Här är min historia och mina tips!

av Åse

Jag har ju lovat att vi ska snacka mycket viktminskning här i januari.
 Jag tänker dela med mig av mina tips och vad som fungerat för mig och därför tänkte jag börja med mig själv och berätta min historia och främst min LCHF historia.
Jag har alltid vart en belöningsätare, dvs jag har aldrig tröstat mig med mat utan jag har ätit socker och mycket kolhydrater för att fira, njuta, höja tillfredsställelsen.
 Jag har aldrig varit sockerberoende men socker och snabba kolhydrater (speciellt tillsammans med fett) har varit den ultimata belöningen. Ju mer socker och stärkelse jag åt, ju mer bekräftade jag min hjärnas behov av detta och desto mer behövde jag för att känna mig belönad. Så fungerar våra hjärnor.
När jag åt lågfett och lågkalorimat så kretsade alla tankar kring mat och jag klarade av att viktminska just för att jag har en sån jäkla anamma. Men så fort jag inte hade kontrollen (som med pointsmodellen) så överåt jag rejält och tänkte alltid ”I morgon är en ny dag och DÅ minsann..”
Ofta slutade det ju med några pluskilon som jag sedan bantade bort igen och så där höll jag på.
När jag hittade lågkolhydratkosten så var mina främsta vinster att jag höll mig mätt och nöjd och att suget inte var lika framträdande. MEN första året överåt jag ofta även på LCHF och det är lite det som jag tror är problemet för många. Vad beror detta på? Jo det beror på att när man varvat svält med överätning eller överhuvudtaget ofta överätit så har ens hungers och mättnadshormoner (ghrelin och leptin) kommit i obalans och därför är det inte bara så att ”Ät tills du är mätt!” som många säger när det kommer till LCHF. Dessutom, har du varit en belöningsätare så kommer du antagligen att fortsätta vilja belöna dig med mat och godsaker fast numera i LCHF-kostym!
Vad behöver du? Jo du behöver styra om dina vanor och programmera om hjärnan!
 Först och främst, se till att äta 3 gånger om dagen om du precis lagt om kosten till LCHF – skippa mellanmål!
Varför ska du skippa mellanmål? Jo, för du kommer med största sannolikhet inte behöva det för att få i dig tillräckligt med energi! Glöm alla som säger att du ska äta fem ggr per dag, det behövs kanske när du äter lågfett och spannmål (eftersom energin tar slut fortare då!) men äter du mat som mättar, som fett och protein så har kroppen ett bränsle som håller längre. Dessutom så varenda gång du äter något så kommer du att få en ökning av insulin (även på LCHF!) och det är när insulinet är lågt igen som du fettförbränner (då ökar glukagon som är fettförbrännande) så stoppar du något i munnen i tid och otid och speciellt när du inte behöver det (generellt på lchf) så avbryts detta. 
I mitt fall innebär det dessutom att jag äter mer när jag äter ofta för det ökar mitt sug (mkt vill ha mer som det heter!)
Att äta oftare skulle innebära en snabbare ämnesomsättning är en myt! Det är den totala mängden per dag som spelar roll, inte hur ofta vi äter. Generellt på LCHF äter vi fler ”kalorier” på en måltid, dvs behöver vi inte fylla på med mellanmål!
När det kommer till portionerna så kan de behövas se över.
Vad är en normal portion?
Jo, ca 125 gram protein (1 laxfilé, 2 pannbiffar, 1 kycklingfilé, 1 korv, 2 ägg, 1 köttbit. Man brukar säga en handflata med fingrar.
Lägg till sås gjord på grädde eller creme fraiche och då är 0,5 till 1 dl lagom. Har du smör eller bearnaise eller anna fet dressing så är 2-3 msk lagom.
Gör du en gryta eller gratäng etc så lägg upp som en knuten hand. Addera sedan till en handflata med fingrar av ovan jord grönsaker.
Till dagens första mål (frukosten) så tycker jag personligen att ägg är det absolut bästa! Ägget är komponerat så att den innehåller alla viktiga vitaminer förutom C-vitamin och den har en perfekt proteinsammansättning vilket gör att mättnaden sitter i länge. En omelett på 2 ägg, 1 msk vispgrädde, lite ost och skinka och gärna stet i kokosfett är perfekt. Givetvis kan du äta annat men det är bara ett exempel på en bra frukost.
Vi kvinnor vill generellt ha en lättare frukost så därför är det många som hellre vill äta yoghurt med nötter och bär men för de flesta så är detta ett sämre alternativ.
Du behöver inte vara rädd för kolhydrater, det är lite lustigt hur vissa räknar varenda kolhydrat och petar bort majs, ärter, morötter och nåde om det ligger en bit potats på tallriken men sedan har de inga betänkligheter på att äta mörk choklad, lchf bröd gjord på mandel och andra LCHF efterrätter.
Kolhydrater är inte av ondo men socker och vetemjöl och mycket spannmål är!
Viktminskar du så är det en bra idé att ta bort socker, mjöl, potats, rotfrukter och frukt så långt det går men du fördärvar ingenting om du råkar få i dig en potatis. Problemet är snarare OM du triggas till att överäta när du äter viss mat. Mentalt eller/och fysiskt.
Personligen är mjölmat det som triggar mig värst. Och äter jag för mycket kolhydrater så blir jag hungrigare och mer sugen.
Det är nyckeln i varför LCHF fungerar för många: Man får i sig mindre energi (färre ”kalorier” fast jag inte gillar att prata kalorier) för att fett och protein mättar bättre och man fettlagrar inte så enkelt när man äter mycket lite kolhydrater. Man får även också generellt bättre känslighet för leptin och ghrelin som styr mättnad och hunger när vi tar bort kolhydraterna.
Och detta är viktigt: För många som har fungerande mättnads och hungersignaler så kan man generellt äta lite mer kolhydrater för man slutar äta i tid! Även om man viktminskar. För någon som är överviktig så är det en bra idé att vara mer strikt.
Detta är givetvis om du inte är sockerberoende (men de flesta är inte det utan har bara svårt att handskas med socker)
För egen del, så kunde jag överäta även LCHF-mat i början och jag pendlade en del i vikt de första två åren. Detta hade med mitt belöningsätande att göra – maten var ju god! Så med andra ord behövde jag ta till en ny strategi – bara LCHF kost var inte tillräckligt för mig. Spelade ingen roll hur strikt jag än åt!
Jag började då med periodisk fasta, det innebär att man senarelägger sin frukost till (oftast) 12. Den faktiska anledningen är att när man vaknar så är kortisolet som högst ca 45 minuter efter man har stigit upp (och ja då man äter frukost!) och tillsammans med insulinstegringen man får så upplever man (jag och många med mig) att man blir hungrig ganska fort igen och därmed är mer glupsk. Jag är mycket mer hungrig om jag äter en tidig frukost. Jag är ingen expert på PF jag vet bara att det fungerar klockrent på mig! Jag blir mindre glupsk av att skippa frukost och jag viktreglerar bättre. Jag är totalt ohungrig tills jag äter min första måltid då vid 12 tidigast. Här kan ni läsa om PF.
PF är ingen bantningsmetod men kan vara ytterligare ett verktyg att mättnadsreglera!
Jag är inte supernoga med tiderna utan jag äter frukost mellan 12-14 och sedan äter jag generellt bara en gång till på kvällen, men ibland blir det fyra gånger! Givetvis äter jag tillräckligt då och av mat som mättar och går aldrig hungrig.
Men har man nyss lagt om kosten till LCHF så tycker jag man ska vänta med periodisk fasta! Då kan det viktigaste vara att skapa en trygg kropp med mat tre ggr per dag i lagom mängder.
Var är jag i dag? I dag så har jag en kropp och en hjärna som samarbetar. Mina hungers och mättnadshormoner fungerar igen (pga LCHF!) och det gör att jag i dag kan äta lite mer liberalt (undviker dock alltid mjölmat, tillsatser och socker)
Jag använder PF som verktyg.
I mitt fall hade inte LCHF fungerat för viktminskning om inte jag insåg att jag fortfarande överåt på LCHF och belönade mig. Jag behövde lära min hjärna vad en normal portion var och jag behövde fundera kring VARFÖR jag åt:
1. Hunger eller Sug? Tristess? Belöning?
Detta var av stor vikt för mig! Analysera varför du äter!
När jag åt en måltid så ansträngde jag mig att äta lååååååååångsamt, då insåg jag att jag blev ju mätt ganska fort men eftersom jag åt så fort så fick jag i mig för mycket mat. Jag lade upp maten på min tallrik och tog aldrig om. Helt plötsligt så insåg jag att jag nöjde mig med mindre.
2. Jag började bearbeta tillfällena jag inte åt som var optimalt. Om jag inte hade 100% kontroll så ballade jag ur. Jag lärde mig att resa mig upp direkt och istället för att en dålig dag blev tre dåliga dagar.
När det fungerade så lärde jag mig att EN dålig måltid inte behövde betyda TRE dåliga måltider.
När det fungerade så insåg jag att jag kunde ta lite av det sämre och mer av det bra (1 potatis och sedan grönsaker och kött, istället för att tänka ”Ok nu kan jag ju lika gärna ta 3 potatisar)
Men här är vi alla olika: En sockerberoende har en helt annan problematik och ska hantera stärkelse som en alkoholist behandlar alkohol.
För mig var det dessa två punkter som till slut gjorde att jag behöll min nya vikt med LCHF!
Har ni frågor kring detta så kommentera i detta inlägget =)

