LCHF som definition.

av Åse

I förra inlägget diskuterades det bland kommentarsfältet vad LCHF egentligen är? Ja vad är LCHF? Finns det definition av LCHF? Ja det finns faktiskt det. Det är inte fritt fram att tolka som man vill.
Sten Sture Skaldeman är den som plöjt vägarna för kosten i Sverige och även han som står bakom begreppet LCHF.
LCHF är: Kött, fisk, ägg, grönsaker, feta mejeriprodukter, smör, lite nötter, bär och någon enstaka frukt ibland. LCHF är artegen mat, fast vår anpassning till mejeriprodukter är bristfällig. Rotfrukter och frukt läggs till efter vår genetiska känslighet, sjukdomar och träningsvana.
Definitionen är: LCHF, Low Carb High Fat, står för kosthållning där vi strävar efter att minimera intaget av kolhydrater och ersätta kolhydratbortfallet med fett. Fettet ska företrädesvis komma från animaliska källor och gärna vara mättat. Kolhydraterna ska främst komma från grönsaker som växer ovan jord. Maten ska vara producerad på ett naturligt sätt och innehålla så lite tillsatser som möjligt.

I en naturlig, artegen kost så innefattas inte gluten eller spannmål tex, och inte socker.

I LCHF definitionen finns även:
Strikt LCHF: Max 10 g kolhydrater per dag.
Normal LCHF: Max 25 g kolhydrater per dag
Övre gräns för LCHF (liberal lchf): Max 50 gram kolhydrater per dag
För ett kolhydratintag på >30 E% föreslås benämningen kolhydratreducerad kost

Vad är fördelarna/nackdelarna med en definition? Som det står i vår kursbok: Optimal Hälsa med LCHF & Träning: ”Det finns fördelar med en definition av vad LCHF är. När kommersiella intressen skapas kring LCHF som begrepp uppstår behovet av definition för att inte vilseleda konsumenterna. Med etiketten LCHF tillsammans med en definition i ord och bild tydliggörs budskapet även mot industrin, politiker och andra instanser. För de som vill räkna gram kolhydrater är en definition också ett tyddliggörande. Men det finns också nackdelar. En gräns måste dras någonstans vilket gör att små skillnader i två olika kostupplägg medför att den ena inkluderas medan den andra exkluderas. Naturen har inte skarpa gränser för människors tolerans för olika energiämnen. Det blir dessutom ett fokus på antal gram kolhydrater, en kolhydratjakt, som kan vara relevant för några, men absolut inte för alla. Andra aspekter av hälsosam mat kan komma i skymundan.”

Vad tycker jag? Åse Falkman Fredrikson?
Jag personligen vill inte bli styrd av en definition, ett begrepp. Jag äter Lågkolhydratkost med naturliga fetter. Så rent och naturligt som möjligt. Jag gillar inte gluten. Socker är en tickande bomb, jag vill inte äta processat med massa E-ämnen och Omega 6 dominans. Jag vill ha kvalitet och betalar gärna för det. Jag håller med LCHF definitionen, för den är ett mycket bra hälsoval men ibland är inte allt så enkelt.

There you have it! =)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

33 kommentarer

Lotta 16 januari, 2015 - 16:29

Tack för svaret! 🙂
Ooops! Blev ett litet missförstånd där. Mitt fel. Jag har kraftig övervikt, kanske runt 30 kg, och försliten höft, trokanterit i höfterna, så jag måste gå ner vare sig jag vill eller inte.
Att jag sedan inte vill bli så smal för att jag diggar min kropp är en annan femma…

Finns det inga exempelmenyer för hela dagar som du känner till?

Svara
Lotta 16 januari, 2015 - 13:29

Jag har försökt följa lchf ett par veckor, men det är jättesvårt och det står olika saker överallt. Man ska äta bär, inte äta bär, ska äta nötter, undvika nötter, obegränsat med feta mjölkprodukter (så länge man äter mer fett än proteiner och kolhydrater tillsammans), begränsa mjölkprodukter, man ska äta turkisk yoghurt, undvika yoghurt, mycket ägg eller ingen äggvita… Man blir förvirrad för mindre. Och när man inte äter kött är det ännu krångligare. Jag kan inte äta lax varje dag och sill är en fälla, makrill inte gott att äta ofta… Ägg blir man snabbt trött på. Älskar linser, men det ska man undvika…

Jag har troligen ätit för mycket mjölkprodukter och för lite grönsaker och proteiner. Trodde turkisk yoghurt var en bra lunch, men för att bli mätt blir det ganska mycket. Jag ville pröva lchf för att jag har övervikt och inflammationer. Jag vill inte bli smalare, för jag älskar min kropp, bara friskare.

