Cranks legendariska fullkornsbröd

av Åse

Det här är Cranks speciella recept på bröd som inte behöver knådas, ”för att hjälpa den upptagna husmodern som ville baka sitt eget bröd” enligt en gammal sliten kokbok. Cranks legendariska vegetariska restaurang öppnades 1961 på Carnaby Street i London.

Ger 2 stora bröd

Ca 2 1/4 liter grahamsmjöl (1,35 kg)

1/2 paket jäst (25 g)

1 msk råsocker

2 tsk havssalt

9-12 dl ljummet vatten

olivolja

Blanda jäst och socker i en bunke, rör ner jästen och 11/2 dl av vattnet. Låt jästblandningen stå på ett varmt ställe i ca 10 minuter tills det börjat komma små bubblor i jästlösningen.

Tillsätt mjöl, saltet och resten av det ljumma vattnet (lite i taget), jag använde min matberedare.

Dela degen i två delar och lägg i smorda formar. Låt jäsa i ca 20 minuter på varmt och dragfritt ställe. Eftersom jag har induktionshäll så kunde jag inte sätta på ugnen under till och på så sätt få en varm plats, utan jag satte på en stor kastrull med vatten som fick koka på svag värmne och så satte jag formarna bredvid på induktionen så de fick ta del av värmen.

Mina bröd var tvungna att jäsa lite längre, ca 35 min.

Pensla bröden med mjölk och grädda dem i 200 grader (mitten av ugnen) i 35-40 minuter.

Låt svalna ett tag i formarna innan de stjälps upp.

IMG_2571

IMG_2581

Mycket gott blev det!!

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

28 kommentarer

Sandra 28 augusti, 2009 - 16:56

Ska definitivt testa detta bröd, tack för receptet 🙂 Jag har precis gått med i GI viktkoll men har inte hunnit läsa igenom allt vad det innebär än. Min minsting är 2 månader och ammar fortfarande så jag vill inte göra något tokigt och riskera mjölken…
Tack för all inspiration!

Svara
a-k 24 augusti, 2009 - 22:48

Tjena pinglan, jag vill se dina cultisar…. 🙁 de som syns i bakgrunden. Kom nyss på att du har en till blogg där du kanske visar mer, får jag inget lösen där då, jag som är så snäll… =)

Svara
GabriellaD 23 augusti, 2009 - 18:26

Nyfiken 🙂
Apropå bröd… Har du testat de nya Low Carb och Nystart bröden? De säljs tydligen på Coop. Jag har det inte men kanske någon av dina läsare har testat?
Kramen

Svara
marie 23 augusti, 2009 - 16:12

ser jättegott ut, hur många points??

Svara
Åse 23 augusti, 2009 - 16:55

jag vet inte, jag räknar inte points. Men ingredienserna står ju specificerade så du kan lätt räkna ut själv.

Svara
Mischy/Eva 23 augusti, 2009 - 15:06

Det var ett bra tag sen jag bakade matbröd själv. Men jag ska plocka med mig detta receptet och testa så snart jag kan.

Tack gumman.

Svara
marie 23 augusti, 2009 - 05:42

hej, vad gott och lätt det ser ut… vad blir en skiva i points?? tänkte baka i em efter jobb. tack för all inspiration du ger 😉 Marie

Svara
anneli 22 augusti, 2009 - 19:24

Hejhej
Är det bara på min dator denna sida blivit konstig?
All text/bilder är överlappad på vänster sida:(
åsså ser jag inte all text ner den är på det svarta:(
Jag är ingen dataexpert, kanske detbara är jag… men jag älskar ju din sida och vill inte ”missa” nåt;)
Kramkram

Svara
frun på ön 22 augusti, 2009 - 12:19

Ser riktigt smaskigt ut! Kan inte låta bli att bli sugen med så fina fräscha foton. Men bröd får vänta ett tag innan det får plats i min kost igen. Men receptet sparar jag absolut! 🙂

Svara
jessica 22 augusti, 2009 - 10:20

Hoppas brödet smakade:) ser jättegott ut! Hur gick det med magen sen då? Funkade det bättre till lunch än till frukost? Det där med att utesluta viss mat har aldrig varit min melodi.Hoppas din mage mår bättre med lite kolhydrater igen.
KRAM

Svara
MariaD 21 augusti, 2009 - 23:36

Det där brödet såg ju jätte gott ut! Och att det verkar lättbakat gör ju inte saken bättre =)) Får bröd ”plats” då man äter så lite kolhydrater? Pasta, potatis o ris klarar jag mig utan, men till frukost måste jag få mackor o thé. Funkar inte med ägg/bacon eller kesella. Och nu då det börjar bli höst så är jag inte ett dugg sugen på en kall frukost, eller kvällsfika. Det ska vara thé o mackor =))