PS: Har börjat svara på lite frågor i kommentarsfältet här, så kan vara en bra idé att ni prenumererar på svaren där, ni som ställt frågor.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

74 kommentarer

Garbooh 6 augusti, 2014 - 11:43

PF är en grej som funkar för mig. Och då är det 16:8 som gäller för mig. 5:2 reder jag inte ut. Inte en chans.
Jag har av nån märklig anledning varit anti LCHF, varit en trogen GI:are, lite som Barcelona och Real Madrid. Fast jag tycker att de egentligen är ganska lika.
För ca 2,5 år sedan fick jag en diagnos ställd på mig. Bipolär typ 2. Alla läkare ville trycka i mig mediciner till höger och vänster tills jag en dag tvärvägrade. Och äter numera endast en och i förebyggande syfte. Låg dos dessutom. Hatar att stoppa i mig piller men den läkaren som övertygade mig om detta var helt förstående till att jag vill leva medicinfritt liv. Men att jag måste acceptera att det inte går. Inte om jag vill hålla mig symptomfri i längre perrioder, år. Han talade med mig om vikten med motion och rätt kost. Och jag vet allt detta. Bara det är 10 läkare senare så får jag äntligen en som inte vill stoppa mig full med preparat. Så han vann mitt förtroende. Jag ska äta lite som en diabetiker. Undvika socker och stärkelse. Och även gluten. Allt detta har jag vetat. Och det har gått perioder då det har funkat. Men har varit svårt för mig eftersom min familj äter så som man inte bör äta. Men nu efter år av mitt tjat börjar det gå hem lite. Små steg. Mina båda föräldrar är döda. De dog för tidigt. De hann inte ens gå i pension. Njuta av livets fria dagar. Pappa dog i hjärtinfarkt. Plötsligt en dag. Som blixt från klar himmel. Mamma fick en stroke. Blev halvsidesförlamad och tappade talet. Levde så i tre år, tills hon i nove,ber fick en stroke till som sedan tog hennes liv. Jag vill inte gå i deras fotspår. Jag vill inte det. Och i januari var jag med i en skidolycka. Pajjade knäet. Operayion och lång rehab. Håller fortfarande på men har kommit en bra bit på vägen. Men jag insåg, att våra kroppar håller inte för evigt. Men vi kan underhålla dem och ge dem rätt näring och bygga upp styrkan, så håller de kanske längre. Dessutom är det den enda kroppen vi har och får.
Så jag har startat om. Håller på att förändra min livsstil. Och började läsa på din blogg till syvende och sist. Och jag är så tacksam att det finns inspiratörer som så gärna delar med sig. Och jag hoppas att min resa kommer att inspirerar andra. Så att det sprider sig som ringar på vatten.
Så nu ska jag läsa på allt vad jag kan om LCHF, PF och hitta roliga recept som funkar för hela familjen. Jag har tagit över rodret för familjens hälsa.
Jag är egentligen inte ny vad det gäller motion då jag idrottat hela mitt liv, men plötsligt blev gravid….den ständiga ursäkten. Är trött på den.
Så efter en lång utläggning här, spikmattan, du skrev i en kommentar om sova bättre med spikmattan, hur gör du då? Jag har en spikmatta, använder den sporadiskt. Sover dåligt. Så för mig känns det väldigt angeläget att hitta ett sätt att förbättra sömnen så jag orkar med livets strapatser, spceciellt när det bjuder på motstånd.

