Havrebröd med nypon (glutenfritt)

7 augusti, 2019

Gokväll på er!

Här har det regnat av och till hela dagen! Men känns som det behövdes lite upprensat, varit så kvavt sista dagarna.
Väderkartan ser ock inte så ljus ut här i Helsingborg närmsta tiden – Regn, regn, reeeeeegn!

I går åt vi tonfiskpastan och ikväll blir det Pulled salmon – skulle kunna leva på fisk faktiskt!
Vad äter ni ikväll?

Till lunch blev det två goda smörgåsar med det här LJUVLIGT goda brödet som jag bakat både i går och idag!

Havrefrallorna HÄR är ett populärt receåt häär på bloggen och jag ville ha ett gott glutenfritt havrebröd som inte smskade för mycket havre. Här är resultatet!

Brödet är nötfritt, glutenfritt och relativt lågt i kolhydrater (10 gram per skiva) – framför allt är det ett riktigt nyttigt bröd!


Havre är rikt på mineraler, protein och vattenlösligt fiber – dessutom rik på smörsyra som är bra för tarmhälsan.
Durramjöl är ett glutenfritt mjöl rikt på mineral och fiber och som är ett riktigt bra alternativ till vetemjöl då det har väldigt snarlika bakegenskaper. Vill du hellre ha vetemjöl i detta receptet så kan du bara ersätta rakt av.
Risentas bitar av nyponskal är en bakfavorit hos mig! Det innehåller massor med C-vitamin och gör brödet saftigt och smakrikt! Jag rekommenderar det i detta brödet.

Degen blir en grötliknande smet.

Skjuts in i ugnen!

Efter 70 minuter i ugnen så är brödet klart!

LÅT SVALNA! Glutenfria bröd får mer smak om de får stå några timmar.

Jag skär alltid upp mina bröd med skärmaskin, storlek 7 (7 mm) sätter jag mitt på.
Sedan fryser jag in brödet, så har jag alltid purfräscht bröd att ta fram! Har aldrig bröd ute.

SÅ himla gott! Favoritbrödet just nu!

Skriv ut

Havrebröd med nypon (glutenfritt)

  • Författare: Åse
  • Portioner: 25 skivor 1x

Scale

Ingredienser

3 dl vatten
3 dl grekisk yoghurt (eller dylikt)
3 ägg
6 dl havregryn, glutenfria om 100% glutenfritt är viktig
2 dl pofiber
1,5 dl durramjöl
1/2 dl chiafrön
1/2 dl Risenta bitar av nyponskal
1 msk bakpulver
1,5 tsk salt


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr
Rör ihop alla ingredienser, låt svälla 10 minuter.
Stjälp upp i bröform med bakplåtspapper i.
Pensla med vatten och strö havssalt ovanpå och valfria frön.
Grädda i nere delen av ugnen i 70 minuter, lägg eventuellt ett bakplåtspapper över sista 20 minutrarna om brödet fått för mycket färg.
Låt svalna och låt brödet vila i flera timmar innan det skärs upp, då smakar brödet som bäst och håller även ihop mycket bra utan att bli kladdigt när man skär i det.


15 kommentarer
9

15 kommentarer

Maggan Gustafsson 13 september, 2019 - 21:06

Tänker ge mig på att baka ditt recept på lchf bröd i Tupperwares ”gryta”, håll tummarna.

Svara
Birgitta 23 augusti, 2019 - 11:02

Brödet är jättegott men i vanlig brödform blir det så himla små skivor
Var har du köpt din brödform???

Svara
Åse 23 augusti, 2019 - 11:06

Det kommer jag inte ihåg tyvärr men finns nog på cervera är min gissning!

Svara
Tina Glaad 13 augusti, 2019 - 17:06

Hej Åse. Har bakat detta bröd 2 ggr nu. 1a gången hade jag det inne 80 min och skar i det dagen efter. Det var riktigt kladdigt så det var bara att slänga.
Dagen efter gjorde jag nytt och hade då inne i 1 tim 40 min, var så mycket bättre men måste nog ha det inne lite längre nästa gång eftersom det var lite, lite fuktigt ändå.

Vad tror det det beror på? Har samma ingredienser som dig och vanlig ugn.
Brukar göra dina recept så förstår inte vad jag gjort. Tina

Svara
Åse 13 augusti, 2019 - 17:10

Hej Tina!

Oj det låter märkligt..
Hur är konsistensen när du fyller formen?
Vad är det för grekisk yoghurt? Du använder nyponskal inte pulver?
Jag hade även provat att höja värmen något som sista utväg men tror det beror på ingredienserna.
Övriga ingredienser är densamma?

Svara
Tina Gladd 13 augusti, 2019 - 17:26

Konsistensen är absolut inte rinnig utan kan lägga i med en slickepott. Har Lindahls eko grek yoghurt men bytte till Turk eko nu sista gången. Har nyponskal, såg bilderna på dina ingredienser och har likadana.
Kollade precis mitt Durramjöl som gick ut för 6 mån sen. Kan det vara den som orsakat det?!

Får nog höja värmen lite nästa gång, Tack för mycket snabbt svar.

Svara
Åse 13 augusti, 2019 - 17:29

Hm ja konsistensen ska vara som tjock gröt.
Prova höj värmen! Ugnar kan påverka mkt!
Tror inte durramjölets utgångstid ska påverka.

Svara
Ingrid Emanuelsson van Eekelen 8 augusti, 2019 - 15:56

Hej Åse, Hur mycket nyponskal skall det vara? ½ dl?
Mvh//Ingrid Emanuelsson van Eekelen

Svara
Åse 8 augusti, 2019 - 16:09

Hej Ingrid, det ska stå i inlägget? Jag uppdaterade för några timmar sedan.
Uppdatera sidan =) Ska vara 1/2 dl

Svara
Louice 7 augusti, 2019 - 21:50

Hej! Tack för alla dina magiska recept! Har du räknat något på hur mycket kolhydrater detta bröd innehåller? Såg smaskigt ut så jag måste nog åxå prova 🙂

Svara
Åse 7 augusti, 2019 - 21:51

Hej!
Det står i inlägget 🙂
Det är riktigt gott!

Svara
ÅsaS 7 augusti, 2019 - 18:19

Detta bröd ser helt fantastiskt gott ut! Tror det får bli till att baka detta när vi kommit hem. Tänker mig en nystart lagom till att det är dags att börja jobba igen. Jag är ju en brödjunkie av rang, som du säkert förstått, och då kan det ju vara bra med bättre alternativ än dessa tillsatsstinna bröd som finns i butikerna.
Har ett favoritbröd som jag gör nångång då och då, sån där filmjölkslimpa med frön, nötter och torkad frukt.
Kram och ha det gott! 💕

Svara
Åse 7 augusti, 2019 - 18:25

Ja filmjölksbröd är såååå goda!
Det här är riktigt gott tycker jag och så gillar ju min mage och hjärna glutenfritt/vetemjölsfritt 💖
Kram kram!

Svara
Hasse Johansson 7 augusti, 2019 - 18:11

Ser jättegott ut. Detta måste jag prova. Hur stor form har du?

Svara
Åse 7 augusti, 2019 - 18:24

Det är en vanlig 1,5 liters brödform, lite bredare men kortare än en vanlig bara.

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.