Men hur ska jag veta hur mycket fett, proteiner och kolhydrater jag ska äta varje dag? Hur ska jag räkna? Det känns jättekrångligt.

Det bästa skulle vara om det fanns exempelmenyer för hela dagar för olika nivåer också för oss som inte äter kött och för vegetarianer. Finns det någon som har gjort det? Har svårt att hitta det.

Tack för en bra blogg!!

Svara
Åse 16 januari, 2015 - 13:37

Alla dessa råd kommer ofta från människor som kämpar med vikten och jag håller med, det är på tok för mycket do’s and don’ts! Det är därför jag bl.a skrev min nya bok Ät & Njut.
Du har inga viktproblem så ät vad du vill och hur mycket du vill från de LCHF livsmedelskällorna som finns! Kött, fågel, fisk, ägg, skaldjur, grönsaker, nötter, bär, smör, kokosfett, mejeri.
Om du inte är överviktig så har du ju fungerande mättnadssignaler och du kommer bli mätt när du äter! Att välja ekologiskt är bra.

Svara
SB 10 augusti, 2013 - 14:11

Hej!.
Du skriver: ”För ett kolhydratintag på >30 E% föreslås benämningen kolhydratreducerad kost”.
Jag tror ”mer än”-tecknet i meningen borde bytas mot ett ”mindre än”-tecken, för annars tycker jag inte det blir logiskt. Hittade f ö nedanstående definition på en annan site (kostdoktorn.se) och antar att ni båda utgått från samma källa.

Max ca 10 gram kolhydrater om dagen = strikt LCHF
Max ca 25 gram kolhydrater om dagen (5 E%) = Normal LCHF
Max ca 50 gram kolhydrater om dagen (10 E%) = Övre gräns för LCHF
100 gram kolhydrater om dagen (ca 20 E%) = Kolhydratreducerad kost
30 E% kolhydrater om dagen, och däröver = Kolhydratbaserad kost

Om man nu vill peta med siffror 😉

Själv kollar jag ibland mitt intag med appen Shape Up och ser att jag brukar ligga runt 75 g kolhydrater om dan (ca 15 E%). ”Kolhydratreducerad kost” alltså. Men jag brukar ändå säga att jag äter ”LCHF-inspirerat, men inte så strikt” om jag vill förklara för nån, det känns enklare att säga än ”kolhydratreducerat”. Mår finfint och älskar maten!

Svara
Åse 10 augusti, 2013 - 14:20

Tack! Har smugit sig in ett felvänt tecken =)) Jag ändrar!
Jag man själv är sitt eget facit! Jag äter ibland strikt LCHf, ibland liberal LCHF och ibland äter jag utanför kosten, är ju knappast så att jag den dagen måste titulera mig som ”icke-lchf:are” 😉
Därför säger jag generellt att jag äter lågkolhydratkost kort och gott.

Svara
LCHF…?! | Härliga Var Dag 15 oktober, 2011 - 21:35

[…] följt Åses blogg 56kilo ett tag nu och börjar alltmer luta åt att äta LCHF – enligt den definitionen som hon ger! Alltså jag vill äta oprocessad mat, utan en massa E-nummer och annat skit i, mat med […]

Svara
Frida 9 oktober, 2011 - 15:51

Hej och tack för en bra blogg!
Jag har nog missuppfattat det hela lite. Jag trodde det var ok att äta vad man vill så länge det är mindre än 5 kolhydrater/100g ?(Att man då inte behövde räkna )Ska man räkna allt? Isf kommer man upp i 20 väldigt snabbt? Till frukost äter jag gärna en bit ost och kesella med hallon, till lunch fet sås med kanske kött eller fisk… Hur ska jag då räkna? Jag är väldigt ny i det här=)