Svara
Åse 22 augusti, 2009 - 08:53

Hallå Maria!
Jag äter ju mer GI inriktat nu fast lutat åt LC hållet och då ryms det ju =)

Svara
Ida A 21 augusti, 2009 - 22:54

mmm ser supergott ut!
Hoppas du blev mätt och inte fick ”kollis-suget” efter ett par timmar 🙂
Själv går jag nog över på bröd till frukost om ca -9 kg (tiden går ju så fort så snart är man nog där)…!
Ha en underbar helg. //Ida A

Svara
Åse 22 augusti, 2009 - 08:54

Neeeeej det går jättebra!! Har inte känt av ngt sug nu de två dagarna jag börjat med grovbröd.

De där 9 kg tar du i ett nafs!!!

Svara
mallaba 21 augusti, 2009 - 20:30

Det här ska jag verkligen testa. Såg makalöst smaskigt ut!

Svara
Christine 21 augusti, 2009 - 19:21

Åh, det där såg riktigt gott ut, måste testas!

Svara
Soulsister 21 augusti, 2009 - 17:42

Men Gu va smaskens det där ser ut!
Måste ju onekligen prövas!

Svara
Caroline 21 augusti, 2009 - 17:39

Det ser ju verkligen gott ut måste jag säga! Blev du mätt på det? Eller jag kanske ska fråga hur LÄNGE du höll dig mätt på det? =) Nu vet jag ju att du förmodligen inte räknar kolhydrater längre som man gör i början osv… men hur många skivor blev det av brödet? Antar att du skär med 2 cm i din skärmaskin? Jag får säga som Gabriella… jag väntar nog med bröd tills jag är nöjd men sambon äter ju bröd och då är ju detta bätter än köpe!

Svara
Ingela 21 augusti, 2009 - 17:20

Åh så gott det ser ut! ( och så duktig du är på att fota!). Det här brödet får det bli i helgen!

Vad har du tänkt variera med för pålägg, ost och skinka eller annat?

Svara
Anita 21 augusti, 2009 - 13:47

Det här brödet ser mums ut, måste baka det. Jag tror på en allsidig kost. Jag äter hellre potatis, jag tycker det mättar mer. Ris och pasta ok att variera med men jag blir snart hungrig igen. Är det någon mer som upplever som mig??

Svara
bibi 21 augusti, 2009 - 13:41

Ska spara och baka senare när jag är i målvikt.
Roligt med lite matbilder.

Svara
Jajja 21 augusti, 2009 - 12:58

Tack för ett fint recept som kommer att provas här hemma snart=)
Du é fenomenal på att lägga upp fina bilder me, man blir ju sååå sugen på allt gott du hittar på.

Jajja.

Svara
Anna-Lena 21 augusti, 2009 - 12:03

Ser kanon gott ut, det blir till att baka i helgen!

/Kram A-L

Svara
Jenjo 21 augusti, 2009 - 11:29

Ser otroligt gott ut… Fast bakar gör jag inte. Inte innan jag bestämmer mig för att jag får äta bröd. Nybakat bröd går inte att motstå, även om jag äter LCHF och egentligen inte är sugen…
Kramis

Svara
Anneli 21 augusti, 2009 - 10:31

Underbart med hembakat det ser verkligen gott ut.

Kram Anneli

Svara
Carolina 21 augusti, 2009 - 10:29

Godmorgon! Vilket gott bröd det såg ut att vara, och lättbakat! Hoppas ditt nya svängrum fungerar bra! Låter sunt tycker jag. Suget kommer nog isåfall av det vita brödet… Idag hade jag ett minus på 0.5 hg på 5 dagar. Kändes ok! Dock var måtten mycket bättre än vikten! Tack för pepp!! Lycka till med renovering!

Svara
Gabriella 21 augusti, 2009 - 09:33

Mmm ser jättegott ut med bra!

Jag som också går på lchf kan inte förneka att jag ibland saknar bröd otroligt mycket. Potatis och ris har jag inga problem med men bröd är ju så gott. Men har många kilon kvar än som måste av innan jag vågar va mer moderat med kolhydraterna. 🙂

Ha en trevlig dag! *kram*

Svara
Åse 21 augusti, 2009 - 09:38

Nej det förstår jag! Så har ju jag också resonerat, nu när jag i princip är nöjd så har man större svängrum att laborera.
Jag kände inget ökat sug igår! Inser att det inte är det grova brödet som triggar mig utan ris, pasta och potatis.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.