Cranks legendariska fullkornsbröd

21 augusti, 2009

Det här är Cranks speciella recept på bröd som inte behöver knådas, ”för att hjälpa den upptagna husmodern som ville baka sitt eget bröd” enligt en gammal sliten kokbok. Cranks legendariska vegetariska restaurang öppnades 1961 på Carnaby Street i London.

Ger 2 stora bröd

Ca 2 1/4 liter grahamsmjöl (1,35 kg)

1/2 paket jäst (25 g)

1 msk råsocker

2 tsk havssalt

9-12 dl ljummet vatten

olivolja

Blanda jäst och socker i en bunke, rör ner jästen och 11/2 dl av vattnet. Låt jästblandningen stå på ett varmt ställe i ca 10 minuter tills det börjat komma små bubblor i jästlösningen.

Tillsätt mjöl, saltet och resten av det ljumma vattnet (lite i taget), jag använde min matberedare.

Dela degen i två delar och lägg i smorda formar. Låt jäsa i ca 20 minuter på varmt och dragfritt ställe. Eftersom jag har induktionshäll så kunde jag inte sätta på ugnen under till och på så sätt få en varm plats, utan jag satte på en stor kastrull med vatten som fick koka på svag värmne och så satte jag formarna bredvid på induktionen så de fick ta del av värmen.

Mina bröd var tvungna att jäsa lite längre, ca 35 min.

Pensla bröden med mjölk och grädda dem i 200 grader (mitten av ugnen) i 35-40 minuter.

Låt svalna ett tag i formarna innan de stjälps upp.

IMG_2571

IMG_2581

Mycket gott blev det!!

28 kommentarer
0

28 kommentarer

Sandra 28 augusti, 2009 - 16:56

Ska definitivt testa detta bröd, tack för receptet 🙂 Jag har precis gått med i GI viktkoll men har inte hunnit läsa igenom allt vad det innebär än. Min minsting är 2 månader och ammar fortfarande så jag vill inte göra något tokigt och riskera mjölken…
Tack för all inspiration!

Svara
a-k 24 augusti, 2009 - 22:48

Tjena pinglan, jag vill se dina cultisar…. 🙁 de som syns i bakgrunden. Kom nyss på att du har en till blogg där du kanske visar mer, får jag inget lösen där då, jag som är så snäll… =)

Svara
GabriellaD 23 augusti, 2009 - 18:26

Nyfiken 🙂
Apropå bröd… Har du testat de nya Low Carb och Nystart bröden? De säljs tydligen på Coop. Jag har det inte men kanske någon av dina läsare har testat?
Kramen

Svara
marie 23 augusti, 2009 - 16:12

ser jättegott ut, hur många points??

Svara
Åse 23 augusti, 2009 - 16:55

jag vet inte, jag räknar inte points. Men ingredienserna står ju specificerade så du kan lätt räkna ut själv.

Svara
1 2 3

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.