Det fantastiska kokosfettet!

av Åse

Många av oss är väl uppväxta med att fått höra att kokosfettet är det absolut farligaste fettet!? Tänk så fel det är!
Jag har precis fått hem tre burkar av cocosas Extra Virgin som kosttillskott och Cocosa Pure som matfett.

Varför är kokosfett så bra då?
Kokosfettet har hängt med sedan urminnestider, det har varit naturligt i vår kost. Felaktigt har man trott att kokosfettet är av ondo pga att det är ett hårt fett, men det enda farliga fetterna för hjärt/kärlsjukdomar är ju transfetter.
Koksfettet är mycket värmetåligt och behåller sina nyttiga egenskaper.

Kokos gör oss smala!
Kokosfett består till 60-70% av korta och mellanlånga mättade fetter. Dessa är mer vattenlösliga än långa fettsyror som utgör den största delen av det fett som lagras i dina fettceller. Konsekvensen blir att kokosfett har mycket liten förmåga att lagras som fett och istället används som bränsle direkt i levern och i musklerna. Det ger en ökad energiförbrukning i levern och en ökad mängd energi som dina muskler kan använda. Det sistnämnda ger bättre uthållighet och träningsork. (Citat Fredrik Paulún )

Bra info om kokosfettet kan ni läsa här och ni kan läsa mer om tex Cocosa Extra Virgin här och om Cocosa Pure här och även beställa om ni önskar det.Även här finns det mycket att läsa!
Jag köpte mitt Cocosa på BodyStore på de två sista länkarna.
Jag kommer ersätta det mesta av smöret med Cocosa Pure och kommer ta 30 g Cocosa Extra Virgin som kosttillskott.

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

13 kommentarer

Supernyttiga plättar (LCHF) - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 2 mars, 2021 - 12:42

[…] Ingela har lagt upp detta receptet på Kostrådgivarna.se och de har varit mina favoriter nu i en veckas tid, de är så goda och man är mätt läääääänge! De är en fullvärdig måltid och kan därför ätas både till frukos, lunch eller middag. Till middag kan de ju serveras med andra roliga tillbehör, kanske som en blinier med creme fraiche, rom och lax?  Många tycker att det är svårt att få i sig den rekommenderade mängden 50 gram ekologisk kokosett per dag och dessa plättar är perfekta, för de har hög andel av det supernyttiga kokosfettet! […]

Svara
Student 8 maj, 2012 - 17:36

Hej!
Hur vet man att ett kokosfett är bra och inte ”dåligt” som det silvriga paketet i mataffären?
Har du testat detta, rawfoodshops kokosfett, är det okej för lchf?

http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/kokosfett-smaklost-eko-400-gram

Tack för en fin blogg med bra tips,
har IBS och mitt liv har förändrats totalt sen lchf, till det bättre!

Svara
Eva 17 januari, 2012 - 13:48

Jag skulle verkligen vilja veta mer (underbyggt) om fetter och vilka som ar bast/samst. Hade uppskattat en sadan artikel enormt! Jag ar helt overtygad om att mindre kolhydrater far mig att ma mycket mycket battre. Men jag ar fortfarande enormt osaker pa vilket fett jag ska valja.

Ar olivolja inte nyttigt? Det hade varit synd for det tycker jag ar godast. Och det har med langkedjade och kortkedjade ar valdigt forvirrande tycker jag! Och bara for att man inte kunnat bevisa att mattat fett ar farligt -hur vet man att det ar bra bara for det? Tack for en superbra blogg!

Svara
Åse 17 januari, 2012 - 15:13

Hej! Alla naturliga fetter i sin naturliga form är bra! Dvs mättat fett, fleromättat fett, enkelomättat fett. Mättat fett är stabilt och det vi själva består av. Det härsknar inte om människan har under alla år alltid ätit allt på djuren (= stor andel mättat fett) så att det helt plötsligt skulle vara farligt hade väl varit märkligt? De olika fettsyrorna är bra för olika saker i kroppen. Omega 3 och Omega 6 är fleromättade essentiella fettsyror, det enkelomättade fettet sänker LDL (det sk onda kolesterolet) medan det mättade fettet gör LDL större och fluffiga (vilket vi vill för då kilar det inte fast så lätt)
Kortare mättade fettsyror har kroppen lättast att förbränna, liksom mellanlånga. Långa mättade fettsyror + fleromättat fett (fet fisk, linfröolja, valnötter) har kroppen lättast för att lagra.
Vegetabiliska oljor som majsolja och solrosolja innehåller för mycket omega 6 vilket vi redan äter för mkt livsmedel av därför är dessa ett sämre val. Olivoljan innehåller också mkt omega 6 men om man äter väldigt lite av omgea 6 livsmedel (som man gör på LCHF) så är olivoljan nyttig då den även innehåller antioxidanter och är en enkelomättad fettsyra. SÅ: Ät en kost som består av naturliga fetter: Mättat fett i kokosfett, animalisk föda, lite olivolja å dina grönsaker, fet fisk så du får i dig omega 3, nötter, oliver, avokado som ger dig de nyttiga enkelomättade fetterna. Skippa alla härdade fetter i fabrikstillverkade livsmedel som (alla processade lvsmedel som innehåller fett som ska hålla länge: margariner, flytande ”smör”, köpekakor, pulversåser etc) solrosolja, majsolja. Ganska förenklat med en sammanfattning.