Svara
Ebba 14 februari, 2014 - 22:34

Hej! Jag har fastnat stort för din historia! Det är precis där jag befinner mig och har gjort de senaste 4 åren. Jag är nu 18 år. Jag har testat allt! Lchf, gi, vlcd, 5:2, jag har ätit sjukhusdieten, egna påhittade dieter som bestått utav varma koppen och nutrilett, den senaste jag kom på var tfad som jag döpte den. Den gick ut på att äta två frukter om dagen sedan pw två timmar och styrketräning 1 timme om dagen. Jag hetsäter emellanåt heeeela tiden!! Ena dagen äter jag inget, sedan äter jag sjukliga mängder nästa dag, får panik och måste banta ”bort” det, så äter åter inte igen på två dagar kanske och sen överäter osv. Allt detta har blivit en sån himla ond cirkel. Jag äter när jag är glad, ledsen, stressad, trött. Helahela tiden! Jag är 160 lång. För ett år sedan Vägde jag 69 kg (!!) i nov förra året vägde jag 48 och nu väger jag 52. Men när jag satt här om dagen och bestämde mig för att äta lågkolhydratskost, (mår bäst av att skippa kolhydrater och socker) jag blev nästa panikslagen. För jag har sådan matskräck, jag beställde hem bantningspiller, t.om en spruta från nätet som man trycker in i magen.. Jag är medveten om att jag inte är överviktig nu. Men jag har så jäkla svårt att hitta någon balans!! Jag bor själv och vet inte hur jag ska handla riktigt heller. Jag vill helst av allt äta sunt och röra på mig. Men min skräck för mat är verkligen inte bra.. Och att vrålbanta för att sedan kunna överäta är ännu värre! Usch. Vore verkligen tacksam för svar! Mvh förvirrad tjej!

Svara
Amina 7 augusti, 2013 - 17:53

Hejsan!!
Jag vill så gärna hitta ett bra sätt att gå ner i vikt på och sen kunna stanna där. Är så less på att försöka utsn resultat. Tränar fyra gånger i veckan så jag rör mig och tycker de är kul med träning.
Om man inte tål mjölk och har tänkt köra lchf, blir de svårare då?
Tack för en fantastisk och inspirerande blogg

Svara
Kajsa 23 februari, 2013 - 16:35

Hej! Toppenbra inlägg!! Jag tror att jag måste pröva på det här med PF, tror att det skulle fungera för mig. Jag har ätit lchf sedan november 2012 och har totalt gått ner 6 kilo sedan dess. Jag har som mål att gå ner minst 5 kilo till, men nu vill inte vikten minska längre. Det om händer är att jag stressar upp mig något otroligt när jag inte tappar vikt och börjar då räkna kalorier (vilket i sin tur gör mig ännu mer spänd). Hur ser du på det? Ett annat problem är att om jag bara skulle äta säg två ggr om dagen skulle jag stressa upp mig över hur jag skulle ta vara på de måltiderna på bästa sätt – jag älskar nämligen både att laga och att äta mat. Jag ser nu när jag skriver hur knäppt det låter att stissa upp sig över någonting sånt här, men jag kan inte hjälpa det. Jag önskar att jag bara kunde slappna av och inte känna att jag ska behöva räkna en massa för att gå ner i vikt. Har du kanske några visdomsord att dela med dig av? Jag tror att jag skulle behöva det.
Tack!

Svara
Madelaine 29 januari, 2013 - 23:14

Hej! Härlig blogg glad att jag hittade hit 🙂 Startade lite smått med Lchf 3 januari och har tappat 5 kilo behöver tappa 5-6 kilo till så hoppas få till de. jävliga kilon de där 😉 Jag e en sån som inte har tid att äta så ofta å då säger alla att du måste äta oftare det är därför du ser ut som du gör.. Äter inte så stor frukost, men överäter sen på middagen istället. Men undrar över en sak som man hört i alla tider. Man måste äta ofta för att kroppen ska ha något att förbränna och inte lägga sig på svält… Hur funkar de här om man då ska äta 2 ggr /dag??

Svara
Åse 30 januari, 2013 - 06:42

Hej! Nej det stämmer inte 😉
Gamla förlegade råd. Här är en bra artikel: http://periodiskfasta.com/periodisk-fasta/topp-10-myter-om-fasta-avfardade/

Svara
Lövbbiffsgratäng i ädelostsås « kaxsen.se 23 januari, 2013 - 22:20

[…] säga att det jag älskar med med  Åse Falkman Fredrikson´s kokbok ”Viktminskning med LCHF” (http://56kilo.se), är att dels är det MASSOR av goda recept i den, men även att allt går så snabbt att laga! […]

Svara
Helen 14 januari, 2013 - 19:58

ÅÅÅÅÅ Åse… Detta inlägg var precis vad jag behövde!!!!
Delar av den var precis JAG…
Har ätit LCHF i precis ett år och det spelar heller ingen roll hur strikt jag är så händer det f%n inget på vågen… Gått ner 4 kg på ett år!!(vägde 72kg vid start och 68kg nu, så jag har lite och ta av 🙂 Men jag mår så bra av LCHF att jag beslutat fortsätta och ha det som livstil, INTE en diet! MEN jag vill tappa kilon också!! Ringde min läkare om att ville kolla upp sköldkörteln men det ville han inte göra. Han börja prata om stress och fråga hur jag mådde!! Jag mår BRA! Har dragit ner på mejeriprodukter men märker ingen skillnad då heller… Så vad tror du ska jag testa PF??
Tack för en bra blogg och en mycket trevlig kokbok
KRAM

Svara
Åse 56kilo 15 januari, 2013 - 10:32

Ja det kan vara så att du helt enkelt får i dig mer energi än du gör av med! Se till att få i dig omega 3 och slarva inte med grönsakerna! Helst de mörkgröna! =)
Tycker absolut du ska testa PF! KRAM!

Svara
Anette 9 januari, 2013 - 14:28

Hej! Sååå bra skrivet om översättningen! Tycker annars alla skriver att man bara äter tills man är mätt, men om man saknar den spärren är det ju svårt..Sjjälv har jag märkt att jag är rädd för att vara hungrig.. Det är ju faktiskt inte farligt att känna hunger en stund innan maten, bara man kan låta bli att sätta i sig ngt. Då vet man ju att det är dags att äta! En fråga: Jag har din fantastiskt fina bok! Om jag äter 1/4 av fyraportionersrecepten, går jag ned i vikt då tror du..? Eller ska jag dra ned lite på portionsstorleken? Kram Anette

Svara
Anette 9 januari, 2013 - 14:31

”Överätning”ska det ju vara!!

