Hormoner och vikten

8 januari, 2013

Jag är ju en liten kunskapsnörd, jag är det där enerverande barnet som alltid frågar ”Varför det?” 😉 Jag har en dotter som är som mig så jag vet! hihi.
Men på grund av min matproblematik så har jag varit tvungen att gräva i VARFÖR?
Med min utbildning så var det många poletter som gick ner och det är säkert anledningen till att jag sedan min utbildning haft lättare att viktreglera och faktiskt stå still i vikt.
Jag tänkte bara snabbt prata lite hormoner för de är roten till mycket. Dessa hormoner är naturens sätt att skapa balans och harmoni och rutiner i våra kroppar men i dagens samhälle så kan det bli väldigt fel.
Leptin:  Låga nivåer av leptin leder till ökad hunger och sänkt ämnesomsättning. Ju mindre du väger ju mindre leptin och ju större övervikt du har desto mer leptin men detta är sanning med modifikation för många överviktiga är istället leptinresistenta dvs för mycket leptin har utsöndrats.
Naturligt smala människor som ändå har en bra ämnesomsättning har ökat leptinkänslighet, dvs de har låg leptin men det lilla de har räcker för känsligheten är stor.
Detta är anledningen till att överviktiga människor som bantat sig smala ofta jojobantar, leptinnivån är i obalans – kroppen har låga nivåer av leptin och ser till att ämnesomsättningen sänks samtidigt som vi får ökad hunger.
Ghrelin: Skapar hungerprocessen. Och kommer från tom mage. När vi äter så aktiveras dopamin (för att belöna oss så vi fortsätter att äta – skapar motivation). När vi sedan blir mätta så är det leptinet som tar över och dopaminet dämpas, likaså ghrelin. Vad som seda händer är att må bra hormonet Serotonin utsöndras!


Problemet är att socker ser till att ghrelin inte dämpas, utan du fortsätter att äta fast du egentligen borde vara nöjd! Du fortsätter som om du vore hungrig och sugen!
Detta stämmer även med kolhydrater i stärkelse för detta blir ju till socker (glukos) i kroppen. Ät ostbricka med kex och jämför om du äter ostbricka utan kex, du kommer antagligen äta mer när du även äter kex.
Dopamin: Styr belöningen kring mat, dvs du belönas av att äta. Är givetvis naturens sätt att se till att du äter för överlevnad!
Dopaminbrist kan leda till många olika saker som trötthet, koncentrationssvårigheter, ADHD,
Dopaminet är starkt kopplad till beroenden: Man kan ha höjt sitt dopaminbehov av te.x. alkohol, narkotika, rökning, socker, mat, spänning och lust.
Känner ni mig så förstår ni att jag är en dopaminjunkie, jag älskar spänning, nya saker, att träffa nya människor, fart och fläkt, socker och snabba kolhydrater – jag är oerhört belöningsbenägen. Jag har ett högt dopaminbehov. Därför förstår ni kanske att oron över att jag lever för stressigt inte stämmer, jag lever alltså i min dopaminnivå! Jag mår bra av att ha tusen eld i järnet. Jag skulle däremot må dåligt av att inte ha något att göra.
Serotonin: Är ett sk. ”må-bra hormon” som gör att vi känner oss lugna, nöjda och tillfreds. Vid serotoninbrost kan vi bli deprimerade, få koncentrationssvårigheter, sömnsvårigheter. Detta är anledningen till varför många självmedicinerar med socker. Det tröstar och dämpar oro då socker höjer serotoninet.
Nu kommer jag osökt in på PF (periodisk fasta):
Varför upplever jag att jag aptitreglerar bättre på PF? Borde jag inte vara mer hungrig? Mer glupsk efter att inte ha ätit på 16 timmar? (ghrelin utsöndras ju av tom mage) Hur går det ihop?