Svara
Eva 17 januari, 2012 - 15:33

Tack! Vilket snabbt och bra svar! Sa forvirrande bara att lakare/Livsmedelsverket mfl ofta sager helt andra saker. Men jag ska definitivt borja andvanda mer kokosfett; later ju perfekt att kroppen har svart for att lagra det! 🙂 Betyder det da att man kanske ska ta det lite lugnt med notter och fet fisk om man inte vill lagra fett?

Svara
Åse 17 januari, 2012 - 15:41

Nej utan ät allsidigt, fet fisk och nötter har andra viktiga nyttiga funktioner ju =) Men nötter innehåller ganska mkt kolhydrater så vi bör nog hålla ransonen till högst 1 dl per dag. Det vi ska ta det lugnt med är en hög kolhydratmängd och onaturligt fett 😉

Svara
Heléne 17 januari, 2012 - 11:06

Kokosfett är helt kanon! Jag steker förvisso inte i det men jag har det i kaffe/te som mellanmål. Kokosfett ger mättnad och håller magen i form. Den som lider av förstoppning mår gott av att testa kokosfett! Kung Markattas kokosfett (blev överlycklig när jag hittade det i mataffären och haffade snabbt några burkar när jag hemma upptäckte att det var svag smak av kokos, jag gillade det inte i kaffet) är helt kanon att smörja en torr kropp med, bra på utslag (typ blöjveckseksem på barn) och en rackarns effektiv make up-remover! Jag använder den varje kväll till att ta bort mascaran och får ett mjukt ansikte på köpet 🙂 Dottern brukar bli röd i armvecken, lite olja och det är fint nästkommande dag.

Svara
Supernyttiga plättar (LCHF) 17 januari, 2012 - 10:18

[…] Ingela har lagt upp detta receptet på Kostrådgivarna.se och de har varit mina favoriter nu i en veckas tid, de är så goda och man är mätt läääääänge! De är en fullvärdig måltid och kan därför ätas både till frukos, lunch eller middag. Till middag kan de ju serveras med andra roliga tillbehör, kanske som en blinier med creme fraiche, rom och lax?  Många tycker att det är svårt att få i sig den rekommenderade mängden 50 gram ekologisk kokosett per dag och dessa plättar är perfekta, för de har hög andel av det supernyttiga kokosfettet! […]

Svara
Lotta 22 juli, 2011 - 17:28

Jag håller med. Kokosfett är kanonbra! Jag har köpt mitt i Lifebutiken:)

Svara
ÅsaS 22 juli, 2011 - 17:16

Hur är det smakmässigt då? Ger det en kokossmak till det man steker eller använder kokosfettet till? Och det ”hårda” kokosfettet som man använder till ischoklad, är det lika nyttigt som cocosa? Det är ju i alla fall betydligt billigare, men om det inte är lika nyttigt och hälsosamt så är det ju ingen idé att köpa det, menar jag… Har du testat kokossocker, som finns i René Voltaire’s sortiment? Har en burk hemma, men har inte öppnat den – än…

Nu är det semester även här, och det känns så j***a skönt! Har haft ett rejält regnväder som dragit förbi idag. Det bara forsade regn från himlen, och jag hoppas innerligt att det inte kommer tillbaka på lääänge än. Så ikväll ska jag ”festa loss” med en Xide Bright! 😉

Kram och ha det gott!
ÅsaS

Svara
Åse 22 juli, 2011 - 22:40

Pure smakar ingenting, extra virgin har en svag doft/smak av kokos =) Nej billigt kosfettet är blaj! (tex silverpaketet) Billigt kokosfett utvinns vid så höga temperaturer att inte ens kokosfettet tåler det. (har jag hört) Kallpressad kokosfett (Cocosa extra virgin) utvinns från färska kokosnötter och det billiga kokosfettet från torkad kopra (som ju kan vara hur gammal som helst.

ha en mysig semester nu!!!

Svara
nicke 22 juli, 2011 - 16:59

Kokosfett är riktigt bra!

Svara
milla 22 juli, 2011 - 15:21

Använder koksfett en del i matlagning.
Men även att smörja in mig med funkar jätte bra

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.