Svara
Åse 56kilo 9 januari, 2013 - 14:31

Du kommer gå ner i vikt då! 🙂 De är anpassade för att passa en viktminskande kvinna men ändå hålla henne mätt =)
och nej det är inte farligt att vara lite hungrig! 🙂 Lycka till!

Svara
gandhi 7 januari, 2013 - 19:05

Du skriver i boken att spikmattan är bra. Mot vad?
Mvh

Svara
Åse 56kilo 7 januari, 2013 - 19:12

Spikmatta frisätter endorfiner. Endorfiner i sin tur gör att kroppen lättare dämpar ångest och oro. (stress) Vi sover ofta bättre med hjälp av spikmatta (och är bättre rustad mot livet i sig). Sover vi bra så har vi också större chans att lyckas med vår viktminskning.

Svara
mikaelamaria 7 januari, 2013 - 09:56

Hej Åse! Jag har två fårgor. När det gäller PF, så tillåts drycker som är energilösa. Räknas mjölk i kaffet som energi? Dvs. är det inte ok?
När jag sedan ska äta mitt första mål mat efter PF så ska det vara en riktigt lunch? Dvs. 2 ägg och lite turkisk yogurt är för lite? (det här motsvarar ju annars min frukost som jag tidigare har ätit)
Tack så länge.
/Ela

Svara
Åse 56kilo 7 januari, 2013 - 12:23

Ja mjölk innehåller kalorier = energi.
Du äter dig mätt vid första målet så blir du mätt på 2 ägg och turkisk yoghurt så ät det, annars brukar de flesta äta sin lunch då vid första målet. För mig blir det ofta en omelett på 2 ägg, grädde, skinka och en näve ost sedan står jag mig generellt på det till kvällen.

Svara
anneli.s 5 januari, 2013 - 18:18

Hej! Jag är har precis börjat att äta lchf för att gå ner i vikt. Utan detta inlägg hade jag mest troligt fortsatt som jag gjort och struntat i den verkliga problematiken och det är vad du berättat om angående ”belöningsätandet” – sådan är jag med, värst är när jag lider av tristess. Jag blir nästan lite gråtmild av insikten. Tusen, tusen tack för att du belyste detta för mig 🙂 God fortsättning! /Anneli

Svara
Åse 56kilo 7 januari, 2013 - 15:18

Härligt Anneli! Kämpa på! Insikten är ovärderlig!

Svara
mallan123 4 januari, 2013 - 23:20

Så bra skrivit! Jag har, med dig som inspiratör, ätit LCHF sedan augusti 2012. Jag älskar att få äta mig mätt. Jag har lagt allt vad bantning heter åt sidan och ätit det som jag ”får” äta inom LCHF. Det var länge sedan jag åt mig mätt och mådde så här bra. Jag har tagit det lugnt och låtit vikten stå still, och det har den gjort även om jag njutit av livets goda…. Nu ska jag lära mig att äta så att några kilo kan flyga åt skogen. Tack för allt.

Svara
Åse 56kilo 5 januari, 2013 - 11:12

Det är det som är så skönt med LCHf att man kan slappna av och få ett normalt matbeteende och för många räcker detta då och man fokuserar inte längre på att gå ner i vikt, men vill man så finns det vägar man kan ta sedan =)

Svara
zaihas 4 januari, 2013 - 22:09

hej åse, super tack för en bra blogg 🙂
jag har försökt med lchf i över ett år nu men hela tiden är det något som står i vägen för mig. Jag är en gymnasieelev och dessutom också vegetarian(äter dock mejeriprodukter och fisk) men det jag kämpar med är skolmaten, som iprincip är omöjlig att anpassa till lchf. Sallader finns ibland men för det mesta är de blandade med massa såser och dressingar (socker:/) så jag avstår från att äta dem. Som vegetarisk få vi massa böngrytor och soja korv och andra sojaprodukter.
ibland är det rent utav inget gott för mig som vegetarian så jag tvingar mig att köpa en ostfralla från cafeterian i skolan, men de är ju så klart vitt mjöl och allt i den. Jag pendlar mkt till skolan så jag hinner inte riktigt förbereda någon lchf fralla el. lunch att ta med heller;(
men jag undrar särskilt över sojaprodukter man köper i affären samt övriga bönor. Jag äter mkt böngrytor hemma då mamma e bra på att tillaga dem, men de innehåller ju mkt kolhydrater ju. sojakorv däremot har 5.5 kohydrater per 100g, vilket är ganska schysst för lchf men många pratar om att man inte ska stoppa i sig soja produkter då de iprincip är bensin?:O
Hur ska jag ta mig till, ska jag fortsätta äta sojaprodukter och bönor? de är det enda jag KAN äta i skolan som vegetarian:/
Ha det bäst!

Svara
Åse 56kilo 5 januari, 2013 - 11:15

Hej! Förstår att det är meckigt med skolmaten! Nej soja och bönor är inte speciellt bra 🙁
Håll dig hellre till fisk och ägg! Skippa alla köttsubstitut tycker jag! Fisk och ägg (äter du ägg?) ger dig allt du behöver i proteinväg. Att ibland äta bönor och sojaprodukter kan säkert fungera men inte som grund i kosten.
Men förstå ditt dilemma och blir så ledsen att du ska behöva kämpa så!
Kan inte din mamma hjälpa dig med anpassade matlådor som du kan ha när du pendlar eller som ersättning för skolmaten om den inte är bra?