Sanningen är den att det finns nog inga enkla svar men här kommer leptin, insulin och dopamin in.
Som jag förklarade innan så har kroppen sin kortisoltopp ca kl 8 på morgonen, då vi ofta äter frukost. Detta i kombination med insulinutsöndringen kan skapa hunger en stund senare. Förlänger man nattfastan så sker inte detta (vi är ju inte hungriga om nätterna).
Fasta sänker generellt leptinnivåerna men det har visat sig att när man sedan äter ordentligt så ökas leptinet och speciellt hos kvinnor har man sett en ökning av leptin! Man såg även en ökning av neuropeptid-Y som är ett hungerstimulerande hormon. Detta kan nog förklara varför min vikt är lägre sedan jag började med periodisk fasta för snart 1 år sedan. Jag äter ändå generellt mer kolhydrater nu än jag gjorde tidigare i min LCHF kost. Jag äter inte mindre fett.
Jag upplever alltså att jag inte är så glupsk längre. Min man upplever samma och har också en lägre fettprocent sedan han implenterade periodisk fasta.
Periodisk fasta passar dock inte alla på grund av jobb och andra saker som sjukdomar (vissa sjukdomar gör att man mår bättre av att äta oftare, tex fibromyalgi)
Periodisk fasta kan alltså vara ett smart sätt att se till att vi får lov att äta oss mätta och nöjda men samtidigt inte äta mer än kroppen behöver.
Jag äter också generellt ganska mycket protein (det höjer mitt dopamin) men ser även till att hålla mig mätt och nöjd.
Mat ska inte vara massa funderingar så för många är detta jag nyss skrivit bara blaj och lägg då inte ner mer tankeverksamhet på detta. Men kunskap gör oss fria och ibland måste vi förstå varför vi (kropp och själ) fungerar som den gör!
Generellt rekommenderar jag inte att börja med PF direkt när man lägger om kosten, anledningen till detta är att först måste man kanske få en avslappnad attityd kring mat, man har kanske jojobantat mycket och skapat kroppar i obalans och då kan det vara bra att helt enkelt bara äta sig mätt och nöjd enligt sina vanliga traditioner (frukost, lunch och middag) och inte fortsätta med ännu en metod.

Kärlek till er!

FÖLJ GÄRNA

Följ gärna 56kilo på FB för dagliga recepttips HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Ni kan även prenumerera på nya inlägg HÄR

 

TIPSET V. 38

25% på dyraste varan + 10% på resterande KLICKA HÄR
30% på höstfavoriter KLICKA HÄR
30% på jackor & kappor KLICKA HÄR
50% på tallrikar KLICKA HÄR

41 kommentarer

Rebecka 9 februari, 2013 - 09:09

Hej! Tack för en mkt bra blogg!
Jag har kört PF i 2 v men inte gått ner mer än ett kg och inget i cm alls. Jag har fastat mellan 18-10 eller 19-11. Är det bättre att fasta 20-12 för vikten?
Jag har undvikit mejeriprodukter oxå. Men idag ska jag testa dina semlor!
Varma hälsningar Rebecka

Svara
Åse 9 februari, 2013 - 09:23

Hej! PF är ju ingen viktminskningsmetod men kan vara gynnsamt för sug och hungerskänslor och därmed vara positivt för vikten.

Svara
Rebecka 8 februari, 2013 - 09:48

Hej! Tack för en intressant blogg! Jag har nu kört PF i två veckor, ena dagen ätit mellan ca 10-18 nästa 11-19. Men jag har varken gått ner i vikt eller i cm! Jag har dessutom kapat ner mejeri produkter markant! Vad är det för fel? Är det bättre att äta mellan 12-20? Sen läste jag att kvinnor mår bättre av att fästa i 14h. Vad tror du om det?
Mkt tacksam för svar!

Svara
Periodisk fasta | Fit med Britt 3 februari, 2013 - 20:39

[…] Här kan du läsa om det min väninna Åse skriver om hormoner vikt och varför periodisk fasta fungerar bra för henne. Jag är sugen att prova under en period för att ge lite skjuts år viktminskningen, men jag vill gärna veta vad du tycker. […]

Svara
Erika B 10 januari, 2013 - 14:42

Yes… sånt här gillar jag! Perfekt information att grotta ner sig i.

Svara
mahe72 9 januari, 2013 - 23:43

Hej Åse!
Vad bra du skrev, mycket intressant. Jag är ju en av dem som mår bättre i min fibromyalgi tack vare lchf. Eftersom jag funderat på PF så ska jag nog inte köra det än på länge eftersom det kanske förstör för mig o mina leder. El vad tror du? Å så här bra k magen har jag aldrig mått förut, hade alltid ont o kände mig så uppsvälld.
/ du är en ängel <3

Svara
Mathildas mamma 8 januari, 2013 - 23:18

Fick äntligen ”boken” igår och idag bar det av till mataffären för att inhandla veckans meny. Dock kom vi hem lite sent så vi lagade broccolisoppan eftersom den verkade vara snabbast. Ingen i min familj gillar ädelost men jag körde ner det i alla fall och …shit alla nästan smällde av så goooood var soppan. Ser verkligen fram emot alla veckorna och älskar layouten och att den var fint mild rosa när jag öppnade den. Detta kommer att bli en spännande resa mot mina -5 kg.
Kram
Stina

Svara
Åse 56kilo 9 januari, 2013 - 13:48

Vad kul att den kom!! Vad roligt att soppan smakade även med annan ost =))
Lycka till nu Stina! Kram!

