - 09:33

Är det ok om jag delar dina recept på min blogg?

Åse 11 juli, 2017 - 10:08

Hej! Ett och annat recept går bra, hänvisa till min blogg så blir jag glad (bilderna får dock inte lämna bloggen)

Anna 31 mars, 2017 - 12:26

Hur är bästa sättet att förvara dessa så dom inte blir sega?

Åse 31 mars, 2017 - 16:34

Utan olja blir de inte sega så ovanlig burk 🙂

hanna 8 januari, 2017 - 18:08

Strödde på rosmarin, lite mer sesamfrön och flingsalt(uteslöt de andra kryddorna) Såå gott!😊

Anna 6 november, 2016 - 11:24

Hej! Jag bakade dessa i går. Hur många får du ut då du göra runda fröknäcke på denna sats. Må gott!! Med vänlig hälsning, lchfochmagott

Åse 6 november, 2016 - 11:25

Oh det vet jag inte, beror på hur stora jag gör dem. Oftast gör jag dock vanliga rutor.

Åse 29 augusti, 2016 - 18:13

Nej det behövs inte 🙂 Du glömde inte fiberhusken?

Monica Johannesson 25 augusti, 2016 - 08:12

Hej Åse!
Så himla gott och knaprigt ditt senaste recept på fröknäcke var! Beroendeframkallande minsann! Har du räknat ut hur mycket kolhydrater, fett det innehåller på ett ungefär? Hur många vågar man äta/dag för att inte hamna för högt på lågkolhydratdiet?
Tack för alla dina bra inlägg!
Med vänlig hälsning, Monica

Åse 25 augusti, 2016 - 11:55

Hej Monica! Jag har för mig att det är runt 1-2 per kex. Jag rekommenderar att man äter riktig mat och inte kex i tid och otid men 1-2 per dag är ju inga problem, speciellt om det ingår i en måltid – allt man stoppar i munnen ovanpå mat, bara för att det är gott är ju inte bra för vikten åtminstone 🙂

Camilla 6 augusti, 2016 - 12:37

Ska det vara hett vatten?

Camilla Lindholm 9 maj, 2016 - 10:23

Hej Åse!!!
Tack för fantastiska recept. Jag har lyckats slarva bort det fantastiska gamla receptet på fröknäcke, blev så glad när jag hittade det här!! Men jag kan inte riktigt läsa ut vad det står om det gamla receptet!!Hur mycket vatten, linfrön och hur mycket kokosfett?//Camilla

Åse 9 maj, 2016 - 10:34

Hej! Hur menar du? Receptet hittar du här: https://56kilo.se/knackebrod-froknacke-2/

Camilla 9 maj, 2016 - 15:00

Några tecken hade fallit bort så jag kumde inte se måtten!! Men nu kunde jag!! Tisen, tusen tack för snabbt svar!!

Åse 9 maj, 2016 - 15:01

Åhå!!skönt det löste sig!! :))

Maria 28 april, 2016 - 19:40

Hej
Jag tror det är Resenta som har färdiga blandningar. Dessa måste väl vara ok.
Bra att ha hemma:)
// Maria

Johan 14 april, 2016 - 17:32

Hej!
Har varit jättenöjd med receptet på frönknäcke, men de senaste gångerna så har knäcket fastnat helt i bakplåtspappret (alltså så pass att det inte gått att få loss). Har du ändrat något i receptet senaste två månaderna eller kan det vara så att vissa papper är sämre? ICAs använde jag innan utan problem och de två senaste satserna som fastnat har varit med gekås resp. Topits papper.

Åse 14 april, 2016 - 17:34

Först och främst, anänder du bakplåtspapper? Inte smörpapper?
Icas bakplåtspapper i ark funkar fantastiskt.
Prova att smörja pappret lite innan annars,

Eva Ericsson 7 mars, 2016 - 11:40

Hej!
Har blivit rekommenderad denna blogg av en väninna! Har precis läst ditt recept på fröbröd. Bröd är det jag saknar mest i LCHF- dieten. Men jag bor i Portugal och har aldrig sett varken fiberhusk eller pofiber här. Kan man köpa det på nätet.
Har också kontaktat Risenta och frågat om de skickar sina varor t.ex. bönpasta utomlands. Det gör de inte.
Mvh Eva

Åse 7 mars, 2016 - 11:43

Hej! Jag vet dessvärre inte vilka onlinebutiker som skickar till Portugal. Kanske har du vänner i Sverige som kan skicka till dig?

sara 26 februari, 2016 - 21:39

Räcker det att ha i bara pofiber eller måste man ha fiberhusk?