Svara
pirraihi 4 januari, 2013 - 21:43

Hej!
Har kört lchf sedan i mars 2012 och har gått ner 24 kilo – utan ansträngning! 🙂 Började med pf i somras och det passar mig utmärkt. Har stått stilla länge nu och inväntar din bok för att förhoppningsvis få mer kunskap och gå ner resterande 24 kilo.
Nu har jag hipp happ blivit lämnad av min man efter 23 år tillsammans och befinner mig i en riktig kris… Vissa dagar äter jag i princip ingenting, en annan dag lite jordnötter (inte så lchf – jag vet 😉 ) för att tredje dagen äta bra. ”Fuckar” jag upp kroppen? Sätter jag hel kroppen i gungning och förstör något? Jag vill verkligen gå ner mina kilon och må bra i min kropp! Vissa dagar innan det här med skilsmässan kunde jag ibland ”glömma bort” att äta, att jag kände att jag bara behövde äta en gång om dagen (iom pf) för att det räckte – är det dumt att göra så? Jag vill ju inte äta om jag inte är hungrig. Jag har genom åren gjort som så många andra, svält mig, ätit jämt för ”att hålla brasan levande”, ätit frukt som en galning, levt på pulver i flera veckor etc så ibland vet jag inte om jag är hungrig/mätt/inbillar mig/svälter eller vad jag gör…. 🙂
Hursom! Tack för en bra blogg! Ser fram emot att få hem boken – OCH inte minst tappa mina ”sista” 24 kilon! 😀
Ha en bra helg!
M

Svara
Åse 56kilo 5 januari, 2013 - 11:18

Du ska nog först och främst nu fokusera på att äta bra när du kan äta, tvinga inte kroppen till något men ät bra!
Förstår att det är jobbigt och jag blir ju som du, kan inte äta när jag krisar (längesedan nu men vid min skilsmässa för 13 år sedan så gck jag ner till strax över 50 kilo… åt ingenting)
Kroppen är tuff och klarar att du ter lite oregelbundet m.m men viktigt att det du äter är bra, hellre ETT bra mål om dagen är massa ströätande av nötter m.m. KRAM!!

Svara
Sarah 4 januari, 2013 - 14:48

Bra skrivet! 🙂
Jag fick föresten hem din bok för några veckor sedan; Den är verkligen KANON!!!! 😀
Fin framsida, goda recept och bra tips!! Tack för det 🙂
/Sarah, girlyciousdiet.wordpress.com

Svara
Åse 56kilo 4 januari, 2013 - 14:53

Roligt du gillar den!! =))

Svara
Mariann Fäldt 4 januari, 2013 - 12:32

God fortsättning på det nya året =) Detta stämmer så bra… det är lätt att överäta. Jag ska nog ta tag i PF och ge det en chans igen – på riktigt.
Trevlig helg.

Svara
hovdamen 4 januari, 2013 - 12:23

Jag blir nästan gråtfärdig när jag läser ditt inlägg. Det där är ju jag! Jag har faktiskt ätit LCHF i snart 6 år och trivs fantastiskt bra med det. MEN har jag gått ner i vikt?? Nej. Jag överäter nog fortfarande och har inte lyckats komma till rätta med det. Alla säger så olika om hur och när man ska äta. Igår damp din bok ner i brevlådan, den ser jag mycket fram emot att läsa plus att testa recepten givetvis. Jag har även hakat på Ulrika Davidssons Kickstart på FB (som väl är mer GI än LCHF men rätt ok ändå tycker jag. Detta gör jag just för att lära mig äta mer exakta mängder. Jag hoppas att det kommer att funka. Jag trodde att jag var den enda i hela världen som inte går ner i vikt på LCHF.

Svara
Åse 56kilo 4 januari, 2013 - 16:26

Lycka till, du ska se att poletten ramlar snart ner i både huvud och kropp <3

Svara
hovdamen 4 januari, 2013 - 23:19

Tack! Har nu bläddrat igenom din bok och känner redan att jag kommer att prova vart enda recept och dessutom älska vart enda ett! Den bästa bok jag set på länge.

Svara
Åse 56kilo 5 januari, 2013 - 11:12

Tack snälla!! =)

Svara
Vipan 8 januari, 2013 - 13:51

Samma reaktion här. Nu blir det förändring samt att jag ska upp på min Crosstrainer som står och väntar sedan flera månader.
Jag önskar oss lycka till!
Jag kommer att skriva ut Åsas tips och sätta på kylskåpet.

Svara
Linda 4 januari, 2013 - 12:10

Hej Åse! Tack för informativ text :)Jag har några frågor. Precis som några ovanstående kommentarer tar upp, och även du själv i din text, så ska man ju inte äta en massa lchfbakverk och dylikt och tro att man viktminskar bara för att det är lchfanpassat. Men jag kan uppleva att du ofta i din blogg tar upp just lchfbakrecept, äter du det lika ofta som du tipsar om det? Och en annan sak är dina tips om vin, dricker du det så ofta som du tipsar om det? Och hur fungerar det med lchf? Jag menar inte detta i något anklagande syfte, bara i ett nyfiket. Vänligen, Linda

Svara
Åse 56kilo 4 januari, 2013 - 12:20

Tar inte det som anklagande =)
Nej det sker inte ofta: Här ser du hur ofta de hamnat i bloggen: http://www.56kilo.se/56kilo/kategori/recept/sotsaker/
Jag rekommenderar LCHF treats högst en gång i veckan och så ofta har jag inte ens lagt upp recept på LCHF bak/sött. I tider där det är mer populärt (som jul, vissa högtider) kommer det fler recept då efterfrågan är större.
Vin tipsar jag om en gång i veckan då det är då jag har mitt samarbete med Vinguiden 🙂 http://www.56kilo.se/56kilo/kategori/vinprovning
Ibland händer det oftare. Vin dricker jag generellt 2-3 gånger i veckan, blir oftast onsdag, fredag och/eller lördag (1 glas) så det klassas som normalt bruk. Max 3 glas vin i veckan brukar jag och andra kostrådgivare rekommendera för viktminskning. Till fest blir det ju lite mer generellt.
Men så fungerar det i en blogg, om jag skulle göra tre inlägg i veckan och alla handlade om vin skulle ni tro att jag pimplade vid 7 dagar i veckan för att det är den slutsatsen man drar =)

Svara
Linda 4 januari, 2013 - 15:54

Tack för ditt svar! Jag ser på din länk att det inte var så ofta nej, det kändes väl kanske bara så i mitt huvud. Ursäkta! Jag är ändå glad att jag skrev för nu fick jag ju svar på hur ofta man kan äta lchftreats för att ändå kunna jobba med viktminskning, eller iallafall inte viktökning. Likaså med vinet (som är så svårt att leva utan, heller utan treats än det där glaset vin till maten!). Jag har en annan fråga också. Om man, säg en gång varannan vecka eller en gång i månaden vill äta lite godis (säg ett hekto). Blir det en farlig kombination med lchf då? Jag vill gärna äta lchf strikt där emellan men har så svårt att tänka mig att aldrig få unna mig det där lilla lösgodiset på biografen etc. Tusen tack för dina svar. Det är en fantastisk julgåva du ger till oss alla att ge bort alla denna information gratis! 🙂

Svara
Åse 56kilo 4 januari, 2013 - 16:03

Så lite! =)
Det är jättesvårt att svara på det för det beror på känslighet men mest handlar det om vilka val du gör efter det där godiset! För många så blir det dels svårt att bara sluta vid 1 hg och en del klarar att sluta men har ett ökat sug efteråt som gör att de tar ett par dagar då de äter mer och fel. Och en del kmmr må riktigt uselt när de äter det där godiset för kroppen och hjärnan har vant sig av med socker.