Svara
Mathildas mamma 9 januari, 2013 - 22:20

Tack jag hade ingen annan ost utan körde så som receptet var och det var ju det som var så otroligt att alla älskade den iaf.
Kycklingcurrygratäng idag …jag säger bara köp Åses bok. Har en fråga ang den, menade du verkligen att jag skulle ha använt vanlig chutney? Den jag såg i mataffären hade socker som första ingrediens så jag hoppade över det och tog en tsk honung i stället.
Ha det bäst

Svara
Åse 56kilo 9 januari, 2013 - 22:34

1 msk ger drygt 8 kolhydrater vilket blir 2 gram per portion, typ 2 glas vin 😉 eller 1 ruta 70% choklad.

Svara
Emma 8 januari, 2013 - 23:09

Tycker din blogg är riktigt intressant att läsa! är själv ny inom lchf världen men mår redan mycket bättre och har ej ont i magen längre;) nu till min fråga jag jobbar natt på ett boende, börjar 21:00 och jobbar till 07:00 och är vaken hela natten brukade förr äta lite fil och en frukt, äter nu lite turkisk yoghurt och två fincrisp med ost på. Måste äta något under natten för vi städar och springer oftast hela nätterna, blir jätte hungrig å slö om jag inte äter, har du något bra tips på vad man ska äta?

Svara
Noelvi 8 januari, 2013 - 23:03

Hej. Jag har inte ätit enligt Lchf så länge. Startade i mitten av november och mådde kanon förutom hård mage som jag alltid haft mer eller mindre problem med. Efter ca två veckor började jag få utslag som kliade mellan brösten och vid höfterna. Tänkte inte så mycket på det förrän det spred sig till nacken och kliade hemskt. Kunde inte sova på nätterna för det kändes som att jag skulle klia sönder mig själv. Vid jul åt jag som jag gjort förut och eksemen försvann. Nu har jag ätit enligt lchf sen nyår och efter en vecka har nu utslagen kommit tillbaka.
Läste på nätet att flera haft problem med detta. Har du någon erfarenhet av det och har du någon aning om vad det kan bero på?
Tack för en underbar blogg:-)

Svara
Åse 56kilo 9 januari, 2013 - 08:05

Det är mycket som händer i kroppen vid kostomläggning, att man får utslag då är ganska vanligt – själv får jag väldigt dålig hy först. Jag är övertygad om att det blir bättre och du kommer få bättre hy än någonsin men under tiden – smörj dig med kokosolja, se till att drick ordentligt och att du får i dig vitaminer och mineraler via grönsaker och nötter. Ju mer mörkgröna grönsaker desto bättre, Två handflator med fingrar per dag.

Svara
5varvirondellen 8 januari, 2013 - 21:34

Har ätit LCHF sedan 2006 och åt automatiskt PF i ett par år utan att veta att det var PF. 🙂 Det blev så då jag inte var hungrig på morgnarna och märkte att magen mådde bäst om jag åt färre tillfällen per dag.
Efter ett års mer liberal LCHF (föll dit pga EN chokladbit som pga sockermonstret blev en kaka choklad per dag, gärna till frukost…) avsteg äter jag sedan i våras strikt LCHF + PF igen och märker att jag mår mycket bättre, på alla plan.
Har läst att man inte bör äta PF om man som jag har ME/CFS men personligen mår jag så avsevärt mkt bättre av att äta 1-2 ggr/dag och jag kan utan problem köra 24-h-fasta emellanåt. För mig är det ett enkelt val som inte ens kräver ansträngning. Märker att min IBS tycker om att magen är tom en längre tid, den gillar att vara ”ifred” och gillar inte alls att äta lite och ofta.
Det enda jag märkt är att om jag äter lite mer liberal LCHF funkar inte PF alls lika lätt, blir mkt snabbare hungrig om jag ätit choklad eller ett par rotfruktsklyftor t ex.
Tack för en suverän blogg! Din bok står på min önskelista. 🙂
Kram

Svara
Åse 56kilo 8 januari, 2013 - 21:44

Hej! Tack för dina reflektioner! Det där med IBS och fasta har jag hört fler som mår bra av!
Visst är det så att strikt till normal lchf kan fungera bättre med fasta än mer liberal, som sagt mättnaden är ju längre. Det är så intressant att höra om hur det fungerar för andra =)
Kram!