/Mvh Frida

Svara
Åse 9 oktober, 2011 - 15:54

Man lägger sig på den kolhydratnivå som man mår bra av men för att bli kallad för LCHF kost så finns definitionen 50 g per dag.
Jag tror inte du kommer upp i mer än 20-25 med lite kesella och bär och sedan fet sås med grönsaker/protein. Alla går dock inte ner i vikt med bär etc i denna kosten, men går du ner i vikt som du ska så kör du på! =)

Svara
Lalisen 6 oktober, 2011 - 22:43

Myyycket bra formulerat från din sida tycker jag. Jag gillar att du ser det stora hälsotänket 🙂

Svara
Malin Henrixon 6 oktober, 2011 - 13:38

Bra inlägg som sammanfattar det hela mycket bra!
Blev intresserad av boken du nämnde – såg att man kan beställa den hos MF-gruppen för 570kr – ska nog göra det.
Har varken råd eller tid att gå utbildningen till kostrådgivare men det vore mycket intressant – det får bli självstudier!
Tack för en inspirerande blogg!

Svara
Åse 6 oktober, 2011 - 14:03

Den är jättebra! Även om man inte får allt som vi lärt oss muntligen genom fölreläsningar så är det mkt bra info i den boken!

Svara
Laila68 6 oktober, 2011 - 11:11

Hej Åse

Tack för ett bra inlägg har äntligen lyckats att utesluta mitt ”proteinpulver med ägg och avokado hur enkelt som helst när man bara gör valet!
Nu har jag ersatt mitt ägg på morgonen med fröbröd, bakat av 3 dl linfrö,svart vallmo,physallisoch solrosfröer.+ mandelmjöl och kokos för smaken blandat med kesella 1dloch cremefraiche3 msk,4 ägg..Jag äter bara 1/16 bit varje morgon. Är det för mkt kolhydrater-omega 6?

Svara
Åse 6 oktober, 2011 - 11:21

Låter jättebra tycker jag!! =))

Svara
Karolin 6 oktober, 2011 - 08:55

Jag är nog just nu på lågkolhydratkost… Har på 2 veckor tappat 4kg… Provar nya recept varje dag… Blev glatt överraskad av LCHF bröd som jag äter med bregott och makrill i tomatsås…. Annnars ’är en favorit Turkisk yoghurt med bär, till frukost….
Det mest fantastiska är ett suget är borta, kanske inte för alltid men just nu… Har utsatts för tårtor, kanelbullar, wienerbröd mm på jobb och det har inte ens kännts jobbigt att titta på när de andra mumsar… Får jag bara ha mitt kaffe ( med mjölk) så är jag en nöjd och glad människa…
Jag gillar verkligen ditt tänk, Åse… att man inte ska vara fanatisk, utan göra egna aktiva val när man stoppar saker i munnen… 90/10 var en utmärkt regel tycker jag… Man får bara fråga sig själv vad som betyder mest just nu…. äta nått man ”inte ska” eller fortsätta må bra och tappa vikt om det nu är det som är målet…. Tack för all inspiration och kloka ord…
// Karolin

Svara
Åse 6 oktober, 2011 - 09:21

Grattis karolin! Till minskade kilon och en må bra feeling i kroppen!!! 90/10 regeln är mer ett hälsotänk och ett bra sätt att hålla vikten, inte optimal för viktminskning. Lycka till!!

Svara
Malin 6 oktober, 2011 - 07:52

Som vanligt klok som en uggla 🙂
Jag tänkte göra ett inlägg om dålig mage för o nackdelar.
Jag har ganska svår IBS och efter att ha haft en skitvår!!! så blev jag förbannad o gick in o sökte info på nätet och hittade fler o fler som sa att dom blivit hjälpta av LCHF, jag tänkte att jag kunde ju testa… Och vilken skillnad 🙂
Suget är borta ihop med hungersugningarna o magknipet är mycket mindre o även o framför allt gaserna är borta! (förlåt om det blev lite väl intimt )
Jag vet inte hur många kolhyderater jag äter, har vägt o mätt (VV) till jag nästan blev besatt o vill komma från det men jag tror att jag hamnar på LC kost o det räcker så bra för mig.
Vissa dagar är jag säkert under 25gr o vissa är jag runt 50gr men så länge jag mår bra så är det ok.
Mina 4-5kg får försvinna när dom vill, jag har lyssnat på ditt råd att efter en massa år av fettreducerad kost så får kroppen vänja sig vid fettet….
Så rena kolhyderater är borta, som mjöl, ris pasta, socker osv men jag äter väl en 3 frukter i veckan.
SÅ LCHF är en hälsovinst för mig lika mycket som det är ett sätt o leva, med vissa små avsteg vid speciella tillfälle….
Balans!
Ha en underbar dag ÅSe o tack för dina inspirerande inlägg.

