Hemgjord färskost (med vitlök och persilja)

av Åse

Som ni nog märkt så älskar jag färskost!
Använder det ofta som redning i såser, har det som pålägg eller som fyllning. MUMS!
Min mamma brukade göra en så god vitlöksfärskost när vi var små. Syrlig lite grynig färskost!

Här i Egypten har de en färskost som påminner jättemycket om den, en blandning mellan krämig ”philadelphiaost” och fetaost typ!

Det är ju så enkelt att göra själv och man kan smaksätta med allt möjligt.
Till två stora burkar så behövs det endast 1 liter filmjölk, 3 dl ekologisk gräddfil eller creme fraiche och valfri smaksättning.

Reklamlänk via Adtraction
Tips från mig 💗
Just nu är det upp till 40 % rabatt i Nordic Nest julshop med kod HEM – passa på att uppdatera hemmet inför advent! Gäller tom söndag 2/11.
Julshopen

012A1724


Filmjölken och gräddfilen ska sjuda, använd gärna en termometer!

012A1725
Filmjölken ska sedan rinna av under några timmar, gärna över natten.

012A1729


När färskosten är klar så är det bara att smaksätta den.

012A1746

012A1748

Här kommer receptet!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Hemmagjord färskost (med vitlök och persilja)


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ingredients

1 liter filmjölk
3 dl ekologisk gräddfil eller creme fraiche

Tips på smaksättning:
havssalt, örtsalt, svartpeppar, vitlök, färsk hackad persilja
citron/limeskal + saften från 1 citrus och örtsalt
sweet chilisås och salt
färsk basilika, soltorkad tomat och salt


Instructions

Sjud filmjölken och grädddfilen till ca 50-60 grader.
Använd gärna en termometer. Rör ordenligt.
Häll upp filmjölken i en sil med bakhandduk, ställ i en stor kastrull så vasslen fångas upp.
Ställ i kylskåp över natten (minst 12 timmar)
Blanda sedan med favoritsmaksättningen, lägg upp i burkar och förvara i kylskåp.

4 kommentarer

Sabina 4 oktober, 2024 - 21:37

Hej! Hur påverkas resultatet om man väljer lättfil och lätt cream fraishe? Kanske en dum fråga 😇
Tack på förhand
Sabina

Svara
A5 16 juli, 2024 - 21:38

Hur mkt kolhydrater innehåller osten då,när fil har typ 5 g / 100

Svara
Åse 16 juli, 2024 - 22:01

Lägg in på kostbevakningen.se

Svara
Elisabeth 16 april, 2024 - 12:41

Hej, hur länge håller osten?
Går den att frysa?
Kan man använda grädde ist för gräddfil?

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star