Köttfärssås med örter & oliver

av Åse

God förmiddag! Här kommer ett gott fredagsrecept som är lite vuxnare i smaken än traditionell köttfärssås som jag gör hemma till barnen.
Så himla gott var det! Jag gillar ju maträtter med mycket grönsaker i, lite syrlig smak. Om man gillar lite krämigare köttfärssås så rekommenderar jag att du rör ner Smetana 5 minuter innan servering.
Denna köttfärssåsen innehåller svarta oliver, saltgurka, morötter, basilika, timjan, oregano och VIN! Slurp!
Hackad saltgurka i köttgrytor är såååå gott och jag har nästan alltid saltgurka till kött. Godaste tillbehöret!
Inspirationen till receptet kommer från Mitt Kök.

012A0178
Jag serverade bönpasta till men man kan servera den till en god sallad, riven vitkål, zoodles eller vanlig pasta om man föredrar det.

012A0187

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Köttfärssås med örter & oliver


Ingredienser

 • 1200 g nötfärs
 • 2 gula hackade lökar
 • 4 vitlöksklyftor, rivna
 • 3 morötter, rivna
 • 3 msk konc kalvfond
 • 1/2 dl tomatpuré
 • 800 g krossade tomater av god kvalitet
 • 3 dl rödvin
 • 2 dl vatten
 • 23 tsk salt
 • 2 krm svartpeppar
 • 2 tsk torkad oregano
 • 2 tsk torkad timjan
 • smör att steka i
 • 1 kruka basilika
 • 2 dl svarta oliver
 • 1 dl hackad saltgurka
 • (ev 3 dl smetana)

Instruktioner

 1. Stek köttfärsen i smör i stekpanna tills den är genomstekt.
 2. Rör ner grönsakerna (utom saltgurkan och oliver), fond, tomatpuré och övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar och låt småputtra på spisen i 1 timme.
 3. För krämig version rör ner Smetana de sista fem minutrarna. Strax innan servering rör ner hackad saltgurka, oliver och grovhackad basilika innan servering.

Nutrition

 • Serving Size: 8
Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

12 kommentarer

Cathrine 3 februari, 2018 - 12:56

Hej Åse!
Jag tänkte laga detta till gäster nästa helg, och undrar en sak (en detalj men ändå…): vet du om det funkar att byta ut färsk basilika mot torkad? Jag har alltid torkad basilika hemma, och kan så klart köpa färsk…undrade mest om du jämfört färsk med torkad och vet vilken skillnad det blir smakmässigt? Tycker du att färsk basilika blir överlägset godast köper jag en kruka basilika…jag skulle f ö aldrig ha kommit på tanken att ha saltgurka i köttfärssås, så tack för tipset! Vid det här laget vet jag att alla dina recept blir supergoda, så jag ser med spänning fram emot gästernas reaktion…!

Svara
Åse 3 februari, 2018 - 13:47

Hej! Färska örter ger alltid en lite annan smak men du ka absolut ha i torkad basilika 🙂 Det ser dock väldigt aptitligt ut med färska örter som topping 🙂 Lycka till och hoppas ni får det trevligt!

Svara
Catherine 3 februari, 2018 - 14:17

Tusen tack…ska fixa färsk basilika! Det är nog tionde gången (lågt räknat) som jag bjuder gäster på dina rätter, och det slår aldrig fel…succé varje gång! Mina gäster ber alltid om receptet, och alla öser lovord över maten. När de får receptet i handen säger de alltid: ”Var det inte svårare än så här…jag trodde jag måste åka till Paris allra minst för att hitta alla ingredienser som får maten att smaka så här gott?!” Toppbetyg till dig, med andra ord!!!
Till dessert tänkte jag bjuda på ett annat av dina recept, Baileyspannacotta med daimkross…hoppas bara jag kan få tag på Daim då jag bor utomlands…men din blogg har en särskild plats i mitt hjärta av en helt annan anledning också…jag är nämligen uppvuxen i Löddeköpinge, så Skåne kommer alltid att betyda något särskilt för mig!

Svara
Åse 3 februari, 2018 - 14:20

Åh vad rar du är! tack snälla och vad roligt att jag får vara med på dina tillställningar på ett hörn! =))
Åh baileyspannacotta såååå gott! Ta ngt annat choklad med krokant typ annars =)
Kram!

Svara
Catherine 3 februari, 2018 - 14:48

Oh ja, sedan jag började använda dina recept har min matlagning blivit 100 gånger bättre, samtidigt som allt besvär omkring minimerats…innan brukade jag beställa ingredienser från hela världen, med en massa tullar och konstiga smaker som resultat. Dina recept är både lättlagade, nyttiga och jättegoda, så det är verkligen som att slå tre flugor i en smäll…Dina recept är i en kategori för sig!
Kram tillbaka!
Catherine

Mariane 22 februari, 2016 - 01:56

Ser gott ut. Klarar din mage verkligen bönpasta? Jag testade det en gång och blev rena fisballongen i två dagar.

Svara
Åse 22 februari, 2016 - 07:01

Inga problem! Men jag tål kål, bönor, lök och andra kända gasbildare bra 🙂

Svara
Ulrika 19 februari, 2016 - 11:40

Hur mycket saltgurka? Tack för receptet, ser jättegott ut!

Svara
Åse 19 februari, 2016 - 13:48

1 dl =) det hade fallit bort!

Svara
Madde 19 februari, 2016 - 11:00

Det såg riktigt gott ut! Måste prova ?

Svara
Anna-Lena 19 februari, 2016 - 10:56

Sådant smaskigt recept. Beskrivningen börjar om från 4. så du kanske vill redigera till det. Kram!

Svara
Åse 19 februari, 2016 - 11:00

Ändrat! Tack! KRAM

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.