Svara
Linda 4 januari, 2013 - 16:07

Jag förstår att det är svårt att svara på, tack för du försöker. Jag har alltid bara köpt ett hekto i min lilla påse och när det är slut så är det slut! Därför oroar jag mig inte för att äta mer. Och det där med suget efteråt förstår jag också men kan nästan vara beredd att offra ;). Men om man bortser från det är det inte farligt att blanda det hektot godis med att äta lchf för övrigt?

Åse 56kilo 4 januari, 2013 - 16:28

Nej under de omständigheterna svarar jag nej 🙂 Men om jag ska vara lite bråkig så kan jag tycka att det finns annat godis som är hälsosammare, lösgodis är tyvärr fullt av både tillsatser och annat vi inte vill veta vad det är i. Men jag förstår ju att det inte är det du främst undrar om 😉

miiiiia 4 januari, 2013 - 10:37

Hej! Som alltid så skriver du fantastiskt klokt, väldigt bra skrivet och verkligen tänkvärt! jag har ätit LCHF sen november förra året och mår kanon! Angående periodisk fasta, jag provade det en gång i somras, vissa dagar funkade det ok, men vissa dagar triggade det bara igång mattankarna ännu mer hos mig, jag tänkte mer och mer på vad jag skulle få äta nästan fastan bröts, och det kändes inte sunt! Men som du skriver, det passar inte alla! Ibland kan jag dock uppleva lite svårt med mättnadskontroll, och därför tänkte jag kanske ge det en chans till. Viktmässigt ligger jag stabilt tycker jag, vill gå ner 1-2 kg till, men det är ingen panik. Däremot har jag det senaste halvåret mycket bättre kunnat styra mitt beteende kring att fortsätta överäta, bara för att jag fick i mig något onyttigt! Det beteendet tror jag sitter mycket mkt i huvudet, även om jag också märker att jag blir triggad av kolhydrater. Jag är väldigt stolt över att jag lyckats tygla det, och tycker det är ett stort framsteg. Summan av allt detta; tycker du jag ska ge det en ny chans med PF? Tack för all din fina inspiration! Kram =)

Svara
Åse 56kilo 4 januari, 2013 - 11:45

Hej! Ja det sitter mycket i huvudet detta med att vi vill göra perfekt och när vi inte har kontrollen så går man bananas. Mycket beror absolut på ett överintag av kolhydrater men inte allt.
Prova du PF men som sagt det passar inte alla! Man märker ganska snabbt om det är något som fungerar! Men man får ge det en vecka åtminstone.KRAM!

Svara
muppla 4 januari, 2013 - 10:15

Tack snälla du för ett nyanserat och klokt inlägg. Är så otroligt trött på den ”allt eller inget-mentalitet” som råder. Har följt din blogg under ungefär sex månader och känner mig nu redo att äntligen lägga om kosten till en liberal variant av LCHF. Stort tack för all inspiration!

Svara
Åse 56kilo 4 januari, 2013 - 11:46

Ja jag försöker så fröer till ett mer avslappnat förhållande till mat och det gäller även till de som äter LCHF. Härligt att kunna inspirera! Lycka till!

Svara
Jenjo 4 januari, 2013 - 07:30

Jag kan inte sluta läsa. Detta inlägg var helt klockrent för mig för att jag ska förstå. Poletterna trillade ner en efter en. Helt otroligt… Jag har till och med skrivit ut det och har det i väskan, som inspiration när motivationen är som lägst. Hoppas det var ok…!?
Tack underbara bästade du. Du är ju helt underbar på att skriva och förklara!
Kramar!!! <3 <3 <3

Svara
Åse 56kilo 4 januari, 2013 - 09:41

Så klart vännen, det är meningen att ni ska nyttja informationen :)) ❤

Svara
Mathildas mamma 4 januari, 2013 - 00:06

Men när du kör PF dricker du inte bullet-kaffe då? eller kaffe med grädde?
Kram
Stina

Svara
Åse 56kilo 4 januari, 2013 - 00:30

Du menar kaffe med smör och mct i? Nej! Varför? Kaffe med lite kokosfett i, efter fastan kan jag dricka. Under fastan dricker man inget med energi i. Finns ingen anledning. Kram!

Svara
tinalina 3 januari, 2013 - 23:31

Tack för ditt inlägg! Många ”pling”!
Jag har snart ”LCHF:at” i två år, och gick ner ca 10 kg SNABBT, och ytterligare ca 5 på första halvåret. Sen har det stått still, nåt kg upp under jul eller semester, som snabbt försvinner när man återgår till LCHF igen. MEN jag har massor kvar att gå ner, men har ändå varit lite nöjd med att jag inte gått upp de 15 igen! Har man jojobantat i sisådär 25-30 år, så är detta ganska bra ändå. Men nu känner jag att jag kanske har fått de verktyg jag behöver för att ta ett race till! Tror att det är som du säger att man lockas att frossa i det som är ”tillåtet”, en gång glad för godsaker alltid glad för godsaker så att säga, och när jag tänker efter så stannade min viktminskning nog av när jag började snegla på LCHF-gottis och bakning…
Tack för din fina blogg!

Svara
ulliew 3 januari, 2013 - 23:09

tittar in idag igen 😀
Oj så duktig du e på detta.!!! Vill helt klart vinna din bok den ger nog bra inspiration me allt!!!
Önskar dej den underbar fredag kram

Svara
hbengtson 3 januari, 2013 - 22:21

Hej! PF låter intressant, men känner att jag får svårt att få in det i vardagen 🙁
Jag vill veta vad du tycker om mitt upplägg? Frukost vid 7 med äggröra och bacon, kaffe, smoothie och ett glas juice (jag vet att det inte ingår i LCHF, men det är ingen frukost utan juice) Sedan jag började med detta är jag aldrig hungrig förrän det är dags för lunch. Lunch vid 12, där det uteslutande är någon slags sammansatt LCHF-kost (protein och fett, men ersatt kolhydrater med blomkål/vitkål eller liknande) . Sedan något litet, såsom keso och bär, kesoplätt eller liknande vid 19 (beror på när jag kommer hem). Jag har aldrig haft problem med belöningsätning eller sug av något slag, och stoppar då ej i mig något i onödan. Dricker i så fall vatten om det kommer.
Jag har som mål att träna 3-4 ggr/vecka, både kondition, gympass och gruppträning. Dessa ligger någonstans mellan 18-20.30. Bokade faktiskt tid med PT idag 🙂
Tack på förhand!