Svara
Åse 6 oktober, 2011 - 09:23

Vad härligt Malin! Visst är det fantastiskt så många med IBS som mår så mycket bättre på LCHF! Kilona kommer försvinna till slut också! =)

Svara
My 6 oktober, 2011 - 00:08

Jag kan hålla med om att LCHF är att äta artegen kost. Men ofta går det till överdrift. Jag har slutat ”hänga” på Kif av den anledningen. Där kan man nästan märka av en kolhydratskräck. Och jag tror det är lika illa att ha kolhydratskräck som fettskräck. Faktiskt. Rent fysiologiskt kanske det är en aningens bättre att ha kolhydratskräck- men inte psykiskt. För jag tror att artegen föda förr i tiden innefattade frukt och bär. Jag tror man först och främst levde på animalisk kost. Men jag tror även att urtidsmänniskorna dessutom åt frukt och bär under säsong. Det gäller och hitta en balans. Och vad som känns bra bestämmer var och en själv bara det inte ”går till överdrift”.

Samtidigt tycker jag att både fettskräcken och kolhydratskräcken känns en aning skrämmande. Därför bestämde jag att sluta känna ångest över att ibland äta en stor portion grönsaker till maten eller en frukt då och då. Ja, jag har ca 3 kilos övervikt (men går sakta ner). Men att känna ångest över att ha fått i sig tex 30 gram kolhydrater på en dag istället för 15 gram gränsar till ett matbeteende som inte är friskt och sunt. Oavsett om man är överviktig eller ej.

Och nu menar jag inte att du är sådan Åsa för du verkar ha hittat en matbalans som är rätt för just dig. Och det är just det som är viktigt :). Men jag tror en del LCHF:are borde fundera på om det verkligen är så farligt att äta ett päron i månaden eller dylikt. Allt eller inget är aldrig bra.

Svara
Åse 6 oktober, 2011 - 07:19

Håller med dig också till 100%!! Detta är något som framgick väldigt tydligt vid min utbildning. Var kommer kolhydraterna ifrån? Vad ställer de till med i kroppen? Hur är de förpackade? Hur ofta äter man dem? Det är just detta inlägget nedan handlar om att trots att brödet carbzone är lågt i kolhydrater så är det inget bra alternativ då det innehåller stor mängd vetegluten som är en stor potentiell hälsofara.

Svara
Malin 6 oktober, 2011 - 07:40

Hej My, kände att jag ville svara dig om det känns ok 🙂 Jag känner precis som du. Jag har Viktväktat i 17år ó håller på att komma ifrån fettfobin, äntligen men som du säger jag vill inte byta till en annnan fobi utan ha en sund inställning till mat, Därför gillar jag denna sidan (=Åse.-) ) för hon förklarar så man fattar. Jag vill vara sund i mattänket o då får jag leva med att mina 5 kg sista kg får ta tid.

Svara
Catrin 5 oktober, 2011 - 21:50

Intressant det du skriver om autoimmuna sjukdomar (jag har Hashimotos sjukdom, dvs kronisk inflammation i sköldkörteln, enl min läkare den vanligaste orsaken till underfunktion i sköldkörteln = för låg ämnesomsättning). Trots optimalt inställda mediciner har jag väldigt svårt att gå ner i vikt när jag följer dietisternas kostråd (mkt kolhydrater, gärna fullkorn, och lite fett). Ytterligare en anledning att satsa på lc-kost…

Svara
Elin 5 oktober, 2011 - 21:27

Hej Åse!

