BIFF TAGLIATA – grundreceptet

av Åse

Biff Tagliata är en klassisk italiensk rätt som består av en grillad eller stekt biff, vanligtvis av högrev eller entrecôte, som skärs i tunna skivor och serveras med en smakfull sallad.

Biff Tagliata är en elegant och smakrik rätt där skivad biff, exempelvis entrecôte, serveras med fräscha tillbehör. Dessutom är det här grundreceptet perfekt för att laga en biff tagliata som enkelt kan anpassas efter tycke och smak.

biff tagliata

Förberedelse av köttet

För att uppnå bästa resultat rekommenderar jag att använda entrecôte. Det blir saftigt och mört.
För 4 personer: 4 skivor Entrecote.

Först marinerar jag köttet i cirka 1 timme ( här hittar du recept på en god marinad). Därefter grillar jag köttet på full värme (gasolgrill) i cirka 2 minuter på varje sida. Efter grillningen får köttet vila invirat i bakplåtspapper i cirka 10 minuter.
Om du använder en termometer, är en innertemperatur på 54–55 grader perfekt för medium.
(Min absoluta favorittermometer är den HÄR! )

Vänta med att grilla eller steka köttet tills potatisen är klar.

För att lyfta rätten ytterligare kan du komplettera med potatis och ugnsbakade tomater.

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg tomaterna i en ugnsform, salta lätt och ringla över lite olivolja och balsamvinäger.
Halvera mandelpotatis, salta och peppra. Krydda sedan med torkad timjan.
Tillaga tomaterna i ugnen i 15–20 minuter. Ta ut tomaterna och lägg dem på en tallrik. Fortsätt sedan tillaga potatisen tills den är fint rostad och klarar potatisstick-testet.

Montera Biff Tagliata:

Börja med att lägga en rejäl hög med ruccola på en stor skärbräda.
Därefter, titta på köttets fibrer för att se i vilken riktning de löper. För att uppnå bästa resultat, skär alltid mot fibrerna (tvärs över de långa muskelfibrerna). Detta gör köttet mer mört och lättare att tugga.
När du har koll på fibrerna, håll entrecoteskivan stabilt med en gaffel eller dina händer. Skär försiktigt köttet i 0,5–1 cm tunna skivor. Fortsätt tills varje skiva är uppskuren i tunna skivor.
När köttet är klart, fördela det ovanpå ruccolan.
Därefter, lägg till potatis, tomater, pinjenötter och riven parmesan.
Avslutningsvis, ringla lite balsamvinäger och olivolja över hela rätten. Komplettera med ett par varv med salt- och pepparkvarnen.
Godaste och enklaste vitlökssåsen är magiskt god till.
Nu är er Biff Tagliata klar!

biff tagliata

biff tagliata

Upptäck fler varianter av Biff Tagliata:
Tomater, svamp och tryffelpeccorino i en klassisk Biff Tagliata
Entrecôte serverad med hasselnötter och Café de Parissås – en Biff Tagliata med det lilla extra.
Oliver, kapris och godaste vitlökssåsen fulländar denna Tagliata på Entrecôte.

biff tagliata

Hoppas det smakar! Receptet på Biff Tagliata kommer här nedan i receptkortet.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

BIFF TAGLIATA – grundreceptet


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 2 betyg

Ingredienser

4 skivor entrecôte (ca 800 g totalt)
Länk till marinad: Godaste marinaden till kött
400 g Romanticatomater (små tomater)
1 påse Mandelpotatis ca 1 kg (valfritt)
1 påse Ruccola (ca 100 g)
70 g Pinjenötter
Riven parmesan
Olivolja
Balsamvinäger
Salt och peppar
Färska örter (t.ex. timjan)


Instruktioner

Marinera köttet: Om du väljer att använda marinad, marinera entrecôten i ca 1 timme.
Grilla köttet: Förvärm grillen till full värme. Grilla köttet i ca 2 minuter på varje sida tills innertemperaturen når 54-55 grader för medium. Låt köttet vila inlindat i bakplåtspapper i ca 10 minuter.
Tillaga potatis och tomater: Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg körsbärstomaterna i en ugnsform, salta och drissla med olivolja och balsamvinäger.
Halvera mandelpotatisarna, salta och peppra samt krydda med torkad timjan.
Tillaga tomaterna i ugnen i ca 15-20 minuter, eller tills de är klara. Ta ut dem och fortsätt tillaga potatisarna tills de är rostade och klara.
Skär köttet: Identifiera muskelfibrerna i köttet och skär mot fibrerna i 0,5-1 cm tjocka skivor för att få mört kött.
Montera tagliatan: Lägg en rejäl hög med ruccola på en stor skärbräda.
Fördela köttskivorna ovanpå ruccolan, följt av potatis, tomater, pinjenötter och riven parmesan.
Ringla över balsamvinäger och olivolja samt krydda med salt och peppar.
Servera: Tillsammans med en god vitlökssås

 

 

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

Annons för TrendRehab

STARTA 2025 STARKT!

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på ALLT, tex hemmaträning & IR produkter. Utöver ev nedsatt pris!

Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

TrendRehab

8 kommentarer

Lili-Ann 31 oktober, 2024 - 21:39

Jag älskar dina inlägg varje gång.
Dels är det roligt att följa dig och dels är det så bra och roliga recept att bjuda på både till fest och vardag.

Svara
Åse 4 januari, 2025 - 12:25

Tusen tack! Roligt att du trivs här! 🤗

Svara
Ulrika 30 oktober, 2024 - 21:13

Vi ÄLSKAR tagliata här hemma, det är sååå gott👏🏻👏🏻👏🏻 när vi var i Rom förra veckan fick jag det till lunch, med kyckling, är dock faktiskt godare när vi gör det hemma😉

Svara
Åse 31 oktober, 2024 - 10:15

Visst är det gott!? Och som sagt man kan ju välja vilket kött man vill ha =)

Svara
Ingmari 30 oktober, 2024 - 16:17

Vilket spännande recept 💕
Detta ska jag bjuda min man på ikväll.
Ha en fin onsdag 🥂

Svara
Åse 31 oktober, 2024 - 10:15

Hoppas det uppskattades! 🌸

Svara
Ingmari Engberg 31 oktober, 2024 - 10:32

Det blev väldigt uppskattat.

Svara
Åse 4 januari, 2025 - 12:24

Vad roligt att höra!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.