Svara
hbengtson 3 januari, 2013 - 22:23

För övrigt, när jag började äta såhär, fungerade äntligen min mage. Det har den inte gjort på många många år.

Svara
Åse 56kilo 3 januari, 2013 - 22:32

Visst är det fantastiskt?? Tnk om fler kunde först hur bra deras magar kunde må??

Svara
Åse 56kilo 3 januari, 2013 - 22:34

Frågan är VAD du vill ha ut av kosten? Viktminskning? Eller hälsa?
Hur länge har du ätit så här och har du fått ut det du vill av att ta så här?

Svara
hbengtson 3 januari, 2013 - 22:44

Nu för tillfället är mitt mål att går ner 8-9 kg och därefter hålla mig där. Och gör jag det kommer hälsan på köpet.
Jag började i januari 2010 och då gick jag ner ca 1 kg/mån utan att ens träna. Dock har jag av olika anledningar gått upp igen.
Men om jag nu lägger till träningen, borde det bli den reaktionen jag hoppas. Nu väger ju dock muskler mer än fett, så då får det bli måttbandet (kläderna) som får ”tala” 🙂
Jag hittar många roliga recept på din sida!

Svara
levleende 3 januari, 2013 - 22:11

Om man tränar på gym plus att jag springer, är det ändå ok med PF?
”Förstör” en kopp kaffe PF?

Svara
Åse 56kilo 3 januari, 2013 - 22:19

PF r generellt allra störst i träningskretsar, så svaret är JA, absolut! nej all energilös dryck kan intas.

Svara
susannf 3 januari, 2013 - 21:43

Har ätit LCHF sen april månad, och mår bra överlag med detta. Viktminskningen har stått still i fyra månader, men måtten på kroppen har förändrats. Är överlycklig att jag hittat något som funkar, men…jag behöver också mer hjälp med frukosten. Jobbar skift, och varannan vecka när jag jobbar kväll är det inga problem. Äter tre gånger, kan ta det lugnt med frukosten. Men den andra veckan är det jobbigt, äter jag inget kl 5 på morgonen, så mår jag dåligt halvnio, och frukost är nio. Resten av dagen är inga problem, men detta känns jobbigt. Ska tillägga att jag på grund av jobbet inte kan dricka mycket vätska på morgnarna. Är det då bättre att äta direkt på morgonen och hoppa över extrafrukosten på jobb?

Svara
Åse 56kilo 3 januari, 2013 - 22:20

Eftersom måtten förändras så gör du ju rätt =) Så fortsätt du som nu!

Svara
stephanie 3 januari, 2013 - 21:37

Hej Åse !
Du har blivit som en liten guru till mig nu, 7 veckor med lchf och jag mår otroligt bra fortfarande. Tappat 7 kilo och mängder på mått bandet, jag berättade ju för dig hos din syster att jag startade egentligen med lchf för främst vikten men bagaget av fördommar ich buffel och båg var stort. Så fel jag hade, det passar mig perfekt och numer det en omsadlad livsstil. För en vecka sedan startade Jag med PF och det visar sig att jag mår ennu bättre med färre ät rutiner. Testade detta för att minska suget av hunger, fånga kontrollen och tappa mina sista kilo. Sen så visar det sig att jag mår ennu bättre på detta. Men hur länge kan man äta PF är min fråga,? Kan jag baka in de i min nya livsstil. Det känns ju så fulländat ! Kram stephie

Svara
Åse 56kilo 3 januari, 2013 - 22:36

Härligt Steph!! Blir så glad av att höra!!!
Du kan använda PF som livsstil!! Men som med alla rutiner så mår kroppen bra av att ibland leva i orutin! Så mitt förslag är att du äter enligt PF 5 utav 7 dagar! Massa kramar! och du rockar!!

Svara
hellund 3 januari, 2013 - 21:35

Tack Åse! Det kändes som att jag läste om mina egna problem.
Hur ser du på laktosfria produkter. Jag tänker då på mejeriprodukter inte ris-, havre- eller mandelvarianter. Det är ju inte lika många kolhydrater i de laktosfria produkterna vilket ju ser ut att vara bra. Men jag gissar att det finns en baksida med dem eftersom jag inte läst någonstans att man bör välja dessa om man äter LCHF. (Jag menar förstås inte att dricka mjölk eller liknande eftersom jag förstått att mjölkproteinet i sig är ett problem.)
/Helena

Svara
Åse 56kilo 3 januari, 2013 - 22:17

Laktosfria produkter är ett sämre val för även om det är lite färre kolhydrater i så tar kroppen upp dem snabbare för laktosen är redan uppklippt! Så man ska inte luras och tro att laktosfritt är ett bättre val om man tänker på kolhydraterna!

Svara
Gloria 3 januari, 2013 - 21:25

Jag fick hem din bok och gillade den skarpt! Läs gärna min recension här: http://sockerfri-nu.blogspot.se/2013/01/basta-lchf-kokboken-so-far.html?m=1

Svara
Åse 56kilo 3 januari, 2013 - 22:36

Har svarat dig i din blogg =)) Hoppas kommentaren gick igenom?

Svara
lillaannaa 3 januari, 2013 - 20:50

Hej Åse, gott nytt år!
Jag har funderingar på detta med PF, har ätit min egen variant av detta ca 6 månader, men har fastnat och har 4 kilo till som jag vill ner. Jag går upp kl 5, går 45 min i rask takt. Dricker kaffe med smör och kokosfett när jag kommer till jobbet vid 7, sen tränar jag mellan 12 och 13 på gym och sedan lunch vid 13.30. Middag vid 19. Vad tror du om detta med fettkaffet, ska jag skippa det? är tveksam om jag kommer stå mig under träningen utan.. Dricker du inget alls innan första måltiden?
tacksam för input 🙂

Svara
Åse 56kilo 3 januari, 2013 - 22:38

Hmmmm fasta innebär ju energilöst så kaffe med smör och kokosfett bryter ju fastan. jag hade provat utan! Men vad vill du ha ut av fastan? Viktminskning?

