Frukostens värde

av Åse

En del i min analys under det senaste året över varför jag var sugen på massa skräp i tid och otid var frukosten.
Jag vet idag att om jag äter en bra och stadig frukost med stor del protein, lagom med fett och långsamma kolhydrater så bestämmer det i princip hur hela min dag ser ut.
Med en sådan här frukost som nämnd ovan så håller jag mig mätt i 4-5 timmar, inget sug uppstår och jag klarar mig med en lagom stor lunch.
Förr åt jag alltid vitt bröd till frukost, nästan inget protein.
Croissanter, vitt bröd och sådant ”skräp” är verkligen inget för mig längre, inte ens på helgen eller hotellfrulle skulle jag välja socker till frukost – jag värdesätter mättnad och stabilt blodsocker väldigt mycket idag, för det är A och O för mig.
I en viktväktartråd i ett forum jag är medlem på har vi de senaste dagarna diskutterat just frukosten och vad som håller oss mätta, många har hittat ”sitt” medan en del fortfarande försöker hålla den så liten och mager som möjligt.
Jag kan inte äta en liten frukost, jag måste lägga mina 8 PP på frukost, med bra balans mellan protein, fett och kolhydrater.
I morse åt jag en riktig brakfrukost som verkligen kändes kanon för den mättade rejält och var så god!!!
Det blev 1 skiva danskt rågbröd med 1 msk räkost + 1 ägg. 150 g minikeso med 1 msk mellangrädde 27% och 1 tsk fairtrade vaniljsocker och 11/2 dl hallon.

Hur ser ni på frukosten? Vad håller er mätta och belåtna?

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

29 kommentarer

AK 22 juni, 2010 - 08:26

Som vanligt känner jag igen mig i mycket av det du skriver. FÖrr åt jag alltid vitt bröd och två timmar senare var jag fruktansvärt sugen på nåt och allt! Idag efter att ätit LCHF och Gi så äter jag oftast två ägg till frukost och står mig till lunch på det, har inget sug alls på fm. Ibland kör jag en ”äggvecka” 2 ägg x 3 varje dag och oj vilken skjuts man får i viktminskningen. Det var nåt du skrev om för länge sen med ägg och majonäs som kickade igång mina äggveckor. Som omväxling ibland tar jag kesella och bär. Ha det gott.

Svara
Linjea 21 juni, 2010 - 22:55

Hej!
Jag kör havregrynsgröt med lite mjölk och en klick lingonsylt till vardags. Det går jättefort att fixa och är jag monsterhungrig gör jag dubbel portion (men inte med mjölken och sylten). Bättre att köra dubbelt ibland, istället för att falla för förmiddagsfika på jobbet sen…

Till helgen blir det ägg för mig med – löskokt, eller skivat på knäckemackor.

Kram

Svara
Benita 20 juni, 2010 - 22:37

Stark du är som har klarat av att få bort din graviditetsvikt varje gång! 🙂

Btw. Frukosten ser gudomlig ut!

Svara
Åse 21 juni, 2010 - 10:53

Tack Benita! =)

Svara
Teres 18 juni, 2010 - 13:40

Det ser ju hur gott ut som helst 🙂

Trevlig Helg
Kram Teres

Svara
Mariah 17 juni, 2010 - 11:21

Jag är en periodare,
äter bra frukost ibland och riktigt dåligt ibland…
Men nu har jag börjat äta medicin mot min onda mage (magkatarr troligen) så nu är det BRA mat som gäller och regelbundenhet om jag ska bli fri eländet.
Jag sade -5kg till midsommar för ett tag sen och jag kämpar vidare med dom kilona. 1,5 vecka kvar.
Hotell i helgen, ska till Uppsala och myyysa med familjen.
Jag tror jag ska börja med Kesella frukost igen,
DEN höll mig mätt och glad länge.
En bra mättande frukost är väl värd sina pp!

Kram till dig//Mariah

PS. Mitt besök hos doktorn resulterade i en remiss till en kirurg 🙂 Så jag väntar, hoppas & längtar!

Svara
Anita 16 juni, 2010 - 22:32

Äter fiberhavregrynsgröt, lite suckerin och 1 dl mellanmjölk till. Brukar bli en macka eller banan på fikat på jobbet vid kl.9.00. Helgen brukar bli en smörgås och två kokta ägg. 🙂

Svara
kiwielin 16 juni, 2010 - 21:26

Jag är enkelspårig och har det senaste halvåret så gott som varje morgon ätit en frökuse med bredbar leverpastej, ibland med smörgåsgurka på. Till det en kopp kaffe, äpple och ett stort glas vatten. Kommer ofta på mig själv på kvällarna med att längta efter frukosten nästa morgon, jag verkar inte tröttna på mina frökusar i första taget! 🙂

Svara
Åse 16 juni, 2010 - 21:34

Åh men frökusar med leverpastej o smörgåsgurka är ju så goooooooooooott!!!