Svara
kunkin 8 januari, 2013 - 21:26

Hej!
Så intressant detta är att läsa!
En sak jag undrar är om du dricker något under PF?
Kan man ta en kaffe med grädde innan första måltiden eller är inte det fasta då?
Sen undrar jag också om grädde i kaffet gör att det är svårt att gå ner i vikt?
Jag har innan druckit mitt kaffe med både suketter & mjölk,men detta har jag slutat med och övergått bara till grädde.Men inget händer med vikten.
jag vet att det kan vara olika anledningar men bara undrar om detta är ett av dom?
Tack igen för en toppen blogg;)
kram Caroline

Svara
Åse 56kilo 8 januari, 2013 - 21:32

Nej fastar man intar man bara energilös vätska 😉
Lite grädde i kaffet ’är ok så länge det inte blir massor av kaffekoppar varje dag. Men två-tre slattar per dag ska inte göra ngt =)

Svara
Emma 8 januari, 2013 - 20:28

Jag undrar lite över det här med periodisk fasta. Har läst att det är så om man kör de så kickar det igång förbränningen?
Om man då som jag har en kraftig övervikt är de något som isfl skulle kunna hjälp i viktnedgången? Kan man köra lite då och då eller ska man köra längre perioder?
Är just mammaledig och skulle tro att de skulle fungera med PF. Förr om jag åt dålig frukost fick jag oftast blodsockerfall om jag tex gjorde något under dagen som att veckohandla, detta var iofs innan jag började med LCHF. Är rädd att jag ska få blodsockerfall trots LCHF kosten. Men de är väl kanske bara och pröva då man ”bara” är hemma 🙂

Svara
Karin 8 januari, 2013 - 20:14

Hej, tack för en inspirerande blogg!
Blev intresserad av pf, har kört strikt LCHF den senaste månaden för att bli av med de sista graviditetskilona och jag är på god väg 🙂
Tänkte bara höra hur lång fasta du har och om du har provat MBC?
Har kört några dagar med MBC och tycker att de är helt ok man står sig länge och får upp ketosen ordentligt!
Ha det gott.

Svara
Åse 56kilo 8 januari, 2013 - 20:19

Hej!
Nej MBC är inget jag personligen förespråkar. Lite kokosfett i kaffet absolut men energi tycker jag ska innehålla vitaminer, mineraler, fett och protein. Jag dricker inte min energi, jag äter den, trevligare och godare tycker jag =)
Jag fastar generellt 14-18 timmar.

Svara
Ida 8 januari, 2013 - 19:53

Hej!! Ang allt detta med hormoner osv.
Hur ser det ut med att äta LCHF och försöka
bli gravid? Hittar ingen vettig info på nätet.
Både jag och sambon äter lchf och ingen av
oss är överviktig utan testar mest efter att ha
hört så mkt bra om lchf! Tacksam för svar:)

Svara
Åse 56kilo 8 januari, 2013 - 20:20

Många har rönt framgångar med LCHF när det kommer till att bli gravid, när de haft problem tidigare.
Var en artikel i ett tidigare nummer av Mat & Hälsa!

Svara
Karolina 8 januari, 2013 - 19:39

Mycket bra och intressant inlägg 🙂 Tack!

Svara
Pia 8 januari, 2013 - 19:03

Är mycket intresserad av var du inhämtat info om att vi med fibromyalgi mår bra utav att äta ofta. Man griper ju varje halmstrå…

Svara
Mallan123 8 januari, 2013 - 18:37

Tack för bra information!

Svara
Susanne 8 januari, 2013 - 17:44

Hej Åse! Vill som många andra tacka för en jättebra blogg, du är en stor inspiration. Jag har ätit LCHF i snart 1,5 år och har kommit ner i en vikt som jag inte ens hade vågat hoppas på. Har i perioder också kört PF och tycker det fungerar bra. Har fibromyalgi men det är inget som påverkas av om jag kör PF eller ej. Jag har nog aldrig haft så lite besvär av min fibro som sedan jag började äta LCHF. Varje höst/vinter var vedervärdig innan med periodvisa sjukskrivningar, nu känner jag av min värk men det är inte mer än så. Jag har gått upp i tjänst och jobbar nu 90% och tränar styrketräning utan problem. Känns helt fantastiskt. Som extra bonus har min IBS försvunnit och jag har inte varit förkyld en dag. Känns nästan för bra för att vara sant. Många tycker man är tjatig om sin LCHF men jag önskar att fler kunde få må så bra som jag gör. Kram

Svara
Elenore 8 januari, 2013 - 16:41

Intressant parentes om fibromyalgi. Vet du någon som skrivit mer om detta med kost och fibromyalgi?

