Hemgjord färskost (med vitlök och persilja)

av Åse

Som ni nog märkt så älskar jag färskost!
Använder det ofta som redning i såser, har det som pålägg eller som fyllning. MUMS!
Min mamma brukade göra en så god vitlöksfärskost när vi var små. Syrlig lite grynig färskost!

Här i Egypten har de en färskost som påminner jättemycket om den, en blandning mellan krämig ”philadelphiaost” och fetaost typ!

Det är ju så enkelt att göra själv och man kan smaksätta med allt möjligt.
Till två stora burkar så behövs det endast 1 liter filmjölk, 3 dl ekologisk gräddfil eller creme fraiche och valfri smaksättning.

012A1724
Filmjölken och gräddfilen ska sjuda, använd gärna en termometer!

012A1725
Filmjölken ska sedan rinna av under några timmar, gärna över natten.

012A1729
När färskosten är klar så är det bara att smaksätta den.

012A1746

012A1748

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Hemmagjord färskost (med vitlök och persilja)


Ingredienser

1 liter filmjölk
3 dl ekologisk gräddfil eller creme fraiche

Tips på smaksättning:
havssalt, örtsalt, svartpeppar, vitlök, färsk hackad persilja
citron/limeskal + saften från 1 citrus och örtsalt
sweet chilisås och salt
färsk basilika, soltorkad tomat och salt


Instruktioner

Sjud filmjölken och grädddfilen till ca 50-60 grader.
Använd gärna en termometer. Rör ordenligt.
Häll upp filmjölken i en sil med bakhandduk, ställ i en stor kastrull så vasslen fångas upp.
Ställ i kylskåp över natten (minst 12 timmar)
Blanda sedan med favoritsmaksättningen, lägg upp i burkar och förvara i kylskåp.

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

1 kommentar

Elisabeth 16 april, 2024 - 12:41

Hej, hur länge håller osten?
Går den att frysa?
Kan man använda grädde ist för gräddfil?

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.