Åse 26 februari, 2016 - 21:41

Du måste ha fiberhusk 🙂

Jessica Eliasson 11 januari, 2016 - 11:51

Gjorde efter ”nya” receptet nu. blev kanon bra. räckte med 50 minuter. Gott och frasigt. Gjorde två plåtar samtidigt. Det enda negativa är att de tog slut så fort 😉
Kram Jessica/Kungsbacka

Åse 11 januari, 2016 - 12:09

Hihi attans! Jag vet! Försvinnande goda! ?

Magdalena 28 december, 2015 - 19:08

Hej!
Min ugn är 25 år gammal. Den har inte varmluft:(
Så min fråga är, vilken temperatur jag ska ha på ugnen?

Åse 28 december, 2015 - 19:27

20 grader mindre =)

Magdalena 28 december, 2015 - 19:52

Tack, då testar jag det.

Ewa 23 december, 2015 - 16:55

Hej, blandade visst ihop mina båda favvomatbloggare.
Favoritpålägget just nu är salamiröra. Världens enklaste och godaste. Finhacka ca 100 g salami, blanda med 1/2 dl majonnäs och 1 dl philadelphiaost till en krämig smet. Ät och njut! (extragott med lite finhackad gurka till den salta röran!)

Ewa 23 december, 2015 - 16:08

Hej, skulle till jullunchen i morgon göra din goda röra med salami och ….sen kom jag inte ihåg mer. Det fanns på det ”gamla” receptet med fröknäcke. Minns att det var toppat med gurka. Hoppas du hinner svara mitt i julruschen. Kram och God Jul.

Åse 23 december, 2015 - 16:13

Hej! Ingen aning om vilken röra du menar dessvärre? Det gamla receptet hittar du här: https://56kilo.se/knackebrod-froknacke-2/

Li 15 december, 2015 - 16:17

Vill bara tacka för det hallelujahmoment jag upplevde när jag satte tänderna i detta fröknäcke. Har, sedan jag gjorde omstart med LCHF, längtat så efter något att knapra på.. This is it!

Tove Hübinette 13 december, 2015 - 19:31

Hej, letade recept på fröknäcker och dök på detta. Ser mycket intressant ut. Men undar över meningen ”Blanda med vatten och häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt.” Vad är det som ska blandas med vatten och sedan hällas på fröna? Det står att ALLA torra ingredienser ska blandas? Ser i tidigare kommentarer frågor om fett, kokos eller rapsolja. I detta recept finns inget fett alls. Ska det vara så?
Tacksam för svar /En som är nyfiken att prova

Åse 13 december, 2015 - 19:35

Hej! Det ska vara: ”Häll därefter vattnet över fröblandningen, rör om ordentligt.”
Det är inget fett i uppdaterade receptet nej, blir i mitt tycke betydligt bättre då många fick prpblem med sega knäcken. Det är tillräckligt med fett i fröerna 🙂

Pauline 7 september, 2015 - 00:48

Hejsan ! Jag har bestämt mig för att börja med lchf, har kört lite innan men aldrig helt strikt. Jag vill pröva dina fröknäcke, men undrar vilken grad jag ska ha på ugnen eftersom jag inte har varmluftugn 🙂

Åse 7 september, 2015 - 09:19

Hej! Då höjer du med 20 grader när du har vanlig ugn.

Linda 30 augusti, 2015 - 21:31

Hej
I det nya receptet är det pumpakärnor. Min mage klarar inte det. Tips vad jag kan byta ut mängden med så att det blir bra?
Mvh
Linda

Åse 30 augusti, 2015 - 21:33

Du kan använda vilka fröer du vill! Jag gjorde en laddning ikväll och hade inga pumpakärnor hemma, tog solroskärnor istället.

Linda 30 augusti, 2015 - 21:36

Ok. Var rädd att det skulle bli för mycket solrosfrön då. Blötlägga du fröerna innan eller kör du som dom är?

Susanne 22 juli, 2015 - 17:41

Hej!
Kokosolja finns inte med i recept längre, har du tagit bort den eller har fallit bort av misstag? /Susanne

Åse 23 juli, 2015 - 10:24

Jag har uppdaterat receptet eftersom jag tycker att det blir mkt bättre av att utesluta fettet, det blir inte segt längre.

D 13 juli, 2015 - 08:43

Bra recept, men mitt såg klart ut efter 45 min på 160 grader, men var rädd att det inte skulle vara krispigt om jag tog ut det innan receptets 70 min, tog ändå ut det efter 55 min och det smakar lite brända popcorn, ska nog ta ut det tidigare nästa gång!