Svara
Annie 8 januari, 2013 - 16:19

Hej!! Har precis börjar med LCHF och so far so good… :))
Känns verkligen bra det här!!
Jobbar dock i en livsmedelsbutik med gottigheter runt hörnan, men jag ger mig INTE!
MEN på eftermiddagen/kvällen blir jag så fruktansvärt trött, så att träna på kvällen är bara att glömma.. SNÄLLA har du något bra tips på något som piggar upp???
Undrar även är det OK att (nu i början) tugga tuggummi för att dämpa när sötsuget kommer?? (tänker ju på att det innehåller sötningsmedel)
Tack snälla, du gör min dag!!!
MVH Annie

Svara
Viktkamp 8 januari, 2013 - 16:12

Tänkvärt!! Såg en dokumentär idag om fett och just detta med hormoner, väldigt intressant.

Svara
jenny 8 januari, 2013 - 15:43

Har funderat på PF, men tämker mig att det kan vara svårt vissa gånger att få rätt fett…Jobbar på förskola och är lite styrd av lumchen som serveras där dagligen… Just nu ”laddar jagg hemma” påmorgonen innan jag far till arbetet, sedan äter jag ett lchfmellanmål efter lunchen som jag äter tillsammans med barnen. I den lunchen ser jag till att undvika de kolhydratrika tillbehören som potatis & dyl. Kan man ändå testa PF om detdå blir två måltider tättt intill varandra (lunchen & mellanmålet)?

Svara
Åse 56kilo 8 januari, 2013 - 15:53

Javisst! Absolut! Så länge du äter din energi i matfönstret.
Testa och se, fungerar det inte så har du provat!

Svara
gandhi 8 januari, 2013 - 15:20

Har ätit LCHF 2 år och mår bra av det. Sista halvåret har jag då och då besvärats av tungsveda (aldrig haft förr, knappt hört talas om). Tycker också att tungan skiftar i blå/grönt mot förr mer rosa. Har du hört /läst något om detta? Eller hört andra som äter lchf berätta liknande? någon av er som läser bloggen?? Känns som jag bränt mig, mest längst fram och på kanterna av tungan och stör matupplevelsen

Svara
Åsa 8 januari, 2013 - 15:23

Hej. Min mamma upplevde samma sak för drygt ett år sedan, men det berodde på att hon hade amalgamplomber i tänderna, alltså inte på kosten. När tandläkaren bytte ut varje amalgamplomb försvann svedan som hon hade främst på sidorna av tungan.

Svara
gandhi 8 januari, 2013 - 19:55

Tack för tipset. Skall prata med min tandläkare.

Svara
Åse 56kilo 8 januari, 2013 - 15:54

Aldrig hört men du fick ju svar från Åsa, undersök det! Låter rimligt!

Svara
Mimmi054 8 januari, 2013 - 14:46

Hej! Idag sitter jag med det nya numret av mat och hälsa och ser ditt fina, glada ansikte. Som i en tidigare kommentar har jag aldrig skrivit någon kommentar tidigare. Har upptäckt din blogg under de senaste dagarna och det är så roligt att botanisera i din blogg. För tillfället planerar jag för en tjejmiddag som ska gå i LCHFs tecken. Det kommer att gå så bra med hjälp av dina recept.
År 2009 vid den här tiden kom jag i kontakt med LCHF med hjälp av en väninna, bodde då i Singapore. Med hjälp av rätt mat och motion lyckades jag gå ner från 74 till 59 kg. P.g.a. Personliga ledsamheter har jag lagt på mig igen, var uppe i 70,4 efter sommaren. Bor sedan 1 oktober i Beijing och nu har jag som ” lyxhustru” tid för maten och motionen igen. Så nu är jag på rätt väg, vågen visade 65,6 den här veckan, lycka! Är nu 5 veckor i Sverige och firat jul och nyår, och det är lättare med maten här än i Kina, risets rike. Men nu bär det av om en dryg vecka till Beijing igen och då kommer din nya bok att finnas med i packningen tillsammans mat och hälsa. Inspirationen behövs med litteratur behövs för att kunna variera sig. Tanken är att jag kommit ner under 60-kilos strecket tills jag är tillbaka i sommar! Under tiden kommer jag att besöka din blogg mycket och minst varje dag.
Och vem vet jag kanske hör av mig igen! Kram till dig!