Läser din blogg dagligen sedan att tag tillbaka, tycker om den mycket! Sedan 6 veckor tillbaka äter jag lchf, även om jag där innan inte ätit speciellt mkt potatis, pasta och ris så åt jag bullar, kakor mm mm. Men vad jag nu som jag förstår på ditt inlägg så äter jag inte lchf, kommer ju aldrig under 25g kolhydrater… Och då äter jag verkligen inget annat än vad man ska men jag äter ju mjäölkprodukter grädde, fet mjölk. Och bara att ha mjölk i kaffet så har jag ju överskridit dagen intag av kolhydrater! Eller så funkar inte app’en jag använd för att hålla koll. Kanske blir det 3dl mjölk totalt under dagen, + 1/2 avocado, lite broccoli och lite sallad. Några ostskivor, annars bara proteiner i form av ägg, kyckling, räkor osv. Vad gör jag för fel? Ska jag bara äta ägg morgon, middag kväll? 😉

Kram

Svara
Åse 5 oktober, 2011 - 21:49

Hej! Mjölk ska vi undvika, det ger en hel del kolhydrater + insulinpåslag pga mjölksockret. En skvätt grädde har mycket bättre sammansättning 🙂

Svara
Elin 6 oktober, 2011 - 10:53

Hej, i morse löste jag ”mjölkproblemet” med att blanda en halv dl grädde med en halv dl vatten och hade i kaffet, det blev helt ok och typ 1,5 kolhydrat! Nu har jag en annan fråga, känner att jag behöver köpa hem lite lchf vänliga bakmedel, men det finns massa ex bakepro, fibrex, Bakerix, Pofiber mm mm, känner inte att jag kan handla hem allt (blir dyrt) vad borde jag köpa? För att tex kunna baka nått lchf bröd nån gång, gärna förslag på något som funkar till mkt tex både bröd, pizzabotten och så.
Ha en skön dag 😉

Svara
Åse 6 oktober, 2011 - 11:22

LCHF butikens Bakerix är en mix där du bara tillsätter ägg, jättebra som både frallor och pizza! Det kan jag rekommendera! Har själv nyss beställt hem en laddning!

Svara
Camilla D 5 oktober, 2011 - 21:08

Tack för ett jättebra inlägg! Tycker du att man som reumatiker bör utesluta feta mejeri produkter? Vet inte hur jag ska kunna leva utan min latte och kesella…:-)

Svara
Åse 5 oktober, 2011 - 21:11

Nej jag tycker absolut inte att man ska utesluta mejeriprodukter men man ska vara vaksam på att de kan hindra en viktminskning om de intas i för stor mängd 🙂

Svara
Annelie 5 oktober, 2011 - 20:57

Åse, du är en fantastisk inspirationskälla. Läser din blogg varje dag och du taggar mig med din kunskap. Tack för det!

Svara
Åse 5 oktober, 2011 - 21:11

🙂 Tack själv!

Svara
ÅsaS 5 oktober, 2011 - 20:41

Det märks att du är påläst! Jag har fullt förtroende för dig (och även andra som läst sig till en massa info och vet vad de pratar om).
Själv håller jag ingen strikt diet av något slag. Jag äter det jag tycker ät GOTT och försöker att undvika socker, pasta, vitt ris, vitt mjöl, hel-/halvfabrikat och en del annat som jag anser får mitt blodsocker att skjuta i höjden. Så efter denna definition ovan, så försöker jag hålla mig till en kolhydratreducerad kost, men siktar mer och mer mot en ”normal” LCHF-kost.
För mig och min kropp känns rotfrukter som en ”naturlig” basvara i kosten, även om jag har dragit ner på antalet potatisar på tallriken. (Fast just nu ”frossar” jag i rotfrukter, som du säkert förstått efter mina tidigare inlägg…) Snart är rotfruktssäsongen över och då blir det lite lättare att hålla fingrarna i styr. 😉

Kram ÅsaS

Svara
Åse 5 oktober, 2011 - 20:42

Härligt Åsa – Du är bra!

Svara
Linnéa 5 oktober, 2011 - 20:29

Riktigt bra blogg!

Jag håller verkligen med dig om att inte låta sig styras av en särskild diet, kan ibland gå till en överdrift. Man kan följa riktlinjerna men sedan anpassa efter sina egna behov och vad man själv mår bra av!
Jag har även tagit upp hälsoaspekter med LCHF, hur det b.la. kan hjälpa mot magproblem. Vad anser du om att lyfta LCHF mer inom sjukvården, för diabetiker och reumatiker- patienter?

Svara
Åse 5 oktober, 2011 - 20:36

LCHF är en hälsokost ja som är ypperlig för människor med IBS och andra magproblem, diabetiker (både typ 1 och typ 2), reumatiker och andra autoimmuna sjukdomar.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.