Svara
Innerjoin 16 juni, 2010 - 20:06

Har med dig som inspiration börjat äta ägg på mackan, och jisses vad bra! Både som mättnad, håller mig mätt jättelänge samt att jag tror det är ägget som boostat på min viktnedgång! Stod ju still ett tag, eller gick tom upp – men nu går det ner som hejsan! Har bara 0.7 kg till måål. Så nu lägger jag 8 PP (Pågen Fröjd, 1½ msk skagenröra, sallad +1 ägg) Älskar frukost, så sedan när jag får mer PP kommer jag lägga på lite till. Har försökt med havregynsgröt, fil mm – men nej, macka SKA det vara!!

Svara
Åse 16 juni, 2010 - 20:54

Grattis till nästan målgång, gud vad roligt!!
Ägg är TOPPEN! Verkligen ett toppenlivsmedel!! Håller med, macka är bäst 😉

har det varit segt mot slutet?? Äter du 29 PP nu?

Svara
Innerjoin 16 juni, 2010 - 21:05

😀 Tack! Japp 29 PP.Det var ju segt….hände liksom ingenting, eller som sagt jag gick upp – fast jag la in mer promenader…Men, så åt jag lite Low carb ett tag – hände inte så mycket där heller, stod still. Men, så var det tillbaks till VV. igen – och DÅ minsann, minus! På ca. 3 veckor har jag gått ner mer än 2 kilo, och det är mycket för mig!! Jag tror kroppen behövde en liten chock för att komma igång igen! Det känns jätteskönt att det snart är en ände, men samtidigt lite scary….Det är nu det svåraste börjar, har varit här innan – och har gått upp allt igen…men denna gången SKA det lyckas!!! Tack för inspiration, och lycka till själv!!!

Svara
Åse 17 juni, 2010 - 08:51

Ibland är det ju så man behöver förändra lite för att micka igång kroppen, den lär sig snabbt ett scehma 😉

Klart du kommer lyckas! Analysera, analysera och gör tvärtemot när du känner att du faller tillbaka i gamla hjulspår!

Svara
pumpan 16 juni, 2010 - 19:53

Jag är också beroende av MIN frukost och har verkligen hittat rätt. Jag äter alltid, dag ut och dag in precis samma frukost som jag älskar: miniyoghurt naturell, 3 msk kruskakli, någon matsked linfrön, en matsked solrosfrön, en tesked linfröolja och en tesked ekologiska sultanrussin. Ibland festar jag till det och har lite blåbär eller hallon i.
Men jag reser sjukt mycket i jobbet och då brukar jag addera på melonskivor och ofta en rågmacka med kalkon och maaaaaaassor av grönt på. Å kaffe såklart. Det fin-fina med att inte vara hemma är jag alltid har tid att jogga på morgonen så det gör jag alltid när jag bor på hotell. Superbra att utforska en ny stad genom lite morgonjogging….
http://ma-bra.blogspot.com

Svara
Skogsgumman 16 juni, 2010 - 19:46

Har också kommit underfund med hur viktig frukosten är, den avgör verkligen hur resten av dagen kommer att se ut.
Min frukost: Liten skål med fil och nötblandning, och en frökuse / pumpabröd med räkost eller så blir det 2 stekta ägg och bacon,, njammi
Hotellfrukostarna blir det oftast ägg/omelett och bacon och skinka i massor….

Svara
Sagalill 16 juni, 2010 - 19:39

Av de frukostar jag hittills prövat (ej bakat grovt bröd själv och ätit) så är det faktisk fiberberikad havregrynsgröt med lite äppelmos ovanpå och ett ägg till som mättar allra bäst.

Funderar på att baka grovt bröd och äta ägg till det, men är så lat…

Svara
jempa 16 juni, 2010 - 17:11

Jag har med kommit på att de är så! Innan va jag jättedålig på att äta frulle, å gick å åt ett par tre frukter innan jag hade middag! Men nu när jag börjat äta en GI bulle, med ägg å keso så håller jag mig mätt med råge fram till lunch! En konstig känsla i början, men ack så skönt det känns!!
De e skönt att du finns för du bara inspirerar å inspirerar! 🙂
Fick reda på igår att jag väntar en liten, så nu får jag Äta bra för oss båda men ändå inte äta för 2 😉 (första barnet) Men jag kommer fortsätta göra många av dina goa recept! 🙂
Tack å kram

Svara
Åse 16 juni, 2010 - 21:35

Grattis grattis grattis!!!!!!!!! Vad UNDERBART!!!
Stor kram!!

