Hemgjord färskost (med vitlök och persilja)

26 november, 2019

Som ni nog märkt så älskar jag färskost!
Använder det ofta som redning i såser, har det som pålägg eller som fyllning. MUMS!
Min mamma brukade göra en så god vitlöksfärskost när vi var små. Syrlig lite grynig färskost!

Här i Egypten har de en färskost som påminner jättemycket om den, en blandning mellan krämig ”philadelphiaost” och fetaost typ!

Det är ju så enkelt att göra själv och man kan smaksätta med allt möjligt.
Till två stora burkar så behövs det endast 1 liter filmjölk, 3 dl ekologisk gräddfil eller creme fraiche och valfri smaksättning.

012A1724

Filmjölken och gräddfilen ska sjuda, använd gärna en termometer!

012A1725

Filmjölken ska sedan rinna av under några timmar, gärna över natten.

012A1729

När färskosten är klar så är det bara att smaksätta den.

012A1746

012A1748

Här kommer receptet!

Skriv ut

Hemmagjord färskost (med vitlök och persilja)

  • Författare: Åse

Scale

Ingredienser

1 liter filmjölk
3 dl ekologisk gräddfil eller creme fraiche

Tips på smaksättning:
havssalt, örtsalt, svartpeppar, vitlök, färsk hackad persilja
citron/limeskal + saften från 1 citrus och örtsalt
sweet chilisås och salt
färsk basilika, soltorkad tomat och salt


Instruktioner

Sjud filmjölken och grädddfilen till ca 50-60 grader.
Använd gärna en termometer. Rör ordenligt.
Häll upp filmjölken i en sil med bakhandduk, ställ i en stor kastrull så vasslen fångas upp.
Ställ i kylskåp över natten (minst 12 timmar)
Blanda sedan med favoritsmaksättningen, lägg upp i burkar och förvara i kylskåp.


Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.