Svara
frublad 8 januari, 2013 - 14:22

Vill bara börja med att tacka för din fantastisk inspirerande bok, var lite tveksam om jag skulle hitta så mycket nytt i den eftersom jag lagar efter dina recept här på bloggen. Fick den innan jul och har redan hunnit laga igenom många rätter, alla lika goda! Bästa julklappen till mig själv:-)
Har läst om PF och läst länkar som du tipsar om, funderar på att testa detta. Jag tränar kl 12 på lunchen och läste då att man bör ta 10 g BCAA innan träningen, kommer du att göra så också när du börjar träna? Har du testat några BCAA? Svårt att veta vilken man ska välja, Body Science BCAA har efter lite googlande får bra betyg i både smak och kvalitet i innehåll. Känns som man är ute på okänd mark här;-)

Svara
Åse 56kilo 8 januari, 2013 - 15:58

Vad roligt att höra!
Vad är det för träning du ska träna? Styrka? I såfall tror jag nog EAA är bäst.http://fitnessguru.se/aminosyror-guide

Svara
monique77 8 januari, 2013 - 11:59

Hej Åse! Jag har följt din blogg i ett par år faktiskt, men har aldrig kommenterat något. När jag nu gör det vill jag passa på att tacka för många fina recept! Äter inte kött eller fågel men brukar ofta kunna anpassa recepten rätt bra ändå.
Jag har ätit lchf i ett par år och mår väldigt bra av det. Jag har dock samma problem som du, nämligen att jag alltid har belöningsätit. Faktiskt tröstätit också iofs. Är dock normalviktig eftersom jag förmodligen är naturligt smal (dvs har svårt att lägga på mig mycket vikt även om jag äter dåligt). Men, till min fråga: mitt stora problem nuförtiden är stress och vad som händer med min kropp och min förmåga att äta bra när jag är stressad. Vilket jag är väldigt mycket i ganska långa perioder. I perioder av stress känner jag så otroligt starkt sug efter främst tre dåliga saker: vin, cigaretter (röker inte ens i vanliga fall!) och socker. I höstas lyckades jag stå emot väldigt bra trots stark stress men nu kan jag knappt tänka på annat än hur mycket jag vill dricka, röka och trycka i mig godis. Det är så otroligt destruktivt och jag kämpar emot som tusan! Jag har blivit tvungen att ha nolltolerans mot allt socker eftersom jag inte klarar att äta bara en liten bit någon gång ibland.
Tror du att detta har något med hormoner att göra, detta starka sug? Och framförallt, vet du om något som jag kan göra för att göra det destruktiva suget lite mer hanterbart? Jag går redan i samtalsterapi för stresshantering, så jag tänkte mer på om det finns något som specifikt kan komma åt hormonbalansen, något tillskott eller särskild kost t.ex. Mer än vanlig lchf alltså.
Tack igen för en fin blogg!

Svara
Åse 56kilo 8 januari, 2013 - 12:07

Hej! Stress är tyvärr något som är väldigt stor anledning till mångas viktproblem. Vid stress har vi högt kortisol: Högt blodsocker som skapar sug. När vi stressar mycket så sover vi sämre och detta ökar hungerhormonet Ghrelin. Oro och ångest som kommer med stress gör att vi försöker höja vårt må bra horon serotonin med socker (som höjer det alldeles utmärkt!)
Mina två bästa tips:
– Träna!! Träning sänker kortisolet men även frisätter endorfiner så får dig att må bättre.
– Spikmatta – frisätter endorfiner och skapar bättre sömn.
Varmt lycka till!! jag lever med en stressad make, så jag vet hur det är :/

Svara
al68 8 januari, 2013 - 11:44

Spännande läsning, du är så beläst i detta ämnet och jag är så imponerad av dig. Mina vikt problem började rätt sent i livet, har alltid varit normalviktig till när jag skilde mig 2000. Gick upp dryga 10 kilo så vi pratar inte om någon stor övervikt. Förra året fokuserade jag på min träning och åt relativt bra. Men i år skall maten bli ännu bättre. Har tagit bort allt socker och onyttigt. Äter mycket enligt LCHF då jag mår så himla bra av den maten. Hoppas att mina sista kilo kan försvinna nu och att jag känner mig nöjd. Ha en underbar dag, kram kram

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.