Svara
jempa 17 juni, 2010 - 14:50

Tack! Ja det e underbart å overkligt! :-)Kramar!!!!!

Svara
Åsa 16 juni, 2010 - 16:26

Själv äter jag 2 frukostar – en hemma vid 04:30 och en på jobbet vid 09:00. Dels två grova mackor (gärna med frön) och pålägg (ost, kalkon eller skinka) och till det kaffe m mjölk, och på jobbet en likadan plus yoghurt och müsli (gärna med nötter och frön i)och ett glas juice. Sen klarar jag mig nästan utan lunch (tills jag kommer hem vid 14:30) (men jag brukar försöööka komma ihåg att äta lunchen vid 12-tiden, beroende på hur mycket jag har att göra…) Men jösses vad gott det är med frukost. Och hotellfrukostar med ljust bröd och annat ”onyttigt” är ju faktiskt gott det också – ibland iaf…

Kanske skulle ta och koka mig några ägg till frukostmackorna, för det ser ju himlans gott ut.

Kram ÅsaS

Svara
B-M 16 juni, 2010 - 15:12

Intressant det där du skriver om hotellfrulle… När jag var på kryssning sist med ett gäng tjejkompisar så käkade vi ju frukost förstås. Jag plockade på precis det jag ville ha på min bricka. När jag kom till bordet så sa alla ”men guuud vad nyttig du ska vara då!”
Jag hade utan att tänka på det tagit grovt bröd, grönsaker, musli med extra linfrön och nötter m m
Men det var faktiskt det jag ville ha! Vitt bröd lockar mig inte alls längre, dels måste man ju käka så mycket för att bli mätt och sedan blir man ju hungrig direkt sen..
Men det gav mig lite insikt om att jag faktiskt har ändrat mitt sätt att leva. Även om jag får välja så väljer jag (oftast) det nyttiga alternativet och det känns skönt! =) Kram kram

Svara
Åse 16 juni, 2010 - 21:37

haha nä precis! man inser att man faktiskt gör bra val numera för att man helt enkelt tycker det är bäst!!
jag åt frallor för några veckor sedan och jag slutade aldrig äta *S* Jo efter pizzan på kvällen 😉

Svara
Jenjo 16 juni, 2010 - 12:24

Jag kör varannan dag med fiberhavregrynsgröt och varannan dag kesella med bär (en viss Åse har lärt mig detta).
Jag håller mig mätt i flera timmar på båda sorterna. Men jag äter alltid en grov smörgås på för- och eftermiddagsfikat. Om jag äter frukost, två mellanmål och lunch, så klarar jag mig på middagen när jag kommer hem och behöver inget ”kvällsis” som tidigare. Passar mig perfekt!
KRAMIS

Svara
Emmox 16 juni, 2010 - 10:49

Jag kör ju LCHF, så det blir massa bacon och ägg. Mättar ända till klockan fem på kvällarna … jättebra! 🙂

Svara
Madde 16 juni, 2010 - 10:36

Jag brukar nästan alltid äta fil och müsli till frukost.

Svara
anna-lena 16 juni, 2010 - 10:00

Mums, vad detta såg gott ut. Ägg på mackan mättar så himla bra. Själv äter jag fil med bär och två knäckemackor med antingen ägg, skinka, ost eller avokado. Håller mig så mycket längre mätt på knäckebröd. Visst är frukosten det viktigaste målet på dagen, äter man som du skriver vitt bröd mm, så blir man ju hungrig och sugen direkt. Jag tar bara lite te och en frukt på förmiddagen innan lunch, vilken jag gör just nu.

Ha en mysig dag, hoppas att ni har lika fint väder som vi ; )

Kramis AL

Svara
Åse 16 juni, 2010 - 10:06

Jaaadå, jag svidar snart om till bikini och lägger mig en stund i trädgården =) Häääärligt! ha en fin dag vännen!

Svara
anna-lena 16 juni, 2010 - 10:42

Avundsjuk ; ) Jag sitter på kontoret………

Svara
Kristina 16 juni, 2010 - 09:54

Blev hungrig!!:) Har inte hunnit med frukosten än… Men desamma gäller för mig. Frukosten är jätteviktig o påverkande för hur resten av dagen ska bli.
Du är så klok!!
Kramar!!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.