Svara
lillaannaa 4 januari, 2013 - 08:29

Ja du har ju rätt med energilöst… Jag vill gå ner i fett men fortsätta bygga muskler. Jag har gått upp i fett genom att äta ganska strikt LCHF men på tok för mycket mat så därför har PF funkat bättre för mig. är nu stabil men vill ner ca 4 kg fett till. Har bara varit rädd för att jag ska hungra ihjäl efter morgon PW + träning efter nästan 18 timmar fasta, var av 8,5 timmar på morgon/förmiddag. Idag kör jag bara kaffe så får vi se vad som händer, magen har kurrat upprört nån timma men börjar lugna sig nu 🙂
Tack!

Svara
Monica 3 januari, 2013 - 20:43

Tack för en inspirerande blogg. Jag har ätit LCHF under hela 2011…gick inte ner ett gram. Gav upp under 2012 men har nu efter en hysterisk socker chock i jul bestämt att jag ska ta tag i det hela igen. Jag är också inne på PF men på ett annorlunda sätt som passar mig bättre. Vi äter gemensam frukost på jobbet kl 9. Svårt att hoppa denna. Så jag går upp 6 äter frukost 9 sen ingenting förrän middagen kl 17. Klarar detta jättebra. Är inte sugen/hungrig alls under dagen. Tar dock en kopp kaffe kl 13. Vad tror du om detta upplägg? Kan det ge något eller är det fel ätfönster? Vill verkligen få LCHF att fungera denna gång.

Svara
Åse 56kilo 3 januari, 2013 - 20:46

Det blir en ganska kort fasta, dvs 8 timmar men det är klart det fungerar =) Bra att du inte äter frukost direkt när du vaknar i allafall!

Svara
Lotta 3 januari, 2013 - 20:14

Hej. Är lite fundersam ang det här m PF. Du skriver att du äter frukost sent o sen bara ett mål till.
När jag tänker på min egna livsituation funderar jag mest på hur jag ska orka.
Jag går upp kl 05:30 på vardagarna o att då vänta på mat i över 6 tim känns som en omöjlighet för mej.
Kan tilläggas att vi har som mest att göra på fm på jobbet så energi behövs.
Jag kommer hem ca 17:45 o har nu tänkt börja träna på kvällarna, mest för att enbart LCHF
inte verkar räcka för min viktminskning. Gått ner som max 6kg senaste året men går upp igen så fort
jag fuskar det minsta. Iaf så lär mitt andra mål mat bli framåt 20:30…
Känns lite som tortyr för kroppen :-/
Tar gärna emot tips på hur jag istället ska lägga upp dagen.

Svara
Åse 56kilo 3 januari, 2013 - 20:18

Våra kroppar är inte skapade att äta ofta, det mest är faktiskt vana – tro det eller ej. Men PF är inte melodin som passar alla, absolut inte. Så tvinga inte kroppen till något du mår dåligt av.

Svara
jolo79 3 januari, 2013 - 20:03

Hej!!
F*n vad grym du är!
Väldigt intressant läsning, jag är övertygad om att detta är det perfekta levnadssättet! Försöker tillämpa det själv men har svårt ibland med snabblösningar som bröd och pasta ofta är för mig!
Måste fråga om träning. Tränade du mycket innan du gick ner i vikt, hur mycket tränar du nu? Tror du din träning har påverkat din viktnedgång och utseende mycket?! Vad tränar du?!
Fick själv barn nr 2 för två månader sedan och skulle behöva försöka komma i form.;)
Tack för fantastisk inspiration! Boken finns självklart i min bokhylla!!!:)
Kram Lotta

Svara
Åse 56kilo 3 januari, 2013 - 22:40

Jag har tyvärr aldrig behövt träna för att viktminska. Men jag kommer satsa stort på träningen 2013! Inte för vikten eller utseende utan för en stark och smidig kropp!
Du gör rätt i att fokusera på träning men glöm inte kosten den gör 75% för vikten! =)

Svara
Lenali 3 januari, 2013 - 19:44

Hej Åse och TACK för att du ger oss läsare den här fantastiska gåvan.
Jag läser din blogg dagligen o älskar blandningen av shopping, heminredning o mat/ recept/ livsstil.
Innan jul körde jag o min man igång med lchf och jag lyckades gå ner ca 4 kg på 5 v oh har mått brA!!!
Tycker ju inte att jag har sockerproblem men har druckit kopiösa (KOPIÖSA) mängder cola light, så det klart att jag inte behövt annat socker 😉 hehe. Jag slutade även med colan när vi satte igång vilket jag nästan tyckte var värre än att sluta röka men det har gått över all förväntan!
Nu under jul har set slarvats å det grövsta o jag känner mig nästan rädd att ställa mig på vågen för jag vill inte veta hur mycket jag gått upp under helgerna.
Även om jag mått väldigt bra med lchf så önskar jag nästa att jag mådde sämre när jag fuskar, om du förstår vad jag menar. Men förrutom en konstant uppblåst känsla i magen så har det liksom inte straffat sig så mycket.
I juni fyller jag 40 oh jag har samma plan som du- att vara i (kanske Inte hinner vara i mitt LIVS form men i alla fall) sjuuukt bra shape.
Mitt problem är att jag överäter- tar alldeles för stora portioner och har svårt att få i mig fett- blev väldigt less på alla gräddstuvningar men jag hoppas att jag tillsammans med din hjälp här inne ska lyckas gå ner de 15 kg jag siktar på just nu ( på sikt kanske även 5 kg till)
Fy tusan vad jag babblar på 😉 men det känns som att det är lättare att ta tag i saker när man skrivit ner allt haha.
Allt gott till dig Åse!
Kram Lena

Svara
Åse 56kilo 3 januari, 2013 - 22:45

Hej Lena!
Roligt du gillar bloggen!
Så är det vissa har större synliga hälsofördelar med LCHF än andra! men tänk så här: Det är mkt som inte syns!! Ibland faller till synes helt friska, sunda människor ner i hjärt och kärl! Vi ska ta hand om vår kropp även om effekterna inte syns och märks just nu.
Om du inte gillar gräddstuvningar etc så satsa på mer naturligt fett, tex fetare livsmedel, steka i kokosolja, aromsmör, avokado, man behöver inte massa grädde oc creme fraiche för att äta lchf =)
Klart du ska fira in din 40 årsdag (juni som jag!!) sund och stark och frisk! Vilken 40 årspresent!! =) KRAM!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.