Åse 13 juli, 2015 - 09:04

Hej! Ja olika ugnar beter sig olika. Ett tips är, ta ut när det ser klart ut och känn på botten, viker det sig så sätt in en stund till.

Sara 18 maj, 2015 - 19:13

Kan jag ta lite olivolja i fröknäckeblandningen istället för kokosolja?Har ingen annan olja hemma:)

Åse 18 maj, 2015 - 19:17

Japps!

Izabelle 3 maj, 2015 - 14:19

Hej! Vad kan man använda istället för kokosfett? Och vad betyder det där konstiga ordet som står innan? 😀

L 4 april, 2015 - 12:08

Åååh, det här är såååå gott!!! Vi älskar det här hemma!!
Fråga: kan man ha smör istället för kokosfett?
Tack för ett fantastiskt recept, vi har saknat bröd här hemma!

Anna-Karin 25 januari, 2015 - 18:42

Men himmel så gott! Kryddade med kummin, nästa gång blir det flingsalt på toppen. Hade inget pofiber men tog 2 msk fiberhusk istället

Amanda 25 januari, 2015 - 10:07

Kan man byta ut kokos oljan mot raps olja? Har bara kokos olja som smakar kokos hemma..

Åse 25 januari, 2015 - 14:42

Ja det ska gå bra!

Sarah 17 december, 2014 - 15:43

Tack för bästa knäckereceptet! Har testat sååå många men med detta kan man verkligen få tunna skivor som INTE spricker när man ska bre dom. Gjorde precis en julvariant där jag hoppade över brödkryddorna och slängde i kanel, kardemumma och lite nejlika. MUMS! God jul!

Cina 4 mars, 2015 - 16:31

Hejsan. Gillar verkligen ditt recept på fröknäcke, men hur mycket kolhydrater innehåller samma storlek som ett vanligt knäckte? Kan man äta dessa som mellanmål typ två ggr / dag om man äter strikt lchf? Ny medlem/cina

Åse 4 mars, 2015 - 16:40

Hej det vet jag inte exakt men tippar på 2-3 kh.

Hanna Thunström 10 september, 2014 - 12:53

Härligt att läsa ditt recept igen, gjorde det för flera år sedan. Så smart att skära upp den till lämpliga bitar innan gräddning. Gjorde en omgång igår, dock inte ditt recept, det får bli det nästa gång!
https://allstahojden.se/2014/september/frokex.html

Åse 10 september, 2014 - 22:15

Välkommen tillbaka!

Catrin 6 augusti, 2014 - 11:05

Hej Åse
Först och främst tack för en underbar blogg, jag får så mycket inspiration och glädje av den. En liten fråga bara, jag får inte ihop receptet på fröknäcket… Ser ut som en del ingredienser kommit med 2 ggr? Men jag kanske missat något… Såg så supergott ut med ost-& plockbrickan från igår. Kram Catrin

Åse 6 augusti, 2014 - 11:14

Ja det hade det! Oj vad bra att du sa till!!

patty 11 februari, 2014 - 16:02

Hej Åse
Jag undrar om du fått in min beställning på kostrådgivning:-)
Har inte hört ngt ännu.
Patty

Åse 11 februari, 2014 - 16:18

Hej patty! Jo jag mailade dig igår, 8:40! Kolla din skräpmapp, ser att du har en hotmail adress.

Martina 11 februari, 2014 - 15:58

Hej!
Jag och barnen älskar ditt fröknäcke och jag har gjort det efter ditt gamla recept länge men faktiskt de sista gångerna dragit ner lite på oljan för det blev så flottigt. Ska testa detta nu istället. Tänkte bara kolla om du ev. har räknat ut kcal på hela plåten. Jag kan ju göra det själv men tänkte vara lat och fråga OM du kanske redan gjort det och hade det i minnet 🙂 Min 7-åring är en liten sockerkille som gärna överäter kolhydrater (pasta, bröd och socker) så vi håller igen på just det. Dock får han ju kolhydater i form av bär, grönt, frön, rotfrukter, potatis, råris, nötter, frukt (begränsat) mejeri (han ju rör sig hur mycket som helst så jag tycker han behöver kolhydrater också) men eftersom han ändå äter en hel del kolhydrater (fast dom är av bättre sort) så vill jag inte överdosera fettet heller som en vuxen kanske gör på strikt lchf. Tycker du fröknäcket är ett bra bröd till honom som kämpar med lite övervikt??

Kommentarer är stängda